pysznym daniem! Idealna na przystawkę czy jako przekąska w ciągu dnia, a składniki potrzebne do jej przyrządzenia z pewnością znajdziecie w swojej lodówce. Zawinięte w ser żółty jajka i szynka tworzą smaczną kompozycję. Polecam! Składniki: 0,5 kg żółtego sera 15 dkg serka śmietankowego Delikate 3 jajka ugotowane na twardo 6 plasterków szynki sól, pieprz Wykonanie: Ser w foliowej torebce(...)wkładamy do gorącej wody i obracamy torebką tak, aby równomiernie zmiękł. Do serka śmietankowego dodajemy drobno pokrojone jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Miękki żółty ser wyjmujemy z wody, rozwałkowujemy jak ciasto, układamy szynkę i smarujemy masą serową, zwijamy jak roladę, owijamy folią i wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Zastygniętą kroimy w plastry. Smacznego
Podróż w kulinariasię przy wspólnym stole. Na najbliższą niedzielę zamiast tradycyjnej jajecznicy polecam bardziej wykwintne danie: jajka w kokilkach. Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie Składniki: (dla dwóch osób) 2 jajka 2 plasterki szynki parmeńskiej lub szwardwaldzkiej 2 suszone pomidorki garść rukoli odrobina sera twardego typu parmezan pieprz, sól Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie Smarujemy kokilki oliwą z suszonych pomidorów. Jajka(...)kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie Wkładamy po jednym plasterku szynki do kokilek. Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie Na to dajemy po jednym suszonym pomidorku. Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie Następnie rukolę. Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie Wbijamy po jednym jajku i posypujemy solą, pieprzem i tartym serem. Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie Pieczemy 15 minut
Pyza i SurówkaZielone szparagi bardzo dobrze komponują się zarówno z szynką długo dojrzewającą, jak i z jajkami. Połączenie idealne to omlet ze szparagami zawiniętymi w szynkę szwarcwaldzką. Pieczony jest gwarancją, że będzie odpowiednio i równo ścięty. SKŁADNIKI (na dwie osoby) pęczek zielonych szparagów kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej (lub innej długo dojrzewającej) 5 jajek 5 łyżek posiekanego szczypiorku 2 łyżki tartego twardego(...)oliwek PRZYGOTOWANIE Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i obieramy do 1/3 wysokości (od dołu). Plastry szynki kroimy wzdłuż na połowę i owijamy nimi szparagi. Formę do pieczenia (u mnie foremka na tartę o średnicy 26 cm) smarujemy oliwą. Układamy szparagi. Jajka roztrzepujemy w misce, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy ze szczypiorkiem. Zalewamy szparagi i posypujemy serem. Wstawiamy
Moje Kuchenne Rewelacjezjeść sobie pysznego tosta fracuskiego Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Tosty francuskie Przepyszne tosty francuskie Składniki : pieczywo tostowe 2-3 jajka ser żółty szynka masło inne dodatki (papryka, ogórek, pomidor...) pieprz sól Przygotowanie: W pojemniku rozbijamy jajko z pieprzem(...)przyjdzie do głowy lub co mamy w lodówce. Całość obtaczamy w jajku i wkładamy do rozgrzanego grilla lub innego urządzenia. Gotowe zjadamy ze smakiem !!! Rozbijamy jajka Szykujemy tosty smarujemy masłem, kładziemy szynkę, ser i inne dodatki Składamy tosta i obtaczamy jajkiem całą powierzchnię Tak przygotowane tosty kładziemy w tosterze, grill lub innym urządzeniu Gotowe tosty wykładamy na talerz i zjadamy
Sprawdzone przepisy kulinarnePrzekąska idealna:). Szybka, smaczna i efektowna. Wystarczy arkusz ciasta francuskiego, jajka, dobrej jakości szynka i warzywa, kilka chwil i gotowe! 1 arkusz ciasta francuskiego 6 jajek 12 plasterków dobrej jakości szynki, u mnie Szynka z wędzarni od Hańderek 1 papryka czerwona szczypiorek sól, pieprz, czosnek granulowany 1. Ciasto francuskie kroimy na 6 kwadratów. Każdy z nich zlepiamy(...)powstał "koszyczek" z wgłębieniem i podniesionymi bokami. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Do każdego "koszyczka" wkładamy pokrojoną paprykę, 2 plasterki szynki oraz wbijamy po 1 jajku. Posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. 3. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut
Szefowa kuchniktórych ciężko jest już zrobić smaczne kanapki na śniadanie to warto je wykorzystać w bardzo fajny pomysł. Do smacznego śniadania niewiele potrzeba : suchy chleb lub chleb tostowy, jajka, szczypiorek, żółty ser, szynka, forma na muffinki oraz miłe towarzystwo :) Składniki (na 4 sztuki): 4 kromki chleba 4 jajka szcypiorek 4 plastry szynki 4 plastry sera żółtego sól, pieprz oliwa(...)posmarujcie ją odrobina oliwy). Chleb pozbawiamy skórek jeżeli ich nie lubimy i rozwałkujemy. Delikatnie wkładamy go formy, aby utworzyć koszyczek. Smarujemy oliwą i układamy w nim szynkę oraz ser. Wbijamy jajko, posypujemy szczypta soli oraz pieprzem. Szczypiorek myjemy i siekamy. Posypujemy nim jajko i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 12 -15 minut. Polecam zwłaszcza
