jajka z pieczarkami - 3000 przepisów (strona:116/200)

Naleśniki z mięsem mielonym, cukinią i grzybami zapiekane w sosie chrzanowym 160

Ciasto na 8 szt.: 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (lub zwykłej) 1 szklanka mleka 3/4 szklanki wody gazowanej 2 jajka Szczypta soli 2 łyżki oleju Farsz: 500g mięsa mielonego z szynki 200g cukinii 300g grzybów leśnych lub pieczarek (świeże lub mrożone) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka oleju

Fabryka pomysłów
PLACKI ZIEMNIACZANO-MARCHEWKOWE Z PIECZARKAMI I SOSEM CZOSNKOWYM 111

średnie marchewki, pęczek koperku, 4 małe ząbki czosnku, 2 mniejsze cebule, pieprz, majeranek, tymianek, sól, mąka,  jajko. Składniki na sos: duży jogurt naturalny typu greckiego, pęczek koperku, 6 mniejszych ząbków czosnku, sól, pieprz, zioła prowansalskie, 4 łyżeczki majonezu. Dodatkowo: 1 kg pieczarek, tymianek, sól, pieprz, 2-3 łyżki masła, pęczek szczypiorku. Przygotowanie: Ziemniaki, cebulę, czosnek i marchewkę obieram, ścieram(...)siekam lub miksuję blenderem. Wszystkie składniki łączę, dodaję jajko i mąkę (ciasto ma być gęstej konsystencji, inaczej placki będą się rozpadać) i doprawiam do smaku. Mieszam, odlewam nadmiar wody. Smażę placki średniej wielkości (olej musi być mocno rozgrzany). Jogurt łączę z majonezem, posiekanym czosnkiem i koperkiem oraz przyprawami, odstawiam do lodówki. Pieczarki obieram, kroję na połowę lub w ćwiartki

JejKuchnia
Kotlety schabowe inaczej, bardzo dobre 230

drobne kwiatki, odciąć łodygi. W garnku zagotować wodę, lekko osolić. Gotować aż brokuł będzie prawie miękki. Odcedzić i przelać zimną wodą. jajka z mąką dokładnie wymieszać na gładką masę. Wlać do miski z mięsem. Dodać brokuły, pieczarki, posiekany koperek i ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i wlać porcje ciasta. Smażyć na średnim ogniu do momentu aż będzie można przewrócić

Kuchnia Pokoleń
Rolada szpinakowa z serkiem topionym i pieczarkami 144

smakowała mam nadzieje, ze Wam również posmakuje :)  Biszkopt szpinakowy: szpinak świeży 1 opakowanie (230 g) jajka 4 szt., czosnek 3 ząbki, sol do smaku, pieprz czarny mielony do smaku, Nadzienie: serek topiony śmietankowy 1 du ży, pieczarki 200 g, cebula biała 1 szt., zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, sol do smaku, pieprz czarny do smaku Sposób

kulinarne odsłony pati
KEKS PIECZARKOWY Z KIEŁBASĄ 215

niesamowicie sycący!Podany z czerwonym barszczykiem zachwyci każdego!  SKŁADNIKI:CIASTO : – masło – 100 g – jajko – 4 szt – mąka – 200 g – proszek do pieczenia – 2 łyżeczki – sól – 0,5 łyżeczkiFARSZ: – pieczarki – 250 g – cebula – 2 szt – ser żółty – 100 g – wędlina ( u mnie parówki

Ostra na Słodko
Kolejne roladki, tym razem z mięsa mielonego 223

czarny pieprz 1-2 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo do roladek proponuję (porcja dla 2 osób): 3-4 ziemniaki ok. 25 dag pieczarek przyprawy: sól morska, zioła (te same, których użyliśmy do mięsa) Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami na jednolitą, dość zwięzłą masę, odstawiamy na czas krojenia warzyw do lodówki. Ogórki, paprykę i cukinię kroimy(...)nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez ok. 35 min. W trakcie pieczenia można je raz odwrócić, by równomiernie się zrumieniły. Ja roladki podałam z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami. Ziemniaki pokroiłam wcześniej w ósemki, skropiłam oliwą, posypałam solą i ziołami, wymieszałam, ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wstawiłam do piekarnika na 10 min. przed włożeniem roladek. Pieczarki

