etap. Dodałam za to 40 minut pieczenia w temp. 45stopni. Ciasto nie straciło nic na smaku a możemy się nim szybciej zajadać;))Składniki:650g mąki pszennej,150g cukru, jajko,5 żółtek, 150g margaryny Palma z murzynkiem,3/4 szklanki mleka,50g świeżych drożdży,szczypta soli.WykonanieMleko lekko podgrzać. Do ciepłego mleka dodać drożdże, dokładnie rozmieszać. Odstawić na 5 minut.W między(...)czasie przesiać, mąkę, dodać szczyptę soli oraz cukier. Dodać żółtka oraz jajko, rozkłócić. Margarynę stopić, dodać do mąki wraz z drożdżami. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto nie ma takiej konsystencji jak zwykłe drożdżowe ciasto, jest nieco rzadkie, ale takie właśnie ma być!! Blaszkę o rym. 23x33cm natłuścić i wysypać bułką tartą.Na blaszkę przełożyć ciasto. Piec około 40 minut
Z miłości do słodkościoczkach ser. Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy paprykę bądź inne ulubione przyprawy (farsz powinien być dość mocno przyprawiony). Wilgotnymi dłońmi formujemy podłużne krokiety, które panierujemy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na dość mocno rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. (nie dłużej niż do zrumienienia się bułki, przy dłuższym smażeniu lub jeśli olej będzie
Walijskie Pichceniełyżka oliwyPrzygotowanie:Aby zrobić babkę dyniową nie trzeba się ani zbytnio wysilać, ani wykosztować. Wystarczy, że zetrzemy na tarce 1 kg dyni (ja zrobiłam to mechanicznie), odciskamy , dodajemy 1 jajko, 1/2 łyżeczki sody, ok. 5 łyżek mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej, trochę soli do smaku, oraz trochę przypraw: czosnek niedźwiedzi, tymianek, pieprz i odrobinę pieprzu cayenne. Najpierw podsmażamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwierzchu. Ciasto jest baaaardzo pyszne, śmiało może znaleźć się na liście ciast świątecznych...Kruche ciasto:3 szklanki mąki pszennej, 150g masła, 2/3 szklanki cukru, 2 jajka, 2 łyżki miodu, 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną, dodać cukier. Wbić jajka, dodać miód i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto.Podzieli
Z miłości do słodkościłyżki jogurtu, miód albo cukier, pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok 10 minut.Mąkę przesiać do miski, wsypać sól i wymieszać, dodać rozkłócone jajko, olej, resztę jogurtu oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto (ja wyrabiałam przy użyciu miksera). Przełożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut
Walijskie Pichcenieświątecznym menu... Składniki: 750 mrożonych lub 500 g świeżych filetów z ryby (najlepszy mintaj) sok z cytryny sól, pieprz, słodka czerwona papryka, zioła (włoskie lub prowansalskie) 2-3 jajka mąka do obtoczenia 200 g płatków migdałowych klarowane masło lub ewentualnie olej do smażenia Filety z ryby rozmrozić, jeśli nie używamy świeżych, pokroić na mniejsze kawałki, a rozmrożone dobrze odcisnąć. Skropić(...)cytryny, przyprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Filety osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko dociskając do ryb. Filety obtaczać w mące, następnie w rozkłóconych jajkach i na końcu w płatkach migdałowych, dobrze dociskając. Smażyć na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Układać na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu
Czerwień i błękitsmażyć przez ok. 8 minut. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia. Gdy farsz będzie chłodniejszy, dodać do niego drobno zmielone herbatniki (ja użyłam woreczka i wałka) oraz jajka. Dobrze wszystko razem wymieszać i odstawić.Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 65x40 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na pół. Następnie każdy pasek pokroić na trójkąty(...)powinno być widoczne. Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce, pozostawiając spore odstępy. Przykryć je ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia na 90 minut.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec około 20 minut lub do momentu zrumienienia. Wyjąć na kratkę i polukrować, dodatkowo można posypać posiekanymi orzechami lub migdałami.Smacznego
