jajka - 5040 przepisów (strona:133/336)

Pasztet domowy pieczony 194

Walory smakowe domowego pasztetu są chyba wszystkim znane.Przepis nie jest trudny.Składniki:-1,5 kg łopatki-1 kg wątróbki drobiowej-4 jajka-2 czerstwe bułki-2 cebule-1 marchew-kilka ząbków czosnku-bułka tarta-kilka suszonych grzybów-seler-por-ziele angielskie-pieprz ziarnisty-listek laurowy-przyprawa Barbecue-sól, pieprz   Część łopatki ( 1 kg ) gotujemy w wodzie z dodatkiem(...)Dodajemy pokrojone cebulę i czosnek i wstępnie przyprawiamy Barbecue.Chwilę smażymy.   Kroimy na kawałki gotowane i surowe mięso.Wątróbkę, mięso, warzywa i bułkę mielimy.   Dodajemy jajka, przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.Przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.Dokładnie uciskamy.   Na wierzchu robimy wzorek i smarujemy delikatnie olejem.   Wstawiamy

Maminek kulinarny
Ryba zapiekana z pieczarkami 365

Zestawienie składników może dziwić, ale to połączenie sprawdziliśmy i jest świetne.Składniki:-6 dużych pieczarek-6 filetów rybnych ( np. z mintaja )-1 cebula-3 jajka-2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej-szczypior-3 łyżki pokrojonego drobno żółtego sera-przyprawa do ryb-przyprawa warzywna-pieprz, sól-olej   Pieczarki obieramy i oddzielamy nóżki.Rybę osuszamy, kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą(...)niewielkiej ilości oleju podsmażamy rybę, dodajemy cebulkę a kiedy się zeszkli dokładamy pieczarki.   Przez chwilę smażymy i odstawiamy do przestygnięcia.  W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy szczypiorek, ser i mąkę.Przyprawiamy do smaku.   Dodajemy zawartość patelni.   W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy pieczarki.Wypełniamy je przygotowanym farszem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Maminek kulinarny
Ciasto z rabarbarem 146

Składniki na kruchy spód:-1,5 szklanki mąki-0,5 szklanki cukru pudru-10 dkg margaryny-1 jajko-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromatZ podanych składników zagniatamy ciasto.   Składniki na biszkopt:-3 jajka-3 łyżki cukru-2 łyżki mąki ziemniaczanej-2 łyżki mąki pszennej-2 łyżki oleju-aromatDo tego oczywiście kilka pędów rabarbaru.    Rabarbar obieramy

Maminek kulinarny
Pasta do pieczywa 197

prosta w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników, nie można jej kupić w żadnym sklepie a smakuje wyśmienicie z każdym pieczywem.Składniki:-0,5 kg dobrych parówek-4 ugotowane jajka-15 dkg pieczarek-cebula-olej do smażenia-pieprz-przyprawa warzywna   Na niewielkiej ilości oleju szklimy dowolnie pokrojoną cebulkę.Dodajemy pokrojone pieczarki.   Posypujemy delikatnie pieprzem,  przyprawą(...)warzywną i smażymy do odparowania wodya następnie studzimy.   Jajka, parówki i pieczarki z cebulką mielimy przez maszynkę.   Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku.Doskonale smakuje z każdym pieczywem i ogórkiem kiszonym lub innymi dodatkami.Smacznego

Maminek kulinarny
Frytki z fasolki szparagowej 201

obiadu przygotujemy fasolkę szparagową w nietypowym wydaniu.Składniki:-fasolka szparagowa ( ilość w zależności od potrzeb )-olej do smażenia-szklanka mąki-szklanka bardzo zimnej wody-jedno jajko-sól-przyprawa warzywna   Fasolę płuczemy, obcinamy końcówki a następnie wrzucamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą z dodatkiem przyprawy warzywnej.Na niewielkim ogniu gotujemy 7-10 minut.   Zlewamy wodę(...)fasolkę odsączamy na papierowym ręczniku.   Przygotowujemy ciasto, miksując mąkę, wodę, jajko i sól do smaku.Ciasta wystarczy na ponad 1/2 kg fasolki.   Rozgrzewamy olej i wkładamy do niego namoczone w cieście fasolki.Smażymy do osiągnięcia złotego koloru.   Wyjmujemy z oleju i odsączamy.Będą pyszne i chrupiące.Świetny składnik obiadu.Smacznego

