jajka z pieczarkami - 3000 przepisów (strona:123/200)

Pierogi Szwedzkie 245

środek każdego z pasów wykładamy farsz, sklejamy ciasto i odwracamy. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego pieroga smarujemy rozbełtanym jajkiem, a następnie posypujemy czarnuszką.Pieczemy do zrumienienia - ok. 10-15 minut w temperaturze 180°C. *Pieczarki wyłączamy dużo wcześniej niż kapustę, która powinna się smażyć minimum godzinęMoje posty

Słodka Strona
Babka z gotowanych ziemniaków z sosem 140

pychota!  Naprawdę polecam, wypróbujcie przepis! :) Składniki: babka: ziemniaki ok 1 kg mąka ok 1 szklanki  jajko 1 szt masło 1 łyżka ser 80 g + 80 g na posypanie koperek pół łyżki  kasza manna ok 2-3 łyżki sos: pieczarki ok 1 kg pomidory ok 1 kg ser 200 g szczypiorek pęczek lub dwa  śmietanka(...)kucharek maggi w płynie masło ok 1 łyżki Zaczynam od ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie. Następnie odlewam i przeciskam je przez praskę do dużej miski. I kolejno dodaję jajko, mąkę, koperek, ser i masło. Całość wyrabiam ręką żeby masa była jednolita. Tak przygotowaną masę przekładam do formy na babkę z dziurą w środku wysmarowanej masłem i posypanej kaszą. Wstawiam

Kuchnia Viki
Paszteciki z kapustą i pieczarkami 129

przepisu wychodzi ok. 40 dość małych pasztecików. Farsz: 800 g kiszonej kapusty 500 g pieczarek 1 mała cebula 1 płaska łyżeczka pieprzu szczypta kminku 1 łyżka oleju Ciasto: 350 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania 100 g masła 50 g świeżych drożdży 1 jajko 250 ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania wierzchu(...)rozgrzanym na patelni oleju (najpierw cebulę, potem dodać pieczarki). Całość przełożyć do garnka z kapustą. Doprawić pieprzem i kminkiem, wymieszać i gotować jeszcze około pół godziny. Ostudzić. Przełożyć na sito i odlać nadmiar wody. Ciasto: Drożdże, cukier i sól rozpuścić w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Wymieszać z pokrojonym, miękkim masłem, jajkiem i mąką. Ciasto można wyrabiać ręcznie lub mieszadłami miksera

Bullio
Paszteciki z kapustą i pieczarkami 217

przepisu wychodzi ok. 40 dość małych pasztecików. Farsz: 800 g kiszonej kapusty 500 g pieczarek 1 mała cebula 1 płaska łyżeczka pieprzu szczypta kminku 1 łyżka oleju Ciasto: 350 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania 100 g masła 50 g świeżych drożdży 1 jajko 250 ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania wierzchu(...)rozgrzanym na patelni oleju (najpierw cebulę, potem dodać pieczarki). Całość przełożyć do garnka z kapustą. Doprawić pieprzem i kminkiem, wymieszać i gotować jeszcze około pół godziny. Ostudzić. Przełożyć na sito i odlać nadmiar wody. Ciasto: Drożdże, cukier i sól rozpuścić w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Wymieszać z pokrojonym, miękkim masłem, jajkiem i mąką. Ciasto można wyrabiać ręcznie lub mieszadłami miksera

Bullio
Schabowy z pieczarkami i serem 158

mnie były to akurat schabowe z marynaty, ale można także zrobić je w tradycyjny sposób..i usmażone posmarować majonezem ,wyłożyć pieczarki, przykryć serem i lekko zapiec.1,20 kg schabu sól i pieprzolej do smażeniaMarynata:3 jajka 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka płaska musztardy Develey2 łyżki majonezu wiejskiego Develeylubczyk suszonyvegeta5 łyżek olejuDodatkowo:pieczarkicebula ser żółtymajonez(...)wstawić do lodówki na 2-5 dni.Smażyć kotlety na rozgrzanym oleju.Pieczarki oczyścić, pokroić i wraz z cebulką poddusić na oleju, doprawić.Usmażone kotlety posmarować majonezem , wyłożyć trochę pieczarek z cebulą , przykryć serem żółtym i wstawić do nagrzanego piekarnika lub mikrofalówki, aby ser żółty się rozpuścił

