jabłek. Dynia jest zazwyczaj dosyć neutralna w smaku, w związku z tym mało wyczuwalna, ale za to nadaje ładnego koloru, a w tym przypadku także musowej konsystencji. Jabłka natomiast są tym wyrazistym akcentem wypieku. Ogólnie całe ciasto jest delikatne i wprost rozpływające się w ustach. Czytaj dalej
Arabeska waniliowaękkie i wilgotne ciasto,świeże jagody i soczyste maliny z jabłkami Przepis jest do ść szybki,gotowe ciasto w 60minut Sk ładniki forma 30x12 cm 2 jajka 100 g cukru 200 gr zwykłego greckiej jogurtu ekstraktu z wanilii do smaku jak kto lubi szczypta soli 125 ml oleju ro ślinnego 300 g z m ąki 1 łyżka(...)olej. Wszystko zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia składników. Dno formy posypać cukrem gruboziarnistym i migdałami opcjonalnie. Ułożyć kawałki jabłka na całej powierzchni formy, dosypać jagody i maliny. Na owoce wyłożyć ciasto . Piec około 45 minut, lub do suchego patyczka. Przestudzone pokroić i jeść! Smacznego
mojej kuchnisokiem, aby nie ściemniał. Na patelni zarumienić orzechy,posiekać. Wężymord i marchew ugotować na parze al dente, pokroić na cienkie paski,plastry. Jabłko umyte pokroić na plastry ,skropić sokiem z cytryny. Na talerzu położyć plastry jabłka ,marchwi ,na to orzechy i wężymord. Polać sosem makowym
mojej kuchnigoździki 6 ziaren pieprzu 2 pory z liśćmi 4 cebule 2-3 łyżki octu dębowego to nic innego jak .ocet balsamiczny dojrzewający w beczkach 2-3 winne jabłka pokrojone w ćwiartki 5 ząbków czosnku w łupinkach 3-4 liście laurowe 1 łyżeczka kminku 1 płaska łyżeczka kurkumy Wykonanie Por ,czosnek i cebule upiec w piekarniku na złoty ciemny kolor(...)Buraki obrać ,pokroić w plastry ,zalać zimną wodą ( ,tak ,aby woda była 3-4 cm ponad burakami ) i zagotować . Gotować powoli,na małym ogniu,aż buraki zmiękną. Dodać jabłka i upieczony czosnek. Gdy barszcz zacznie się gotować, dodać ocet dębowy (2-3 łyżki) . Zdjąć z ognia. W drugim garnku 3 litry wody zagotować z ziele
mojej kuchniłyżki majonezu 5 łyżek gęstej śmietany lub naturalnego jogurtu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 duża biała cebula 2 jabłka pieprz Przygotowanie: śledzie moczymy w wodzie przez kilka godzin ,żeby nie były za słone(ok 3-4 godz). Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy(...)zalewy. wstawiamy do lodówki na 24 godz. Cebulę kroimy w kostkę i sparzamy wrzątkiem, Mieszamy dokładnie wszystkie składniki na sos,dodajemy wystudzoną cebulkę ,śledzie i pokrojone w kostkę jabłka,mieszamy ,doprawiamy pieprzem (ewentualnie solą) i odstawiamy jeszcze na kilka godzin do lodówki ,żeby się "przegryzły" Smacznego
Swojskie jedzonkoopakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki rodzynek (opcjonalnie) Krem: 300g masła w temperaturze pokojowej ½ szklanki adwokata- również w temperaturze pokojowej ¾ szklanki cukru pudru Galaretka jabłkowa: 1 duży słoik prażonych jabłek 3 galaretki agrestowe 400ml wody Krem śmietankowy: 500ml śmietany 30% 1 szklanka drobnego cukru kryształu lub cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 6 łyżeczek żelatyny ½ szklanki wody Dodatkowo(...)minut. Powoli dodajemy adwokat. Masę wykładamy równomiernie na całym serniku i wkładamy do lodówki przynajmniej na 20 minut. Galaretka jabłkowa: Wszystkie galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i przelewamy do jabłek- możemy to zrobić odpowiednio wcześniej i skrócić czas przygotowania ciasta. Gęstniejącą masę wykładamy na lekko schłodzony krem i ponownie wstawiamy do lodówki. Zabieramy się za ostatni krem- śmietankowy: Żelatynę
Kuchnia w czekoladziecukru 3 jajka kl M 100 g sproszkowanych daktyli <- klik 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia z małą górką 5 łyżek mleka 2 jabłka 1. Masło ucieramy razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy. 2. Teraz dodajemy sproszkowane daktyle oraz część mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy(...)następnie dodajemy resztę mąki oraz mleko. Miksujemy i gotowe ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. 3. Na wierzchu ciasta układamy plasterki jabłek. Ciasto pieczemy w 180 stop. przez około 45-50 minut. Ciasto jest wtedy gotowe gdy wbity, drewniany, patyczek w środek ciasta jest suchy. Gotowe, upieczone ciasto możemy posypać cukrem
