jajka wielkanocne - 3103 przepisów (strona:41/207)

Jajka przepiórcze w sosie tatarskim 224

Lubię podawać jajka przepiórcze w pikantnym sosie tatarskim.Zawsze robię je na święta wielkanocne,ogólnie bardzo często je przyrządzam w ten sposób. Składniki: ok.20 jajek przepiórek Sos tatarski: 1 szklanka majonezu 1 mały słoik marynowanych grzybów 5 kawałków marynowanej papryki 4 ogórki konserwowe 1 jabłko  1 łyżka musztardy sól,pieprz szczypta chilli cukier puder Dodatkowo: liście sałaty Sposób przygotowania: Jajka

Bajeczna Kuchnia
Jajka z pieczarkami 183

Jajka to chyba większość z Was lubi. U nas jajka podaję dosyć często i to nie tylko w okresie wielkanocnym. Dzisiaj proponuję Wam proste, ale za to smaczne ich podanie.  Jajka podane na talerzu do jajek z kolekcji Jesień z Porcelana Bogucice. Składniki: 5 jajek 300 g świeżych pieczarek*  2 łyżki oleju 1-2 łyżki majonezu 2 łyżki

Ala piecze i gotuje
Kiszone jajka 199

Kiszone jajka to znakomite danie na przykład na wielkanocny stół. Nie tylo urozmaicają jajeczne smaki, ale również, stosowane jako dodatek, mogą podnieść wartość innych świątecznych potraw. Zwłaszcza mięs. Kiszone jajka Jajko na twardo – jajko gotowane w wodzie tak długo, aż dojdzie do całkowitego ścięcia żółtka[1]. Tak przygotowane jajka mogą być jedzone same, ewentualnie z dodatkami, takimi jak majonez, chrzan

Gotowanie-uk
Sałatka z selerem i ananasem 854

Kolejna pyszna sałateczka. Tym razem z dodatkiem jajka więc idealnie pasuje również na świąteczny wielkanocny stół.składniki:1 słoiczek selera konserwowego1 puszka ananasa1 puszka czerwonej fasoli u mnie Bonduelle gotowana na parze5 jajek ugotowanych na twardo4-5 łyżek majonezuSelera osączyć z zalewy. Fasolę opłukać i osączyć. Jajka pokroić drobno. Ananasa osączyć z soku i pokroić na małe kawałki. Wszystkie składniki

Monia miesza i gotuje
JAJKA MIMOZA Z KREWETKAMI 158

wymieszanych z majonezem i krewetkami, i posypanych z wierzchu rozdrobnionym żółtkiem, które wyglądem i kolorem przypomina kwiaty mimozy (będącej odpowiednikiem polskiej akacji srebrzystej), stąd nazwa „jajka mimoza”. Możecie je podać dla odmiany na wielkanocne lub codzienne śniadanie.     Przygotowanie: 20 min. Gotowanie: 10 min   Dla 4 osób Krewetki mimoza: ● 4 jajka ● 200 g gotowanych krewetek koktajlowych* ● ½ pęczka szczypiorku

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Jajko z niespodzianką – babeczka z jajeczka 124

Kolekcję przepisów EXTRAVielkanoc otwiera jeden z bardziej ekstrawaganckich przepisów wielkanocnych, z jakimi się zetknęłam. Co nam się kojarzy z wielkanocnym stołem? Przede wszystkim słodkie baby i jajka. A gdyby tak..jedno upiec w drugim?   Kiedy zobaczyłam tę osobliwość pierwszy raz, pomyślałam: jak to jest możliwe? Upiec babeczkę w..skorupce od jajka? Okazuje się, że to dość […] Artykuł Jajko

Wiszniówka
Pieczeń z jajek z papryką 172

obiad jak i kolacje. Można podawać go na wiele sposobów, z różnymi dodatkami np. z sosem, majonezem lub na kanapce. Taki pasztet zrobi furorę podczas świąt Wielkanocnych, gdzie głównym motywem są właśnie jajka.  PRZEPIS NA 4 PIECZENIE W KOKILKACH 🌿 jaja ugotowane na twardo 8 szt.  🌿 jajko 1 szt.  🌿 kasza manna 3-4 łyżki 🌿 papryka konserwowa 4 połówki

