orzechów laskowych 6 łyżek octu balsamicznego 4 łyżki posiekanych orzechów laskowych 2 ugotowane lub opieczone buraki 2 garści rodzynek 2 cebule 2 jabłka pieprz Śledzie, cebulę, buraki i jabłka kroimy w drobną kostkę, mieszamy z orzechami., rodzynkami i doprawiamy olejem, pieprzem i octem (do smaku
Cytryna&Co.ziemniaków, ryżu i makaronu. Sprawdzi się jako dodatek do mięs, zup, sałatek a także deserów. Ja najbardziej lubię ją właśnie na słodko. Najczęściej gości u mnie jaglanka z owocami, jabłkami, bananami, truskawkami. Dodaję do niej bakalie, orzechy, czy inne ziarenka. Od niedawna przygotowuję także budyń jaglany, obie z córa go uwielbiamy. Ma troszkę inną konsystencję niż tradycyjny budyń(...)dodatkami. Na ciepło lub na zimno, co kto lubi. Idealnie sprawdza się jako śniadanie, zdrowa przekąska czy deser. Dziś chciałam Wam zaproponować ten właśnie budyń w wersji z jabłkami karmelizowanymi na oleju kokosowym, który dodatkowo dodał im ciekawego egzotycznego smaczku . Wyjątkowo po przepis odeślę Was tutaj - klik
Cynamonowe szczęściePolecam! (około 12 sztuk) 50g kaszy manny 50g mąki migdałowej /zmielonych migdałów 100g mąki pszennej 100g cukru 1 jajko 50g masła/margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 jabłko 1-2 łyżki płatków migdałowych kilka kropel aromatu migdałowego Kaszę, mąkę migdałową i pszenną, cukier, jajko masło/margarynę, oraz proszek do pieczenia zagnieść do momentu uzyskania jednolitej konsystencji(...)końcu wmieszać płatki migdałowe, odrobinę aromatu i jabłko uprzednio pokrojone w niewielką kostkę. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość sporo spłaszczyć i z odstępami ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25-27 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) Kasza manna orkiszowa , mąka i płatki
Di gotujeSmakowiteDania” ( filmik ). To świetny pomysł na smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Jest idealna do mięs, ryb oraz na grilla Składniki: 4 średnie buraki ćwikowe 2 średnie jabłka 1 średnia cebula pęczek szczypiorku 3 łyżeczki tartego chrzanu(...)łyżki śmietany 12% lub 18% cukier sól i pieprz Umyte buraki ugotuj w całości ( ok. 60-70 min ), a następnie odcedź i odstaw do przestudzenia. Buraki i jabłka obierz ze skórki i pokrój w małą kostkę. Dodaj posiekaną cebulę oraz szczypiorek. Całość wymieszaj razem ze śmietaną i chrzanem. Do smaku przypraw solą, pieprzem i odrobiną cukru. Sałatkę
Kulinarne S.O.S.Bogucice. Składniki: Ciasto: 130 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 100 g masła 70 g margaryny 1 jajko 2 żółtka Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki masła 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe Krem stracciatella: 0,5 l kremówki 30% 250 serka mascarpone 250 g jogurtu greckiego 0,5 szkl cukru pudru(...)jest dosyć gęste, więc najlepiej robić to szpatułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C na około 25 minut i upiec na jasnozłoty kolor. Wystudzić w formie. Masa jabłkowa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać masło i smażyć na małym ogniu przez 3-4 minuty. Wsypać galaretki w proszku i dokładnie
Ala piecze i gotujeszklanki)* 1 łyżeczka sody około 90 g posiekanych orzechów (około pół szklanki) 400 g startej marchewki na drobnych lub średnich oczkach (około 4 sztuki) 2-3 mniejsze jabłka (niezbyt soczyste) około 110 g ksylitolu lub innego zdrowego „słodzidła” (około pół szklanki) 3 jajka 1,5 łyżeczki cynamonu 5 łyżek oleju rzepakowego 300 ml jogurtu naturalnego (w temp(...)jasną puszystą masę. Następnie dolewamy powoli cienką strużką olej i dodajemy jogurt naturalny. Naszą mieszaninę dodajemy do suchych składników. Następnie dodajemy startą marchewkę i pokrojone w drobną kosteczkę jabłka. Mieszamy całość łyżką. Białka dokładnie ubijamy pod koniec dodając po łyżce pozostałego ksylitolu. Dodajemy je do pozostałych składników i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy
Słodkie okruszkimorska, świeżo mielony pieprz bułka tarta do obtoczenia olej lub masło klarowane do smażenia do podania: ziemniaki, surówka z selera Surówka z selera: 2 średniej wielkości selery 2 słodkie jabłka 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego odrobina soku z cytryny garść rodzynków sól, cukier, pieprz Kotlety pożarskie: Bułkę kroimy lub rwiemy na małe części i namaczamy w mleku(...)kotletów i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na średnio rozgrzanym ogniu na oleju lub maśle klarowanym (ok. 3 minuty na każdą stronę). Surówka z selera: Selery i jabłka obieramy. Ścieramy na tarce jarzynowej. Skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Majonez łączymy z jogurtem – dodajemy sporą szczyptę soli i cukru oraz odrobinę pieprzu. Mieszamy i dodajemy do surówki. Dokładnie mieszamy
Poezja smakujabłka? Długo, to pewne, ale tak samo pewne jest, że tak podana marchewka w końcu się przeje i znudzi. Jeśli i Wam zbrzydła klasyczna surówka z marchewki i jabłka, pora na pyszną odmianę! Moja surówka z marchewki – z bakaliami i słodko-pikantnym, imbirowym winegretem – to prawdziwa bomba smaku (i witamin)! Marchewki obieramy i ścieramy do miski na największych
Karo in the Kitchengodziny. Nadzienie; 1 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu Skworcu ok pół szklanki konfitury z aronii Skworcu 2-3 łyżki cukru cynamonowego Skworcu Przygotowanie; Jabłka obieramy a następnie kroimy w kostkę. Wsypujemy do nich cukier i cynamon. Dokładnie mieszamy. Blaszkę do tarty(średnica 28) smarujemy masłem. Następnie ciasto wałkujemy i wykładamy
Radość kipiąca uśmiechem.jabłko kroimy na ćwiartki. Z każdej ćwiartki kroimy niezbyt grube plasterki, które wyrównujemy jednym pociągnięciem noża – to będą nasze skrzydła. Układamy je po przeciwnych bokach posmarowanego wafla. Obranego banana kroimy na plasterki. Układamy powyżej skrzydeł i mamy miejsce na oczy. Na plasterku banana kładziemy porzeczkę albo jagodę i mamy oko! Płatki owsiane układamy między skrzydłami z palsterków jabłek
Lamarida.plMiał być z jabłkami i lukrem, wyszedł na samym (jakże delikatnym!) cieście kruchym posypany cukrem pudrem.. nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła… Ale wersja z jabłkami to praca domowa na następny weekend;) Był wspaniały, kremowy, delikatny, prosty w przygotowaniu, zachwycił moich gości – zgadzam się z Justyną i dziękuję za rekomendację. Będę powtarzać wypiek
Zasmakuj Kuchnikiszonymi ogórkami i cebulą do obiadu. Oto składniki i przyprawy na surówkę z białej kapusty: 1/4 główki białej kapusty 1/2 słoika kiszonych ogórków (litrowego) 1 średnia cebula sałatkowa 1 jabłko 2 łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki musztardy Przepis na surówkę z białej kapusty do obiadu - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. kapustę poszatkować w cienką słomkę, posolić(...)ucisnąć cebulę obrać i drobno posiekać ogórki umyć i pokroić w kostkę lub półtalarki jabłko obrać i pokroić w niewielką kostkę Krok 2. Wymieszać wszystkie składniki razem, zalać olejem, następnie wymieszać z musztardą i doprawić do smaku cukrem. Surówkę z kapusty z kiszonymi ogórkami nakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut. Przed podaniem surówkę oprószyć pieprzem
Moja Książka KucharskaKoktajle to prawdziwe bomby witaminowe ! Składniki : 2 średniej wielkości marchewki 1 jabłko 2 pomarańcze 1 cytryna 2 łyżeczki startego świeżego korzenia imbiru 1 łyżka oleju z wiesiołka Sposób wykonania : M archewkę i jabłko dokładnie umyj. Marchewkę obierz cieniutko, pokrój na cienkie plasterki. Jabłko obierz ( jeśli masz jabłko z własnego ogrodu lub z uprawy ekologicznej nie obieraj go ), usuń
Przepisy i porady kulinarnePożywna i bardzo zdrowa Sałatka z selera naciowego, surowego brokuła, jabłka, żurawiny, orzechów włoskich i pestek dyni z makaronem pełnoziarnistym , polana dressingiem z oleju rydzowego, oliwy z oliwek, octu z czerwonego wina i miodu. Pyszna, chrupiąca sałatka na śniadanie, lunch lub kolację. Idealna do zabrania do szkoły lub pracy. Nazwałam tę sałatkę “Sałatką piękności” ze względu(...)brokuł przypadł Wam do gustu polecam przepis na “ Sałatkę z surowego brokuła, żurawiny i migdałów – Fresh&Healthy”. The post Sałatka z selera naciowego, surowego brokuła i jabłka, czyli Sałatka Piękności appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjamarchewki 2 jabłka 1/2 cebuli 8 ogórków kiszonych 4 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób Kapustę pekińską poszatkować cienko, wrzucić do miski, dodać sól i pieprz, wymieszać. Marchewkę, jabłka i cebulę obrać, razem z ogórkami kiszonymi zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do miski z kapustą. Dodać majonez i wymieszać
Kuchenne aromaty