Ratunku obiad
Komosa ryżowa z warzywami i jajkiem sadzonym. 174

bulionu z warzyw/wody - w dużej mierze determinuje smak, dlatego nie warto sięgać po słabej jakości kostki rosołowe 2 jajka sadzone szczypiorek kilka kropli oleju sól i pieprz do smaku 1. Na średnim ogniu i niewielkiej ilości tłuszczu podsmaż marchew, cebulę, paprykę, pieczarki i czosnek. 2. Wlej połowę wywaru. Następnie przykryj i duś do miękkości przez kilka minut, co jakiś czas

Powiedz dietom nie
Łazankowe kule zapiekane z serem 121

końcowy na pewno lepiej smakuje niż wygląda ;) Składniki: Dla 5 osób: 40g suszonych grzybów leśnych (podgrzybki, kozaki) 300g pieczarek 300g kiszonej kapusty 2 ząbki czosnku 150g chudego wędzonego boczku 2 łyżki oleju sól, pieprz do smaku 400g makaronu typu wstążki 1 jajko 3 łyżki majonezu 250g sera żółtego w kawałku (typu gouda) pęczek szczypiorku Dodatkowo: Olej do smażenia Sposób przygotowania(...)wraz z odciśniętymi na sicie grzybami leśnymi. Dodajemy do podpieczonego z pieczarkami boczku. Wgniatamy 2 ząbki czosnku i doprawiamy solą oraz pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, ok 4-5 minut ciągle mieszając.  2. Ugotowany makaron przecedzamy i przelewamy zimną wodą. Łączymy z farszem, jajkiem oraz 3 łyżkami majonezu- dokładnie mieszamy. Dużą łyżką nabieramy na dłoń

Kuchnia w czekoladzie
Łosoś à la MasterChef 284

łososia (filet - w dwóch równych kawałkach) 100 g bulwy kopru włoskiego 100 g pieczarek 50 g masła 2 łyżki płynnej śmietanki (najlepiej 30-36%) olej do smażenia (słonecznikowy lub z pestek winogron) mąka do obtoczenia ryby (1 czubata łyżka powinna wystarczyć) sok z 1/4 cytryny 1 jajko sól i pieprz Dodatkowo (na ciasto): 250 g mąki pszennej + trochę do podsypania(...)łyżeczki soli 125 ml bardzo zimnej wody Oraz (na naleśniki): 30 g mąki 75 ml mleka 1 jajko po 1/2 małego pęczka koperku i natki pietruszki (w sumie 7-8 g) sól i pieprz 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego) Koper i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Masło (25 g) rozpuszczamy w garnuszku o grubym dnie. Dodajemy koper i podsmażamy

Ratunku obiad
Drożdżowe pierożki z mięsem (do barszczu) 216

łyżka soli Farsz: ok 1,5 kg (po obraniu) ugotowanego mięsa z kurczaka, ja użyłam mięsa, które obierałam z rosołu :) 400g pieczarek 2 cebule 100g margaryny 2 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2 małe jajka kminek (ziarenka) Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 3/4 szklanki mleka i 4 łyżki mąki. Mieszamy tak by nie było grudek(...)pieczarkami na 2 łyżkach oleju. Również przepuszczamy przez maszynkę. Całość podsmażamy na margarynie, doprawiamy solą i pieprzem.  3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Każdą wałkujemy na grubość ok 4-5mm i kubkiem o śr ok 10cm wycinamy krążki.  4. Nakładamy farsz, sklejamy jak pierożki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Po ok 20 minutach pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem

Kuchnia w czekoladzie
Recykling na całego. Wtórny produkt płyty paździerzowej czyli krokiety! 177

łyżeczki oliwy  przyprawy   sól, pieprz, bazylia, czosnek farsz   500g pieczarek   1 pierś z kurczaka   2 marchewki     cebula   przyprawy sól,   pieprz,   papryka słodka,   chilli   1 łyżeczka oliwy   panierka   2 jajka   otręby Ogarnij co masz w lodówce. Zobacz że alkohol się skończył. Wybierz się do mekki studenckich

Fiolka w kuchni
Bułeczki z pieczarkami , parówkami 123

łyżeczki cukru 200 ml ciepłego mleka 4 g drożdży suchych lub 8 g świeżych 50 g masła 0,5 łyżeczki soli pieczarki cebula parówki sos cygański  papryka sól, pieprz Do miski wsypać mąkę, drożdże i sól. Dodać jajko, masło, dobrze wymieszać. Dodać ciepłe mleko i wyrabiać około 5 minut, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawić do wyrośnięcia. Cebulę pokroić

Moje domowe kucharzenie
Tarta z tuńczykiem. 167

tuńczykiem: 300 g ciasta francuskiego 4 łyżki oliwy 2 cebule 1 duży por (tylko jasna część) kilka pieczarek 1 płaska łyżeczka ziół dalmatyńskich (lub innych ulubionych) 200 g tuńczyka (u mnie pieczony w folii) 300 g kwaśnej śmietany 18 % 2 jajka 50 g drobno pokrojonego lub startego żółtego sera sól pieprz żółtko do posmarowania sezam lub mak do posypania (niekoniecznie(...)około 1 cm krążki, dodajemy do cebuli. Oczyszczone pieczarki kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do warzyw, całość przykrywamy pokrywką i dusimy, aż por zmięknie. W tym czasie włączamy piekarnik, rozgrzewamy go do 200 stopni C. Gdy por jest już gotowy zdejmujemy patelnię z ognia, lekko studzimy, dodajemy śmietanę, roztrzepane jajka oraz ser, doprawiamy solą i pieprzem. Formę wykładamy ciastem

Rozpustne gotowanie
Pizza na cienkim cieście z dużą ilością pysznych warzyw :) 153

warzyw :) Warzywa Barmar sprawiają, że nie musisz długo siedzieć w kuchni, a smak i tak jest nieporównywalnie pyszny! Podsumowując, łatwo, prosto, szybko, pysznie, smacznie, aromatycznie, zdrowo! Polecam :) Papryka i pieczarki, które użyłam do pizzy odznaczają się wyjątkową miękkością i pysznym smakiem. Dzięki nim przygotowanie farszu do pizzy zajęło dosłownie kilka chwil. Musiałam jedynie odczekać kilkanaście minut, aby cebulka lekko zmiękła(...)szklanki mąki - 1 szklanka mleka - 1/3 kostki drożdży (kostka ma zazwyczaj 100 g) - szczypta soli - 1 jajko - 1 łyżka oleju Składniki na farsz: - 6 średnich cebulek - 700 g świeżych pomidorów bez skórki - połowa opakowania papryki w paski Barmar (500 g) - opakowanie pieczarek w oleju Barmar (375 g) - przyprawy: sól, świeża bazylia, zioła prowansalskie, szczypta tymianku, oregano, pieprz cayenne Dodatkowo

Zdrowie na języku :P
SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH. 887

akurat w lodówce jest na zbyciu. SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH. /zbyt popularna, by była autorska;/ 4 zupki chińskie 5 jajek puszka kukurydzy konserwowej puszka groszku konserwowego 1/2 słoika marchewki konserwowej szklanka posiekanych konserwowych pieczarek 200g wędliny lub mięsa 1 biała część pora pęczek posiekanego szczypiorku posiekana natka pietruszki 150g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu Makaron z zupek rozkruszam w misce

W kuchni Karmel-itki