jajka z szynka - 2500 przepisów (strona:17/167)

Omlet z dodatkami 180

oliwekSól, PieprzPrzepis:Pieczarkę obieramy i kroimy w plastry. Podsmażamy ją lekko na rozgrzanej oliwie to zarumienienia. Szynkę oraz ser kroimy w drobną kosteczkę. W misce rozbełtujemy jajka, dodajemy do nich ser oraz szynkę, sól i pieprz. Z patelni zdejmujemy pokrojoną pieczarkę i przelewamy na nią jajka z dodatkami. Na wierzchu układamy pieczarki oraz pokrojonego w plasterki pomidora. Całość smażymy

Emcia Pichci
Krokiety z chleba 12892

podać je na ciepło lub na zimno. Nam bardzo smakowały i na pewno jeszcze u nas zagoszczą. Składniki: 10 kromek chleba tostowego 10 plasterków żółtego sera 10 plasterków szynki 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Przygotowanie: Z chleba odkroić skórki. Za pomocą wałka cienko rozwałkować ale uważać żeby chleb się nie rozwarstwił. Na każdej kromce położyć plasterek(...)szynki i zwinąć ruloniki. Obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju z wszystkich stron na średnim ogniu. Podawać z ketchupem, sosem czosnkowym na ciepło lub na zimno

Ala piecze i gotuje
Sałatka porowo-selerowa 158

widać co jemy, to jeszcze jest to apetyczne i estetyczne. Składniki: • 1 słoiczek selera konserwowego • 1 średni por • 2 jabłka • 1 puszka kukurydzy • 200 g szynki konserwowej • 4 jajka • 10 łyżek majonezu • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Pora pokroić na cienkie plasterki, zalać gorącą wodą i odstawić na 3 minuty. Odcedzić(...)pokroić w drobną kosteczkę. • Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Sałatkę układać od dołu w kolejności: 1. seler konserwowy 2. kukurydza 3. szynka 4. jabłka 5. jajka 6. por • Każdą warstwę posmarować dwiema łyżkami majonezu. • Wierzch sałatki posypać solą i pieprzem. Sałatka jest najlepsza jeśli poleży parę godzin w lodówce

To co kocham
Jajka faszerowane na ciepło 2405

brzegu. Ugotowane jajka przeciąć na pół i wydrążyć delikatnie. Jeśli skorupka jest bardziej popękana to można zostawić część białka, żeby bardziej trzymało całość. 2. Jajka blendujemy na papkę albo drobniutko kroimy. Dodajemy pokrojoną drobno szynkę i szczypior, doprawiamy solą i pieprzem. Wypełniamy delikatnie skorupki tak aby wypełnienie wychodziło trochę nad skorupkę bo inaczej w czasie smażenia skorupka trochę strzela

UgotujmyTo.pl
Żółto zielone babeczki z makaronu i szyneczki 245

włoskie babeczki smak dziś złapałam, więc makaron z jajkiem i serem wymieszałam. Szynką foremki wyłożyłam nadzieniem makaronowym je wypełniłam, sera(...)wierzch dodałam i kilkanaście minut poczekałam. Babeczki się upiekły idealnie i z pesto smakowały genialnie.Składniki  6 babeczek:125 g makaronu kokardka mała Czaniecki,1 duże jajko,6 plastrów szynki wieprzowej suszonej, (prosciutto crudo),15 g startego sera żółtego,8 oliwek zielonych całych lub łyżki w plasterkach,3 łyżki kukurydzy (może być z puszki lub gotowana),oliwa z oliwek

Moniki Smakołyki
1518. Zawijaski z kiełbasą i różowym sosem 324

dodaję do Różowego Tygodnia 2013. 25 g drożdży suszonych 25 g mleka w proszku 50 dkg mąki 1 jajko szczypta soli 250 ml ciepłej wody plasterki kiełbasy, szynki itp jajko  2 łyżki wody majonez ketchup czosnek W głębokim naczyniu rozpuścić w ciepłej wodzie drożdże. Wsypać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Następnie powoli dodawać przesianą część mąki(...)pokroić na prostokąty.Plasterki szynki [ kiełbasy]podzielić na kawałki wielkości prostokątów z ciasta. Każdy plasterek szynki położyć na cieście i zrolować, tworząc zawijaski. Ułożyć na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawić na godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do temp.210 st C. Roztrzepać jajko, dodać 2 łyżki wody i  posmarować zawijaski przy pomocy pędzelka. Piec przez około 25 minut

