zapiekankę. Jeszcze jednym ogromnym plusem jest to, że przygotowujemy ją wieczorem a pieczemy rano:) Składniki: 6 kromek lekko czerstwego chleba,ostra musztarda,6 plastrów sera,6 plastrów szynki,5 jajek,1/2 łyżeczki soli,80 ml mleka,4 łyżki startego sera. Przygotowanie Każdą kromkę chleba posmarować musztardą, położyć plaster sera i szynki. Przykryć drugim kawałkiem chleba. Przeciąć w poprzek
Z miłości do słodkościsolą, pieprzem i mlekiem roztrzepujemy widelcem. Na patelni rozgrzewamy lekko oliwę. Wylewamy rozbełtane jajka i dodajemy startego na dużych oczkach oscypka (zostawiamy odrobinę do posypania na wierzchu). Omleta smażymy aż do ścięcia (ok. 3-4minuty). Następnie przekładamy go na talerz. Na jedną połowę dodajemy szynkę pokrojoną w plastry i kukurydzę. Omleta składamy na pół i wierzch posypujemy oscypkiem. Inspiracji
Emcia PichciZnów wyszło słoneczko, a na dodatek w nocy przyprószyło jeszcze trochę śniegiem. Więc może by tak wyjść na sanki ? :DNa śniadanie Tamagoyaki, czyli omlet
Kuchenny Skrawek Niebachili. Składniki : * 2 jajka - najlepiej wiejskie * łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej * sól, pieprz, szczypta chilli * łyżka gęstej śmietany * łyżka masła bądź oliwy z oliwek * dodatki : szynka, żółty ser Przygotowanie : Jajka ubić z dodatkiem przypraw, mąki i śmietany. Rozgrzać tłuszcz, przesmażyć szynkę, wylać masę jajeczną. Opiekać omleta z obu stron po 2-3 minuty. Posypać serem, przykryć - podawać
Magiczne Życie Martywędzonego sól, pieprz do smaku 2 łyżeczki musztardy 1 łyżka bułki tartej 1 jajko PRZYGOTOWANIE : Szynkę ( wysoka część, kulka ) myjemy i osuszamy, następnie przecinamy ją tak ( wzdłuż, zdjęcia poniżej(...)ogórki mielimy rozdrabniaczem lub maszynką do mięsa o największych oczkach. Farsz przekładamy do miski, dodajemy musztardę, sól, pieprz, jajko i bułkę tartą, mieszamy aż masa się połączy. Mięso umieszczamy na desce, farsz równo rozkładamy na mięsie i delikatnie zwijamy. Szynkę owijamy dratwą, nie za mocno aby farsz nie wyleciał ze środka. Musi być związana aby się nie rozwinęła. Przekładamy
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: -200 g szynki np.gotowanej -30-50 g musztardy łagodnej -50 g masła miękkiego -2 jajka ugotowane na twardo -sól, pieprz do smaku Jajka z szynką zemleć lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać miękkie masło, musztardę, sól, pieprz. Wszystko dokładnie utrzeć do uzyskania konsystencji pasty. Jeżeli szynka jest dość słona, możemy pominąć
Kulinarne przemysleniaprysznic. Kiedy wyjdziesz, będzie na Ciebie czekać pachnące, smaczne i odżywcze śniadanie. Smacznego 😊 Składniki na 1 porcję: 1 bułka (np. kajzerka) 1 łyżeczka masła 1 jajko 1 plaster szynki niewielki kawałek mozzarelli sól i pieprz do smaku szczypiorek mielone suszone płatki chili (opcjonalnie ) Z bułki odciąć wierzch, środek wydrążyć. Posmarować środek bułki masłem, a dnie ułożyć plaster szynki(...)szynce kawałek mozzarelli. Wbić jajko, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na około 10-15 minut, w zależności od stopnia zapieczenia. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, posypane posiekanym szczypiorkiem i mielonymi suszonymi płatkami chili. Jesz śniadanie każdego dnia? W domu? A może nie ma to dla Ciebie
Codzienna kuchnia niecodziennaleniwe rodzinne śniadania. Nie musimy spieszyć się do pracy. Możemy spokojnie usiąść i celebrować wspólny posiłek. Bo przecież wiosenne poranki są takie przyjemne :) Składniki (1 porcja): jajko 2 plastry szynki 2 łyżki mozzarelli w wiórkach sól,pieprz szczypta suszonej bazylii ulubione kiełki (u mnie rzeżucha) Przygotowanie: Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy na sztywną piane z odrobiną soli. Szynkę kroimy
