jajka panierowane - 1774 przepisów (strona:21/119)

Ryba w pomidorach 166

ziela angielskiego 100g koncentratu pomidorowego olej sól, pieprz (polecam cytrynowy)  Rybę pokroić w kawałki (średniej wielkości) i lekko oprószyć solą raz pieprzem. Każdy kawałek dokładnie obtoczyć w mące, jajku (rozmieszanym) i ponownie w mące. Smażyć na złoty kolor (na rozgrzanym tłuszczu) i od razu układać w misce. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić. Na patelnię (do cebuli) dolać odrobinę(...)angielskie, dodać koncentrat pomidorowy, zagotować i chwilę poddusić. Sos doprawić solą i pieprzem (w razie konieczności również koncentratem pomidorowym). Po lekkim ostudzeniu polać po rybie. Można zrezygnować z panierowania w jajku. Wystarczy rybę obtoczyć w mące i od razu smażyć

Di gotuje
ŚLEDZIE OPIEKANE W ZALEWIE OCTOWEJ 269

razem przepis rodzinny,który kojarzy mi się z rodzinnym domem.Zalewa jest idealna dla wszystkich,którzy nie przepadają za mocno octową .... Składniki:   1 kg zielonych śledzi niesolonych jajko mąka   Zalewa:   7 szklanek wody 1 szklanka octu 1-2 cebule w kostkę lub w talarki 1 łyżka soli 3 łyżki cukru 5-6 ziela angielskiego 4 liście laurowe Cebulę(...)octem,wodą i pozostałymi składnikami na zalewę ok 5 min.Wystudzić. Śledzie dokładnie umyć,pokroić na 2 lub 3 kawałki,osuszyć...skropić sokiem z cytryny,posolić,popieprzyć.Panierować w jajku i mące,obsmażyć z obu stron po kilka minut.Gdy zalewa będzie chłodna zalać rybę w jakimś pojemniku lub w słoiku. Szczelnie zamknąć i zostawić w chłodnym miejscu by ryba się

Niespełnione zdolności kulinarne
Panierowany rabarbar 147

Lubicie desery? Oto nowa propozycja... Panierowany rabarbar - przepis Składniki: 2 rabarbary 3 łyżki otrębów owsianych  Sante 1,5 łyżki cukru brązowego 1 jajo 1 łyżka miodu lipowego, np. Sądecki Bartnik masło klarowane do smażenia deser waniliowy Apro na syrop: 1 szkl. wody 1/2 szkl cukru Wodę zagotować z cukrem. Rabarbar pokroić(...)duże kawałki. Wrzucić do gotującego się syropu na 2 minuty - wyjąć ostudzić. Otręby wymieszać z cukrem brązowym. Jajko roztrzepać z miodem. Rozgrzać masło na patelni. Rabarbar zmoczyć w jajku i panierować w otrębach. Smażyć. Ostrożnie zdejmować z patelni, żeby nie uszkodzić panierki. Podawać z deserkiem waniliowym Alpro. Smacznego

kolorowotorcikowo
Smażona cukinia oraz kotlet z kurczaka 266

Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki majeranku sól, pieprz świeżo zmielony 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki mąki krupczatki 2 plasterki sera topionego Cheddara 1 średnia cukinia sól 0,5 łyżeczki ostrej papryki suszona bazylia do posypania tłuszcz do smażenia Wykonanie: Ćwiartki kurczaka myjemy ściągamy skórę, oddzielamy(...)kości mięso wkładamy do woreczka foliowego delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa wyciągamy z woreczka i przyprawiamy solą pieprzem oraz papryką i majerankiem odstawiamy na 10 minut.  Kotlety panierujemy w jajku i bułce wymieszaną z mąka krupczatką. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron pod koniec smażenia przykrywamy kotlet plastrem sera i przez chwilkę zostawiamy na patelni aż się

kgwjanczewo
Figi i smażony ser wędzony 173

ziołami. Ponieważ taki ser sam w sobie jest przysmakiem, nie można zgubić go, traktując jedynie jako jeden ze składników większej całości. Przyrządziłam więc go w najprostszy możliwy sposób. Podsmażyłam panierowany na patelni, a do niego przygotowałam słodki dodatek w postaci fig z miodem. Można je również pokroić i podsmażyć na patelni, by uzyskać coś na kształt ciepłej marmolady. Same figi(...)jajko 1 szklanka bułki tartej 4 figi 4 łyżki miodu oliwa do smażenia Sposób przygotowania: Rozgrzewamy patelnię i dodajemy odrobinę oliwy. Ser zanurzamy w rozkłóconym jajku i panierujemy w bułce. Wrzucamy na gorącą patelnią. Obsmażamy z dwóch strony, tak by się przyrumienił, ale jednocześnie by cały się nie roztopił. Stąd dobrze by patelnia była dobrze nagrzana. Figi kroimy w ćwiartki