ChilliJemyjajkiem w koszulce i szynką parmeńską lub jamonem smakują doskonale. U mnie dodatkowo z domowym serem z oliwy. Składniki : Pęczek zielonych szparagów sól ,pieprz ,papryka w proszku 2 jajka jamon ,szynka parmeńska Szparagi wrzucamy na wrzątek i gotujemy je około 3 minuty ,w wodzie z odrobiną soli . Starsze z pewnością troszkę dłużej. Następnie przekładamy do lodowatej wody ,na kilka chwil
Ladylaura.Bardzo szybko i smacznie. Szynkę zmielić maszynką do mięsa lub blenderem. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i zmiksować na papkę. Dodać jajka do zmiksowanej szynki, wymieszać. Dodać keczup, musztardę, gęstą śmietanę,doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Wstawić do lodówki na godzinę. Thermomix – do naczynia miksującego dodać pokrojoną w kawłki szynkę, zmiksować
Kuchnia PokoleńNajprostsze omlety na świecie. Z wiejskich jajek, z szynką, pieczarkami i pomidorem. Idealne na syte śniadanie! Na 1 szt: 2 łyżki masła 2 jajka 2 łyżki mleka Sól Pieprz Kilka plastrów szynki 1 pomidor 2 pieczarki Szynkę oraz pomidora kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Jajka wbijamy do miski, wlewamy mleko. Energicznie mieszamy trzepaczką Az powstanie nam jaśniejsza piana
VioletoweKucharzenieAsparagus with ham in puff pastry. Składniki. 1 rolka ciasto francuskie 0,5 kg białe szparagi 10 dag szynka gotowana 4 jajka 10 dag ser mozzarella 50 ml śmietana 36% 1 łyżka listki lubczyka sól cukier oliwa z oliwek Wykonanie. Szparagi obgotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru, około 10 minut. Wyjąć z wody, osuszyć. Ciasto francuskie wyłożyć(...)przesmarowanego oliwą z oliwek naczynia, nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego do 190 oC piekarnika, piec 10 minut. Ciasto wyjąć, rozłożyć szparagi, pokrojoną w paski szynkę konserwową. 2 jajka roztrzepać, dodać śmietanę i starty ser mozzarella, wymieszać i polać nim szparagi z szynką. Posypać listkami lubczyka i pieprzem. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut. Po około
Kulinarny karnet Christopheraboki formy 26 cm), nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, schłodzone ciasto pieczemy przez 15 minut. Farsz: 5 jajek 20 dkg szynki 2 średnie cebule 1 łyżka oliwy 25 g masła 25 g mąki 300 ml mleka 2 łyżeczki musztardy starty ser do posypania wierzchu sól, pieprz ja dodałam jeszcze pół(...)dodajemy mąkę i chwilę zasmażamy, następnie wlewamy mleko i cały czas mieszając, gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Podsmażoną cebulę i szynkę oraz pokrojone jajka na twardo wykładamy równomiernie na podpieczonym cieście. Do sosu dodajemy pozostałe 3 jajka (surowe) i dokładnie mieszamy, sos doprawiamy solą i pieprzem. Sos wylewamy na ciasto, wierzch posypujemy
Pelusiowa Kuchniatwardo0,5 puszki kukurydzy konserwowej0,5 słoika selera konserwowego2 łyżki gęstej śmietany3-4 łyżki majonezusól, pieprz, cukier do smakuPrzygotowanie:Por oczyścić i pokroić w cieniutkie półplasterki. Szynkę pokroić w słupki. Jajka pokroić w kostkę. Kukurydzę i seler odsączyć z nadmiaru wody. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać śmietanę, majonez i wymieszać. Doprawić do smaku. Przykryć folią spożywczą i włożyć
Ala piecze i gotujemnie już dopadło. Składniki: 3-4 jajka ugotowane na twardo Puszka kukurydzy Biała część pora Opcjonalnie szczypiorek 15 dag startego sera żółtego 15dag szynki Majonez Sól Pieprz Przygotowanie: Jajka i szynkę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć. Pora pokroić w paski, sparzyć gorącą wodą. Wystudzić. Do miski dodać resztę składników, doprawić solą i pieprzem oraz wymieszać z majonezem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówJajka faszerowane z szynką Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 3 plastry szynki 2 łyżki serka śmietankowego łyżeczka musztardy dijon pieprz czarny do smaku sól morska szczypiorek plasterki rzodkiewki kiełki rzodkiewki Wykonanie: Jajka obieramy, kroimy na pół, wyjmujemy delikatnie żółtka. Wkładamy je do blendera, dodajemy szynkę pokrojoną w kostkę, serek śmietankowy, musztardę i przyprawy, Wszystko
Kulinarne przygody GatityWidziałam w telewizji i w sieci wiele wariacji na temat jajka w szynce dojrzewającej. Jednak mam wrażenie, że czasem im prościej tym lepiej. Nie mogę się nadziwić, jak danie które tak pięknie wygląda może być tak nieprzyzwoicie proste w przygotowaniu. Zobaczcie sami. Składniki na dwie porcje: 2 jajka, najlepiej wiejskie 4-6 plasterków szynki lub polędwicy dojrzewającej(...)chudsza) sól pieprz czarny młotkowany szczypior, rukola lub inna świeża zielenina Przygotowanie: Formę do muffinek wyłożyć plastrami szynki lub polędwicy (jeśli używamy szynki warto wcześniej pozbyć się warstwy tłuszczu). Do tak przygotowanych foremek wbić po jednym jajku. Piec w temperaturze 200 stopni (grzanie od góry i od dołu) przez 15 minut. Po wyjęciu odsłonić żółtko, bo zapewne będzie
Kulinarne Inspiracje