pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soligarść żurawiny pokrojonej na drobne kawałki Przygotowanie:Masło ucieramy mikserem na puszysty krem, po czym wsypujemy cukier i dalej miksujemy. Po chwili dodajemy jajko i nadal miksujemy. Na koniec wsypujemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je łyżką lub dłonią. Układamy na blasze
Smakowity Blog Kulinarnylaskowych, włoskich lub pekan)sok z 1/2 cytryny2 łyżki płynnego miodu2 łyżeczki cynamonu2 łyżeczki ekstraktu z waniliiKruszonka:50 g masła10 łyżek mąki4 łyżki cukrucukier waniliowyPrzygotowanie:Drożdże mieszamy z mąką. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek i wlewamy mleko z jajkami, dodajemy masło, sól i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy przykryte do podwojenia
Smakowity Blog Kulinarnyłyżki cukru pudru1 łyżka gorącej wodyPrzygotowanie:W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Dodajemy szklankę mąki pszennej, łyżkę cukru, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.Masło roztapiamy i studzimy.Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajko, masło, resztę cukru, sól i mąkę owsianą. Wyrabiamy ciasto mikserem. Pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Gotujemy budyń, dodajemy łyżkę masła i rodzynki(...)przekładamy na 2 duże blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Każdy plaster na blaszce lekko rozpłaszczamy dłonią. Drożdżówki pozostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 20 minut (każdą blaszkę osobno).Cukier puder rozcieramy z łyżką gorącej wody na gładką masę. Po ostudzeniu drożdżówki możemy
Smakowity Blog Kulinarnyskropionych syropem klonowym. Przepis jest banalnie prosty, a efekt wprost zdumiewająco smaczny. Łasuchom polecam dodanie do ciasta kawałków czekolady lub rozgniecionych widelcem bananów. Potrzebne nam będą:- 2 duże jajka- 1,5 szklanki mleka- 2 szklanki mąki- 0,5 szklanki cukru pudru- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 75 g sklarowanego masłaPrzepis: W misce roztrzepać jajka, połączyć z mlekiem
W poszukiwaniu inspiracjikeksówka. Potrzebujemy:- 150 g mąki pszennej- 75 g mąki kukurydzianej- opakowanie drożdży suszonych- 80 ml wody- 50 ml wytrawnego białego wina- 100 g oleju- pół łyżeczki soli- 4 jajka- 70 g sera feta- 8 łyżek zielonych lub czarnych oliwek- 2 łyżki pestek dyniDodatkowo (jeśli lubicie):- można dodać 2 łyżki suszonych pomidorówPrzepis: Mąkę mieszamy z drożdżami, wodą, winem, olejem(...)solą. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrabiamy z dodawanymi kolejno jajkami, łączymy z pokrojoną fetą, oliwkami i (ewentualnie) pomidorami. Podłużną formę natłuszczamy olejem, wysypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy i zostawiamy do wyrośnięcia. Wierzch posypujemy pestkami dyni. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 190 st. C. Taki chlebek jest idealny na śniadanie, dostarcza bowiem
W poszukiwaniu inspiracjiłyżki musztardy- jajko(...)pieprz, mielone ziele angielskie, majeranek- masło do smażeniaPrzygotowanie: Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Odcisnąć bułkę, wyrobić z nią mięso. Dodać jajko, cebulę oraz musztardę i znowu wyrobić. Doprawić solą, majerankiem, pieprzem i zielem angielskim., dokładnie wymieszać. Z masy uformować małe kulki. Klopsiki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Przyrządzić
W poszukiwaniu inspiracjiburzy mózgów" rozpętanej przeze mnie i przez mojego ukochanego padł w końcu wybór - kotlety schabowe z frytkami i ogóreczkami z pikantnej zalewy. Potrzebne nam:- 4 kotlety ze schabu- jajko- bułka tarta- pieprz, sól, czosnek w pudrze i zioła prowansalskie- frytki- ogórki w zalewie słodko - pikantne- tłuszcz do smażeniaPrzygotowanie: Kotlety rozbić tłuczkiem, przyprawić z obu stron i zostawić(...)pół godziny. W międzyczasie wstawić frytki do piekarnika. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozgrzać tłuszcz na patelni, rozkłócić jajko, zamoczyć kotlety i obtoczyć w bułce. Smażyć na rumiano. Podawać z frytkami i ogórkami z zalewy
W poszukiwaniu inspiracjimięsa osobno lub mieszanego. Mi osobiście najbardziej smakują takie z wieprzowiny z odrobiną tartego, długo dojrzewającego sera. Po prostu pychotka :)Potrzebne nam:- 500 g mielonego mięsa wieprzowego- duża cebula- jajko- czerstwa bułka lub pieczywo tostowe- mleko do namoczenia bułki- 50 g tartego sera długo dojrzewającego- sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, czosnek w pudrze, słodka papryka i 2 kostki przyprawy(...)drobniutką kostkę. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso przyprawić ziołami, papryką, czosnkiem, solą i pieprzem, przyprawę w kostkach rozgnieść i wszystko wymieszać z mięsem. Do mięsnej masy dodać surowe jajko, cebulę, ser i odciśniętą bułkę. Mięsną masę dobrze wyrobić. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Podawać z ziemniaczkami posypanymi koperkiem i z papryką