Kuchnia Paulettes
Klops z jajkiem 178

klops z jajkiem kojarzy Wam się ze świątecznym śniadaniem wielkanocnym? Jeżeli jeszcze go nie nie robiliście przygotowałam dla Was przepis na tą pyszną przystawkę. Pychotka Składniki: 0,5 kg mielonej łopatki 4 jajka 2 suche bułki mleko bułka tarta sól, pieprz, papryka słodka, majeranek 2 ząbki czosnku 2 garści natki pietruszki świeżej lub mrożonej Sposób wykonania: Dwa jajka gotujemy

Cukiernia Pychotki
PASTA JAJECZNA 125

Podałam ją na połówkach opieczonej pełnoziarnistej bułki. Przed podaniem skropiłam sokiem z cytryny i oprószyłam różowym pieprzem. Sprawdzi się zarówno na weekendowe śniadanie, jak i na wielkanocny stół.  SKŁADNIKI / 2 porcje 2 jajka  2 suszone pomidorki ze słoiczka / pokrojone w drobną kostkę 1 łyżka pokruszonej fety 1 łyżka posiekanej natki pietruszki SOS MAJONEZOWY 2 łyżeczki majonezu 2 łyżeczki

cool and minty
Leche frita (smażone mleko) 331

maczać w jajku. Smażyć na mocno rozgrzanej oliwie do złotego koloru. Następnie odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Po odsączeniu obsypać cynamonowym cukrem (koniecznie, gdy kwadraty są jeszcze ciepłe).Podawać same lub z gęstą śmietaną. Leche frita smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno - po całej nocy w lodówce; jeżeli doczekacie :). Smacznego!Więcej informacji o wielkanocnych przysmakach

Food Square
Zapiekane jajka faszerowane w skorupkach 175

Jajka faszerowane to jedna z najpopularniejszych potraw wielkanocnych, obowiązkowo musisz je przygotować. Prosta, efektowna i bardzo smaczna przekąska, doskonała nie tylko na Wielkanoc. To prawdziwy klasyk, a przepis stary jak świat. Jajka możesz faszerować czym dusza zapragnie, dziś skorupki jajek faszerowane jajkami! Składniki: 5 jajek 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz zielenina 2 łyżki masła ghee bułka tarta Przygotowanie: jajka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jajka faszerowane na dwa sposoby 143

Faszerowane jajka obowiązkowo muszą pojawić się na wielkanocnym stole. Tak naprawdę można je nadziewać wszystkim na co tylko mamy ochotę. Ja miałam ochotę na suszone pomidory oraz ser pleśniowy i miodową musztardę. Wyszło pysznie :) SKŁADNIKI (20 połówek) 10 jaj 5 suszonych pomidorów 1 łyżka majonezu kilka listków świeżej bazylii 50g sera z niebieską pleśnią łyżeczka musztardy miodowej łyżka majonezu szczypiorek

DefinicjaSmaku
Kwiat z jajek i sałatki owocowo – warzywnej dla dzieci babci Basi 157

pomysł dla małego niejadka – kwiat z jajek i sałatki owocowo warzywnej . W taki dekoracyjny sposób możemy zachęcić niejadka do spożycia posiłku w święta Wielkanocne i nie tylko Wersja 1. Wersja 2. Jajka marynowane w zalewie buraczkowej babci Basi ( patrz przepis ), wersja 3. w formie bukietu, Składniki na kwiat : 2 jajka gotowane, kawałek ogórka zielonego . rzodkiewka, Natka pietruszki lub koperek

Pysznosci Babci Basi
Alternatywa dla wielkanocnego żurku – krem szpinakowo – czosnkowy z jajkiem i rzeżuchą 203

Jeśli szukacie niebanalnego dania na wielkanocny stół to śmiało możecie wypróbować krem szpinakowo – czosnkowy z jajkiem i rzeżuchą, czyli zupę, która dzięki szpinakowi stała się prawdziwą bombą wartości odżywczych bo szpinak to przecież cenne źródło witaminy K i beta karotenu, C, kwasu foliowego, B1, B2, PP, B6 i E, składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, potasu, jodu, cynku

Eat me! Fit me!
Jajka faszerowane musem z pstrąga 152

Blueberry Corner by "jagodzianka" Jajka faszerowane musem z pstrąga to wyjątkowa przystawka na różne okazje. Na święta – zwłaszcza wielkanocne, na imieniny, chrzciny lub … Przeczytaj cały artykuł Post Jajka faszerowane musem z pstrąga pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner