jajka z pieczarkami - 3000 przepisów (strona:113/200)

O basta! Wege pasta 230

krócej niż nakazuje instrukcja na opakowaniu. Odcedziłam, ale nie przelewałam zimną wodą.  Masło, ser i jajka połączyłam i wymieszałam z ciepłym makaronem. Odstawiłam na 5-7min., aby makaron rozpuścił i wchłonął masło. Na oliwie podsmażyłam starty ząbek czosnku i pieczarki. Po chwili zalałam pomidorami, dodałam przyprawy i dusiłam do zredukowania wody. Sos powinien być raczej gęsty.Tortownicę

bastalena
#Porady - pomysły na obiad, gdy nie masz ochoty gotować 150

coś pożywnego i smacznego. Najczęściej przygotowywaliśmy tę z przesmażoną do miękkości cebulką - mniam! Jajka na długo pozostawiają nasz organizm syty, a przygotowanie ich zajmuje maksymalnie 15-20 minut. My z Dominikiem też często decydujemy się na tę potrawę, ale gdy mamy pod ręką kiełbaskę lub pieczarki dodajemy je też do cebuli. Wtedy to już naprawdę syty posiłek. :) Przepisy:  Jajecznica

Cooking Monster
#Porady - pomysły na obiad, gdy nie masz ochoty gotować 266

coś pożywnego i smacznego. Najczęściej przygotowywaliśmy tę z przesmażoną do miękkości cebulką - mniam! Jajka na długo pozostawiają nasz organizm syty, a przygotowanie ich zajmuje maksymalnie 15-20 minut. My z Dominikiem też często decydujemy się na tę potrawę, ale gdy mamy pod ręką kiełbaskę lub pieczarki dodajemy je też do cebuli. Wtedy to już naprawdę syty posiłek. :) Przepisy:  Jajecznica

Cooking Monster
Kotlety ziemniaczane pieczone 110

obiad dla całej rodziny :) ~ Pieczone kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym ~ Składniki: (na 4 osoby) 1,5 kg obranych ziemniaków 2 duże jajka trochę smażonej cebuli przyprawy: sól, pieprz i suszony czosnek bułka tarta do obtaczania kotletów Sos: 500g pieczarek 2 cebule 180g śmietany przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek 2 łyżki oleju łyżeczka mąki Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, odparowujemy(...)rozgniatamy tłuczkiem. Przyprawiamy do smaku, dodajemy podsmażoną wcześniej cebulę i jajka. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, możemy dodać trochę bułki tartej. Z ziemniaczanej masy formujemy małe kotleciki, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* na około 30-40 minut. Sos: Pieczarki kroimy w plasterki, solimy i przekładamy na rozgrzaną patelnię z łyżką

Kuchenny Skrawek Nieba
Biszkopt rzucany 212

Biszkopta piekłam teraz 2 raz w życiu i w sumie pomieszałam całkiem sporo ;D Miałam tylko 6 jajek i na formę 26 cm to chyba trochę mało. Nie dość że część cukru wsypałam do mąki,  to dodałam żółtka i suche produkty razem i wtedy wymieszałam łyżką. Więc wyszedł trochę niski ale pyszny i tak ;D Ogólnie z rzucaniem formą(...)opada on i jest równy. Gdy piekłam bez rzucania faktycznie podczas stygnięcia opadał i miał górkę na środku. Przepis na wzór znalazłam u Pieczarki Mysi ale go zmodyfikowałam (bez proszku, inne wykonanie) Składniki : 6 jajek niecała 1 szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru   Białka oddzielić od żółtek  Ubić na puszystą pianę Dodać cukier i miksować