Maminek kulinarny
Ptysie 161

Propozycja na ciastko z kremem. Składniki na ciasto:-szklanka wody-1/2 kostki margaryny-szklanka mąki pszennej-5 jajek Składniki na krem:-budyń o dowolnym smaku-1,5 szklanki mleka-kostka margaryny-szklanka cukru pudru-łyżka soku z cytryny   Wodę z tłuszczem zagotowujemy.Do wrzątku dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy.Odstawiamy do wystudzenia.    Proszek budyniowy mieszamy(...)szklanki mleka.      Zagotowujemy szklankę mleka i dolewamy wymieszany proszek budyniowy.Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.   Do wystudzonego ciasta dodajemy jajka i miksujemy minimum 5 minut.   Na blaszce z papierem do pieczenia szprycujemy ciastka o średnicy ok. 5 cm,zachowując spore odstępy.   Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Schabowe w ziarnach 234

Kotlety schabowe w nieco innym wydaniu.Zamiast pospolitej panierki użyjemy mieszanki ziaren.Składniki:-plastry schabu-ziarna słonecznika, dyni i sezamu-jajko-1/2 szklanki mąki-3/4 szklanki mleka-sól-pieprz-olej do smażenia   Schab delikatnie rozbijamy.   Przyprawiamy solą i pieprzem.   Ziarna mieszamy.   Z jajka, mąki i mleka przygotowujemy ciasto, rzadsze od ciasta naleśnikowego

Maminek kulinarny
Dorsz w chrupiącej panierce 153

przedstawić na zdjęciach.Składniki:-filety z dorsza bez skóry w ilości, zależnej od potrzeb-przyprawa do ryb-sól-1 i 1/3 szklanki mąki-1 szklanka bardzo zimnej wody-1 jajko-olej do smażenia   Filety płuczemy, dokładnie osuszamy, dzielimy na połówki i przyprawiamy soląi przyprawą do ryb.Odstawiamy na ok. godzinę.       Do mąki dodajemy(...)łyżeczki soli, wodę i jajko i dokładnie mieszamy.   W garnku rozgrzewamy olej.Filety moczymy w cieście i wkładamy do głębokiego oleju.   Smażymy do zrumienienia z obu stron.Zdejmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.   Jak już wspominaliśmy, najlepiej smakuje z dużą ilością ćwikły z chrzanem.Smacznego

Maminek kulinarny
Zapiekanka warzywno - mięsna 200

idealnie połączy.Składniki naszej zapiekanki:-5 ugotowanych ziemniaków-2 plastry wędzonego boczku-por-20 dkg piersi z kurczaka-1/2 kg fasolki szparagowej-3 łyżki startego żółtego sera-3 jajka-3 łyżki mąki ziemniaczanej-3 łyżki majonezu-sól-warzywko-pieprz   Pora kroimy na drobne kawałki.   Fasolkę gotujemy 10 minut w osolonej i przyprawionej warzywkiem wodzie, odsączamyi(...)kroimy na mniejsze kawałki.   Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki, boczek i fileta z kurczaka w dość dużą kostkę.   W misce roztrzepujemy jajka, przyprawiamy wstępnie warzywkiem i pieprzem, dodajemy pora i fasolkę, dodajemy majonez, ser i mąkę ziemniaczaną i mieszamy.   Dodajemy ziemniaki i mięso i mieszamy.Doprawiamy do smaku.   Wykładamy do formy

Maminek kulinarny
Kołaczyki ze śliwkami 159

łatwo odchodzą pestki oraz mają zwarty i słodki miąższ.Składniki na ciasto-5 dkg drożdży-1,5 szklanki ciepłego mleka-3 łyżki cukru-ok. 5 szklanek mąki 450-4 jajka oraz jedno do smarowania-1/2 kostki margaryny-szczypta soli-aromat śmietankowy lub waniliowyNa kruszonkę:-20 dkg mąki-10 dkg cukru-1/2 kostki margaryny-aromat-szczypta solioraz najważniejszy składnik(...)rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm.   Wycinamy spore krążki,które przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy.   Kiedy trochę podrosną smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy śliwki, wciskając je dość mocno w ciasto.   Posypujemy kruszonką, skrapiamy roztrzepanym jajkiemi wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 10-15 minutdo