W kuchni wieczorem
Sznycle w panierce kukurydziano-orzechowej 241

pomidorówka albo sznycle. Trzeba zatem coś kombinować by się to nie znudziło. Wypróbowałam nową panierkę z płatków kukurydzianych z orzechami. Czas :30 minut Składniki : 2 piersi z kurczaka 2 jajka 1,5 szklanki płatków kukurydzianych naturalnych ( bez cukru i innych dodatków) 4 łyżki zmielonych orzechów nerkowca 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich kilka orzechów włoskich do dekoracji sól pieprz mielony(...)Zmielić w malakserze oba rodzaje orzechów. Dodać płatki kukurydziane i zmielić razem. Piersi   podzielić na 4 części każdą i   rozklepać tłuczkiem do mięsa . Posolić , popieprzyć.   Panierować w jajku - panierce kukurydziano-orzechowej,  jajku i znów panierce. Na patelni rozgrzać olej z masłem i smażyć sznycle na rumiano. Przełożyć do garnka. Podlać wodą, skropić maggi i dusić kilka

Buniabaje w kuchni
Sałatka z kurczakiem, mozzarellą i grzankami 180

Duża porcja zieleniny, kurczak w ziarnach słonecznika i chrupiące grzanki! Czego chcieć więcej? Ja uwielbiam :) Składniki: pojedyncza pierś z kurczaka jajko ziarna słoneczniki mix sałat pomidorki koktajlowe papryka czerwona mozzarella w kawałku łyżka oleju łyżka oliwy 4 kawałki pieczywa łyżka masła 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie 2-3 listki świeżej bazylii Przygotowanie: 1. Kurczaka pokroić(...)lodówki. 2. Paprykę pokroić w paski, pomidorki na pół. 3. Pieczywo posmarować masłem, zarumienić na patelni i posypać czosnkiem przeciśniętym przez praskę. 4. Kurczaka panierować w jajku i ziarnach słonecznika, smażyć na patelni z rozgrzanym olejem 5. Na talerzu ułożyć mix sałat, paprykę i pomidorki. Z jednej strony talerza grzanki, z drugiej kurczak. Na środku mozzarella z listami świeżej bazylii

FITBUuK
Roladki drobiowe z pieczarkami 234

Akurat miałam pod ręką pieczarki więc tym razem proponuje wersję pieczarkową. składniki: 3 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 300 g pieczarek masło do smażenia pieczarek sól,pieprz 1-2 jajka bułka tarta olej do smażenia Pieczarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Podsmażyć na maśle aby odparowały wodę, do smaku doprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia. Każdą pierś rozkroić(...)wtedy mięso ładnie zachowa swój kształt. Mięso oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Na każdy rozbity płat mięsa nałożyć przesmażone pieczarki i zwinąć w roladkę. Gotowe roladki panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju na wolnym ogniu aż będą złociste. Podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie ziemniaczki z koperkiem i surówka z pora i marchewki . Polecam też

Monia miesza i gotuje
Koperty schabowe z wsadką 156

zmieniłam na koperty i dodałam farsz z pieczarek :) Składniki 4 małe lub 2 duże plastry schaba (najlepiej grube) 6 pieczarek garść startego żółtego sera sól pieprz słodka papryka masło jajko bułka tarta Schaba rozbijamy na jak najcieńsze plasterki, posypujemy przyprawami i odstawiamy do lodówki. W tym czasie pieczarki siekamy i smażymy na maśle. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)żółtym serem i zwijamy na zasadzie koperty (ważne by schab był ściśle zawinięty) jeżeli mamy małe plastry schaba możemy koperty zabezpieczyć dodatkowo przed rozpadnięciem się połówkami wykałaczek. Koperty panierujemy w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy dość dużą ilość oleju tak żeby schaby po włożeniu na nią były do połowy zakryte i smażymy na rumiany kolor, Możemy podawać

Piekielna Kuchnia Pati
Krokiety z makrelą wędzoną 228

wędzoną makrelą. Robię je dość często i nie wiem dlaczego do tej pory nie pojawiły się na blogu. Teraz zaległości nadrobione. Spróbujcie koniecznie! Ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki 2 jajka 3 łyżki oleju 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka wody gazowanej Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką lub mikserem. Odstawić na 30 minut ciasto, aby odpoczęło. Patelnię posmarować(...)jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanego szczypiorku pieprz Makrele oddzielić od ości. Dodać jogurt, szczypiorek, pieprz w  razie potrzeby sól i dokładnie ugnieść widelcem. Dodatkowo bułka tarta do panierowania 2 jajka olej do smażenia Na każdy naleśnik nałożyć farsz rybny i zawijać w koperty. Krokieta obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć z dwóch stron aż będzie

