świetne danie, o ile masz już ugotowane kartofle np. z poprzedniego dnia, oczywiścieświeżo ugotowane są jeszcze lepsze. Na 1 kilogram ziemniaków potrzebujesz:- 300 - 350 g przesianej mąki- 1 jajko- pół łyżeczki soli- mały pęczek natki pietruszkiZiemniaki należy zmielić, zblendować lub przecisnąć przez praskę do kartofli. Ja moje zblendowałam dodając liście pietruszki do ziemniaków. Pietruszkę można też zmiksować osobno z jajkiem.Wstaw(...)wodę na kopytka w dużym garnku.Masę ziemniaczaną wyłóż na stolnicę,dodaj przesianą mąkę, jajko i sól.Szybko wyrób ciasto, podziel na trzy części i z każdej kolejno formuj wałeczki grubości palca. Pokrój na kawałki. Wodę osól.Do wrzącej wody dodawaj porcjami kluski. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze 2-3 minuty. Ciasto lekko twardnieje.Wyjmuj łyżką cedzakową na talerze, dokładnie odsączając
Pasje Jolkidość wysoki, ponieważ tak lubię i koniec ;-).Dlatego właśnie PRAWIE wiedeński.Sernik prawie Wiedeński - PrzepisKruchy spód:2 szklanki mąki tortowej (można mieszać z żytnią 2000)3/4 kostki masła1 jajko L (najlepiej z wolnego wybiegu)3 łyżki cukru pudru (można użyć mniej, jeżeli chcemy zachować harmonię pomiędzy kruchym spodem, a słodką masą serową)1 łyżeczka cukru z wanilią (najlepiej jednak kilka(...)jest z Piątnicy, bo nie wymaga już dodatku masła, nie polecam za to Dr Oetkera, gdyż jest zbyt miękki i podchodzi wodą. Wybierz ser twardy lub średnio twardy.)7 jajek L (najlepiej z wolnego wybiegu)2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka cukru z wanilią lub kilka nasionek z prawdziwej laski wanilii2/3 szklanki cukru - najlepiej brązowego (Dla mojej wymagającej rodzinki dodaję czubatą
Eat Shrimpsbyć inne, aby nie kojarzyły mi się z tymi kupowanymi. I tak powstały Strzępiaki mojego pomysłu. Smakują naprawdę rewelacyjnie.StrzępiakiKruche ciasto:2 szklanki mąki1/2 kostki masła 82% +1 jajko L3 kopiaste łyżki cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub aromat migdałowyPrzygotowanie kruchego ciasta:Mąkę, cukry, proszek przesiać do miski o nie wysokich ściankach, dodać(...)jajko, a na końcu masło, najlepiej zimne, ale dające się formować. Masło pokroić na mniejsze cząstki i szybko zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki.Foremki na Strzępiaki:silikonowe foremki do muffinekpergaminowy papier do pieczeniaPrzygotowanie foremek:Z papieru do pieczenia wycinamy odpowiednich rozmiarów kwadraty.Tak przygotowanymi kwadratami wykładamy foremki silikonowe, aby powstały "tulipankowe zagniecenia papieru". Tulipankowe, gdyż Strzępiaki pieczemy na wzór babeczek tulipanów
Eat Shrimpsrobić, bo można się od nich naprawdę uzależnić. Kiedyś kupowane, dzisiaj robione na szybko w kilka minut w domu. Pyszne, cudowne, smakowite. Zapraszam Was na domowe kokosanki!KokosankiSkładniki:3 jajka L (najlepiej z wolnego wybiegu)150 g cukru1 torebka cukru wanilinowego350-400 g wiórków kokosowychPrzygotowanie:Do miski wbij jajka, cukier i cukier wanilinowy. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.Pieczenie
Eat Shrimpswięcej - ja dałam 6 łyżek)szczypta soli3 roztrzepane jaja5 szkl mąkiDrożdże rozetrzeć z ciepłą wodą i wymieszać.Mleko podgrzać i wymieszać z masłem,cukrem i solą. Wymieszać to z jajkami, drożdżami i mąką. Gnieść do czasu aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto.Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia, do czasu aż podwoi swoją objętość(...)wyszedł trójkąt. Na każdy trójkąt kłaść farsz i zawijać zaczynając od szerokiego boku. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce lub na papierze do pieczenia. Rogaliki posmarować jajkiem i posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st. C i piec do czasu aż będą brązowe
charlotte gotujesię dowiecie niedługo ;) Składniki :5 jajek1 szkl cukru1 szkl mąki pszennej2 kisiele cytrynowe + mąka ziemniaczana do dopełnienia szklanki1 szkl oleju1 łyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo :lukier lub cukier puderPrzygotowanie :Jajka ucieramy na puszystą masę ze szklanką cukru.Do szklanki wsypujemy 2 kisiele i dopełniamy mąką ziemniaczaną tak, aby wyszła nam razem pełna szklanka.Dodajemy do ubitych jajek mąkę pszenną, olej, proszek
charlotte gotujedżemem domowej roboty. Nie ciasto... a mistrzostwo.SKŁADNIKI:/CIASTO TRADYCYJNE:- 1/2 kg mąki tortowej lub krupczatki- 2 łyżeczki sody- 1/2 kostki masła- 6 łyżek mleka- 3 łyżki miodu- 1 jajko- 10 dkg cukru pudru/cukru trzcinowego)/CIASTO BEZGLUTENOWE- 1/2 kg mąki bezglutenowej (my wykorzystałyśmy Schar razową tj. z mielonym lnem) - 2 łyżeczki sody- 1/2 kostki masła- 6 łyżek mleka- 3 łyżki(...)miodu- 1 jajko- 10 dkg cukru pudru (my dałyśmy cukier trzcinowy)/MASA- 1/2 litra mleka- cukier waniliowy- 2 łyżki mąki bezglutenowej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej/z tych składników gotujemy budyń/- kostka masła- 30 dkg cukru pudru- kawa rozpuszczalna Marcepanowa- Dodatkowo:- dżem kwaśny - rabarbar lub agrest- Marcepanowa kawa do posypania i do nasączenia placka.WYKONANIE:/CIASTO:Ciasto wyrobić w misie, wyłożyć