ChilliJemyzimno - pokrojone na plasterki są cudne na porannych kanapkach. Kukułka podrzuciła do środka jajka, ja dodałam paprykę i obiad gotowy. Składniki: 500g mięsa mielonego z szynki 3 jajka 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia 1 cebula 1 rozgnieciony ząbek czosnku pół czerwonej papryki sól i pieprz 2 jajka do panierki bułka tarta olej do smażenia słoiczek marynowanej papryki
Gotowanie i blogowaniekoniecznie muszą być to kanapki. Mogą być na przykład śniadaniowe babeczki, inspirowane francuskimi tostami Croque Madame. Składniki: 8 kromek pszennego chleba tostowego bez skórek 2 jajka 2 plastry dobrej szynki 1/3 pora lub 2 plastry cebuli 2 łyżki tartego sera (przynajmniej) masło Przygotowanie: Dwie foremki do muffinek lub nieduże kokilki do zapiekania smarujemy masłem. Chleb rozpłaszczamy wałkiem(...)wykładamy nim foremki (po 3 kawałki na foremkę, naprzemiennie, każda lekko posmarowana masłem) tworząc koszyczek. Dociskamy lekko. Na dnie koszyczka układamy poszatkowanego pora (lub plaster cebuli), potem szynkę i wbijamy jajko. Posypujemy obficie tartym serem.Zapiekamy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni
Gotuj z RumcajsemsałatekSposób przygotowania:Z pomidorów odkroić górną część i wydrążyć środek. Następnie wydrążone pomidory należy doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Tak przyprawione pomidory wyścielamy w środku szynka parmeńska i wbijamy jajko, które należy doprawić solą i pieprzem. Pomidory z taką zawartością przykrywamy plastrem sera żółtego oprószonego ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane pomidorki zawijamy do połowy w folię aluminiowa i wkładamy
Lawendowe Nieborzucą. Więc może mój przepis komuś się przyda? Więc połączywszy interes prywatny z publicznym wziąłem się do roboty :) 6 jajek 2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka drobno pokrojonego koperku 1 plasterek szynki 1 malutki ząbek czosnku (lub pół większego) czerwony kawior (czarny też może być) 1 łyżka parmezanu 1 łyżka serka mascarpone(...)żółtek dodajemy wszystkie składniki. Jeżeli mamy dużo kawioru to łyżkę możemy też dodać do farszu. Mi została tylko resztka z sushi więc użyłem go do ozdoby jajek. Plasterek szynki bardzo drobno kroimy, parmezan bardzo drobno ścieramy, a czosnek przepuszczamy przez praskę. No i mieszamy wszystko razem aż powstanie jednolita masa. Wkładamy w wydrążone białka, ozdabiamy kawiorem i mamy gotową kolację
Marder&Marder Manufacturejest dla mnie pięknie wyglądający misz-masz " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Można powiedzieć, że dla każdego coś dobrego – szynka dojrzewająca, ser mozzarella, suszone pomidory, jajko oraz awokado " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wszystko oczywiście polane słodko – ostrym sosem na bazie musztardy, miodu i oliwy. Czas(...)jajka kilka kropel soku z cytryny Sos: 10 łyżek oliwy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka musztardy Przygotowanie: Sałatę drobno porwać (lub pokroić w kostkę). Jajka ugotować, obrać i pokroić. Szynkę zawinąć, ser pokroić w kostkę w awokado w łódki (aby awokado nie ciemniało należy polać go sokiem z cytryny). Na sałatę wyłożyć
KuchniaWeDwoje.plkromek chleba tostowego, 3 figi, 6 plasterków szynki serrano, 6 jajek, 3 łyżki śmietany kremówki, masło, bułka tarta, krem balsamiczny, Formę do muffinek wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Szynkę pokroić w paski. 1/6 pasków szynki podprażyć na suchej patelni. Figi pokroić wzdłuż na 6 części. Jajka porządnie roztrzepać ze śmietaną. Chleb tostowy namoczyć w jajkach. Kromki ułożyć w zagłębieniach
królestwo garówszynki konserwowej puszka ananasa 5 jajek sól, pieprz 3-4 łyżki majonezu łyżeczka musztardy Pora pokroić w półplasterki, posolić i odstawić na 15 min. Odcisnąć z nadmiaru soku. Szynkę, ananasa i jajka pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, doprawić do smaku (uważać z solą) i wymieszać z majonezem. Odstawić na kilka godzin
Smakołyki Asi