Dzisiaj mamy dla Was ciasto kruche na wytrawnie, a z którego zrobiliśmy pyszne paszteciki z kapustą i pieczarkami - na pewno Wam posmakują
Kuchenne Wariacjemała, opalona na ogniu cebula 1 kawałek kapusty włoskiej 1 suszony grzybek 4 ziela angielskie 2 liście laurowe 6-7 małych pieczarek sól świeżo mielony pieprz Pulpeciki: szponder, marchewka i grzybek – z rosołu 1 małe jajko 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi) sól świeżo mielony pieprz Mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Zostawiamy(...)maszynce do mielenia mięsa wraz z jedną marchewką i grzybkiem z rosołu. Dodajemy do niego jajko oraz bułkę tartą. Wyrabiamy i solimy oraz pieprzymy do smaku. Toczymy w rękach małe pulpeciki i układamy je na talerzu podsypanym mąką (skrobią) ziemniaczaną. Czysty rosół zagotowujemy. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki i dorzucamy do rosołu. Dodajemy do niego także drugą marchewkę pokrojoną
Poezja smakufotogeniczności?:P Składniki: 12 średnich ziemniaków 25 dag kiełbasy 20 dag pieczarek 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku Mała cukinia (20 dag) Olej Sól Pieprz Sos: 15 dag startego sera żółtego Mały pojemniczek śmietany – u mnie 18 % (200g) Szklanka przecieru lub passaty pomidorowej Majeranek Szczypta pieprzu cayenne Jajko Słodka papryka Tymianek Sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie(...)Usmażyć do miękkości. Posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na patelni. Cukinię pokroić w kostkę, przesmażyć. Na ziemniaki ułożyć pieczarki wymieszana z cebulą. Na to wyłożyć kiełbasę i cukinię. Przykryć warstwą ziemniaków. Sos: do miski dodać jajko, śmietanę i przecier. Wymieszać za pomocą trzepaczki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cayenne, słodką papryką, majerankiem i tymiankiem. Na koniec
Fabryka pomysłówdusic ok 1 godziny. Dodac pokrojona w poltalarki cebule i pieczarki? dusic ok 5-10 min. Dodac serki topione i papryke- dusic nastepne 5-10 min. Przyprawic do smaku (polecam ziarenka smaku- przyprawe ziolowa do gulaszu. )2 . Zetrzec ziemniaki i cebule na tarce z malymi oczkami, dodac jajko, make, czosnek, sol i pieprz. Wymieszac . Smazyc na patelni z dwoch
Smaki Edytysmakują na ciepło jak i na zimno. Można je też upiec w piekarniku, będą mniej kaloryczne ;-) Zapraszam!!! Składniki: 15 szt. większych pieczarek, 0,5 kg mięsa mielonego, 1 cebula, sól, pieprz, 3 łyżki bułki tartej, 1 jajko, kawałek sera żółtego lub kostka serka topionego, olej/oliwa do smażenia Wykonanie: Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy do niego jajko
Passion of Cookingpotrzebnych naszemu organizmowi składników. Zresztą dosyć wstępu, bierzmy się za robotę składniki dla trzech osób 1 szklanka kaszy manny 1 pomidor 200 g pieczarek 4 łyżki oliwy czosnkowej 70 g sera pleśniowego lub żółtego 3 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia sól sposób wykonania Do misy dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia, rozbite jajka, oraz sól. Całość
Miód i pieprzpasztecików na farsz: 300 g kapusty kiszonej – dobrze odciśniętej 500 g pieczarek 1 cebula (około 100 g) sól, pieprz olej do smażenia na ciasto: 500 g (3 szklanki) mąki pszennej – użyłam poznańskiej 200 g masła lub margaryny 200 g śmietany 12% lub 18% 1 całe jajko 2 żółtka(...)łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli do pomalowania pasztecików przed pieczeniem: 1 całe jajko do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml farsz możemy wykorzystać do przygotowania pasztecików z ciasta drożdżowego, półkruchego lub francuskiego Link do filmu z przygotowania: Paszteciki półkruche z kapustą kiszoną i pieczarkami https://www.youtube.com/watch?v=qANmR6BBJpQ Przygotowanie: Najpierw przygotuję farsz na paszteciki: Osączoną kapustę kiszoną kroję
Uwaga Babcia Gotujedługości. 30 cm) 1,5 szklanki zielonej soczewicy 2 marchewki (około 200g) 100 g selera 1 cebulą 1 ziemniak 200 g pieczarek 5 łyżek oliwy 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 jajka pęczek natki pietruszki ziele angielskie liście laurowe sól pieprz PRZYGOTOWANIE Soczewicę wysypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą(...)miękkości -około 25 min. Marchew, cebulę, ziemniaka i selera obieramy, kroimy na małe kawałki i również gotujemy do miękkości - najlepiej na parze. W tym czasie siekamy w drobną kostkę pieczarki i przesmażamy na 2 łyżkach oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowaną soczewicę odcedzamy (wyjmujemy przyprawy) i miksujemy z warzywami. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę, pieczarki, pozostałą oliwę
