Mięso kroimy na mniejsze kawałki, tak, żeby zmieściły się do maszynki do mięsa i mielimy je. Przez maszynkę przepuszczamy również chilli, czosnek, cebulę i bazylię. Do zmielonej masy dodajemy jajko i przyprawy, a następnie mieszamy mięso. W międzyczasie próbujemy czy stopień doprawienia jest odpowiedni, jeśli tak z mięsa formujemy płaskie kotlety i smażymy na wolnym ogniu, na rozgrzanym tłuszczu(...)może nas ograniczyć :) Najpopularniejsze z nich, to przykładowo: pomidor świeży (i suszony) ogórki świeże, konserwowe lub kiszone sałata rukola kiełki awokado bekon smażone pieczarki ser pleśniowy / feta / cheddar papryka świeża lub konserwowa ananas jajko Wykonanie:Bułkę kroimy na pół. Każdą z części smarujemy sosem, by nie była sucha. Następnie kładziemy dodatki, ja w poniższym burgerze wykorzystałam sałatę, rukolę, ogórki
Taste Of My Dayfajnych pomysłów. Postaramy się pokazać Wam więcej naszych pomysłów na przystosowanie jej na warunki wegetariańskie. Oryginalny, starorosyjski kulebiak był przygotowywany wyłącznie z ciasta drożdżowego, nadziewany farszem z kapusty i jajek na twardo. Dużą zaletą tego dania jest to, że można faszerować go wszystkim, co w danym momencie mamy w lodówce, a i tak wyjdzie pyszny. Nasza propozycja jest oczywiście warzywna(...)francuskie 1 opakowanie mrożonego brokuła 1 duża kalarepa 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 6-7 szt. szpinaku (brykiet) 10 małych pieczarek 1 słodka śmietana ok. 300 ml 1 serek topiony z ziołami 1 szklanka tartego żółtego sera 1 jajko gałka muszkatołowa, pieprz, lubczyk, tymianek Zaczynamy od ugotowania na krucho w lekko osolonej wodzie brokuła razem z zielonym groszkiem
vegetanieWielkanoc na talerzach u Nas zawsze pojawiają się klasyczne jajka na twardo z majonezem i jajka faszerowane na różne sposoby. Jajeczne nadzienie to często szynka , żółty ser , wędzony łosoś bądź pieczarki – wszystko bardzo smacznie i efektowne. Tym razem poniosła mnie jednak fantazja, na świąteczne śniadanie postanowiłam przygotować koreczki, trochę niezwykłe: Wielkanocne koreczki z jajek przepiórczych i białej kiełbasy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapiekanka z makaronem, pieczarkami i kiełbaską. Zrobicie ją w zaledwie 40 minut. Jest świetnym pomysłem na szybki i
Marta Gotujeinny sposób. Jest wiosna więc frittate można przygotować na milion sposobów. Z szynką, boczkiem, z pomidorami, z fetą, z kozim serem, brokułami, pieczarkami, szparagami, szczypiorkiem, papryką - i co tam jeszcze mamy w lodówce, a pasuje do jajek. Kolorowy zawrót głowy :) Dla 2 głodnych lub 4 mniej głodnych osób Potrzebujemy: 8 jajek 4 plastry szynki szpinak około 300g (ja akurat
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Składniki: 4 - 6 porcje Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 jajko, 2 łyżki posiekanego koperku, szczypta soli. 150 g serka jogurtowego, 3 łyżki śmietany 18 %, 3 łyżki pasty pomidorowej, 200 g pieczarek, 100 g szynki w plasterkach, 1 biała cebula, ½ papryki chili, 2 łyżki kapary, szczypta cukru, sól do smaku(...)łyżka masła, pieprz świeżo mielony do smaku, świeży koperek. Przygotowanie: Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, pokrojone schłodzone masło, 1 łyżkę oleju rzepakowego, 2 łyżki koperku, 1 jajko. Miksujemy robotem ok. 2-3 min, do połączenia się wszystkich składników. Formułujemy na jednolitą kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy
