wigilijny (dzbanek około 1.5 l): tacka wędzonej mieszanki owocowej 250 g 2 jabłka kora cynamonu 4 łyżki cukru kilka goździków 1.5 l wody Mieszankę owocową opłukać. Usunąć z jabłek gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Składniki przerzucić do garnka. Zasypać cukrem. Dodać korę cynamonu i goździki. Zalać wodą i gotować na małym ogniu około 25 minut
Karola gotujestojąc przy choince. Dzisiaj tata przyniesie świerk, obiecał, że będzie duży. Dostał asygnatę od leśniczego i sam zetnie najpiękniejszy. Najpierw będziemy wieszać jabłka. Pięknie pachną na choince. Zapach jabłek miesza się z żywicznym zapachem jodły. Trzeba je zawiązywać na gałązkach blisko pnia. Będę wieszała na samym dole drzewka. Potem ciasteczka, kolorowe bombki o różnych kształtach, łańcuchy
Leśny ZakątekRacuchy drożdżowe z jabłkami w wersji postnej, czyli na wodzie to jedna z potraw, które co rok pojawiają się na naszym wigilijnym stole. Ale tak naprawdę przez(...)cały rok robię je właśnie z tego przepisu. Nie z mlekiem, a z wodą. Oczywiście wodę możesz… Artykuł Racuchy drożdżowe z jabłkami (postne, na wodzie) pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy Przepisownikwypić jednym duszkiem. Gdy dorosłam przygotowałam jego własną, cudownie rozgrzewającą i smakowitą wersję. 😊 Kompot z suszu: 500g mieszanki suszonych owoców (u mnie - jabłka, morele, śliwki) dodatkowe 100g suszonych jabłek 150g rodzynek (u mnie bursztynowe) 1,5 litra gorącej wody + ok. 1-1,5l zimnej 4 łyżki miodu 1 pomarańcza 10 goździków 3 łyżeczki imbiru cynamon, anyż (opcjonalnie) Suszone
Cooking Monsterpodkręca jego smak i zapach. Składniki: 250 g suszonych jabłek 250 g suszonych gruszek 200 g suszonych śliwek 6 wędzonych śliwek 1 wędzona gruszka 1 duże, kwaskowe jabłko (użyłam odmiany Szara reneta) 10 goździków kawałek kory cynamonu 3 gwiazdki anyżu 4 litry wody + 1,5 litra do ponownego zalania suszu Do podania: cytryna i pomarańcza Przygotowanie: Susz owocowy(...)przyprawy korzenne umieścić dużym garnku, dolać 4 litry wody. Zagotować. Gotować jeszcze 10 minut, wyłączyć gaz, przykryć garnek pokrywką i pozostawić na 30 minut. Następnie dodać do kompotu jabłko pokrojone na ćwiartki (wyciąć gniazda nasienne i ogonek). Zagotować kompot, gotować przez 10 minut, przykryć garnek pokrywką i pozostawić na 30 minut. Sprawdzić czy kompot jest wystarczająco słodki, ewentualnie dosłodzić
Codziennik KuchennyJak dobrze upiec kaczkę, tak żeby mięso było kruche, aromatyczne, mocno wypieczone i z chrupiącą skórką, ale jednocześnie soczyste (za to bez zbędnego tłuszczu) i przesycone aromatem pieczonych jabłek? Mamy patent na pieczenie kaczki, dzięki któremu będziecie mieli święto w domu niezależnie od pory roku. ZIEMNIAKI HASSELBACK Te ziemniaki nie tylko wspaniale smakują. Będą też doskonałą ozdoba świątecznego
Niedzielny kucharzśrednie płaty śledziowe matiasy) 100 ml delikatnej oliwy z oliwek extra virgin i/lub oleju lnianego lub/i oleju z awokado 50 g cebuli czerwonej 50 g kwaśnego jabłka 400 g czerwonej kapusty sól himalajska lub kłodawska świeżo mielony pieprz 20 ml (2 łyżki) octu jabłkowego 4 ziarnka ziela angielskiego 1 duży liść laurowy Śledzie zalać zimną wodą i pozostawić(...)odcedzić i wystudzić. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić drobno w półtalarki. Następnie wyłożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem. Przestudzić przez kilka minut i zahartować zimną wodą. Jabłko obrać, wydrążyć i pokroić w drobną kosteczkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę wymieszać z cebulą i jabłkiem a następnie wyłożyć na półmisku i wykładać na nią
Ola la LCHFzaczerpniety jest ten cytat temu zrobimy uszka na święta). Testowaliśmy wiele z nich, ale najbardziej lubimy sposób najprostszy, choć wymagający trochę czasu. Pokrojone, nieobrane ćwikły zalewamy zimną wodą, dodajemy jabłka i na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy przez 2-3 godziny. Powstanie aromatyczna, esencjonalna, słodka podstawa do barszczu. Barszcz wigilijny pozostaje już tylko przyprawić. Ilość przypraw to już sprawa gustu(...)podkręcenia smaku, ale kto nie lubi lub nie ma pod ręką zakwasu, ten może wykorzystać sok z cytryny. Składniki (barszcz wigilijny dla 6 osób): 1 kg buraków 6 jabłek 1 cebula Ząbek czosnku Lość laurowy Kilka ziarenek ziela angielskiego Łyżka majeranku Pół szklanki wywaru z grzybów suszonych Sól, pieprz Miód Sok z cytryny Szczypta gałki miszkatołowej Zobacz też nasz
