jajka panierowane - 1774 przepisów (strona:27/119)

Krokiety z kaszy jaglanej z orzechami 100

bułka tarta do panierki olej do smażenia Wykonanie: Kaszę ugotować, następnie zmielić i połączyć z orzechami. Dodać jajko, sól do smaku. Wymieszać dokładnie składniki, formować krokieciki, moczyć w jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć z obu stron na rumiano i podawać na ciepło

Tradycyjna Kuchnia
Karp smażony 89

tego dania - klasyczny, smażony karp jest nieodłącznym elementem wigilijnej wieczerzy w moim domu jak również przynajmniej kilku grudniowych obiadów :) Przepis jest bardzo prosty ale niezawodny - karpia doprawiam, panierują w jajku oraz mieszance mąki z tartą bułką i smażę. Podaję od razu po zdjęciu z patelni. Doskonałym uzupełnieniem tego dania jest oczywiści czerwony barszcz ale może być i grzane wino

Milion Smaków
Skrzydełka z kurczaka w płatkach kukurydzianych 236

łyżeczce każdej z przypraw i mieszamy. ( Wariant II: mieszamy mąki z płatkami, a przyprawy wędrują bezpośrednio na skrzydełka. Dajemy im czas, aby przeszły aromatem). Skrzydełka moczymy w roztrzepany jajku i panierujemy. Smażymy na oleju , na średni ogniu, aż panierka nabierze złocistego koloru. Świetnie komponuje się z frytkami bądź pieczonymi ziemniakami, ale można też z powodzeniem podawać na zimno jako przekąskę

Za drzwiami kuchni
Schabowy z serem żółtym 110

porcje 4 kotlety schabowe 20 dag pieczarek 1 duża cebula 4 grube  plastry sera żółtego 3 łyżki oleju do smażenia 4 łyżki masła 2 jajka łyżka mąki bułka tarta do panierowania sól i pieprz przepis Mięso myjemy ,osuszamy i rozbijamy delikatnie . Brzegów kotleta nie rozbijamy zbyt mocno , wówczas podczas smażenia utworzą się tzw. kołyski . Mięso oprószamy(...)solą i pieprzem . Cebulę kroimy w kostkę , pieczarki w  niezbyt  cienkie  plasterki , wrzucamy na patelnie  i dusimy  na maśle , doprawiamy. Sznycelki oprószamy mąką , panierujemy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej . Smażymy na oleju na małym ogniu na złocisty kolor  . W zagłębienia usmażonych kotletów , nakładamy farsz z pieczarek i cebuli , formując niewielkie kopczyki . Następnie każdą

Smakowite Dania
Kurczak w sezamie + film 179

kurczaka opłukujemy, zdejmujemy z nich skórę i posypujemy przyprawą do kurczaka . Sezam łączymy z bułką tartą .Do miski wbijamy jajka i rozkłócamy je z mlekiem . Kurczaka obtaczamy w jajku i panierujemy w sezamie i bułce tartej. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pałki z kurczaka z każdej strony na złoty kolor około 5minut. Podsmażone mięso przekładamy do żaroodpornej formy i pieczemy

Smakowite Dania
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem + film 165

każdym naleśniku układamy porcję (czyli około 2 łyżki) wystudzonego farszu i posypujemy go niewielką ilością startego żółtego sera. Naleśniki zwijamy w krokiety. Krokiety obtaczamy w roztrzepanych jajkach i panierujemy w bułce tartej, smażymy na patelni ze sporą ilością rozgrzanego oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku

Smakowite Dania
Nadziewane pieczarki i runningmap.com 165

niezwykle soczyste. Można podawać jako przystawkę lub do obiadu. Składniki: 10 pieczarek z dużymi kapeluszami 1 ząbek czosnku ½ małej cebuli 2 łyżeczki serka Bieluch sól, pieprz do panierowania: 1 jajko i bułka tarta do smażenia: masło lub olej Odkrój trzonki pieczarek. Zblenduj je (lub drobno posiekaj) z czosnkiem i cebulą. Dodaj serek, sól, pieprz i wymieszaj. Nadziewaj farszem kapelusze pieczarek

Qlinarnie i Qlinarnie
Cornbread z sałatką grecką i Święta czwórca 153

pomarańczowa, oliwa, ocet winny/sok z cytryny, sól, pieprz, oregano, bazylia) i panierowaną cukinią (najpierw ją nasól i odstaw na co najmniej godzinę, następnie odlej wodę i wtedy panieruj w jajku i bułce tartej i smaż). Cornbread pasuje również do zup.   A skoro letni obiad, to i letni film - Święta czwórca (Jan Hrebejk, 2012). Lekka (nierealna?) fabuła (zamiana mężów/żon

Qlinarnie i Qlinarnie
Panierowany camembert z żurawiną, Frances Ha 182

płatków kukurydzianych sól, pieprz olej do smażenia W jednej misce rozbełtaj widelcem jajka, dopraw solą i pieprzem. Do drugiej wsyp pokruszone płatki. Dobrze rozgrzej olej. Namocz camemberty w jajku, potem panieruj w płatkach. Powtórz tę czynność jeszcze 2-3 razy. Smaż krótko z obu stron na złoto. Od razu podawaj. Frances Ha żyje beztrosko, z dnia na dzień, optymistycznie patrząc

Qlinarnie i Qlinarnie
Kotlety z sowy (kanii) 133

lada rarytasem. Można je znaleźć w lesie lub kupić na pobliskim straganie. Wegetarianom mogą zastąpić kotlet schabowy ;-) Grzyby należy dokładnie umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć.  Następnie panierować w jajku, mące i bułce tartej i smażyć na tłuszczu o obu stron

Jadło i czytadło
Śledź smażony w cieście 163

też przystępne, więc nic tylko kupować.Dzisiaj dostałam cudowne, duże śledzie.Przypomniałam sobie smak z nadmorskich smażalni. Składniki  : _______________________ 1 kg świeżych śledzi olej do smażenia mąka do panierowania 2 jajka 3/4 szklanki mleka 6 łyżek mąki sól i pieprz o smaku 1 łyżeczka przyprawy do ryb kamis Przygotowanie: _______________________ Śledzie oczyścić, umyć i wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Do miski

Gosia gotuje
Placki z cukini z sosem czosnkowo-paprykowym 200

jest na tyle młoda, że nie trzeba jej obierać ze skórki. Jest  na nią wiele prostych i szybkich przepisów : tradycyjne leczo, zapiekana z mięsem lub warzywami, kotleciki panierowane w jajku i bułce z dodatkiem sera żółtego czy pyszna jajecznica po włosku. Ja dzisiaj proponuję placuszki  z sosem wielowarzywnym

Gosia gotuje
Seler w postaci kotleta :) 108

grubości ok. 1,5 cm i obgotowujemy w osolonej wodzie, aby stały się lekko miękkie. Odsączamy na ręczniku papierowym, powinny trochę przestygnąć. Posypujemy pieprzem i ostrą papryką. Kotlety panierujemy w jajku i bułce tartej wymieszanej z otrębami, i smażymy na złoty kolor na oliwie z oliwek.  Kasza jaglana : Jedną szklankę kaszy jaglanej najlepiej ugotować według wskazań na opakowaniu

vegetanie
Kotlety z kabaczków. 134

torebki, zależy od Was) i dodajemy 2 łyżki kukurydzy konserwowej, mieszamy przed podaniem. Kabaczka myjemy i kroimy w plastry grubości ok. 1 cm, panierujemy w jajku z ziołami, pieprzem i odrobiną soli oraz bułce tartej. Smażymy na oliwie na złoty kolor z obu stron. Podajemy z ogórkiem małosolnym. Smacznego :) Danie polecamy, jest proste a zarazem wyśmienite

vegetanie
smażone listki szałwii w panierce 144

Nadal w piknikowym klimacie . Dzisiaj smażone listki szałwii w panierce. Miłej niedzieli  Listki szałwii panierujemy w jajku (jajko przyprawiamy solą i pieprzem) i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju

noteskulinarnyfiga

Proponowane wyszukiwania