O kuchni z uczuciem
Kotlety z selera z żółtym serem 274

łyżką zimnej wody w głębokim talerzu, w drugi talerz wsypujemy tartą bułkę. Rozgrzewamy na dużej patelni olej – warstwę około centymetrowej wysokości. Moczymy kotlety z obu stron w roztrzepanych jajkach i panierujemy dokładnie w bułce tartej. Kładziemy na rozgrzany, gorący tłuszcz i na średnim ogniu smażymy z obu stron, do zezłocenia. Podajemy same, jako wegetariański obiad np. z surówką coleslaw albo(...)indyka. SKŁADNIKI 2 bulwy selera, duże, po 700-900g (te ze zdjęć mają 600 i 1000g) 250-300g żółtego sera, najwygodniej o okrągłym przekroju 2-3 jajka M 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego bulion/rosół bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Zapisz

Karo in the Kitchen
Pierś z indyka w migdałach z pikantnym sosem owocowym 242

smakiem- koniecznie daj się skusić :) A wszystko za sprawą delikatnego mięsa z indyka oraz wspaniałego, kremowego sosu owocowego. Palce lizać! ;) Składniki : pierś z indyka ( moja miała ok 900g) 2 jajka płatki migdałów imbir mielony sól, pieprz Sos : puszka brzoskwiń w syropie 3 pomarańcze 2 łyżeczki miodu 1,5 łyżki octu z białego wina łyżeczka mąki ziemniaczanej imbir mielony sos tabasco(...)ziemniaczanej mieszamy razem, a następnie dodajemy do brzoskwiń. Doprawiamy imbirem i sosem tabasco.  Pierś z indyka kroimy na kotlety, doprawiamy solą, pieprzem, imbirem mielonym. Lekko rozbijamy tłuczkiem. Panierujemy w jajku i płatkach migdałów. Smażymy na złoty kolor. Kotlety podajemy polane sosem z ułożonymi na nich brzoskwiniami.  Jako dodatek proponuje ryż jaśminowy. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
SKRZYDEŁKA W ZALEWIE OCTOWO-POMIDOROWEJ 346

towarzyszy on nam bardzo często.Mój mąż uwielbia te skrzydełka,obawiam się czy dotrwają do jutra. Składniki:   1,5-2 kg skrzydełek dowolna przyprawa do drobiu bez soli jajka + bułka tarta lub mąka   Zalewa:   6 szklanek wody 1 szklanka octu 3 łyżki soli 4-5 łyżek keczupu pikantnego 2 łyżki przecieru pomidorowego 5 łyżek cukru 2 cebule(...)chłodne miejsce na parę godzin.Następnie gotujemy ok 20 min,oczywiście to czas umowny...wszystko zależy od wielkości skrzydełek.Należy pilnować by mięso się nie rozpadło.Następnie panierujemy w jajku i bułce lub samej mące,obsmażamy z obu stron,układamy w naczyniu,w którym będziemy je przechowywać . Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą,cebulę kroimy w plastry-całość gotujemy

Niespełnione zdolności kulinarne
Kotlety sojowe 175

malutkich kotlecików, stąd pomysł na małą modyfikację :) Składniki: - opakowanie kotletów sojowych - dwie kostki warzywne - kawałek czerwonej słodkiej papryki - liść laurowy - 3 ząbki czosnku - łyżka sosu sojowego - bazylia, oregano - 2 jajka - bułka tarta - tłuszcz do smażenia Na początku musimy przygotować bulion - do ok. 1,5 litra wody wrzucamy kostki, ząbki czosnku przekrojone na pół, pokrojoną w mniejsze kawałki paprykę, połamanego liścia(...)minut, tak aby zmiękły. W tym czasie powinniśmy często je zanurzać, by jak najbardziej przeszły smakiem bulionu. Następnie kotlety traktujemy już tak samo jak zwykle - odsączamy, panierujemy w jajku i bułce i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem :) Minusem tej metody jest to, że bulionu do niczego już nie wykorzystamy, gdyż jest przeraźliwie słony - dla kotletów to wskazane

Kulinarne zapędy Kokosa
Pierogi z wędzonym twarogiem, porami i suszonymi pomidorami w parzonym cieście i panierce 225

szklanki mleka - 2 łyżki masła - sól *farsz: - 1 średni por - 8-10 suszone pomidory (można dodać również posiekane oliwki) - 250g wędzonego sera białego - 1 łyżka masła - sól, pieprz * dodatkowo: - jajko - bułka tarta Ciasto. Mleko zagotować z masłem i solą. Do gotującego się mleka dodać mąkę i energicznie mieszając wyrobić ciasto. Sparzyć dokładnie. Ciasto wyłożyć na dobrze oprószoną mąką blat(...)doprawiając pieprzem. Przestudzić. Wędzony ser rozgnieść widelcem i dodać podsmażonego pora i pomidory. W razie konieczności doprawić. Ciasto rozwałkować na grubość min 3mm i wycinać krążki. Pierogi nadziać, panierować w jajku i bułce tartej, i wrzucać na dobrze rozgrzany olej. Smażyć do złotego koloru panierki. Smacznego

CookYourself