Moniki SmakołykiSkładniki: 1,5 kg młodych ziemniaków 3 cebule 5 pieczarek 2 średnie cukinie 15 dag wędzonego surowego boczku 40 dag gęstej śmietany 18% 15 dag żółtego sera 2 jajka natka pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz masło do wysmarowania formy Sposób wykonania: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzone pokroić w talarki o grubości około 1 centymetra. Cebule pokroić(...)plastry. Podsmażyć razem do zeszklenia cebuli i odparowania soku z pieczarek. Usmażyć pokrojony na małe kawałki boczek. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i ułożyć na jego dnie warstwę z ziemniaków. Następnie wyłożyć na nie podsmażone warzywa i boczek. Przykryć wierzch drugą warstwą ziemniaków. Śmietanę wymieszać z surowymi jajkami, startym żółtym serem oraz natką pietruszki. Sos doprawić do smaku gałką
Qchnia po prostuczasu do czasu kaloryczne dania również są w cenie ;-) Składniki; 50 dag mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 1 jajko 1 mała czerstwa bułka sól, pieprz 2 łyżki suszonych pomidorów ( przyprawa) 1 łyżka mąki olej 1 cebula sos; 20 dag pieczarek przyprawa uniwersalna 1 łyżka maki pszennej sól, pieprz Bułkę namoczyć w wodzie a kiedy będzie miekka odcisnąć. Cebule pokroić(...)drobną kostke i zrumienić na oleju. Mięso wymieszać dokładnie z przyprawami, jajkiem, cebulą i odciśniętą bułka. Formować małe pulpety i obtaczać w mące, a następnie zrumienić z każdej strony na rozgrzanej patelni. Następnie przełożyc do garnka i zalać ciepłą wodą tak aby przykryć pulpety. Pieczarki pokroić w półplasterki i dorzucić do pulpetów. Gotować około 20 min. Doprawić solą, pieprzem
Radość kipiąca uśmiechem.wody 2 łyżki oleju 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Nadzienie: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego mała cebula pomidor 2 pieczarki garść kukurydzy konserwowej 6 plastrów salami 100 g tartej mozzarelli 1 jajko łyżeczka maku oregano sól Przygotowanie 1. Drożdże rozmieszać w wodzie do całkowitego rozpuszczania. Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto, najpierw możemy(...)rozwałkowujemy, wycinamy okręgi o średnicy 10 centymetrów, powinno wyjść 12 sztuk. Koncentrat pomidorowy rozrabiamy z dwoma łyżkami wody i smarujemy nim 6 placków tylko na środku. cebule,pomidora i pieczarki kroimy w kostkę, następnie mieszamy razem z kukurydzą. Dodajemy po około dwie łyżki posiekanych składników na środek placków. Posypujemy całość suszonym oregano i solą. Układamy plaster salami na każdy krążek
zjem to blog kulinarnytowarzyskie spotkania. Składniki: Ciasto: 50 dag mąki pszennej+do podsypania 150 ml ciepłego mleka 150 ml ciepłej wody 1 jajko 7 g suszonych drożdży ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy 3 łyżki przecieru pomidorowego Nadzienie; 30 dag pieczarek 10 dag patyczków szynkowych Tradycyjne Jadło 10 dag sera grana padano lub cheddar 2 cebule dymki ze szczypiorem(...)wodę odstawić na pięć minut do napęcznienia. Do miski wsypać mąkę, dodać sól przemieszać , wlać zaczyn, wbić jajko, dodać oliwę i zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Odstawić na jedna godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto podzielić na trzy części. Nadzienie: Pieczarki umyć, pokroić na plasterki, cebulę w kostkę , ser zetrzeć a kiełbasę pokroić na cienkie plasterki. Masło rozgrzać na patelni