Moje domowe kucharzenie
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 5107

drożdże 1 op. (8-10 g.) masło roztopione, ostudzone 100 g.  mleko letnie 1/2 szkl.   Farsz: pieczarki 500 g.  kapusta kiszona 800 g.  sól, pieprz do smaku cebula 2 szt. olej do smażenia woda 3/4 szkl. Dodatkowo: jajko 1 szt.  sezam lub mak do posypania   METODA: Ciasto: Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać drożdże(...)Kiedy kapusta zmięknie dodać pieczarki i wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na kształt prostokąta. Ok 2 cm od brzegu nakładamy wzdłuż farsz. Zawinąć, tak aby farsz nie wyleciał. Odciąć resztę ciasta. Każdy wałek przeciąć na małe prostokąciki. Ułożyć na blaszce do pieczenia z wyłożonym pergaminem. Każdy pasztecik wysmarować rozbełtanym jajkiem i obsypać makiem lub sezamem.  Piec

Kuchnia Paulettes
Pierożki z grzybami i kapustą 366

kiszonej kapusty 3 cebule 1 łyżka masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa 2 jajka bułka tarta (2 -3 łyżki) ziarnka kminku (opcjonalnie)   Wykonanie: Mąkę przesiać.  Namoczone na noc grzyby ugotować w tej samej wodzie, ostudzić i posiekać.  Jeżeli używamy pieczarek nie moczymy ich, tylko kroimy i podduszamy z cebulą. Drożdże wymieszać z cukrem i 50 ml mleka(...)Dodać grzyby i  pokrojoną i podsmażoną na maśle cebulę, zmielić lub bardzo drobno posiekać farsz.  Przyprawić go do smaku solą, pieprzem i gałką.  Wbić 1 jajko i dodać tyle tartej bułki aby masa była gęsta (u mnie 2 - 3 łyżki).  Ciasto rozwałkować.  Filiżanką wycinać kółka.  Na środku każdego kółka układać porcję farszu i skleić

Sto kolorów kuchni
Paszteciki z kapustą i grzybami. Kapuśniaczki grzybowe 162

przepis na pyszne maślane świąteczne paszteciki z kapustą i grzybami. Polecam, gdyż ciasto jest mięciutkie i bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto jest dość uniwersalne.Przed pieczeniem powierzchnię polecam posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać np. sezamem. kminkiem, czy też suchym makiem, ostatnio bardzo modna jako posypka jest czarnuszka. Kapuśniaczki grzybowe świetnie smakują jako dodatek czystych zup. Paszteciki bardzo dobre są też(...)ciasto dzielimy na 1/2 i rozwałkowujemy i formujemy 2 prostokąty. Farsz: 300 g kiszonej kapusty 200 g pieczarek lub grzybów suszonych 1 cebula 1 liść laurowy szczypta kminku i kilka ziaren ziela angielskiego (roztarte w moździerzu) sól i pieprz do smaku 1 jajko sezam Drobno pokrojoną kapustę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z liściem laurowym pokruszonym kminkiem, zielem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jesienny obiad - placek zbójnicki 236

ziemniaczane. Herbatę piję codziennie, więc przyszła pora na placek... zbójnicki. :) Składniki: NA PLACKI: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka mąka NA GULASZ: 0,5 kg łopatki 2 papryki 2-3 pomidory 0,25kg pieczarek 2 cebule ząbek czosnku papryka słodka mielona kostka wołowa sól i pieprz ziele angielskie liść laurowy mąka olej DODATKI: żółty ser śmietana(...)bulionem. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę oraz czosnek i wrzucamy do garnka. Całość gotujemy ok. 30 min pilnując aby się nie przypaliło. Następnie podsmażamy pokrojone pieczarki, również wrzucamy do gara. Kroimy paprykę i pomidory, wrzucamy do garnka. Dodajemy liść laurowy, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, trochę papryki słodkiej mielonej. Nasz gulasz musi się delikatnie pyrlić

Brzuszki Łakomczuszki
Domowe pampuchy z pieczarkowym gulaszem 214

nutką wanilii . Polecam , szczególnie że są fajną odmianą od makaronów , ziemniaków itp zapychaczy Składniki ; 0,5 kg mąki 3 łyżki masła 2 jajka pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru torebka suszonych drożdży gulasz : 8-10 średnich pieczarek 1 mała cebulka 1/2 małej cukinii 100 ml słodkiej śmietanki 1 łyżka mąki 2 szklanki wody 1 łyżka masła szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Ogrodnik w podróży
Bułki z leczo 142

sztuk: Ciasto: 0,5 kg mąki 1 jajko 1 szklanka mleka 5 dag świeżych drożdży (pół opakowania) ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki soli (do smaku) 2 płaskie łyżki masła Farsz: 1 mała cukinia 3 małe pomidory 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 mała papryka (kolor dowolny lub mix) 15 dag pieczarek Sól Pieprz ½ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki ostrej papryki(...)rozpuszczenia. Mleko zletnić. Rozpuścić w nim drożdże. Do miski dodać rozczyn, mąkę, jajko, sól oraz rozpuszczone masło. Zagnieść ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Farsz: cukinię, cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skorki, pozbyć się nasienia. Drobno pokroić. Czosnek posiekać. Pieczarki pokroić w półtalarki. Posolić i popieprzyć do smaku. Smażyć na odrobinie oleju do miękkości

