lubi i ile lubi - fantastyczne . Warzywa i kurczak w tempurze Składniki: dowolne warzywa (u mnie cukinia i pieczarki) kurczak Ciasto na tempurę szklanka mąki (u mnie pszenna, choć podobno powinna być kukurydziana) szklanka wody jajko szczypta soli szczypta cukru Do dzieła!!! Składniki na ciasto mieszamy aby powstało rzadkie ciasto naleśnikowe. Cukinie kroimy w plastry - kurczaka w dość cienki paski. Pieczarki
sierotka maRysia w kuchnipomysł na niebanalne śniadanie Fajna alternatywa dla zwykłego omletu czy jajecznicy. Pięknie wygląda, a smakuje jeszcze lepiej! Składniki: 1 zielona papryka 1 jajko 1 łyżka mąki 1/2 kiełbasy zwyczajnej lub kilka plastrów wędliny papryka, 1/2 pomidora 2 pieczarki sól i pieprz Przygotowanie: Paprykę kroimy plastry o grubości 0.5 – 1 cm. Będą stanowić obręcze do naszych omletów. Kiełbasę i resztę
Za drzwiami kuchniodrobina grzybów suszonych.Ulubiony sos śmietanowy z dodatkiem chrupiącej marchewki to tylko Kropka nad I! Składniki :Kotlety:- pieczarki – ok. 250 g– grzyby suszone – 50 g– duża bułka pszenna – 1 szt– śmietana 18% kwaśna – 3 łyżki– jajko gotowane – 2 szt– żółtko surowe – 2 szt– białko – 2 szt– cebula(...)pęczek Sposób przyrządzenia :Kotlety: Grzyby suszone namaczamy dzień wcześniej i drobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy , drobno kroimy.Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Podsmażamy cebulkę. Dodajemy grzyby , odrobinę solimy i smażymy do momentu odparowania wody. Bułkę namaczamy w śmietanie. Jajka gotujemy na twardo i drobno siekamy. Podsmażone grzyby mieszamy z pokrojonym jajkiem. Dodajemy żółtka oraz przyprawy. Dokładnie
Ostra na SłodkoSkładniki: Ciasto kruche lub opakowanie gotowego ciasta: 250 g mąki pszennej, 150 g schłodzonego masła w kawałkach, 1 łyżka zimnej wody, 1 jajko, masło do posmarowania formy, płaska łyżeczka soli . Farsz: 250 g świeżych grzybów (leśnych lub pieczarek), 250 g szpinaku (świeżego lub mrożonego), 150 g chorizo , 200 g miękkiego sera koziego lub serka mascarpone, 100 g śmietany
SzczyptaSmaQPost Krokiety z kapustą i grzybami (pieczarkami) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojekostka masła2,5 szklanki mąki1 żółtkopół łyżeczki soli.Składniki na spód koszyka:kilogram ziemniaków2 jajka30 dag pieczarek1 cebulasuszony majeranek, tymianek, rozmarynsól, pieprz1 łyżka mąkioliwa do smażenia1 jajko do posmarowaniaSkładniki na sałatkę:kilka pomidorków koktajlowychbiały serek śmietankowykilka rzodkiewekopakowanie sałaty mix ( rzymska, roszponka, rukola, lodowa)składniki na winegret:łyżka octu winnego albo soku z cytryny(...)razem podsmażamy na oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy ziemniaki się ugotuję przerabiamy je jeszcze ciepłe przez praskę. Dodajemy do nich usmażone pieczarki, cebulą, doprawiamy majerankiem, tymiankiem i rozmarynem. Do ziemniaków dodajemy 2 jajka oraz i płaską łyżkę mąki. Doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy w dłoniach dokładnie mieszając ze sobą składniki. Formujemy z nich koszyk i wylepiamy paseczkami kruchego
Bon Appetit Małgorzatykrócej niż nakazuje instrukcja na opakowaniu. Odcedziłam, ale nie przelewałam zimną wodą. Masło, ser i jajka połączyłam i wymieszałam z ciepłym makaronem. Odstawiłam na 5-7min., aby makaron rozpuścił i wchłonął masło. Na oliwie podsmażyłam starty ząbek czosnku i pieczarki. Po chwili zalałam pomidorami, dodałam przyprawy i dusiłam do zredukowania wody. Sos powinien być raczej gęsty.Tortownicę
bastalenacoś pożywnego i smacznego. Najczęściej przygotowywaliśmy tę z przesmażoną do miękkości cebulką - mniam! Jajka na długo pozostawiają nasz organizm syty, a przygotowanie ich zajmuje maksymalnie 15-20 minut. My z Dominikiem też często decydujemy się na tę potrawę, ale gdy mamy pod ręką kiełbaskę lub pieczarki dodajemy je też do cebuli. Wtedy to już naprawdę syty posiłek. :) Przepisy: Jajecznica
