Jajko jest idealne na śniadanie, nie tylko Wielkanocne, smakuje zawsze, nawet podane solo. Terrina jajeczna z ostrzejszym akcentem czyli chrzanem i zielonym groszkiem na kefirze będzie hitem świątecznego poranka. Składniki: Forma 10/18 cm 40 dag kefiru naturalnego 3 jajka 4 listki żelatyny Dr.Oetker 2 łyżeczki chrzanu 3 ząbki czosnku ½ puszki zielonego groszku Pęczek szczypiorku Sól i pieprz do smaku
Wanilia i KardamonKurczaki z jajek to pomysł na wesoły akcent na wielkanocnym stole. Łatwo je przygotować, a na pewno wywołają uśmiech na niejednej twarzy. Dolne części kurczaków farbowane są naturalnymi barwnikami: na niebiesko liśćmi czerwonej kapusty, a na brązowo herbatą. W środku jajka faszerowane są żółtkiem roztartym z chrzanem i odrobiną majonezu, ale tak naprawdę można je wykonać według własnych upodobań
Trzeci talerzJAJKA Z FARSZEM Z AWOKADO Zamiast pisanek proponuję Wam dzisiaj prosty przepis na jajka faszerowane pastą z awokado, które możecie dla odmiany przygotować na wielkanocne śniadanie. Dla 6 osób Przygotowanie: 10 min. Gotowanie: 10 min. 6 jajek 3 dojrzałe awokado 4 łyżki majonezu 2 szczypty mielonej papryki 6 gałązek pietruszki lub drobnego szczypiorku Odrobina soku z cytryny
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaJako, że uwielbiamy szpinak, a święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami postanowiłyśmy przedstawić Wam przepis na jajka zapiekane ze szpinakiem. Jest to bardzo prosty, fajny przepis. Jedynym minusem jest czas oczekiwania, gdy jajka z naszym szpinakiem są w piekarniku. Czas przygotowania: 20 minut + 20 pieczeniaIlość porcji: 3Składniki: 3 jajka miska szpinaku 1 łyżeczka rozrodbnionych orzechów włoskich 70ml śmietany 18% ( może
Kolizje Smakówpolewą cytrynową na bazie jajek, soku z cytryny i oleju kokosowego (który można zastąpić zwykłym masłem), które posłodziłam miodem. Babeczki są idealną ozdobą do wielkanocnego koszyczka. SKŁADNIKI: pół kostki masła ( w temp. pokojowej) 3 jajka 3/4 szklanki miodu 1 i 1/2 szklanki maki 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 cytryna ( sok i otarta z niej skórka) PRZYGOTOWANIE: nagrzewam piekarnik
Upiecz sobie babeczkęChrzan i jajka to idealne połączenie, w szczególności na Święta Wielkanocne. Polecam więc Wam sałatkę,która ma te dwa składniki, jest smaczna, dość ostra i sycąca. Składniki: podwójna pierś kurczaka 5 jajek 30 dag sera żółtego puszka kukurydzy mały słoik cebulki marynowanej 4-5 łyżek chrzanu 2-3 łyżki majonezu mały jogurt naturalny
Niespełnione zdolności kulinarneJeśli lubicie wędzonego łososia to takie jajka na pewno Wam zasmakują. Zbliżają się Święta Wielkanocne, warto więc skorzystać z przepisu i takie przyrządzić. Każdy szuka inspiracji i przepisu na świąteczne przekąski i nie tylko. Takie jajka możemy podać na śniadanie, kolację lub po prostu przekąskę. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnipowoduje odrobinę rozgardiaszu, ale może kiedyś uda się zrobić porządek. Taaa, przed maluszkiem się nie udało to przy maluszku na pewno nie będzie łatwiej Materiały potrzebne do zrobienia dekoracji Wielkanocny królik – dekoracja Materiały potrzebne do zrobienia dekoracji : ramka w dowolnym kolorze,moja ma rozmiar 13×9 cm papier do wycięcia królika papier na tło szablon do odrysowania królika(...)pomocom kleju. Moją dekorację ustawiam w wybranym miejscu i cieszę oko A Wy jak dekorujecie dom na Wielkanoc? Może macie ochotę wykonać również kolorowe jajka z muliny. Miłego tworzenia, Artykuł Wielkanocny królik – dekoracja pochodzi z serwisu figasmakiem.pl