Moje domowe kucharzenie
Sniadaniowe jajeczne muffiny 204

niezwykle sycące i z pewnością dodadzą nam energii na cały dzień! Do dzieła! Składniki: (na 8 muffinek) 150 g szynki 1 czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 16 zielonych oliwek 16 kulek mini mozzarelli 4 pomidorki koktajlowe 5 jajek sól pieprz suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i pietruszką (przyprawa) masło Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy(...)stopni - w tym czasie przygotowujemy nasze danie. Szynkę oraz cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Jajka roztrzepujemy, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą z suszonymi pomidorami. Szynkę z cebulą przesypujemy do jajek i mieszamy. Na dnie formy do muffin wlewamy po dużej łyżce masy jajecznej. Na nią układamy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną oraz pokrojone w plasterki oliwki. Dopełniamy

Taste Therapy
Zapiekanka ziemniaczana po neapolitańsku- gattò di patate 281

SKŁADNIKI2 kg ziemniaków1 szklanka mleka100 g masła200 g szynki gotowanej200 g salami100 g żółtego sera2 jajka surowe6 jajek ugotowanych na twardo100 g tartego sera typu Parmezan lub Grana Padanobułka tartasólgałka muszkatołowaSPOSOB(...)PRZYGOTOWANIAUgotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie przez okolo 40 minut. Ostudzone ziemniaki obrać ze skórki i przemielić . Do pojemnego  naczynia dodać zmielone ziemniaki, surowe jajka, mleko, szynkę, salami,żółty ser pokrojony w kostkę, starty ser, sól do smaku i dużą szczyptę gałki muszkatołowej.Całość dokladnie wymieszać.Wysmarować  masłem naczynie żaroodporne,  posypać bułką tartą

zielonacukinka
Jajka faszerowane 242

Istnieje wiele rodzajów farszy do jajek. Wszystko zależy w zasadzie od naszych upodobań i pomysłowości. Faszerowane jajka są przekąską dziecinnie prostą, za to szybko znikają z talerzy. Składniki: jajka, 4 plasterki szynki, ćwiartka papryki, majonez, sól, pieprz 1. Gotujemy jajka na twardo, obieramy ze skorupek. 2. Szynkę oraz paprykę kroimy drobniutko. Dodajemy dużą łyżkę majonezu, doprawiamy do smaku solą, pieprzem

Kuchnia Pełna Pasji
Oszukany bekon - chipsy z szynki drobiowej 190

dodatek, np. do obiadu, z jajkiem sadzonym smakują wybornie!  Polecam szczególnie tym, co na diecie ;)  Oszukany bekon - chipsy z szynki drobiowej  5 plasterków szynki drobiowej na osobę  2 jajka  pieprz biały  ew. sól  olej Szynkę kroję w paseczki , smażę na patelni grillowej, posmarowanej cieniutko olejem. Do momentu aż staną się chrupkie . Jeśli szynka(...)mało słona, można ją ciut posolić, ja tylko oprószam białym pieprzem. Na osobnej patelni  smażę jajka , lubię półpłynne .  Można  podać jajka w koszulce.  Wykładam na gorące, grillowane chipsy z szynki. Świetnym dodatkiem jest sałatka z pomidorów.  Tych co lubią domowy smalczyk, zapraszam po przepis (KLIK

