moja propozycja na jutrzejsze śniadanie :) Składniki : 1 cebula 3 średnie boczniaki lub 4-5 pieczarek 3 plastry wędzonego boczku, może być też chuda szynka 2-3 jajka sól, szczypiorek tłuszcz do smażenia Przygotowanie; Boczek pokroić drobno, obraną cebulę w pół plasterki, umyte grzyby pokroić drobno Na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć boczek, dołożyć cebulę - wymieszać i smażyć chwilę Wsypać umyte, pokrojone grzyby
Proste PotrawySałatka, która wiele lat temu była obowiązkowym punktem na wszelakich imprezach rodzinnych. Prym wiodła klasyczna jarzynowa (wiadomo!), ale ta, na kulinarnej liście imprezowej zajmowała zacne drugie
gotować!Ryż z obiadu na śniadanie Składniki 3 jajka ok 3/4 szklanki ugotowane ryżu (u mnie z kurkumą) 6-7 pieczarek 1/2 młodej cukinii 4 łyżki mąki curry sól, pieprz słodka i … Czytaj dalej Omlet z ryżem
czarrna od kuchniKiedy planujemy całodzienną wycieczkę, trzeba zjeść syte śniadanie :) Składniki 6 jajek 2 dobre jakościowo parówki 1/2 niedużego brokuła kawałek pora 10 dkg pieczarek kawałek papryki sól, pieprz Sposób … Czytaj dalej Frittata na bogato
czarrna od kuchniłyżka ksylitolu 1 łyżka mąki gryczanej (Targroch) Ciasto: 100 g skrobi kukurydzianej 100 g mąki gryczanej (Targroch) 1 jajko M szczypta soli himalajskiej (Targroch) 1 łyżka oleju Farsz: 12 średnich pieczarek 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1 długa słodka papryka 1 puszka pomidorów 1 łyżka oleju przyprawy: zioła prowansalskie, bazylia, oregano, tymianek, curry, chilli, papryka słodka, pieprz
Zdrowie na języku :Pmożna było znaleźć przepisy na ravioli z zielonych ziół z jajkiem, świeżym serem duszone w rosole. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 2/3 szklanki wody Sól do smaku Składniki na nadzienie: 10 dag pieczarek 10 dag czarnych oliwek 1 cebula 1 żółtko jaja 2 łyżki oleju 2 łyżki bułki tartej Sól do smaku Pieprz do smaku Wykonanie
Tradycyjna KuchniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś sięgnęłam po sprawdzony przepis. Zrobiłam sałatkę jajeczno- pieczarkową, która gościła w moim rodzinnym domu najczęściej w okresie
Marta GotujeDostałam ostatnio od Justynki nowy zestaw przepisów do przetestowania. Jeszcze przetaczając się przez moją kuchnię spróbowałam nowoczesną wersję pieczarek. Spróbujcie sami zrobić coś takiego, a zdziwienie
Lawendowe NieboDanie na piątek to krokiety z pieczarkami. Łatwe, dość szybkie do przygotowania i co najważniejsze przepyszne. ZapraszamSkładniki:na 6 krokietów/kopert-ciasto:2 szklanki mąki1 3/4 szkl.wody gazowanej1 jajkoszczypta soli morskiej Kamissmalec do smarowania patelnifarsz:35 dag pieczareksól morska Kamispieprz młotkowany Kamiscebulkapanierka:1 jajko bułka tartaWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto dać do miski ,wszystko zmiksować na gładka masę.Na suchej(...)smazymy na złoty kolor na patelni,dodajemy cebulkę pokrojoną w kosteczkę.Farsz nakładamy na nalesniki,zwijamy w kopertę.Panierujemy w jajku,bułce tartej.Opanierowane krokieciki smazymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stronRADA:Jesli mamy za mało pieczarek,a chcemy zrobić wiecej krokietów -ćwierć białej kapusty drobno szatkujemy,odgotowujemy doprawiamy,dodajemy do farszu z pieczarek.Wyjdzie nam wtedy wiecej krokietów
Z Majeczką w kuchnikolejne... Składniki: Dla 3 osób: 3 bułki 10 dkg boczku wędzonego- bez skóry 4 duże pieczarki 1 cebula 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 10 dkg fasolki szparagowej 1 płaska łyżeczka czubrycy Bella-Bis 1 płaska łyżeczka jarzynki lux Bella-Bis 3 jajka pieprz i sól do smaku 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju czosnkowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)kroimy na małe kawałki. Pieczarki kroimy w talarki, papryki na małe cząstki. Wszystko zapiekamy razem z dodatkiem 1 ząbku czosnku na oleju czosnkowym. Dodajemy łyżkę posiekanej pietruszki. 2. Z bułek odcinamy cieniutki wierzch i wydrążamy środek. Farsze mieszamy wraz z boczkiem i cebulką i nakładamy do środka, mocno dociskając. Na wierzch wbijamy jajko, delikatnie posypujemy solą i pieprzem oraz