Niedzielny kucharzsiete ancora dubbiosi sul da farsi, oggi ho predisposto per Voi una lista di 30 ricette che mi auguro possano esservi utili in vista delle feste. Piernik z jabłkami i kremem mascarpone (Ciambella speziata al mele e crema di mascarpone) Kula śnieżna z biszkoptu z kremem chantilly, czerwoną porzeczką i granatem (Cupola di pan di spagna con crema chantilly(...)cioccolato fondente e arancia) Pomarańczowe ciasto z czekoladą i płatkami owsianymi (Plumcake all'arancia con cioccolato e fiocchi d'avena) Babka mandarynkowa (Plumcake al mandarino) Kruche ciasto z jabłkami i orzechowym kremem (Quadrotti di mele con crema di noci) Ciasto marchewkowo-migdałowe z mlecznym kremem (Torta alle carote e mandorle con crema di latte) Włoskie ciasto "Sbrisolona" z Mantova
La grande e la piccola cuocaSKŁADNIKI: 250 g filetów śledziowych cebula jabłko pół łyżeczki cukru 5 łyżek śmietany 18% sól i pieprz WYKONANIE: 1. Śmietanę doprawić cukrem, solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. 2. Śledzie włożyć do miski i wypłukać w zimnej wodzie. Odstawić(...)godzinę, w między czasie 2-3 razy zmienić wodę. 3. Śledzie osuszyć i pokroić w ukośne paski. 4. Cebulę drobno posiekać, sparzyć wrzątkiem na sicie. 5. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Skropić cytryną. 6. W misce połączyć śmietanę, śledzie, cebulę oraz jabłko. 7. Odstawić do lodówki na 24h. ZAPRASZAM NA FILM - Śledzie
Atlas Smakówpierniki wkładamy do metalowej puszki wraz z kilkoma kawałkami jabłka (które wymieniamy co kilka dni). Wtedy pierniczki szybko robią się miękkie - parę dni i gotowe !!! Jeśli włożymy dużo jabłek - zmiękną nawet w 1 dzień :) Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne Rewelacjeprzed świętami. To doskonały i lekki deser na każdą okazję. Ciasto wiewiórka (z orzechami włoskimi i jabłkami) Ciasto wiewiórka jest pyszne i proste do zrobienia. Połączenie orzechów i jabłek sprawiają, że ciasto ma fajną konsystencję i niepowtarzalny smak. Piecze się je na bazie oleju, dlatego jest ono całkowicie bezmleczne. Biszkopt przekładany malinami i kremem budyniowym Biszkopt nadaje się
Dieta bez mlekasuszonych owoców zwykle zajmuje jedno z ostatnich miejsc na liście wigilijnych potraw. Nie cierpiałam tego dziwnego napoju jako dziecko, a mama suszyła owoce w piekarniku kaflowego pieca, plastry jabłek, gruszek, całych śliwek z pestkami. Do gotującego się dodawała kwiaty suszonej na strychu lipy. Małej Justynce coś w tym kompocie nie pasowało. Pewnie smak, ale może coś co wydawało(...)czym pójdą w świat i czy za 20, 40 czy 60 lat ten kompot ciągle będzie na wigilijnym stole Składniki: ok. 2,5 l wody ok. 100 g suszonych jabłek ok. 100 g suszonych gruszek ok. 100 g śliwek wędzonych (nie kalifornijskich) 3-4 łyżki miodu laska cynamonu 3-5 goździków 2-3 plastry świeżego imbiru
bistro mamapysznymi pierogami <3 Składniki 1,5 kg podłużnych buraków 4 liście laurowe 6 goździków 6 ziaren ziela angielskiego 6 kapeluszy podgrzybków suszonych 3 łyżki octu jabłkowego 2 winne jabłka 2 łyżki cukru 1 łyżka majeranku suszonego sól, pieprz Farsz: 1/2 szklanki kaszy pęczak 1 garść grzybów suszonych 300 g kapusty kiszonej pęczek natki pietruszki Ciasto: 800 g mąki(...)ocet, dodajemy grzyby i zalewamy zimną wodą (około 3 cm ponad poziom buraków). Gotujemy pół godziny od momentu zawrzenia. Przecedzamy przez sito. Grzyby wkładamy z powrotem do wywaru, dodajemy jabłka pokrojone w plastry (ze skórą), do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy około 20 min. Kaszę gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Grzyby moczymy, gotujemy (do miękkości
R'n'G Kitchenmąkę z gorzkim kakao, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i ulubioną przyprawę do piernika. Do mniejszej miski wbijamy jajko i roztrzepujemy je. Na tarce drobnych oczkach ścieramy do miski jabłko. Dodajemy rozpuszczone masło, miód, wlewamy mleko i mieszamy mokre składniki razem. Przelewamy „mokrą” miskę do suchych składników i mieszamy wszystko łyżką, tylko do momentu aż składniki się połączą(...)proszku do pieczenia 15g gorzkiego kakao 15-20g przyprawy korzennej do pierników MOKRA MISKA 2 łyżki stołowe miodu 230ml mleka 50g masła, rozpuszczone 1 jajko M 1 małe jabłko (ok. 120g po oczyszczeniu) SZYBKI LUKIER 4-5 pełnych łyżek cukru pudru sok z cytryny
Karo in the Kitchen