W poszukiwaniu inspiracjiDodatkowo:- 7 jajek - 3 banany- 1 i 1/4 szklanki cukru - cytryna(...)mocna słodka herbata- 5 łyżek kakaoNa kremy:- 1 litr śmietany 30%- opakowanie fixu do bitej śmietany- 4 łyżeczki cukru pudru- opakowanie fixu truskawkowego do bitej śmietany Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Mąkę przesiać razem z kakao i dodawać po trochu do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Gotową masę przelać do formy (metalową formę wykładamy papierem do pieczenia
W poszukiwaniu inspiracjiwielkości):- po 3 szklanki mąki żytniej i pszennej- 1/2 litra miodu- 2 płaskie łyżeczki sody- szczypta soli- półtorej torebki przyprawy do pierników- pół łyżeczki mielonego imbiru- 2 jajka- żółtkoPrzygotowanie: Miód rozpuścić w rondelku, aby był płynny. Mąkę wymieszać z przyprawą do pierników i solą. Dodać jajka, żółtko, płynny miód i sodę rozpuszczoną w 2 łyżkach letniej wody
W poszukiwaniu inspiracjipolecam. Są przepyszne, palec lizać i myślę , że często będą gościć na Waszych stołach. ZaczynamySkładniki: Pół małej główki kapusty 600 gr mięsa mielonego-wołowego 200 gr pieczarek 2 jajka 0,5 szkl bułki tartej sól-1 łyżeczka, pieprz 0,5 łyżeczki1 szkl ryżu 200 ml bulionu kurczakowegokoperek- dużo oliwa Wykonanie: Gotujemy ryż( najlepiej wcześniej- by wystygł) Pieczarki myjemy , kroimy(...)podsmażamy na patelni, aż do odparowania wody. Szatkujemy kapustę na drobno, lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do miski dajemy mięso, kapustę, ryż, pieczarki, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz plus dużo kopru. Wszystkie składniki mieszamy do całkowitego połączenia. W razie czego można jeszcze doprawić. Lepiej niech będzie bardziej doprawione, niż mniej. Formujemy a la gołąbki. Nagrzewamy piekarnik
Smaki Edytymiodowo-musztardowym sosem zachwycą każdego! 2 filety z kurczaka500ml śmietanki 12%5 łyżek musztardy Dijon (u mnie oryginalna francuska od De Care: KLIK)2 łyżki miodu3 plastry żółtego sera1 jajko papryka słodka, sól, pieprzkoperek lub pietruszka do posypania 1. Filety z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką(...)miski wlewamy śmietankę, wbijamy jajko, dodajemy musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy na gładką masę.3. W naczyniu żaroodpornym tworzymy dwie warstwy. Układamy połowę przygotowanych filetów, na to wylewamy połowę sosu, znowu układamy filety i zalewamy pozostałym sosem. Posypujemy startym żółtym serem.4. Pieczemy w 200 stopniach przez około 40 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Szefowa kuchniSkładniki: ziemniaki 1 kg, cebula 1 sztuka, mieszanka barbecue Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, jajka 1 sztuka, mąka pszenna 1/2 szklanki, bułka tarta 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, twaróg 25 dag, jogurt naturalny 150 ml, szczypiorek 1 pęczek, sól ziołowa - do smaku obraną cebulę, ziemniaki utrzeć na tarce drobne oczka - ja je rozdrobniłam w pojemniku blendera dodać(...)jajko, mąkę, tartą bułkę, barbecue, kucharka i dobrze wymieszać na bardzo gorącym oleju smażyć rumiane, nie za grube placki z każdej strony, odkładać je na ręcznik papierowy twaróg śmietankowy wymieszać z jogurtem, szczypiorkiem posiekanym, solą ziołową i podać z plackami placki z twarożkiem świetnie smakują i są syte na obiad - dzięki dodaniu tartej bułki placki są bardzo chrupiące................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięletniego mleka 2 łyżeczki cukru20 g świeżych drożdży1 łyżeczka soli1/3 szkl oleju roślinnego2 szkl mąki pszennej1 łyżeczka bazylii lub ziół prowansalskich5 cienkich parówek1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek Zaczyn :W 100 ml letniego mleka rozpuścić drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Przykryć i odstawić na około 15 - 20 minut w ciepłe(...)Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej bułeczki.Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Przed pieczeniem wierzch bułeczek posmarować jajkiem zmieszanym z mlekiem.Piec około 20 minut do uzyskania złotego koloru
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaresztkę pistacji, dla których już znalazłam odpowiedni wypiek; wkrótce przygotuję i podzielę się przepisem). Robi się je inaczej niż poprzednie, które pojawiły się na blogu - zimne masło, osobno ubijane jajko - jednak efekt jest bardzo podobny. Te wyszły bardziej chrupiące, twardsze, choć piekłam tyle samo, co poprzednie - ale to akurat zasługa kakao. C. był nimi zachwycony chyba jeszcze bardziej niż(...)czekolady (70%)Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać z cukrem. Masło posiekać z mąką, a następnie rozetrzeć palcami, aż masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Jajko ubić w osobnej misce, dodać do masy maślanej razem z olejem. Połączyć. Czekoladę posiekać niezbyt drobno, dodać do masy razem z migdałami. Dokładnie połączyć.Z masy uformować wałeczek, następnie
Pożeraczka, czyli raz adobrze