W kuchni bez szafek
SZPINAKOWE PIEROGI Z KURCZAKIEM 427

będą znikać błyskawicznie!Polecam!SKŁADNIKI:FARSZ:* udka lub inne części kurczaka – ok. 400g* pieczarki – 200 g* cebula – 1 szt* sól* pieprzCIASTO:* szpinak – 80 g* czosnek – 1 ząbek* klarowane masło – 2 łyżki* mąka pszenna – 550 g* jajko – 1 szt* gorąca woda – 250 ml* olej – 2 łyżki* sól* pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:FARSZ(...)mięsa z rosołu ).Pieczarki myjemy , drobno kroimy.Podsmażamy na oleju z drobno posiekaną cebulką.Mięso obieramy z kości ( jeśli zostawimy skórę farsz nie będzie za suchy ).Mielimy przez maszynkę razem z pieczarkami.Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.CIASTO:Umyty szpinak odsączamy , oprószamy solą i pieprzem.Przesmażamy na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku.Studzimy, mielimy.Z mąki, jajka , wody , oleju i przestudzonego

Ostra na Słodko
Pasztet z zielonej soczewicy 136

kroimy na mniejsze kawałki i smażymy, pod koniec dodajemy obrane i pokrojone pieczarki. Przesmażamy razem do czasu wyparowania wody. Czosnek drobno siekamy i wrzucamy na patelnię, smażymy jeszcze ok 3-5 min.Kiedy wszystkie składniki nam przestygną, mielimy je w maszynce do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy jajka, bułkę tartą i doprawiamy dobrze do smaku (pasztet ma być pikantny, muszę powiedzieć

charlotte gotuje
P... Pommes dauphine! 128

tarta3 szklanki olejuAkurat gotowałam brokułową dla siebie i postanowiłam zrobić taki mały prezent Naczelnemu ;) ale można dodać dowolne dodatki (szynka, pieczarki itd.)Przygotowanie:Ugotowane ziemniaki blendujemy z serem, brokułami oraz przyprawami (ich ilość zależy od Waszych upodobań). Rozbełtujemy jajko w misce, na 2 talerzach rozsypujemy mąkę oraz bułkę tartą.Rozgrzewamy olej. UWAGA! Nie rozgrzewajcie go do maksymalnej temperatury. Unikniecie wtedy

Kitchens Alphabet
Kule ryżowe z pieczarkami. Yummy 163

torebki z ryżem ugotować, aż będą pełne. Ryż ma być kleisty. Wrzucamy ugotowany ryż do miski i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wbijamy jedno jajko i doprawiamy przyprawami. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Farsz to prosta sprawa ! Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na oliwie z oliwek i pod koniec smażenia skrapiamy niewielką ilością grzybowego sosu sojowego. Nada wyrazisty

vegetanie
Cebularze 192

Cebularze przepis na 10 bułeczek Będziemy potrzebować: 400 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 3 łyżeczki cukru 3/4 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżeczka soli 5 łyżek masła 3 spore cebule (lub 4 małe) kilka pieczarek (ja miałam 10 szt.) przyprawy: sól, pieprz, 1,5 łyżeczki suszonego majeranku żółty ser (ok. 150 g) olej do smażenia Drożdże umieszczamy(...)cukier, 3 łyżki mąki i 4 łyżki ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, rozczyn, masło rozpuszczone w reszcie mleka i roztrzepane widelcem jajka. Zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Ciasto łatwo się wyrabia. Jest niezwykle delikatne i elastyczne, przez co nie ma z nim najmniejszych problemów. Bardzo szybko zaczyna odchodzić

Ratunku obiad
Krokiety z kaszanką 179

roślinnego 2 jajka 250 ml gorącej wody sól, papryka ostra w proszku Mleko zmiksować z jajkiem i mąką do połączenia składników. Dodawać stopniowo wodę i dalej miksować. Na końcu dodać olej, krótko zmiksować i odstawić na 30 minut. Farsz: 2 laski kaszanki 10 pieczarek 1 cebula ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 2 ogórki kiszone sól, pieprz, chili w proszku olej(...)Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulkę zeszklić na odrobinie oleju, dodać pieczarki i chwilę razem smażyć. Wrzucić paprykę i smażyć razem do miękkości. Na koniec dodać ogórki oraz kaszankę bez błony, pokrojoną w plasterki. Wszystko razem jeszcze chwilę podsmażać i dobrze doprawić. Panierka: 2 jajka 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Farsz nakładać na naleśnik, zwinąć