Takie tam pichcenie
Chłodnik 195

końcu doczekałam się młodych czerwonych buraków  z własnej uprawy. Pogoda dopisywała, było cieplutko, aż nad podziw, więc zrobiłam chłodnik. Tylko zamiast szynki dodałam połówki jajek ugotowanych na twardo. Na upalne dni, polecam taki chłodnik. Przepis znalazłam w ,,Przyjaciółce'' Składniki: 1 litr kefiru lub zsiadłego mleka 1 pęczek rzodkiewek 1 pęczek młodych buraków po 1 jajku na talerz lub szynka(...)stare liście, kroję na kawałki, zalewam niewielką ilością wody, tak by były przykryte i gotuję. Jajka gotuję na twardo, obieram ze skorupek, każde kroję na pół i układam w talerzach. Ugotowane buraki odcedzam, dodaję pokrojone w plasterki rzodkiewki i posiekany koperek. Jeżeli użyjecie szynki to należy pokroić ją w kostkę i dodać do warzyw. Kefir najpierw mocno schładzam, połową zalewam

Bea(u)ty kitchen
Jajko zapiekane w papryce z mozzarellą 188

ograniczać tylko do jajecznicy, jajka sadzonego czy też gotowanego - stąd też zapraszam was dziś na jajko zapiekane w papryce.  Potrzebujemy: 2 średniej wielkości czerwone papryki 4 jajka 2-3 plasterki szynki drobiowej pokrojonej w kostkę pół kulki mozzarelli pokrojonej w kostkę garść posiekanego szczypiorku garść startego żółtego sera (ja pokroiłam w kostkę 3 plasterki) sól i pieprz Nagrzewamy piekarnik(...)ostrożnie wyciągamy paprykę z piekarnika i kolejno układamy w środku 3/4 szynki, sera żółtego, mozzarelli i szczypiorku. Następnie wybijamy do każdej połówki papryki po jednym jajku i posypujemy resztą szynki, sera, mozzarelli i szczypiorku. Wkładamy do piekarnika na 15-20 min. Koniecznie spróbujcie tego przepisu, takie śniadanie jest naprawdę syte i zapewni wam dużo energii

Kolejny blog o gotowaniu
Francuski omlet z szynką i serem 240

śniadaniowa. A dodać trzeba, że jego przygotowanie zajmuje w najgorszym razie 5 minut. Koniecznie spróbujcie!  Ilosc porcji: 1 Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 3 jajka Szczypiorek 2 plasterki żółtego sera 2 plasterki ulubionej szynki Sól, pieprz 2 łyżeczki wody Łyżeczka masła Wbijamy jajka do miski, dodajemy wodę oraz szczypiorek i zioła. Energicznie mieszamy trzepaczką. Szynkę oraz ser tniemy(...)zanim się przyrumieni. Wylewamy mieszaninę jajeczną na patelnie i potrząsamy nią by jajka rozlały się na całej powierzchni. Trzymamy nieruchomo kilka sekund, aż jajka na dnie zaczną się ścinać. Na jednej połowie układamy kawałki sera i szynki. Zaczynamy zsuwać omlet częścią z dodatkami na talerz. Zsuwamy do połowy, a następnie patelnią zamykamy omlet na pół. Zjadamy z kawałkiem tostu koniecznie

Kolizje Smaków
Omlet a'la pizza na śniadanie 199

jajka opcjonalnie otręby i woda gazowana sól, pieprz czarny, curry, pieprz ziołowy, lub inne przyprawy według uznania :) DODATKI czarne oliwki pomidory koktajlowe ogórek zielony ser żółty szynka bazylia     Całe jajka ubijam trzepaczką, dodaje przyprawy według upodobań, (opcjonalnie możemy dodać trochę wody gazowanej i otręby(...)zrobiłam dwie wersje omletów, obydwie są smaczne.      Na rozgrzaną patelnię wylewam masę jajeczną. Zmniejszam ogień.      Pokrojony w plasterki ser i szynkę dodajemy do płynnych jajek, (możemy pominąć te składniki). Przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy aż jajka się zetną (nie obracamy). Jednocześnie kontrolujemy aby spód omleta się nie spalił.      Gdy omlet jest

Zdrowo i kolorowo
Kanapeczki smażone z jajkiem i szynką szwarcwaldzką 284

mlekiem, zawinięte w szynkę szwarcwaldzką i usmażone. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla dwóch osób (na 6 kanapeczek): 12 cienkich kromeczek bagietki 6 małych, grubych plastrów sera 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 1 jajko łyżka mleka sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Jajko roztrzepujemy z łyżką mleka, doprawiamy solą i pieprzem; maczamy

My Culinary Art