jajka z pieczarkami - 3000 przepisów (strona:135/200)

Placuszki śniadaniowe 157

kukurydzy kawałek papryki czerwonej 1 mozzarella (można zastąpić 10-15 dag sera żółtego) + ewentualnie pieczarki, cebula itp. * jeśli zamierzamy smażyć normalnie na tłuszczu to pomijamy olej w cieście, ja smażę bez tłuszczu lub na kilku kroplach oleju więc go dodaję podobnie jak do naleśników 1. Jajko, mleko, wodę, olej, mąkę i proszek do pieczenia roztrzepać razem na gładkie ciasto

Kto ugości moich gości?
Mini calzone z mięsem mielonym i pieczarkami 168

gram drożdży, 2 szklanki ciepłej wody, 1 kg mąki, 2/3 szklanki oleju, szczypta soli, szczypta cukru, 1 jajko. Przepis na ciasto jest dokładnie taki sam jak przepis na ciasto na pizzę Nadzienie: 0,5 kg mięsa mielonego, 0,5 kg pieczarek, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 150 gram startego sera żółtego, 100 gram koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, bazylia i oregano(...)ciepłej wody , olej i rozczyn z drożdży, całość zagniatamy i odstawiamy na 30 minut przykrywając ściereczką. Krok 3 Pieczarki i cebulę kroimy w pół talarki, siekamy czosnek. Krok 4 Pieczarki, cebulę i mięso mielone po kolei podsmażamy na patelni. Dodajemy koncentrat i przyprawy, całość chwilę smażymy do momentu odparowania wody. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek i ser. Krok 5 Jeszcze

Coś bym zjadła
Pizza na ziemniaczanym spodzie 299

być może nieraz do niego wrócicie? Jak robię to ja! :)Spód:* ziemniaki- 1 kg* jajka- 2 szt.* przyprawy: łyżeczka tymianku, pieprz* oliwa- do smarowania foremkiSos pomidorowy:* pomidory- 2 bardzo duże* czosnek- 1 ząbek* cukier trzcinowy- 1 łyżeczka* przyprawy: łyżeczka oregano, sól, pieprzDodatki:* brokuły* pieczarki* mozarella* pomidorki koktajlowe* szynka parmeńska* ser- (u mnie gouda) do posypaniaZaczynamy od robienia sosu.Pomidory sparzyć wrzątkiem

Kraina Miodem Płynąca
Omlet ze szpinaku 170

Omlet to potrawa sporządzana z rozkłóconych jajek z dowolnymi dodatkami, które wylewa się na patelnię i nie miesza podczas smażenia. Gotowy omlet jemy natychmiast. Omlety można  przygotować  w różnych konfiguracjach smakowych: wytrawne i na słodko. Na blogu jest całe mnóstwo przepisów na omlety, również ze szpinakiem: Słodkie omlety z marchewką Mini omlety z pieczarkami i szczypiorkiem Mini omlety ze szpinakiem(...)tymiankiem Klasyczny omlet z mozzarellą i pomidorami Omlet z bryndzą i oliwkami Klasyczny omlet z pieczarkami Omlet ze szpinakiem Przepis na omlet z groszkiem, kukurydzą i papryką Dzisiaj proponuję przygotować omlet w nowej odsłonie, Omlet ze szpinaku wykorzystując świeży zmiksowany szpinak, no i oczywiście jajka. składniki na 1 porcję: 2 jajka szczypta sody oczyszczonej łyżeczka mąki pszennej spora garść świeżego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placki ziemniaczane po królewsku z sercem i sosem pomidorowym. 100

Placki: 2 kg ziemniaków cebula łyżeczka czarnego pieprzu sól do smaku jajko Nadzienie: 0,5 kg mielonej łopatki kajzerka jajko cebula 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku łyżka majeranku 2 łyżki masła 0,5 kg pieczarek olej do smażenia sos pomidorowy przepis ---->   TU Mięso przygotowujemy jak na tradycyjne kotlety, robimy je tylko bardziej pikantne. Pieczarki kroimy

