pszennej ( ja użyłam tortowej ), 4g suchych drożdży (1 łyżeczka), 1 łyżka oleju, 2g soli (1/2 łyżeczki), 125ml ciepłego mleka. Farsz: 350g pieczarek, 1 nieduża cebula, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, bazylia, 100g startego sera żółtego. Ponadto: 1 jajko, majeranek, olej, sezam. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u Monikisię sera:) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (225g), 1/2 czerwonej papryki, 1/4 zielonej papryki, 6 pieczarek, 1 filet rybny (u mnie z dorsza), sól, pieprz, przyprawa do ryb, 50g żółtego sera, jajko do posmarowania. Wykonanie Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie, krótkie paseczki
Z miłości do słodkościduża cebula Bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie : Do miski przekładamy zmielone mięso z indyka. Pieczarki i cebulę obieramy i myjemy , ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach . Do mięsa wbijamy jajka , dodajemy wodę 4,5 łyżek bułki tartej , ser żółty lub parmezan , i przyprawy , dobrze wyrabiamy masę mięsną . Ręce maczamy w wodzie i formujemy
Sama słodycz i szczypta chiliprędzej puściły . Usmażone pieczarki porządnie odsączam z wody którą przy smażeniu puściły ( odsączenie jest konieczne ,bo będzie pasta lejąca się) Osuszone pieczarki miksuję . jeśli pasta jest zbyt rzadka to można dodać łyżke otrąb , bułki tartej lub ugotowane jajko . Dosmaczam solą ,pieprzem ,wsyluje szczypiorek drobno pokrojony , mieszam i gotowe gotową kanapkę posypać jeszcze szczypiorkiem ,położyć pomidora,ogórka lub paprykę
Eli Gotowaniemundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Penne z grillowanymi warzywami Pierożki
Moja smaczna kuchniaobiad te cebulowe roladki, dla tych którym znudziły się zwyczajne naleśniki...... Składniki Ciasto: 300 g mąki pszennej 2 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka cebulowej zupy francuskiej w proszku szczypta soli olej do smażenia Nadzienie: 200 g pieczarek 2 łyżki masła 200 g szynki gotowanej pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% 300 g sera chudego białego
Wanilia i KardamonPrzedstawiam Wam efektowny przepis na pyszną potrawę Produkty: 1 pierś/wychodzą cztery kotlety/ 2 pieczarki średniej wielkości 1 łyżka oleju 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy gyros pieprz ,papryka słodka i ostra
Ugotujmy Cośszynki, babki........... SKŁADNIKI: 500 g płatków lazanii Farsz I opakowanie mrożonego szpinaku ok. 500 g 1 opakowanie sera feta 1 jajko 4-5 ząbków drobno posiekanego czosnku gałko muszkatołowa sól,pieprz olej Farsz II 500 g pieczarek 20 dag gotowanej szynki 1 drobno pokrojona cebula sól, pieprz olej Sos 4 łyżki masła 3 łyżki mąki 2 szklanki mleka
Kuchnia w opałachpapryka słodka/ostra- sól pieprz farsz:(tak jak na obrazku)- pieczarki - papryka (zielona, żółta , czerwona)- salami - cebula- ser (według uznania np.)- kukurydza- szynka - ananas- pierś z kurczaka itp.Sposób przygotowania:1.Ciasto:Drożdże rozpuścić w pół szklance ciepłego mleka. Do miski z mąką , jajkiem i solą wlać całe mleko. Zagnieść do jednolitej konsystencji. Pozostawić
Gotuj Z MuzykąSmArt Studio przy ulicy Hożej 51 w Warszawie, a organizatorem spotkania była FRoSTA , która wprowadza właśnie na rynek kilka nowych, warzywnych produktów: bataty z marchewką w maśle z rozmarynem, pieczarki z cebulą w maśle z tymiankiem, kalarepa z brokułem w maśle z dzikim czosnkiem i soczewica z ziemniakami i marchewką w maśle z dzikim czosnkiem. Na szczęście tym razem warsztaty(...)uprzejmościach, zabraliśmy się do dzieła. Tym razem przygotowaliśmy: Dorsza w kruszonej bułce na czarnej soczewicy, w pomidorach i pieczonym czosnku/ jajko poche z topinamburem/ palone masło i czosnek niedźwiedzi Lasagne z batatami/ karmelizowane pory z chrzanem/ sałatka ze smażonych pieczarek Chrupiące kulki z ziemniaków i łososia/ siekany sos ziołowy/ majonez pietruszkowy/ frytki z kalarepy w tempurze Dorsz smażony w ziołowym
karmelowyduzych pierogow (ja wykrawam kolka szeroka szklanka) SKLADNIKI NA FARSZ: -700 g kiszonej kapusty -500 g pieczarek -cebula -olej -ziele angielskie, lisc laurowy, kminek, tymianek, majeranek, sol i pieprz NA CIASTO: - okolo 400-500 g maki pszennej + maka do podsypania -ciepla woda -1 jajko -1 lyzka oleju -szczypta soli Farsz: Kapuste kiszona odciskamy (jezeli jest bardzo kwasna, pluczemy(...)czasu do czasu mieszamy. Gdy kapusta bedzie juz miekka odlewamy wode ( mozna kapuste wrzucic na sito lub durszlak i zostawic aby obciekla), studzimy, odciskamy z nadmiaru wody. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w drobna kostke. Cebule obieramy i rowniez kroimy w drobna kostke. Na rozgrzany olej rzucamy pieczarki, po chwili cebule i smazymy okolo 15-20 minut. Doprawiamy sola
PychaDaniacoś innego. Jak dla mnie fajne połączenie, uwielbiam sos pomidorowy i wszelkie grzyby, no a pieczarki to wręcz wielbię ;) Składniki:1 kg mięsa mielonego1 kg pieczarek4 cebule2 jajka2 łyżki koncentratu pomidorowego10 łyżek ketchupu pikantnegopieprz, sól, cukier do smakubułka tartaPrzygotowanie:Do mięsa mielonego dodajemy jajka, trochę bułki tartej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem - dokładnie ze sobą łączymy.Z mięsa
charlotte gotujepieprz i szczyptę gałki. Wymieszać i przestudzić. 2. Ugotowaną fasolę i przesmażoną cebulę z pieczarkami zmielić za pomocą maszynki do mielenia. (Można dwa razy zmielić żeby pasztet był bardziej gładki) Dodać serek kremowy i dobrze wymieszać. Jeśli masa będzie za sucha można dodać jedno jajko. Sprawdzić czy masa jest wystarczająco doprawiona i przełożyć ją keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
UgotujmyTo.pldrożdży 500 g mąki 1 łyżeczka cukru 1/2 szkl mleka 250 g masła 2 jaja szczypta soli Farsz: ok. 600 g pieczarek 1-2 cebule 2 łyżki mąki (raczej płaskie) 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% 1 żółtko (białko do posmarowania wierzchu) sól, pieprz olej WYKONANIE Ciasto(...)środek każdego nałożyć farsz. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko i wymieszać. Dodać mąkę, jajka, stopione i ostudzone masło oraz sól. Wyrobić dokładnie ciasto i odstawić pod przykryciem na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Przygotować farsz: Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę, podsmażyć. Dodać pieczarki. Dusić pod przykryciem do miękkości. Mąkę ziemniaczaną
W kuchennym oknie Ewysposób na imprezę”. Dziś dipy - czosnkowy i barbecue.składniki:250 g krewetek tygrysich250 g piersi kurczakaok 10-14 szt pieczarek świeżych ( mogą być też marynowane )100 g czarnych oliwekolej do smażeniaciasto piwne 3/4 szklanki piwa1 i 1/2 szklanki maki1 jajko szczypta soliszczypta proszku do pieczeniadodatkowo dipy PrymatParty Dip barbecue + 6 łyżek keczupu + 2 łyżki wodyParty Dip czosnkowy
Monia miesza i gotujeidealne na piątkowy obiad. Inspiracja Ciasto: szklanka mleka, 2 szklanki mąki, 2 jajka, szklanka wody mineralnej gazowanej, szczypta soli. Wszystkie składniki zmiksować na jednolite ciasto. Na odrobinie oleju smażyć duże, cienkie naleśniki. Farsz: 800g pieczarek, 300g żółtego sera, 2 cebule, pęczek pietruszki, sól, pieprz, szczypta ostrej papryki. Cebule(...)smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać starty na dużych oczkach ser oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Farsz nakładać na usmażone naleśniki, składać w kopertę. Panierka: 2 jajka, szklanka bułki tartej. Jajka rozkłócić, panierować w nich krokiety, następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor
Z miłości do słodkościPolecam pulpety w sosie pieczarkowym . Możemy je podawać różnymi dodatkami : ja podałam z makaronem świderki . Składniki : 50 dag mięsa mielonego, 1 jajko, 1 czerstwa bułka ,( moczymy w wodzie ) 1 cebulka,(pokrojona w drobną kostkę ) 1 ząbek czosnku,( zmiażdżony przez praskę ) 1 łyżka bułki tartej, majeranek,( opcjonalnie ) sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki, Ponadto : do panierowania : mąka do smażenia : 2 łyżki(...)masła klarowanego Wyrabiamy mięso z przyprawami i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.Obtaczamy w mące i delikatnie obsmażamy na rozgrzanym maśle. Składniki na sos : 25 dag pieczarek 200 ml śmietany 18%, sól,pieprz, liść laurowy, 1 łyżeczka mąki ( opcjonalnie ) koperek, 1,5 l. wody. W rondlu zagotować 1,5 l wody i włożyć pulpety, liść laurowy oraz pokrojone w plasterki
Pysznosci Babci BasiSkładniki: Mięsne kulki: mięso mielone wieprzowe ok. 700 gram jajko 1 szt. bułka tarta 3 łyżki sól 1 płaska łyżka czosnek 2 ząbki cebula 1/2 szt. majeranek 1 łyżka pieprz ok. 1/3 łyżeczki Warzywa: marchew żółta 1 szt. marchew zwykła 1 szt. brokuł kilka różyczek strączki groszku 1 garść pieczarki 3 szt. olej do smażenia 3-4 łyżki Beszamel(...)żółty start na tarce ok. 1/2 szkl. Wierzch: ser żółty 4 plastry cienkie natka pietruszki 2-3 łyżki Sposób przygotowania: 1. Mięsne kulki: Mięso wymieszać z jajkiem i bułką tartą. Dodać sól, pieprz,majeranek, posiekane ząbki czosnku oraz startą na najdrobniejszych oczkach cebulę. Wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 min. 2. Z mięsa mokrymi dłoniami uformować średniej
Kuchnia PaulettesZapraszam! Składniki: Na roladki: 600 g schabu bez kości, 6 plasterków żółtego sera, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, 2 - 3 jajka, bułka tarta, olej do smażenia Na sos: czerwona słodka papryka, żółta słodka papryka, papryczka chili, 3 cebule, 400 g pieczarek lub grzybów leśnych, łyżka czosnku w oleju z ziołami (można zastąpić 4 ząbkami świeżego i dodać do sosu wcześniej), łyżka(...)paseczki, papryczkę chili w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w piórka, pieczarki w ćwiartki, korniszony w paseczki. Czosnek i cebulkę odcedzić z zalewy. W garnku rozgrzać olej, wrzucić pieczarki, cebulę, słodką i ostrą paprykę. Dodać przyprawy, podsmażyć, zredukować ogień i dusić pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodać sok pomidorowy, ketchup, ajvar, przemieszać i dusić jeszcze przez 10 minut
Nie tylko w kuchniNiedzielne śniadanie to u Nas tradycja jedzenia jajek. Staram się za każdym razem o coś innego, oryginalnego. Wczorajsza niedziela to suflet po szwajcarsku – przepis z książki
Magiczny Garnekorkiszowo-pszenne naleśniki z jajecznicą, duszonymi pieczarkami, i szynką drobiową, pomidorki koktajloweWytrawne śniadania pojawiają się u mnie rzadko, ale jak już są to jest to
More food, love and dreamspopicia lub jak nasza propozycja puree z pieczonych buraków. Składniki na naleśniki: - 230 g mąki - 230 ml mleka - 2 jajka - 180 ml wody mineralnej gazowanej - szczypta soli - 2 łyżki oleju Składniki na farsz: - 2 cebule - 2 łyżki masła - 500 g pieczarek - 500 g białej kapusty - pieprz, sól Dodatkowo bułka tarta i olej do smażenia. Wychodzi 8-10 porcji. W pierwszej
Kuchenne Wariacje