Maminek kulinarny
Krajanka z dżemem i makiem 187

Ciasteczka z naszego dzieciństwa.Kruchy spód, biszkoptowy wierzch a do tego dżemik śliwkowy i mak.   Składniki na biszkopt:-3 jajka-6 płaskich łyżek cukru-6 płaskich łyżek mąki-ok. 1/2 szklanki suchego maku-dżem śliwkowy   Składniki na kruchy spód:-1,5 szklanki mąki-10 dkg masła lub margaryny-1/2 szklanki cukru pudru-1 jajko-płaska

Maminek kulinarny
Pasztet z pieczarkami 185

Pasztet bez tłuszczu z dodatkowym smakiem grzybowym.   Składniki-1 kg łopatki-1/2 kg wątróbki drobiowej-25 dkg pieczarek-3 jajka-2 czerstwe bułki-1 marchew-2 cebule-2 duże ząbki czosnku-garść suszonych grzybów-pieprz ziołowy i naturalny-warzywko, przyprawa do mięs-liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty   Do garnka z wodą dodajemy liście laurowe(...)zupę.   Moczymy i odciskamy bułki.Ugotowane oraz pozostałe surowe mięso kroimy na kawałki.   Mięso, marchew, grzyby, wątróbkę, cebulę, czosnek i bułkę mielimy .   Dodajemy jajka, przyprawiamy pieprzem naturalnym i ziołowym oraz warzywkiemi dokładnie wyrabiamy.   Foremkę natłuszczamy i posypujemy bułką tartą.Na dno wykładamy część pasztetu i układamy obrane pieczarki, mocno wciskając

Maminek kulinarny
Paszteciki z grzybami 182

grzybów suszonych-1-2 cebule-pieprz, warzywko-olej do smażenia       Składniki na ciasto:-3 szklanki mąki-10 dkg masła-2 żółtka oraz 1 całe jajko-2 łyżki kwaśnej śmietany-1 dkg drożdży-1/2 łyżeczki cukru-szczypta soli-1 łyżka wody   Drożdże, cukier i mąkę mieszamy.Drożdże nie muszą rosnąć.   Wszystkie składniki(...)lodówki i cienko rozwałkowujemy.    Wycinamy prostokąty.   Nakładamy farsz  i zwijamy paszteciki.Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.   Smarujemy roztrzepanym białkiem jajka.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C.Pieczemy do zrumienienia ok. 15 minut.   Smakują wybornie z czerwonym barszczem.Smacznego

Maminek kulinarny
Bliny 170

również zmienimy nieco bliny.Upieczemy je z ziemniaków z dodatkiem kaszy gryczanej.   Składniki:-ok. 1 kg ziemniaków-10 dkg kaszy gryczanej-1 cebula-1 ząbek czosnku-1 jajko-2-3 łyżki mąki pszennej-olej-sól-pieprz ziołowy-susz warzywny do gotowania kaszy   Do dekoracji wykorzystaliśmy szczypiorek, czerwoną cebulę, ogórek i papryczki.   Kaszę gotujemy w osolonej(...)wodzie z dodatkiem suszu warzywnego przez 20 minut.Odsączamy i studzimy.   Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy, jak na placki ziemniaczane.   Dodajemy jajko, mąkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.   Dodajemy kasze gryczaną i dokładnie mieszamy.   Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C.Wstawiamy na 5 minut blaszkę, następnie wyciągamy

Maminek kulinarny
Sałatka z łososiem 185

prostą sałatkę.Tym razem z wędzonym łososiem ( może być też wędzona makrela ).   Składniki:-3 wędzone brzuszki z łososia-10 dkg makaronu chińskiego-puszka drobnego groszku-3 jajka-kilka suszonych pomidorów-kawałek pora-3 ogórki konserwowe-kilkanaście kostek konserwowej dyni-sól, pieprz, majonez   Makaron gotujemy 3 minuty. Przelewamy zimną wodą i odsączamy.Odsączamy też groszek oraz pokrojone(...)drobną kostkę ogórki i dynię.W kostkę kroimy też pomidory, jajka i pora.Makaron tniemy na drobno.Brzuszki pozbawiamy skóry a mięsko kroimy na małe kawałki.   Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy, dodajemy majonezi doprawiamy do smaku.Gotowe.Smacznego

Maminek kulinarny