Kuchnia w czekoladziesprawdziłam, że nie wszystkie kawałki... Nie zależało to od wielkości kawałka. Składniki: Główne: 250g wołowiny 5 łyżek kukurydzy z puszki 4 małe pieczarki 1/2 średniej cebuli 2 suszone pomidory + 2 łyżki oleju spod pomidorów Ciasto: 2 jajka 1/2 szkl. mleka 1/4 szkl. maki kukurydzianej 2/3 szkl. mąki graham (można też użyć chlebowej, razowej) 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej(...)czarnuszki 1 łyżeczka oregano szczypta gałki muszkatołowej 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki soli (lub więcej) pieprz do smaku Dekoracja: kiełki rzodkiewki świeża natka pietruszki Sposób przygotowania: Ciasto: Jajka roztrzepujemy w misce, dodajemy przyprawy, mleko, obie mąki i mieszamy na jednolitą konsystencję. Odstawiamy, by odpoczęło. Wołowinę kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju z suszonych pomidorów
Kolorowy Przepisownikpieczarek 2- papryki słodkie 2- słoiki sosu meksykańskiego 2- puszki fasoli czerwonej sól i pieprz 1- marchewka 1- pietruszka 0,5- selera 0,5 - pora 1- łyżka masła 1- cebula liście laurowe ziele angielskie majeranek 3,5 l wody Pulpety 0,5 kg-mięso mielone jajko - 1 szt bułka tarta - 3 łyżki sól i pieprz tłuszcz do smażenia mąka(...)pokrojone w kostkę warzywa, gotować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle. Pieczarki opłukać, osączyć, pokroić w pół plastry, dodać do cebuli, razem poddusić. dodać do warzyw, razem z przyprawami, gotować. Następnie przygotować pulpeciki. Przełożyć do miski mięso, dodać jajko, bułkę tartą, sól i pieprz, dobrze wyrobić masę mięsną. Z mięsa formować pulpeciki, wielkości orzecha
Kuchnia Danusiczosnku 1 duża cebula 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryka czerwona 1 łyżeczka warzywka 10 pieczarek 15 dag sera żółtego twardego olej do smażenia bułka tarta ( do panierowania ) 2 jajka ( do panierowania ) Wykonanie Pierś z kurczaka myję osuszam , następnie robimy porcję na kotlety,rozbijamy delikatnie za pomocną przełożenia folią spożywczą(...)lodówki , bądź na noc . Jak nasze mięso dobrze się zamarynuje , wykładamy mięso i zaczynamy panierować w bułce i jaku , smażymy na złoty kolor po obu stronach . Między czasie pieczarki obieram i ścieram na tarce o średnich oczkach , przesmażam na patelni ,doprawiam solą ,pieprzem i przesmażone pieczarki wykładam na wcześniej przesmażone kotlety z piersi kurczaka i na farsz wykładam starty
Mój Smakmąki tortowej 2 płaskie łyżki miodu 260 ml wody 30 g drożdży łyżeczka soli Farsz: 500 g pieczarek 2 duże cebule połowa kapusty oregano czosnek w proszku sól, pieprz ponadto: masło (ok. 3 łyżki) czarnuszka jajko Pierogi Szwedzkie -Sposób przygotowania: Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości przez minimum 2 godziny. Po tym czasie(...)wodzie, dodajemy miód, 2 łyżki mąki i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę. Pieczarki siekamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dzielimy na dwie części, do jednej wrzucamy pieczarki, do drugiej kapustę, smażymy często mieszając ( pieczarki smażymy zdecydowanie krócej niż kapustę, która
Słodka Stronaduszone w sosie pieczarkowym 500 g mięsa mielonego 2 ząbki czosnku namoczona w mleku mała kajzerka 1 jajko 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka świeżego tymianku (lub 1/3 łyżeczki suszonego) 1/2 łyżeczki majeranku sól pieprz bułka tarta olej NA SOS: 6 pieczarek (pokrojone w kostkę) 2 cebule (pokrojone w kostkę) 200 ml śmietany 18% do gotowania 1 łyżka mąki(...)łyżka posiekanego koperku sól pieprz Mięso przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą bułkę, jajko, paprykę słodką, tymianek, majeranek, trochę soli i pieprzu, dokładnie mieszamy (jeśli masa jest za rzadka dodajemy łyżkę bułki tartej), formujemy dość spore pulpety (moje miały średnicę około 5 cm) i obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju
Rozpustne gotowanie