jajka, białka oddzielone od żółtek 250 g margaryny 125 g śmietany 18% 115 g oleju, słonecznikowego 1 przyprawa do piernika 1i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 jabłka wykonanie: Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo żółtka, mód, olej, śmietanę oraz mąkę wymieszaną z sodą. Wszystko miksujemy do połączenia się
Domowy Smak Jedzeniajabłka Przygotowanie: Ubijamy mikserem pianę z białek, wsypujemy cukier i dalej ubijamy na sztywno. Dorzucamy żółtka i wciąż miksując dodajemy pozostałe składniki, łącznie z pokrojonymi w ćwiartki obranymi jabłkami. Wymieszane dokładnie ciasto
Krokusowy Domtych, którzy nie przepadają za lepieniem pierogów. Ale pokocha ją każdy kto lubi świąteczne smaki. Ciasto kruche jest grzybowo kminkowe, nadzienie to kiszona kapusta zasmażana z prawdziwkami, kminkiem i jabłkiem. Rada: do ciasta dodałam greckiego jogurtu, aby nie było zbyt kruche, jednak jest miękkie i chrupiące. Podanie z filiżanką czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Ciasto kruche o smaku kminkowo - grzybowym(...)mielony kminek oraz dodać puder z mielonych grzybów. Ciasto szybko zagnieść, owinąć w folię i umieścić w lodówce na 30 minut. Farsz z kiszoną kapustą i grzybami i jabłkiem 750 gram kiszonej kapusty kilka kapeluszy prawdziwków olej rzepakowy sól i pieprz do smaku jabłko szara reneta cebula kminek cały 1/2 łyżeczki 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 jajo
AZgotuj!świątecznego nastroju. Fantastycznie nadaje się do deserów, na przykład do pozornie banalnego ryżu z jabłkami, który niesamowicie zyskuje na smaku i aromacie. Sami spróbujcie przygotować ryż z jabłkami w korzennym sosie . Lubicie takie dodatki? Macie swoje ulubione
Codzienna kuchnia niecodziennazamiast cukru - ksylitolu/erytrolu lub miodu. Składniki: - 2 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 żółtka - 1 całe jajo - 1 kostka masła - 2 szklanki malin - 2 jabłka - 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: - mąkę przesiej, dodaj żółtka, cukier i posiekaj z zimnym masłem - szybko zagnieć i włóż do lodówki na 1 godzinę, - białka jaj ubij(...)cukru/ksylitolu i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, - ciasto po godzinie wyjmij z lodówki i podziel na 2 części - rozwałkuj i jedną cześcią wyłóż spód blachy, - na ciasto rozsyp maliny i jabłka pokrojone w kostkę, - na owoce dodaj ubitą pianę, a na pianę zetrzyj na grubych oczkach pozostałą część ciasta, - piecz w piekarniku ok. 50 minut w 180 stopniach. SMACZNEGO! Pomysłów
MintTastetarce jabłek i zimnego masła oraz poukładanie ich warstwami w tortownicy i załączenie piekarnika. Przygotowanie tej szarlotki jest naprawdę łatwe i szybkie, a po upieczeniu otrzymacie pięknie pachnące jabłkami i cynamonem ciasto
Krokusowy Domborowik 100 g śliwek suszonych 250 ml wina czerwonego wytrawnego 0,5 l wody 12 ziaren jałowca 6 liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki suszonego majeranku 2 jabłka sól, pieprz 100 g przecieru pomidorowego Przygotowanie: Grzyby namocz w letniej wodzie. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Podsmaż łopatkę pokrojoną(...)wodę. Wsyp przyprawy: jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 1 godzinę, następnie dodaj jabłka pokrojone w sporą kostkę. Ewentualnie możesz dodać przecier pomidorowy, nie jest on konieczny ale fajnie podbija smak. Następnie nie pozostaje nic innego jak czekanie
kuron.com.plSkładniki: jajka 2 sztuki "L", sól 1 szczypta, budyń waniliowy 1 opakowanie, mąka tortowa 1,5 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier 1 łyżka, mleko ok. 1/2 litra, jabłka antonówka 3 sztuki, olej rzepakowy - ile potrzeba, cukier puder - ile potrzeba składniki temperatura pokojowa = białka ubić mikserem ze szczyptą soli na bardzo sztywno, wsypać budyń, cukier wanilinowy, cukier(...)mąkę, wlać mleko i mikserem połączyć składniki białka ubić mikserem ze szczyptą soli na bardzo sztywno, wsypać budyń, cukier wanilinowy, cukier, mąkę, wlać mleko i mikserem połączyć składniki obrane jabłka pokroić w cieniutkie plasterki, wsypać do ciasta i łyżką wymieszać na bardzo gorącym oleju smażyć nie duże porcje placuszków na złocisto z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy
W Mojej Kuchni LubięRacuchy na jogurcie z jabłkiem i cynamonem 3. Placuszki pełnoziarniste z ricottą i jabłkiem 4. Pełnoziarniste placuszki na jogurcie z nuta cytryny 5. Kakaowe placuszki na maślance 6. Placuszki jogurtowe z truskawkami 7. Placuszki z miodem i brzoskwinią 8. Puszyste racuchy drożdżowe z jabłkami i żurawiną 9. Placuszki z serkiem mascarpone i sosem truskawkowym 10. Placuszki z makiem, cynamonem
kruche babeczkiciasto: 3,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 250 g margaryny 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 torebka cukru waniliowego Składniki na nadzienie jabłkowe: 2 kg jabłek 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Wbijamy jajka i dodajemy posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto(...)Następnie ¾ ciasta rozkładamy na blaszce o wymiarach 25x35cm wysmarowanej margaryną i posypaną odrobiną bułki tartej. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180C (bez termoobiegu). Pozostałą część ciasta wkładamy do zamrażalnika. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następie odciskamy z nadmiaru soku, dodajemy cukier i cynamon. Wykładamy na podpieczone ciasto. Pozostałą część wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce
CityTaste - PrzepisyZbliżają się święta i już postanowiłam, że zrobię trzy rodzaje śledzi, między innymi właśnie te. Składniki: * 4 płaty śledziowe a'la matias * 2 łyżki majonezu * 5 łyżek śmietany * 1/2 jabłka * 1 cebula * sok z cytryny * sól, cukier, pieprz * 1 łyżeczka octu jabłkowego * koperek do dekoracji Płaty śledziowe opłukałam i pozostawiłam zalane wodą na ok. 6 godzin(...)pokroiłam je na paski szerokości 2 cm. Zrobiłam sos śmietanowy. Majonez i śmietanę wymieszałam. Cebulę pokroiłam w piórka i sparzyłam gorącą wodą. Dodałam do majonezu i śmietany. Połówkę jabłka starłam na tarce o grubych oczkach. Połączyłam z sosem. Przyprawiłam do smaku solą, cukrem, świeżo zmielonym pieprzem, sokiem z cytryny i dodałam na koniec ocet jabłkowy. Połączyłam sos śmietanowy
Pieprzyć z Fantazjąsmaczne makowce. Składniki 400 g maku mielonego 7 jajek rozm L 2 szklanki mleka 200 g masła 200 g kaszy manny 1,5 szklanki cukru pudru 700 g startych jabłek 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich (posiekać drobno) 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej 50 g skórki cytrynowej kandyzowanej 100 g śliwek suszonych (posiekać drobno) 1 łyżka proszku(...)cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie stale ucierając dodawać po jednym żółtku. Dodać mak, kaszę manną, proszek do pieczenia, bakalie i wszystko dokładnie zmiksować do połączenia składników. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ciasta. Wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem. Blaszkę o wymiarach 36x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia
O kuchni z uczuciemCzas jesieni to czas szarlotek, jabłeczników. Jeśli ktoś nie wie, to napiszę że jabłecznikiem nazywamy ciasto tylko z jabłek, szarlotką zaś, z obojętnie jakich owoców, mogą być jabłka. Moja szarlotka jest szybka i prosta w wykonaniu, polecam gorąco. Zapomniałam dodać że jest pyszna i aromatyczna. Szarlotka - szybko i prosto. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSurówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka to klasyk kuchni polskiej. W moim domu rodzinnym była obowiązkowym dodatkiem(...)ryby, serwowanej w piątek na obiad. Lubię do niej dodawać kminek, który wspomaga nasze trawienie, ale jeśli nie przepadacie zanim, możecie go pominąć. Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka to bomba witaminowa, pełna witaminy C. Zadba o naszą odporność, szczególnie potrzebną w sezonie jesienno-zimowym. Po inne przepisy na surówki zapraszam tutaj. The post Surówka z kiszonej kapusty
Moja Delicja