Cooking Monstercoś pożywnego i smacznego. Najczęściej przygotowywaliśmy tę z przesmażoną do miękkości cebulką - mniam! Jajka na długo pozostawiają nasz organizm syty, a przygotowanie ich zajmuje maksymalnie 15-20 minut. My z Dominikiem też często decydujemy się na tę potrawę, ale gdy mamy pod ręką kiełbaskę lub pieczarki dodajemy je też do cebuli. Wtedy to już naprawdę syty posiłek. :) Przepisy: Jajecznica
Cooking Monsterobiad dla całej rodziny :) ~ Pieczone kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym ~ Składniki: (na 4 osoby) 1,5 kg obranych ziemniaków 2 duże jajka trochę smażonej cebuli przyprawy: sól, pieprz i suszony czosnek bułka tarta do obtaczania kotletów Sos: 500g pieczarek 2 cebule 180g śmietany przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek 2 łyżki oleju łyżeczka mąki Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, odparowujemy(...)rozgniatamy tłuczkiem. Przyprawiamy do smaku, dodajemy podsmażoną wcześniej cebulę i jajka. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, możemy dodać trochę bułki tartej. Z ziemniaczanej masy formujemy małe kotleciki, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* na około 30-40 minut. Sos: Pieczarki kroimy w plasterki, solimy i przekładamy na rozgrzaną patelnię z łyżką
Kuchenny Skrawek NiebaBiszkopta piekłam teraz 2 raz w życiu i w sumie pomieszałam całkiem sporo ;D Miałam tylko 6 jajek i na formę 26 cm to chyba trochę mało. Nie dość że część cukru wsypałam do mąki, to dodałam żółtka i suche produkty razem i wtedy wymieszałam łyżką. Więc wyszedł trochę niski ale pyszny i tak ;D Ogólnie z rzucaniem formą(...)opada on i jest równy. Gdy piekłam bez rzucania faktycznie podczas stygnięcia opadał i miał górkę na środku. Przepis na wzór znalazłam u Pieczarki Mysi ale go zmodyfikowałam (bez proszku, inne wykonanie) Składniki : 6 jajek niecała 1 szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru Białka oddzielić od żółtek Ubić na puszystą pianę Dodać cukier i miksować
W kuchni bez szafekbędą znikać błyskawicznie!Polecam!SKŁADNIKI:FARSZ:* udka lub inne części kurczaka – ok. 400g* pieczarki – 200 g* cebula – 1 szt* sól* pieprzCIASTO:* szpinak – 80 g* czosnek – 1 ząbek* klarowane masło – 2 łyżki* mąka pszenna – 550 g* jajko – 1 szt* gorąca woda – 250 ml* olej – 2 łyżki* sól* pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:FARSZ(...)mięsa z rosołu ).Pieczarki myjemy , drobno kroimy.Podsmażamy na oleju z drobno posiekaną cebulką.Mięso obieramy z kości ( jeśli zostawimy skórę farsz nie będzie za suchy ).Mielimy przez maszynkę razem z pieczarkami.Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.CIASTO:Umyty szpinak odsączamy , oprószamy solą i pieprzem.Przesmażamy na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku.Studzimy, mielimy.Z mąki, jajka , wody , oleju i przestudzonego
Ostra na Słodkokroimy na mniejsze kawałki i smażymy, pod koniec dodajemy obrane i pokrojone pieczarki. Przesmażamy razem do czasu wyparowania wody. Czosnek drobno siekamy i wrzucamy na patelnię, smażymy jeszcze ok 3-5 min.Kiedy wszystkie składniki nam przestygną, mielimy je w maszynce do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy jajka, bułkę tartą i doprawiamy dobrze do smaku (pasztet ma być pikantny, muszę powiedzieć
charlotte gotujetarta3 szklanki olejuAkurat gotowałam brokułową dla siebie i postanowiłam zrobić taki mały prezent Naczelnemu ;) ale można dodać dowolne dodatki (szynka, pieczarki itd.)Przygotowanie:Ugotowane ziemniaki blendujemy z serem, brokułami oraz przyprawami (ich ilość zależy od Waszych upodobań). Rozbełtujemy jajko w misce, na 2 talerzach rozsypujemy mąkę oraz bułkę tartą.Rozgrzewamy olej. UWAGA! Nie rozgrzewajcie go do maksymalnej temperatury. Unikniecie wtedy
Kitchens Alphabet