Pasja Smakuwyrośnięte ciasto. Jeśli nie posiadacie maszyny, najpierw drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem łyżeczki cukru. Odstawiamy na 15 minut.Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, wbijamy jajka, dodajemy wanilię i drożdże i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto będzie lekko klejące.Ciasto wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce
Kulinarne przygody Gatityłyżeczki proszku do pieczenia50g miękkiego masła70g suszonej żurawinyNa kruszonkę1/4 szklanki mąki2 łyżki cukru pudru2 łyżki masła1 łyżka płatków migdałowychWykonanie:Masło zmiksować na gładka masę. W oddzielnym naczyniu zmiksować jajka, dodać cukier puder, esencję, ziarenka wanilii, zmiksowane masło oraz sok pomarańczowy. Wymieszać wszystko dokładnie lub krótko zmiksować. Do takiej masy przesiać proszek do pieczenia oraz mąkę. Wymieszać ponownie. Na samym końcu
Walijskie Pichcenieduża łyżka suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych3 średnie cebule, (drobniutko pokrojone i podsmażone, mogą być zmielone-ja starłam na oczkach)5,5 szklanki mąki pszennejDodatkowo:1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowaniaWykonanie:Cebulę zetrzeć na oczkach, podsmażyć na maśle, wystudzić.Wymieszać mleko, wodę, cukier, sól i roztopione masło. Drożdże wymieszać z mąką (ze świeżych zrobić(...)części. Uformować bułeczki, położyć na blaszce wcześniej wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć, odstawić do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzić na kratce.Moje podczas pieczenia trochę się "posklejały"... co nie wpłynęło w żaden sposób na smak bułeka potem zostaje
Walijskie Pichceniemąki. Odstawić do "ruszenia się " drożdży w ciepłe miejsce na ok 15-20 minut. Po tym czasie dodać miękki tłuszcz (ja po prostu rozpuściłam, a następnie lekko przestudziłam) oraz jajka. Wyrobić na gładką masę. Wyjąć z miski i podzielić na 5 części. Każdą z części rozwałkować formując koło.Koło podzielić na 8 części. Nakładać na każdą część powidła - w moim
Walijskie PichcenieowoceNa kruszonkę:2 szklanki mąki3/4 kostki masła (roztopić i przestudzić)1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szklanki cukrucukier wanilinowy - do posypania na wierzchuWykonanie:Wszystkie składniki połączyć w kolejności:cukier z jajkami, następnie maślanka, olej i mąka wymieszana z proszkiem do pieczenia. Wylać na natłuszczoną blaszkę. Blaszka nie może być zbyt mała, taka średniej wielkości. Nałożyć na ciasto owoce. Przygotować kruszonkę
Walijskie Pichceniepierwszy i nie żałuję. Bułeczki wyszły pyszne, mięciutkie, maślane. Polecam gorąco!Składniki:Na ok 10 bułeczekCiasto:2.5 szklanki mąki pszennej10 g świeżych drożdży3 łyżki cukru cukru1 jajko (plus 1 do posmarowanie bułeczek) 1/4 szklanki oleju½ szklanki ciepłego mlekaszczypta soliNadzienie: mus jabłkowyKruszonka:10dkg cukru10-15 dkg masła prawdziwego20 dkg mąkiWykonanie: Drożdże mieszamy z odrobiną cukru i mleka(...)minimum.Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 10 porcji. Każdą rozwałkowujemy i na środek nakładamy porcję musu jabłkowego. Zaklejamy. Odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Podrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy je przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym
Walijskie Pichceniewięc zrobić szybciutko naleśniki :) Na naleśniki każdy pewnie ma swój niezawodny przepis.Mój jest następujący:Składniki:2 szklanki mąki,1 szkl.mleka,1/2 szkl. wody (najlepiej mineralna gazowana)2 jajka,1 łyżka cukruszczypta soli,olej do smażenia mus jabłkowy lub inne nadzienieWykonanie: Jajka ubijamy cukrem i solą, dodajemy mąkę oraz wodę i mleko. Ubijamy do dokładnego
Walijskie Pichcenieboczku wędzonego1 czerwona papryka50 dkg pieczarekłyżeczka musztardyśmietana 18% (ilość wg uznania)koperekolej do smażeniaWykonanie:Mięso mielone wyrabiamy wraz z wcześniej namoczoną i odciśniętą bułką.Dodajemy przesmażoną na maśle cebulę, jajka, sól,pieprz i musztardę.Wyrabiamy. Boczek kroimy w cienkie plastry. Paprykę kroimy na cienkie słupki. Z masy mięsnej formujemy kwadraty wielkości plastra boczku. Na masę mielona kładziemy boczek i paprykę
Walijskie Pichcenie