Moje Kuchenne Rewelacjełyżki masła Ciasto 300 gr mąki 3 dkg drożdży 100 ml mleka 1 łyżeczka cukru sól 3 łyżki oliwy 1 jajko do smarowania czarnuszka Wykonanie Farsz Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulkę. Pieczarki myjemy i kroimy drobno. Dorzucamy do zeszklonej cebuli. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ciasto Mleko delikatnie podgrzewamy. Wkruszamy drożdże i dodajemy cukier(...)wyrośnięcia na ok 30-60 min. Ciasto wałkujemy w kształt prostokąta. Rozkładamy na nim farsz. Kroimy na mniejsze prostkąty, które zlepiamy brzegami w palucha. Paluchy kładziemy na pergaminie. Smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką. Odstawiamy do napuszenia, na ok 15 min. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15-20 min - do zrumienienia. 4.3.1.2 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/pierogi-szwedzkie/ BosowKuchni Artykuł Pierogi szwedzkie pochodzi
Mieszam w Garnkuświęta. Składniki: 500 ml żurku (naturalny lub w butelce) włoszczyzna 4 kulki ziela angielskiego 7 ziaren pieprzu 3 liście laurowe 40 dag pieczarek 50 dag dobrej wędzonej kiełbasy 2 cebule 4 ząbki czosnku 5 łyżeczek chrzanu 5 jajek łyżka masła sól, pieprz cukier Sposób przygotowania: Włoszczyznę oczyszczamy. Wkładamy do garnka i zalewamy 2 l. wody. Dodajemy ziele, pieprz i liście(...)wywaru. Kiełbasę i pieczarki kroimy w plastry. Pieczarki odparowujemy z nadmiaru wody. Razem z kiełbasą dodajemy do wywaru i gotujemy przez ok. 15 minut. Dolewamy zakwas. Dodajemy chrzan i pokrojoną w kostkę marchewkę (ugotowaną z wywaru). Zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i majerankiem. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo. źródło: przepis własny Ilość porcji: 5 Czas przygotowania
Pobite gary Barbarypieczarkowym.Ja zrobiłam muffinki z dwoma rodzajami farszu, ale równie dobrze pieczarki, paprykę i cebulę można wymieszać razem i zrobić jeden rodzaj, dodając do tego jeszcze np. kukurydzę, żeby było kolorowo. SKŁADNIKI:0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki)1 jajko (L)3 cebule1 duża marchew1 ząbek czosnku miąższ z 2 kromek chleba1 papryka15 dag małych pieczarek2 łyżki(...)zeszklić na maśle, posolić i udusić do miękkości. 2. Marchewkę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, pieczarki pokroić w plasterki, paprykę w kosteczkę i każde z osobna poddusić soląc do smaku.3. Miąższ chleba posiekać na drobniutko. 3. Mięso wymieszać z jajkiem, miąższem chleba, marchewką, cebulą (część odkładamy do farszu). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i ostrą
Kto ugości moich gości?Nazwa niesprecyzowana, bo ten placek może odgrywać wiele ról ;) dodają do niego drożdże suszone będzie bardziej jak pizza, a bez bliżej mu do tarty ;) Składniki: 1 duże jajko lub 2 małe 200g serka wiejskiego lekkiego 7 łyżek otrębów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki szczypta soli, pieprzu można zamiast(...)czerwonej papryki ser żółty chudy tyle żeby potrzeć na wierzch (opcjonalnie)1 łyżeczka suszonych drożdży, jeśli chcemy coś na kształt pizzy możemy też dodać pieczarki, szynkę drobiową, ja nie dałam, bo nie miałam ;) Sposób przygotowania: Jajko roztrzepujemy, dodajemy serek, otręby, proszek do p., przyprawy wszystko mieszamy i odstawiamy na bok, aż otręby spęcznieją w tym czasie myjemy i kroimy paprykę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzykładów wykorzystania kaszy jaglanej ! Wykonanie jest dziecinnie proste a efekt oszałamiający! -> ½ szklanki kaszy jaglanej -> 15dag pieczarek -> 1 mała cebula -> 2 ząbki czosnku -> ½ natki pietruszki -> 1 łyżka mąki -> 1 łyżka otrębów -> 1 jajko -> Płatki owsiane Nastawiamy 1 szklankę wody do gotowania. Kaszę przepłukujemy kilka razy gorącą wodą i wrzucamy do wrzątku(...)patelni. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki posypujemy solą i pieprzem. Wszystko razem dusimy aż odparuje cała woda z grzybów. Do miski wsypujemy posiekaną pietruszkę. Jeśli kasza i grzyby są już gotowe również dodajemy do miski. Wszystko ze sobą mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, dużą ilością ziół oraz sporą szczyptą papryczki chilli. Wbijamy jajko i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Wsypujemy mąkę
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Mini-chlebki drożdżowe z chrupiącą skórką i bogatym nadzieniem Kolejny weekend za pasem... Kolejne Wypiekanie na śniadanie przybyło do kolekcji :) Tym razem piekliśmy Bułeczki z pieczarkami i suszonymi pomidorami . Przepis pochodził z bloga Pracownia wypieków . Z racji, iż nie każdy zawsze miał czas dołączyć do wspólnego pieczenia w weekend, akcja została przedłużona do poniedziałku. Co bardzo mnie ucieszyło, bo inaczej(...)masła - ja rozpuściłam w garnuszku, zamiast dodawać miękkie do ciasta 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczki suchych drożdży - płaskie 1 jajko - do posmarowania bułeczek czarnuszka - do posypania przed pieczeniem FARSZ: 300g pieczarek 100g suszonych pomidorów z zalewy 50g czerwonej papryki - u mnie 1/2 niewielkiej sztuki 2 cebule - średnie 3 łyżki oleju sól, pieprz - do smaku
Grunt to przepis!Pyszne i zdrowe urozmaicenie codziennego menu. Składniki 1 szklanka ryżu 1 marchewka kawałek cukinii 10 dkg pieczarek garść grzybów mun sos sojowy sos teryiaki przyprawa do dań orientalnych 4 jajka … Czytaj dalej Smażony ryż z jajkiem po chińsku
czarrna od kuchni