Wypisz Wymalujpodgrzewamy mleko, dodajemy do niego łyżkę jogurtu, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki oraz drożdże i wszystko razem mieszamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut.Przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, rozmącone jajko, cukier, resztę jogurtu naturalnego, mleko, olej i rozpuszczone, ostudzone masło. Następnie dodajemy zaczyn i wszystko dokładnie mieszamy.Wymieszane składniki zostawiamy w misce pod przykryciem na 60 minut.W tym czasie przygotowujemy kruszonkę(...)mąkę ziemniaczaną - mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy z ciasta małe bułeczki, wkładając do nich borówki. Bułeczki zostawiamy pod przykryciem na kilkanaście minut.Następnie musimy posmarować bułeczki jajkiem i posypać kruszonką.Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy bułeczki 25 minut. Życzę smacznego! :)Kulinarne akcje! Dziękuję za inspirację :margarytka
Serce zamknięte w formie pysznościwaniliowego2 łyżki gorzkiego kakao1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mlekaświeże truskawkiNutella lub inny krem czekoladowySkładniki na krem z twarożku:(zobacz link tutaj)Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko i dokładnie mieszamy.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy
Ciastkozercyopakowanie ciasta francuskiego1 jajko100 g żółtego sera100 g szynkipęczek pietruszkisólpieprzSer i szynkę kroimy w małą kosteczkę, dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, roztrzepane jajko, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.Ciasto francuskie kroimy na 16 równych prostokątów. Nakładamy po łyżce farszu na stronę, która leżała dołem do blatu (jest bardziej klejąca niż ta wierzchnia, więc łatwiej skleić brzegi ciastka), zaklejamy dokładnie brzegi ciasteczek.Pieczemy
Ciastkozercyszklanki mąki5 łyżek cukru5 łyżek kakao2 łyżeczki cukru waniliowego1,5 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody oczyszczonej0,5 szklanki śmietany kremówki0,5 szklanki mleka0,5 szklanki oleju1 jajko Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej, mleko i śmietanę mieszamy osobno. Dodajemy do suchych składników i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową
Ciastkozercyżeby każdy mógł sobie oderwać jednego "na drogę", a że dziwnym trafem nigdzie w pobliskich sklepach nie było migdałów, wykorzystałam orzechy laskowe. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 2 jajka 30 g drożdży lub opakowanie suchych drożdży 100 g masła 0,5 szklanki cukru 50 ml mleka Składniki na nadzienie: 100 g orzechów laskowych 0,5 szklanki cukru(...)świeżych drożdży należy na samym początku rozpuścić je w mleku z cukrem i odstawić, żeby urosły. Jeśli mamy suche drożdże wystarczy wymieszać je z resztą suchych składników, dodać jajka, mleko i roztopione przestudzone masło. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Orzechy kroimy na desce na małe kawałki lub wrzucamy na moment do miksera
CiastkozercyŚMIETANOWO - GALARETKOWIECSkładniki składniki na biszkopt kakaowy : 5 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżka wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao WYKONANIE : _____________________ Jajka ubić z cukrem na puch, dodać mąkę , proszek , wodę , olej i kakao , wszystko delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia wylać ciasto , piec w temp. 190 stopni . Po upieczeniu ciasto
Sama słodycz i szczypta chiliBabeczki zeberki Zeberki to pyszne połączenie ciasta oranżadowego z czekoladowym.BABECZKI ZEBERKI Składniki Zeberki Składniki 5 jajek 1 szkl cukru 1 olejek waniliowy 1/2 szkl oleju 1 szklanka oranżady czerwonej 2,5 szkl mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku Sposób przygotowania 1. Jajka ubić z cukrem na gęsty kogel mogel, dodać : olej , oranżadę , i olejek waniliowy , wymieszać , dodać
Sama słodycz i szczypta chiliBabeczki cynamonowe z bananami .Składniki 2 szkl mąki 3/4 kostki margaryny 1 szkl cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 5 jajek 1 łyżeczka proszku szczypta sody 2 banany Kruszonka 1 szklanka - mąki ½ szklanki - cukru ½ kostki - masła 1 cukier waniliowy Sposób przygotowania 1. Margarynę rozpuścić i ostudzić . 2. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel
Sama słodycz i szczypta chili