Szparagi, szynka serrano i jajko z płynnym żółtkiem. Połączenie idealne a wszystko na pizzy, na cienkim i chrupiącym cieście. Uwierzcie – prawdziwy foodporn ! Uwaga ! Ciasto do pizzy musimy przygotować około 9 – 12 godzin przed pieczeniem ! Z podanej przepisu otrzymacie 2 pizze (2 porcje). Ciasto z przepisu Jima Laheya. Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 175 g wody(...)Składniki na sos: 200 g śmietany 18 % 100 g sera gorgonzola Składniki – dodatki: pęczek zielonych szparagów 1 mała czerwona cebula sól i świeżo zmielony pieprz kilka plasterków szynki serrano 2-4 jajka Wykonanie: Ciasto: Przygotuj je na około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj ze sobą w misce, nakryj ściereczką i odstaw. Sos: Ser pokrój
Moja pasja smakuFajna przystawka idealna na każde domowe przyjęcie. Farsz można robić z przeróżnych dodatków. Składniki:kilka dużych pieczarek (u mnie 5)pół pora (obojętnie która część)3 jajka na twardo100 g szynki szwarcwaldzkiej albo parmeńskiej / serrano1 łyżka majonezuszczypioreksól, pieprzmąka do panierkiolej do smażeniabułka tarta do panierki2 jajka do panierkiPieczarki czyścimy szczoteczką pod bieżącą wodą, następnie urywamy ogonki (ogonki dodamy(...)drobną kostkę, por kroimy w piórka, szynkę kroimy w drobne paseczki. Wszystko podsmażamy na oleju. 3 jajka gotujemy na twardo, następnie ścieramy je na tarce. Do jajek dodajemy podsmażone pieczarki, szynkę i por, wszystko mieszamy z dodatkiem majonezu oraz szczypiorku. Doprawiamy solą i pieprzem. Takim farszem nadziewamy upieczone w panierce pieczarki. Dekorujemy szczypiorkiem. faszerowane pieczarki
Bon Appetit Małgorzatyzbyt wiele do powiedzenia przy tym poście. W jednym zdaniu: śniadanie do łóżka na Dzień Kobiet, przy stole zjedzone. Czego użyłem? Suflet na dwie porcje: -3 jajka -dwa plastry szynki -kawałek startego parmezanu -sól, pieprz -masło Kokilki smarujemy masłem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, wypełnionego wodą do 1/3 wysokości kokilki. Jajka ubijamy z solą i pieprzem na puszysto. Na dno kokilki(...)dajemy pokrojoną w małą kostkę szynkę i starty parmezan, zalewamy jajkiem. Wkładamy na 18 minut do piekarnika, funkcja termoobieg, w temperaturze 175 stopni. Sałatka: -posiekana sałata lodowa -groszek zielony -jabłko starte -ogórek kiszony w kostkę pokrojony -majonez -pieprz Wszystkie składniki łączymy razem. Dodatkowo: -pieczywo podgrzane w opiekaczu -ser -pomidor
BaRepasziołami i cukinią, która nadaje im delikatności, zapewniamy, że degustacja na jednej sztuce się nie skończy! Składniki 3 duże ziemniaki 1 mała cukinia 1 cebula 3 jajka 3 łyżki mąki kukurydzianej 100 dag szynki wędzonej po 2 gałązki świeżego estragonu(...)tymianku olej do smażenia sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Obieramy ziemniaki, cebulę, cukinię opłukać, zcieramy wszystko na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Dodajemy pokrojoną w malutką kosteczkę szynkę, wbijamy jajka, dodajemy mąkę oraz opłukane i posiekane nożem świeże zioła, przyprawiamy solą i pieprzem świeżo zmielonym. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podajemy
kgwjanczewoSycąca, rozgrzewająca hiszpańska tortilla ziemniaczana prosto z piekarnika. Do przygotowania hiszpańskiej tortilli potrzeba przede wszystkim jajek, śmietany, ziemniaków – ugotowanych, na przykład takich, które zostały z poprzedniego dnia po obiedzie. To danie świetnie nadaje się na zagospodarowanie resztek z lodówki, bo ilość i rodzaj dodatków w zasadzie zależy głównie od naszej wyobraźni…Danie jest bardzo sycące i wystarczy naprawdę(...)patelni rozgrzewamy oliwę, podduszamy na niej cebulę, następnie dodajemy czosnek, paprykę i pokrojoną w paski szynkę. Wszystko razem dusimy około 8 minut, następnie studzimy.Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i mieszamy z pozostałymi warzywami.Jajka musimy roztrzepać i wymieszać ze śmietaną i serem.Do jajek dodajemy warzywa, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o średnicy
Smakowity Blog Kulinarnyszklanka gotowanej szynki, pokrojonej w kostkę; 2 łyżki soku z cytryny; 1 szklanka majonezu (wymieszałam pół na pół z jogurtem); sól i pieprz; Wykonanie: Ziemniaki, ser, seler, cebulkę, jajka i szynkę wymieszać. Majonez przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, polać tym sałatkę i dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez 1 godzinę
In my kitchenJajka w kokilkach - niedzielne śniadanko!Dlaczego niedzielne, tylko z jednego powodu, ponieważ w tygodniu zawsze brakuje czasu :) Składniki na 2 porcje : 2 jajka 100 g szynki 100 g sera żółtego 2 suszone pomidorki w oliwie olej z suszonych pomidorków sól pieprz Ser, szynkę oraz pomidorki drobno posiekać. Szynkę podsmażyć na oliwie z pomidorków. Dwie kokilki wysmarować oliwą, do każdej włożyć(...)szynkę, ser oraz pomidorki a na górę wbić surowe jajko. Kokilki włożyć do większego naczynia i wlać do niego tyle wrzątku aby woda sięgała do połowy kokilek. Tak przygotowane naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170ºC na około 15 minut. Gotowe jajka doprawić solą oraz pieprzem. Smacznego
