sosem barbecue ( płaska łyżeczka na plaster ) . Ziemniaki, jabłko i cebulę obieramy , ścinamy na mandolinie do warzyw na cienkie , ale nie przeźroczyste plastry . Tak samo postępujemy z cukinią , pomidorem i papryką , z tym że ich nie obieramy Następnie pieczołowicie wypełniamy składnikami nasze kieszonki w mięsie . W dowolny sposób , ja najczęściej naprzemiennie warstwa jabłka,cebuli, ziemniaki,papryka,cukinia,pomidory
Ogrodnik w podróżyPyszny sernik pieczony na cieście kruchym z jabłkami z 1,5 kg twarogu. Pyszne połączenie jabłek, kruchego ciasta, skórki pomarańczowej, oraz polewy czekoladowej polewy. Piekłam w formie o wymiarach 24 cm x 36 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaarodzynki, morwa, dowolne orzechy. Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 40 min 2 szklanki płatków owsianych 2 jaja 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru kokosowego lub trzcinowego 2 jabłka 1 szklanka suszonej żurawiny 1/2 szklanki migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki masła Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni(...)ogniu 5. W osobnym naczyniu mieszamy jaja i mleko 6. Łączymy sypkie składniki z mieszaniną jajeczną, dolewamy masło, mieszamy całość 7. Na dno formy wykładamy pokrojone w kostkę jabłka, wylewamy masę z płatków owsianych, wierzch posypujemy jeszcze odrobiną cukru i zapiekamy ok 40 min, jeśli owsianka zbyt mocno się rumieni można zmniejszyć temperaturę, owsianka jest gotowa kiedy wierzch
Słodki KompromisWątróbka z jabłkami i cebulką to klasyk kuchni polskiej, nic dziwnego, bo słodko-kwaśny owocowy smak doskonale harmonizuje z delikatnym mięsem watróbki. Teraz w sezonie morelowym proponuję jabłka podmienić morelami. Danie nie tylko pięknie wygląda, a i smakuje wyśmienicie! Prosty, smaczny i tani obiadek do przygotowania w kwadrans. Jeśli nadal wierzysz, że wątróbka jest niezdrowa, ponieważ kumuluje wszystkie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 2 jabłka 400 g kefiru 1 jajko 2-3 łyżki cukru 2 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia cukier puder Sposób wykonania: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Kefir dokładnie mieszamy z jajkiem i cukrem, a następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju
Smaki Nataliizastąpić zwykłym cukrem wymieszanym z żelfixem lub dżemixem) sok z jednej cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub laska wanilii opcjonalnie 200 g czerwonych porzeczek albo malin albo duże winne jabłko Wielokrotnie pisałam już na blogu o ekstrakcie z wanilii produkowanym przez firmę Eurovanille. W mojej opinii(i bynajmniej nie jest to reklama) to najlepszy z dostępnych w Polsce produktów. Można(...)kroimy, wydrążamy czerwony miąższ i oczyszczamy go z pestek. Kroimy na kawałki (można też zmiksować, w ten sposób powstanie galareta arbuzowa). Teraz możemy dodać porzeczki albo maliny lub zmiksowane jabłko, albo pominąć ten etap. Całość umieszczamy w płaskim rondlu, dodajemy ekstrakt waniliowy, sok z cytryny i cukier żelujący. Wszystko razem mieszamy i gotujemy około 5 minut. Gorące konfitury przekładamy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCzasem mam ochotę upiec coś słodkiego i szybkiego do herbaty. Ciasto z jabłkami jest bardzo proste(...)zrobienia. Wyrasta za każdym razem a wszystkie składniki mam zazwyczaj w domu. Świetne ciasto na co dzień! Śmiało mogę Ci też polecić inne moje przepisy na słodkości z jabłkami. Będzie to oczywiście najlepsza, klasyczna szarlotka lub bardzo ciekawa wersja o której słyszy się często w schroniskach w górach, czyli szarlotka tatrzańska
AniaGotuje.pljakości takiego ketchupu. Składniki na ketchup z cukinii: 3 kg obranej i wydrążonej z pestek i miękkiego środka cukinii 600 g dojrzałych, mięsistych i słodkich pomidorów 150 g jabłka 100 g marchewki 300 g cebuli 1 mała papryczka chilli (wersja pikantna) 50 ml oleju kokosowego 40 ml octu jabłkowego 2 liście laurowe sól himalajska lub kłodawska 1/2 łyżeczki pieprzu(...)Smażyć aż cebula zeszkli się. Cukinię umyć, obrać ze skórki, wydrążyć pestki i miękki miąższ, pozostawiając tylko tylko ten twardy. Marchewkę umyć i obrać. Pomidory umyć. Cukinię, marchewkę i jabłka można zetrzeć na tarce jarzynowej lub pokroić z pomidorami na mniejsze kawałki. Całość wrzucić do garnka, dodać liście laurowe, zmielone przyprawy i ocet. Gotować na średniej wielkości ogniu