Wanilia i Kardamonostrej w proszku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masłą olej do smażenia mąka do panierowania szczypiorek 3-4 pieczarki Dodatkowo: zielona sałata z sosem vinegret Sposób przygotowania: Na patelni rozgzać olej. W miseczce rozbić i roztrzepać jajka, dodać sól, pieprz i paprykę. Mortadelę zanurzyć w jajku, a nastęonie w mące i kłaść na rozgrzanej patelni. Gdy się(...)wyciśniętym przez praskę czosnkiem. W międzyczsie bułkę lekko posmarować masłem, można również natrzeć czosnkiem i lekko podpiec w piekarniku pod grilem, tak żeby pycha chrupiąca , ale nie przypieczona. Pieczarki braćm pokroić w paseczki i podsmażyć na maśle, posolić. Mortadelę ułożyć na bułce, dodać kilka plasterków pieczarek i podawać z sałatą...Smacznego
Gosia gotujełyżki zimnej wody Nadzienie 300 g szpinaku mrożonego lub świeżego 2 średnie cebule 1 średniej wielkości czerwona papryka ok. 7 średniej wielkości pieczarek garść orzechów włoskich suszone figi (opcj.), pokrojone na małe cząstki lub na pół 1 jajko 1/4-1/2 szkl. śmietany (36 % lub 18 %) przyprawy: sól, pieprz czarny, ziele prowansalskie, gałka muszkatołowa Przygotowanie 1. Ciasto kruche. Mąkę, sól(...)zeszklić na odrobinie masła. Dodać sól i pieprz, liśc laurowy, ziele angielskie. Dodać pokrojone drobno pieczarki. Usmażyć. Dodać szpinak, pokrojoną w paski papryczkę. Doprawić ziołami prowansalskimi, gałką muszkatołową, papryką słodką, ew. jeszcze dosolić.do smaku. Zdjąć z ognia. W oddzielnej misce wybełtać jajko i ok. 0,5 szkl. śmietany (18 % lub więcej %). Mieszankę jajeczno-smietanową wlać do masy szpinakowej
coolinarnastrefa.blogspot.comczerwona 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, bułka tarta 1 łyżka, ciasto francuskie 1 rulon/nie mrożone, jajka 1 sztuka, kmin czarny Royal Brand - ile potrzeba na gorącym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojone pieczarki, cukinię, paprykę i podsmażać z 5 minut na większym ogniu mieszając do odparowania wody, na koniec wsypać kucharka, paprykę ostrą
W Mojej Kuchni Lubiępostanowiłam dzisiaj zrobić coś zupełnie innego. Jak wyszło?? Sami oceńcie i dajcie znać. Zakupy: Na ciasto naleśnikowe - mąka tortowa - mleko - 1 jajko - olej - szczypta soli - olej do smażenia (ja smażę na kokosowym) Na farsz - pieczarki - ser żółty Na sos: - koncentrat pomidorowy - jogurt naturalny Przygotowanie: Pieczarki obieram i kroję w mniejsze kawałki i podsmażam na patelni z odrobiną soli(...)ścieram na tarce na dużych oczkach i przykrywam folia aluminiową, żeby nie wysechł. Teraz przepis na ciasto naleśnikowe: Składniki: - 5 czubatych łyżek mąki ( ok.200 g) - 3 łyżki oleju - 1 jajko - 1 szklanka mleka ( 250 ml) Wszystkie składniki mieszam ze sobą trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy dość mocno ponieważ patelnia musi być bardzo dobrze rozgrzana
Tanio smacznie i prostojuż tylko Wasza wyobraźnia może Was ograniczyć. Ciasto drożdżowe: 2 szklanki ciepłej wody 100 gram drożdży 2 - 3 łyżki cukru 3-4 jajka 1/4 szklanki oliwy koncentrat pomidorowy 1 kg mąki Nadzienie: 2-3 cebule 500 gram pieczarek 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka oliwki zielone oliwki czarne salami szynka żółty ser ketchup Wykonanie: Wodę, drożdże i cukier mieszam(...)połączenia się składników. Odstawiam by zaczyn zaczął pracować na około 15 minut. Potem dodaję jajka, oliwę i mąkę i zagniatam , a następnie wyrabiam ciasto, aż stanie gładkie, lśniące i nie będzie kleiło się do rąk. Gotowe, nakrywam ściereczką i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte wykładam na blat podsypany mąką, odgazowuję, czyli uderzam kilkakrotnie dłonią w ciasto
Bea(u)ty kitchen