Zabawa smakiemInspiracja pochodzi z bloga Cuda i Cudeńka. Składniki na 2 kokilki: 1 ząbek czosnku ½ małej cebuli 1 puszka krojonych pomidorów Suszona bazylia – do smaku Sól, pieprz 4 plasterki szynki 2 jajka 1 łyżka oleju Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekany na plasterki czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę ciągle mieszając, aby się nie przypaliło. Dorzucamy pomidory z puszki(...)lekko zgęstnieje. Na koniec przyprawiamy sos bazylią, solą i pieprzem i szczyptą cukru. Na dnie dwóch kokilek układamy po 2 plastry pokrojonej w kostkę szynki i wlewamy sos pomidorowy. Na wierz wbijamy po jednym jajku i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10 min. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówwypiek jedno porcjowy. Mój brzuszek raczej nie był z tego powodu zadowolony ;D A oto rezultat naszej wspólnej pracy :) ~ Pudding chlebowy z serem, szynką i ziołami ~ Składniki: kilka kromek czerstwego chleba jajko 1/2 szklanki mleka ser żółty szynkałyżeczka masła przyprawy: sól, pieprz(...)oregano, bazylia Kromki chleba i szynkę kroimy na mniejsze części. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Kokilkę smarujemy masłem i układamy w niej kolejno warstwy: chleb, ser, szynka, chleb. Mleko, jajko i przyprawy mieszamy razem i wlewamy do kokilki tak, aby chleb nasiąknął. Pieczemy przez 25 minut
Kuchenny Skrawek NiebaSzparagi przepisy: Panierowany Camembert z migdałami i pistacjami wg Pascala Szparagi z szynką i jajkami, zapiekane w kokilkach Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej wg Okrasy Filet z pstrąga w sosie holenderskim ze szparagami w szynce Szparagi w cieście francuskim (z szynką / boczkiem i serem) Szparagi w cieście francuskim z sezamem Szparagi z szynką szwarcwaldzką / parmeńską Piersi kurczaka w kremowym
Kulinarne PrzebojeGalareta bardzo ładnie się prezentuje, jest smaczna i delikatna w smaku. Możemy przyrządzić ją na różne uroczystości rodzinne lub święta Wielkanocne. Składniki: 1 litr chudego rosołu 300 gram szynki 4 jajka ugotowane na twardo 2 marchewki z rosołu 1 puszka kukurydzy złocistej z groszkiem Bonduelle Pół pęczka natki pietruszki 10 łyżeczek żelatyny Skworcu Sposób przygotowania: Żelatynę zalewamy niewielką ilością(...)zimnej wody, odstawiamy na kilka minut żeby napęczniałą. Rosół zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Dodajemy napęczniałą żelatynę, odstawiamy do ostudzenia. Obrane jajka kroimy na połowę, układamy na dnie formy sylikonowej do pieczenia babki. Szynkę i ugotowane marchewki kroimy w kostkę, kukurydzę z groszkiem odcedzamy z zalewy, natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, układamy w formie na jajkach, zalewamy
Bajeczna KuchniaMałe urozmaicenie "jajcarskich przekąsek";) Faszerowane jajka pająki Składniki: 3 jajka 5 dag szynki 2 łyżeczki chrzanu 6 czarnych oliwek Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać, przekroić wzdłuż na połówki. Żółtka wyjąć, razem z szynką i chrzanem utrzeć na jednolitą masę. Gotową wypełnić białka. Oliwki przekroić dekorując nimi jajka na wzór pająków /patrz fotka/. Obok na zdjęciu znajdują się pietruszkowe
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławielkanocny Składniki: 1 szklanka zakwasu żytniego na żur 1 litr wody 20 dag szynki wędzonej parzonej łyżka ostrego chrzanu ze słoiczka sól pieprz cukier ugotowane na twardo jajka Wykonanie: Szynkę pokroiłam w drobną kosteczkę. Do rondla wlałam uprzednio dokładnie wymieszany zakwas oraz wodę. Dodałam pokrojoną szynkę. Mieszając doprowadziłam do wrzenia i gotowałam razem kilka minut, żeby szynka oddała zupie
Kuchenne zapiski Edytyjajkami na twardo w środku. Można jednak podawać również na ciepło analogicznie jak kotlety mielone. Zapisz przepis Drukuj Składniki 750g mielonej szynki lub biodrówki wieprzowej 1/2 czerstwej pszennej bułki 3 średnie (M) i jedno duże (L) jajko 1 średnia cebula (150g) 3 gałązki natki pietruszki 2 płaskie łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 płaska łyżeczka gałki
Kulinarna Pokusamundurkach 2 ogórki kiszone 2 jajka na twardo 2 łyżki słonecznika łuskanego prażonego 1 jogurt naturalny gęsty (np. typu greckiego) natka pietruszki sól i pieprz do smaku Szynkę, ziemniaki, jajka, i ogórki pokroić w kostkę (ogórki wcześniej obrać ze skórki). Wszystkie składniki włożyć do misy, dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać jogurt
Lubię to gotuję