Fabryka pomysłów
Pizza co w duszy gra 136

CIASTO: na dwie okrągłe pizze: 25 dag mąki pszennej typ 650 szczypta soli 1 jajko 10 g świeżych drożdży 100 ml wody 100 ml mleka 1 płaska łyżeczka cukru 1/2 łyżka oliwy NADZIENIE: 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem 2 łyżki ketchupu 4 pieczarki 4 pomidorki koktajlowe 4 plastry boczku 1/2 papryki 1/2 czerwonej cebuli 100 g żółtego(...)odrobiną mąki i odstawiamy zaczyn do podrośnięcia. Mąkę mieszamy z jajkiem, solą, wlewamy zaczyn i zagniatamy ciasto, wlewając w trakcie oliwę.Formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką do momentu aż podwoi swoją objętość. Gotowe wyrośnięte dzielimy na dwie części wałujemy na okrągły placek. 2. Nadzienie: Pieczarki myjemy kroimy na plastry, cebulę w piórka a paprykę w paski.Pomidorki

Wanilia i Kardamon
KOTLETY MIELONE W WERSJI LIGHT Z PIECZARKAMI I MOZZARELLĄ 1195

Ciebie - ja przykładowo wezmę 500g) należy doprawić. Stosuję tutaj przede wszystkim zioła prowansalskie i pieprz. Następnie do doprawionego mięsa wbić jedno jajko i wkroić nieco cebuli i/lub czosnku dla smaku. Kolejnym krokiem jest dodanie startych pieczarek (ilość wedle uznania) Po dodaniu pieczarek możemy także dorzucić nieco mozzarelli (która po usmażeniu kotleta będzie się ciągnęła). Z tak przygotowanego mięsa formujemy kotlety

All My Fit Life
Naleśniki ze szpinakiem 120

Naleśniki ze szpinakiem , świeżymi pieczarkami z dodatkiem żółtego sera oraz czosnku to bardzo aromatyczne danie, które świetnie sprawdzi się o każdej porze roku. Przyznam, że uwielbiam to połączenie, które dobrze pamiętam z dzieciństwa. Dziś, wiele lat później powracam do tego smaku zawsze gdy tylko mam okazję. Wypełnienie to oczywiście szpinak. Naleśniki ze szpinakiem w wersji wegetariańskiej będą kombinacją szpinaku(...)można je łatwo i szybko przygotować. Ciasto na naleśniki 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklana wody, najlepiej gazowanej 4 jajka 1 szczypta soli Farsz ze szpinakiem 300g świeżego szpinaku (może być mrożony) 200g pieczarek starty ser żółty 3 duże ząbki czosnku 1 cebula średniej wielkości sól, pieprz, gałka muszkatołowa Naleśniki ze szpinakiem Wykonanie Składniki na ciasto naleśnikowe

Naleśniki
Podsmażane ziemniaki z sadzonymi jajkami i pieczarkami 128

SKŁADNIKI na 2 porcje: ok. 400 g ugotowanych zimnych ziemniaków z obiadu (lub z podgotowanych z paczki) 4 jajka (w całości) 1 duży pomidor lub 2 małe (pokrojone w kostkę) 100-150 g pieczarek (najlepeij małych) 1 cebula (pokrojona w ósemki i na pół) 1 rzymska sałata (pokrojona w duże kawałki) 2 ząbki czosnku (zmiażdżone) szczypta kuminu rzymskiego szczypta czerwonej(...)przekroić tylko na pół, większe w ćwiertki, a jeśli masz duże pieczarki pokroj je w ósemki lub plasterki. Wszystko lekko poddusić opruszając solą, pieprzem i kuminem do smaku. Gdy pieczarki, ziemniaki i cebula są lekko zrumienione dodać pokrojone pomidory. Zamieszać i nie mieszać już więcej, aż woda którą puszczą pomidory odparuje. Jest to ważne bo w pomidorach znajdują się enzymy

Sztuka gotowania w/g Samiry