Figa S-makiemuwagę swoim wyglądem i wyglądała prawie jak pisanka Mam nadzieję, że ta baba spodoba się Wam na tyle, że ją upieczecie na Święta Wielkanocne Składniki: 200 g masła 4 jajka 180 g cukru 150 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kilka limonek(...)Foremkę do pieczenia baby z kominkiem wysmarowałam masłem i obsypałam bułką tartą. Masło roztopiłam w mikrofalówce. Z dwóch wyszorowanych limonek starałam skórkę i wycisnęłam z nich sok. Jajka wbiłam do misy miksera, wsypałam cukier i utarłam na puszystą masę. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiałam do masy jajecznej i ponownie ubiłam. Do masy przelałam roztopione ciepłe masło
Kuchnia u KrysiKolejna propozycja z cyklu podróży po Europie. Mały przystanek w Katalonii, gdzie akurat mieszkam. Pyszny delikatny dorsz w sosie z warzywami. Serwowany z jajkiem z powodzeniem może pojawić się także na Wielkanocnym stole. Składniki (4 porcje) -600 g dorsza -2 cebule -5 pomidorów -250 g groszku (używam mrożonego) -4 karczochy -500 g ziemniaków -3 jajka -1 szkl. białego wina
Zielona KuchniaJasna, duża, przestronna, pośrodku z wyspą, wyposażona we wszystkie, potrzebne, najnowocześniejsze sprzęty.6. Coś czego nie lubiłaś jeść w dzieciństwie, a teraz się tym zajadasz?*Szpinak i jajka sadzone. Jajka sadzone – lubię. Szpinak – uwielbiam.7. Co najczęściej gotujesz, kiedy nie masz pomysłu/czasu/natchnienia?*Rosół.8. Jeśli przez miesiąc miałabyś jeść tylko jedną potrawę, co by to było?*Smażone ryby.9. Gdybyś mogła(...)Hamburger… domowy. 7. Jaka jest Twoja ulubiona przekąska? - Nie mam ulubionej.8. Jakie danie mączne jest Twoim ulubionym? - Pierogi z jagodami.9. Jakie jest Twoje ulubione danie Wielkanocne? - Jasne, że barszcz biały z jajkiem i chrzanem.10 Jakie jest Twoje ulubione danie na Boże Narodzenie? - Ryba po grecku… i nie tylko.11. Jaką kuchnie najbardziej lubisz? (oprócz Polskiej). - Chińską, ale… nie tylko
mojewypiekiinietylkoJajka carbonara to kolejna propozycja na śniadanie wielkanocne. Danie bardzo szybkie do przygotowania, mało pracochłonne ale dość efektowne. Ponieważ masy jajecznej zostało więcej niż miałam skorupek, upiekłam również dwie mini tarty. Jeżeli nie chce Wam się bawić w delikatne rozbijanie skorupek ta wersja również prezentuje się dość dobrze. Jajka carbonara 6 jajek 5 dag wędzonego boczku 2 łyżki posiekanych szalotek
Pieguskowa KuchniaSernik na zimno z połówkami brzoskwiń i galaretką krystaliczną z wyglądu przypominający sadzone jajka to idealna propozycja na Święta Wielkanocne. Masa sernikowa wykonana jest z prawdziwego twarogu z dodatkiem ubitej śmietanki kremówki, dzięki temu jest kremowa i delikatna w smaku, dosłownie rozpływająca się w ustach. Spód sernika to podłużne i kruche biszkopty, a na masie sernikowej układamy połówki brzoskwiń
Kuchnia MagdaLenySernik na zimno z połówkami brzoskwiń i galaretką krystaliczną z wyglądu przypominający sadzone jajka to idealna propozycja na Święta Wielkanocne. Masa sernikowa wykonana jest z prawdziwego twarogu z dodatkiem ubitej śmietanki kremówki, dzięki temu jest kremowa i delikatna w smaku, dosłownie rozpływająca się w ustach. Spód sernika to podłużne i kruche biszkopty, a na masie sernikowej układamy połówki brzoskwiń
Kuchnia MagdaLenyZbliżają się Święta Wielkanocne więc dziś zapraszam Was na jajka którymi możecie ugościć swoich gości :) Składniki szczypiorek 1 olej rzepakowy pieczarki 8 cebula biała 1 majonez 4 łyżki bułka tarta sól pieprz czarne oliwki jaja na twardo 6 Jaja gotujemy na twardo. Kroimy je na pół delikatnie. Wydłubujemy z nich środek tak żeby skórka nie pękła. Miąższ jajka ugniatamy
Kuchnia w oparach