Dieta moja pasja
Zapiekanka warzywna z kurkami 151

mundurkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem za pomocą kawałka ręcznika papierowego, i wszystko do niego wkładamy: umyte i pokrojone kurki (ewentualnie pieczarki), ziemniaki w ok 1 cm talarki, brokuł podzielony na małe różyczki oraz groszek. Zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami solą i pieprzem. Na wierzch posypujemy startym serem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do momentu ścięcia się masy śmietanowo - jajecznej

Pora na pora
Zapiekanka warzywna z kurkami 151

mundurkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem za pomocą kawałka ręcznika papierowego, i wszystko do niego wkładamy: umyte i pokrojone kurki (ewentualnie pieczarki), ziemniaki w ok 1 cm talarki, brokuł podzielony na małe różyczki oraz groszek. Zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami solą i pieprzem. Na wierzch posypujemy startym serem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do momentu ścięcia się masy śmietanowo - jajecznej

Pora na pora
Minicalzone, paszteciki nadziewane grzybami 122

czasie przygotować farsz – cebulkę posiekać, pieczarki pokroić drobno. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć cebulkę razem z pieczarkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jak już woda z grzybów wyparuje to zdjąć patelnię z ognia. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, rozgnieść widelcem i dodać do masy z grzybami. Wrzucić posiekaną natkę pietruszki i rozdrobnioną mozzarellę. Jeszcze raz doprawić, farsz

Kuchnia Pokoleń
Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty 142

mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Pierogi ze szpinakiem  z dipem z ricotty Składniki: na ciasto do pierogów: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody szczypta soli mąka do posypania blatu na farsz: opakowanie świeżego szpinaku

Moja smaczna kuchnia
British breakfast 177

Tradycyjne brytyjskie śniadanie jest bardzo obfite i przede wszystkim tłuste. Składa się ze smażonych jajek, ziemniaków, bekonu, kiełbasek, fasolki w sosie pomidorowym, pomidorów i tostów. Dodatkowo można dostać black pudding (kaszanka) lub pieczarki smażone na maśle. Jest również wersja wegetariańska, w której podaje się szpinak i tofu. Jadłam je w The Bristolian. Smaczne miejsce, w którym

Pink Envelope
Poulet Marengo, kurczak Marengo, pule Marengo 469

bitwie pod Marengo. Danie klasycznie składa się z kurczaka smażonego w oleju z czosnkiem i pomidorami, z jajkiem sadzonym i rakami. Obecnie dwa ostatnie składniki są często pomijane, a w daniu pojawia się wino oraz pieczarki. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa krem z pieczarek z gnocchi 165

Zupa krem z pieczarek z gnocchi Zupy, które zazwyczaj gotuję to zupy krem. Można je zrobić z jakich tylko chcemy warzyw, serwować same lub z dodatkami. Fajnym dodatkiem może być jajko, ryż, grzanki, ptysie czy jak ostatnio odkryłam, gnocchi. Jeśli nie macie w domu blendera, możecie nie blendować tej zupy, będzie ona smakować ona równie pysznie Jeśli zdecydujecie się

mecooks
Parmezanowa tarta z pieczarkami, cebulką i boczkiem 151

wbijamy jajko i całość ponownie miksujemy. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dodajemy trochę mąki, jeśli natomiast zbyt suche to ok. 1-2 łyżki zimnej wody. Z ciasta formujemy kulę, owijamy je folią spożywczą i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Farsz: 150 g boczku wędzonego parzonego 2 większe cebula (mogą być czerwone lub białe) 500 g pieczarek(...)dorzucamy do boczku. Smażymy aż zmięknie. Pieczarki kroimy w plasterki i dorzucamy do cebuli i boczku. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz 2 łyżeczkami tymianku. Przykrywamy na ok. 5 minut przykrywką. Farsz odkrywamy, mieszamy i podsmażamy do momentu odparowania całego płynu. Odstawiamy do wystygnięcia. Masa jajeczna: 250 ml gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego 2 jajka 50 g drobno startego cheddara pieprz

Cooking Monster
Gruzińskie chaczapuri po mojemu 189

Kiedyś widziałam w telewizji przepis na to danie, nadzienie było inne. Ja zrobiłam według mojego pomysłu i smaku. Smak super, idealne na kolacje czy obiad jak

Kuchnia Pokoleń