Trzeci talerz
Burgery ryżowe 125

znać co o nich myślicie. Składniki: 125 g ryżu długoziarnistego z dzikim Uncle Ben's 1 cebula 1 marchewka 6 pieczarek 2 łyżki oleju 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka ziaren kolendry pęczek szczypiorku 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 jajko sól pieprz Bułki: 450 g mąki pszennej (typ 650) 250 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 1 jajko(...)olej i szklimy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy do niej drobno pokrojone pieczarki i drobno startą marchewkę. Wszystko razem smażymy około 10 minut. Przyprawiamy utartym w moździerzu kuminem i kolendrą oraz solą i pieprzem. W dużej misce mieszamy ugotowany ryż z warzywami z patelni, dodajemy posiekany szczypiorek, jajko, mielone siemię. Z powstałej masy formujemy kotlety, które układamy na blaszce wyłożonej

Smakowity Blog Kulinarny
Gołąbki inaczej ;) 367

Gołąbki:  500 g mięsa mielonego (wieprzowego) kapusta pekińska (około 400g) cebula 3/4 szklanki kaszy mannej 2 jajka 3/4 szklanki ryżu  sól, pieprz papryka słodka przyprawa do mięsa mielonego  mąka do obtoczenia, olej do smażenia 1 litr bulionu Sos: 400g pieczarek 1 litr bulionu sól, pieprz ziołowy papryka słodka, papryka ostra łyżka mąki ziemniaczanej+ pół szklanki wody(...)siekamy drobno, solimy i odstawiamy. Mięso mieszamy razem z kaszą, jajkami, ryżem i drobno posiekaną, podsmażoną cebulką. Doprawiamy. Z kapusty odciskamy wodę i dodajemy do mięsa. Mieszamy, formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy w mące. Smażymy na rumiano. Bulion doprowadzamy do wrzenia. Usmażone gołąbki dusimy w bulionie około 45-50 minut. Pieczarki myjemy, jeśli są duże, kroimy na mniejsze części i gotujemy

Czerwona Porzeczka
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem 323

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki (ja daję taką do ciast drożdżowych) 5 dag drożdży 1 jajko 1 żółtko 1 szklanka mleka 1/4 kostki margaryny 1/4 szklanki cukru szczypta soli Farsz: laska kiełbaski z piersi kurcząt 5 pieczarek pół cebulki 2 łyżki kukurydzy 50 g sera żółtego zioła prowansalskie Dodatki: czarnuszka białko Przygotowanie: Ciasto drożdżowe przygotowuję(...)Jajko i żółtko ubijamy na puch razem z cukrem i solą. Drożdże przekładamy do miseczki i dodajemy do nich łyżeczkę cukru i mieszamy aż do uwodnienia.  Do utartych jajek dodajemy drożdże, cały czas mieszając ;) Dodajemy też roztopioną margarynę i mleko. Wszystko to cały czas się nam miksuje. Jeśli mamy już dobrze wymieszane składniki, to przesiewamy powoli mąkę i mieszamy

Lawendowe Niebo
kotlety z kalafiora i pieczarek 103

mięsnych.Zrobiłam tym razem kotlety z kalafiorem pieczonym w piekarniku z pieczarkami.Wyszły przepyszne 🙂 składniki: składniki na 6 kotletów 1 średni kalafior 6 średnich pieczarek 1 duża cebula 3-4 łyżki mąki kukurydzianej 1 jajko masło klarowane do smażenia lub olej imbir,pieprz ,sól wykonanie: Kalafior ,myjemy ,rozdrabniamy

Ugotujmy Coś

Proponowane wyszukiwania