Gotowanie...to proste !pianą ubitą z białek, dzięki której kotleciki są bardzo puszyste i delikatne. Wspaniałe danie na obiad dla całej rodziny. Najlepsze kotlety pożarskie z ziemniakami oraz surówką z marchewki i jabłka lub buraczkami na ciepło. Można je podać z sosem chilli lub keczupem. Polecam! Jak zrobić kotlety pożarskie - wypróbowany prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku(...)kalafiorem albo zielonym groszkiem i sosem grzybowym. Z czym podać kotlety pożarskie. Oto kilka pomysłów na obiad : kotlety pożarskie, tłuczone ziemniaki z koperkiem i surówka z marchewki i jabłka <<< kotlety pożarskie, ziemniaki z wody i surówka z selera <<< kotlety pożarskie, ryż lub kasza i chrupiące ogórki konserwowe<<< kotlety pożarskie
Moja Książka Kucharskazabawnych opowieści . W tle kominek, muzyka i dziecięcy śmiech – no kocham takie wypady! Wracasz naładowany, szczęśliwy, najedzony, zaspokojony (towarzystwem, widokiem, atmosferą) polecam każdemu Smacznego! Ciasto kokosowe z jabłkami i polewą czekoladową SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej szklanka(...)wiórków kokosowych 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu winnego szczypta soli 200 g cukru 2 jaja roztrzepane widelcem 1 szklanka mleka 250 g dżemu jabłkowego (u mnie domowe jabłka na szarlotkę) z kawałkami owoców 90 g oleju Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE: Nagrzać piekarnik do temp
Zasmakuj Kuchnizmielonego sera np. z wiaderka 2 całe jajka szklanka cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe sok z połowy cytryny 3/4 szklanki oleju biszkopty na spód MUS: 30 dag podprażonych jabłek (zostało mi z szarlotki) 0,5 szklanki wody galaretka pomarańczowa cynamon do smaku WYKONANIE: Tortownicę wykładamy papierem, układamy biszkopty, piekarnik nagrzewamy na 150 st. C, termoobieg(...)sernik przekładamy do miski, mieszamy za pomocą rózgi. Wlewamy do tortownicy, wyrównujemy i pieczemy ok. 1 godziny. Po upieczeniu na chwilę zostawiamy w piekarniku. Następnie odstawiamy do wystudzenia. MUS: Jabłka przekładamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy aż zaczną się rozpadać. Dodajemy galaretkę i dobrze mieszamy. Blendujemy na gładką masę. Próbujemy, jeśli jest potrzeba słodzimy, możemy dodać również cynamon
Pani na deserNaleśniki ze szpinakiem i fetą z dodatkiem suszonych pomidorów to bardzo zdrowa propozycja obiadowa. Połączenie szpinaku z delikatnie słoną fetą i słodkimi suszonymi pomidorami sprawia, że
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jak dobrze upiec kaczkę, tak żeby mięso było kruche, aromatyczne, mocno wypieczone i z chrupiącą skórką, ale jednocześnie soczyste (za to bez zbędnego tłuszczu) i przesycone aromatem pieczonych jabłek? Mamy patent na pieczenie kaczki, dzięki któremu będziecie mieli święto w domu niezależnie od pory roku. Ziemniaki hasselback Te ziemniaki nie tylko wspaniale smakują. Będą też doskonałą ozdoba świątecznego
Niedzielny kucharzcukier 1 szklanka, jajka 5 sztuk, mąka tortowa 70 dag, sól 1 szczypta, mleko letnie 2 szklanki, masło lub margaryna 10 dag, owoce po kilka sztuk: nektarynki,brzoskwinie, jabłka, śliwki kruszonka: 10 dag cukru, mąka krupczatka 15 dag, miękkie masło 12,5 dag drożdże rozetrzeć w misie robota z łyżeczką cukru, mąki, 1/2 szklanką mleka i odstawić(...)około 1 godzinę forma 34x25 cm i 20x15 cm z papierem do pieczenia, ciasto parę razy ręką wyrobić i dodać do foremek na cieście poukładać na przemian śliwki, nektarynki, jabłka, brzoskwinie, z podanych składników zrobić kruszonkę i posypać owoce piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formach ciasto wystudzić, mniejsza forma
W Mojej Kuchni Lubiępropozycja na pyszną przekąskę. Śledzie z porem, z dodatkiem jabłka i majonezu. składniki: 500 g filetów śledziowych a'la matias 200 g białej części pora 1 winne jabłko (np. szara reneta) 3 łyżki majonezu 3 łyżki gęstej śmietany świeżo zmielony pieprz wykonanie: Śledzie moczę w zimnej wodzie, raz na godzinę wymieniając ją na świeżą. Czas moczenia uzależniam(...)śledzi - im bardziej słone, tym dłużej muszą się moczyć. Kiedy smak jest już dla mnie odpowiedni osuszam filety papierowym ręcznikiem i kroję na kawałki. Por kroję na cieniutkie krążki, jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach, mieszam z majonezem i śmietaną. Całość łącze ze śledziami, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Wstawiam do lodówki na co najmniej 24 godziny
babka w formiewigilijny (dzbanek około 1.5 l): tacka wędzonej mieszanki owocowej 250 g 2 jabłka kora cynamonu 4 łyżki cukru kilka goździków 1.5 l wody Mieszankę owocową opłukać. Usunąć z jabłek gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Składniki przerzucić do garnka. Zasypać cukrem. Dodać korę cynamonu i goździki. Zalać wodą i gotować na małym ogniu około 25 minut
Karola gotuje