Ola la LCHFinnej osoby ponad swoje własne kiedy spożywa pokarm przygotowany Twoimi rękoma. Jedna z moich stałych pacjentek co tydzień obdarowuje mnie darami, które niesie dla niej jej ogród. Śliwki, jabłka, porzeczki albo... drożdżówka z wiśniami. Część śliwek postanowiłam skarmelizować z cukrem i masłem oraz doprawić goździkami oraz podać z płatkami gotowanymi na domowym soku jabłkowym i czekoladą(...)Składniki (na 2 porcje): 1/2 kg śliwek łyżka masła i cukru goździki 2/3 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki mleka 1 szklanka soku z jabłek z goździkami lub kompotu jabłkowego 1 łyżka miodu 1/2 tabliczki dobrej mlecznej czekolady pestki dyni migdały Śliwki pozbaw pestki i smaż na maśle z dodatkiem
Mango Papajasposób. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1 kg kwaśnych jabłek 2 galaretki o smaku kiwi na masę jogurtową: 2 duże kubki jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki truskawkowe na wierzch: 200 ml śmietanki kremówki łyżeczka żelatyny łyżka(...)łyżką. Przełożyć ciasto do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C przez około 30 minut. Wystudzić. W międzyczasie zielone galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku. Jabłka obrać, pokroić na mniejsze cząstki, zalać połową szklanki wody i udusić. Zmiksować blenderem na mus, wlać galaretki i wymieszać. Odstawić aż zacznie tężeć. Kiedy mus jabłkowy będzie już
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaświeżego ananasa 1 banan 2 jabłka 2 pomarańcze 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 250ml wody mineralnej niegazowanej Wykonanie: 1. Jarmuż umyć i osuszyć. 2. Pomarańcze, jabłka, ananasa i banana obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części i przełożyć do blendera kielichowego. 3. Następnie wlać wodę, sok z cytryny, dodać miód, jarmuż i zmiksować do jednolitej
Szalona Kuchnia Ewelinytaty jest smaczniejsza , bardziej kruchsza i chrupiaca.Spróbujcie a nie pożalujecie!.Zapraszam. Kapusta biała Sól Cukier Listek laurowy Ziarna jałowca Plasterki jabłek ********************************* 1 . Najlepiej w dużym garnku ułożyć poszatkowaną cienko kapustę , a po 3 dniach dopiero włożyć do słoików.! 2 . Każdą(...)warstwę kapusty dobrze tłuczkiem ubijamy by puściła sok i przesypujemy 1 łyżeczką soli , 1 łyżeczką cukru czubatą ( lepszy ma smak kapusta wtedy), listkiem laurowym , ziarnem jałowca i plasterkiem jabłka . 3.Na samym wierzchu ma znaleźć się kapusta.! 4 . Zakręcamy słoik lekko i zostawiamy na 3 -4 dni w mieszkaniu aby się zakisila, wynosimy do zimnego pomieszczenia.Jesli robimy poczatkowo
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipieczenia 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 margaryna Kasia 1 całe jajo serek homogenizowany waniliowy (150g) Ponadto: 1 budyń śmietankowy 2 łyżki cukru 2 szklanki mleka jabłka cynamon Polewa: 1 łyżka serka waniliowego 3 łyżki cukru pudru Składniki na ciasto kruche zagnieść i podzielić na dwie części. Schłodzić najlepiej przez całą(...)Obie części rozwałkować na dwa jednakowe placki. Jedną z nich położyć na blaszkę (ok 30x20cm) zapiec na złoty kolor w temperaturze 180oC. Na to obrane i wydrążone połówki jabłek (jeśli ktoś lubi posypuje cynamonem), na które wylewamy gorący budyń ugotowany według przepisu na opakowaniu. Całość przykryć drugą połową ciasta. Piec ok pół godziny do złotego koloru. Serek połączyć
Słodki Zakątekwanilinowego. Postawiłam na połączenie moreli, truskawek i borówek – akurat takie owoce były w pobliskim sklepie, ale można użyć waszych ulubionych owoców. Fajnie połączyć truskawki i agrest, śliwki i jabłka, maliny i borówki, morele i jagody – albo zrobić tutti frutti. Ciasto jest wilgotne i puszyste. Za takie ciasto kocham lato – nawet upały nie przeszkadzają mi, gdy podkradam(...)wanilią (babcia używała wanilinowego) 250 g masła (ewentualnie margaryny) – w temp. pokojowej 6 ekologicznych jajek – w temp. pokojowej dowolne owoce – najlepiej mieszanka waszych ulubionych: np.: jabłka, gruszki, morele, śliwki, porzeczki, truskawki, jagody, borówki, brzoskwinie, agrest, maliny, rabarbar (ja do tego użyłam moreli, truskawek i borówek) cukier puder do posypania Przygotowujemy owoce. Masło i jajka powinny być
Poezja smakuwiecie czym zaskoczyć swoich najbliższych, zróbcie tę zapiekankę. Lekko słodka ze słonymi akcentami. Nie tylko smaczna ale i bardzo sycąca. Składniki 500 g ziemniaków 500 g szpecli 500 jabłek(...)sztuki kory cynamonu 200 ml śmietanki 40% 1 jajko 4 łyżki mąki kilka plastrów szynki konserwowej kilka plastrów wędzonego sera cukier trzcinowy 1/2 szklanki startego parmezanu sól, pieprz Przygotowanie Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, prażymy przez kwadrans z cynamonem, po czym dodajemy śmietankę i lekko zagęszczamy. Cynamon wyjmujemy. Do smaku doprawiamy cukrem. Ziemniaki ścieramy na tarce
R'n'G Kitchen