Kolejna propozycja z cyklu podróży po Europie. Mały przystanek w Katalonii, gdzie akurat mieszkam. Pyszny delikatny dorsz w sosie z warzywami. Serwowany z jajkiem z powodzeniem może pojawić się także na Wielkanocnym stole. Składniki (4 porcje) -600 g dorsza -2 cebule -5 pomidorów -250 g groszku (używam mrożonego) -4 karczochy -500 g ziemniaków -3 jajka -1 szkl. białego wina
Zielona KuchniaJasna, duża, przestronna, pośrodku z wyspą, wyposażona we wszystkie, potrzebne, najnowocześniejsze sprzęty.6. Coś czego nie lubiłaś jeść w dzieciństwie, a teraz się tym zajadasz?*Szpinak i jajka sadzone. Jajka sadzone – lubię. Szpinak – uwielbiam.7. Co najczęściej gotujesz, kiedy nie masz pomysłu/czasu/natchnienia?*Rosół.8. Jeśli przez miesiąc miałabyś jeść tylko jedną potrawę, co by to było?*Smażone ryby.9. Gdybyś mogła(...)Hamburger… domowy. 7. Jaka jest Twoja ulubiona przekąska? - Nie mam ulubionej.8. Jakie danie mączne jest Twoim ulubionym? - Pierogi z jagodami.9. Jakie jest Twoje ulubione danie Wielkanocne? - Jasne, że barszcz biały z jajkiem i chrzanem.10 Jakie jest Twoje ulubione danie na Boże Narodzenie? - Ryba po grecku… i nie tylko.11. Jaką kuchnie najbardziej lubisz? (oprócz Polskiej). - Chińską, ale… nie tylko
mojewypiekiinietylkoJajka carbonara to kolejna propozycja na śniadanie wielkanocne. Danie bardzo szybkie do przygotowania, mało pracochłonne ale dość efektowne. Ponieważ masy jajecznej zostało więcej niż miałam skorupek, upiekłam również dwie mini tarty. Jeżeli nie chce Wam się bawić w delikatne rozbijanie skorupek ta wersja również prezentuje się dość dobrze. Jajka carbonara 6 jajek 5 dag wędzonego boczku 2 łyżki posiekanych szalotek
Pieguskowa KuchniaSernik na zimno z połówkami brzoskwiń i galaretką krystaliczną z wyglądu przypominający sadzone jajka to idealna propozycja na Święta Wielkanocne. Masa sernikowa wykonana jest z prawdziwego twarogu z dodatkiem ubitej śmietanki kremówki, dzięki temu jest kremowa i delikatna w smaku, dosłownie rozpływająca się w ustach. Spód sernika to podłużne i kruche biszkopty, a na masie sernikowej układamy połówki brzoskwiń
Kuchnia MagdaLenySernik na zimno z połówkami brzoskwiń i galaretką krystaliczną z wyglądu przypominający sadzone jajka to idealna propozycja na Święta Wielkanocne. Masa sernikowa wykonana jest z prawdziwego twarogu z dodatkiem ubitej śmietanki kremówki, dzięki temu jest kremowa i delikatna w smaku, dosłownie rozpływająca się w ustach. Spód sernika to podłużne i kruche biszkopty, a na masie sernikowej układamy połówki brzoskwiń
Kuchnia MagdaLenyZbliżają się Święta Wielkanocne więc dziś zapraszam Was na jajka którymi możecie ugościć swoich gości :) Składniki szczypiorek 1 olej rzepakowy pieczarki 8 cebula biała 1 majonez 4 łyżki bułka tarta sól pieprz czarne oliwki jaja na twardo 6 Jaja gotujemy na twardo. Kroimy je na pół delikatnie. Wydłubujemy z nich środek tak żeby skórka nie pękła. Miąższ jajka ugniatamy
Kuchnia w oparachnadejdzie czas Wielkanocy i będę mogła go przygotować. Prezentuję się prześlicznie (niestety fotki nie oddają jego uroku), „Cętki” na torcie dodają mu uroku oraz klimatu Wielkanocnego . SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) Biszkopt 7 jajek ¾ szklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Masa do przełożenia 600 ml śmietany 36% galaretka cytrynowa szklanka gorącej wody Masa do dekoracji 400 ml śmietany
RAROSSAJajka faszerowane tuńczykiem (z olejem rzepakowym, bez majonezu) . To moja kolejna świąteczna propozycja. Choć takie jajka też często podaję np. na rodzinnych przyjęciach. Tak faszerowane jajka
Słodkie okruszkiOstatnio polubiłam awokado, nie dość że jest dobre to jeszcze bardzo zdrowe. Idealnym połączeniem jest awokado z jajkiem. Na Wielkanoc często faszerowałam jajka awokado. Dziś na
Ana Mari's worldobiecałam kilka dni temu przy okazji publikacji przepisu na zakwas, tak właśnie słowa dotrzymuję i przedstawiam Wam własnoręcznie ugotowany, pyszny, wielkanocny barszcz biały z kiełbasą i jajkiem! Obawiałam się go troszkę, bo nie dość, że sama nigdy nie robiłam, to nawet jeszcze nie jadłam. Ciągle tylko żurek, a o barszczu w moim domu nawet się wiele nie mówiło, no chyba
Kuchnia w czekoladziepozostały chrupiące, nie rozgotowane. Na koniec wlewamy do gotującej się zupy zakwas do żurku, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z białą kiełbasą pokrojoną w plastry, gotowanym jajkiem, zabielając odrobiną śmietanki. Artykuł Żurek wielkanocny pochodzi z serwisu KieruneKuchnia
KierunekuchniaWielkanocnym stole w każdym domu królują jajka - symbol odradzającego się życia. Żeby nie było nudy jajka podajemy na różne sposoby,ale chyba najpopularniejsze są właśnie faszerowane. Dziś propozycja na jajka faszerowane sałatką z wędzonym kurczakiem. Wyszło naprawdę pysznie. Składniki: 6 jajek ok 170 g wędzonego kurczaka ( u mnie 1 nóżka) 1 mała cebulka 3-4 kawałki papryki konserwowej
Niespełnione zdolności kulinarneMój pierwszy przepis z serii Wielkanocnej w tym roku. Są to jajka faszerowane szynką i oczywiście posypane rzeżuchą. Polecam przygotować je nie tylko na świąteczny stół. Składniki : * 4 jajka ugotowane na twardo * 4 łyżki majonezu * łyżeczka musztardy * sól, pieprz * kilka plastrów dobrej szynki - najlepiej suchej * rzeżucha Przygotowanie : Jajka przekroić na pół. Wyciągnąć żółtka. Dodać majonez
Magiczne Życie MartyBiały barszcz lub żurek to w większości domów podstawa świąt wielkanocnych. Podobnie jak biała kiełbasa. O jajku nie wspominam, bo jest przecież najważniejsze. Te trzy produkty można jednak połączyć w jedno oryginalne danie, czyli zapiec razem. Taką zapiekankę można także przygotować na świąteczny obiad z kiełbasy, która pozostała po śniadaniu. Z jednej strony stworzymy coś innego niż standardowo
Codzienna kuchnia niecodziennaŚwięta Wielkanocne zbliżają się coraz większymi krokami. Jajko jest jednym z symboli nadchodzących świąt
Przepisy Kulinarne