jabłka - 25490 przepisów (strona:619/1700)

Pstrąg łososiowy pod aromatyczną kruszonką 172

dostarczamy sobie ważnego w diecie błonnika. Do tego dania świetnie pasuje świeża surówka z kalafiora , albo jeśli ktoś nie lubi surowego kalafiora, to polecam surówkę z marchewki, selera i jabłka . 1 porcja (ryba + kasza) to ok. 415 kcal , węglowodany: 25g, białka: 29g, tłuszcze: 22g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,5WW i 3,1WBT. Do tego(...)odpowiednią ilość składników pokarmowych na porcję: – surówka z kalafiora : ok. 165kcal , w: 18G, b: 3G, t: 9G, 1,8WW i 0,9WBT – surówka z marchewki, selera i jabłka : ok. 100kcal , w: 15g, b: 2g, t: 4g, 1,5WW i 0,4WBT SMACZNEGO! Artykuł Pstrąg łososiowy pod aromatyczną kruszonką pochodzi z serwisu Dietolog

Dietolog
Pana cotta z musem mocno owocowym 186

cotta delikatnie dosłodzona, z musem owocowym połączona. Masa biała mleczna, kremowa, cukrem waniliowym lekko dosłodzona. Mus to "bomba owocowa", bardzo zdrowa. To nasze polskie owoce zmrożone, w soku z jabłek i czarnej porzeczki zatopione. Delikatnie gotowane, następnie przecierane, z żelatyną zmiksowane i do pana cotty dodane. Żeby całość nie wyglądała banalnie, sprawdziły się szklanki idealnie, po nich pustka została(...)żelatyny (na 1,5 l płynu), mus owocowy: ·        1 litr soku 100% Tłoczony z Jabłek z Czarną Porzeczką  - Hortex, ·        450 g mrożonej mieszanki owocowej – Hortex, ·        ok. 25 g żelatyny ( na ok. 1,3 l soku

Moniki Smakołyki
WIEJSKI SMALEC Z BOCZKIEM I CEBULKĄ - pyszne smarowidło do chleba 502

cebulką, boczkiem i skwarkami - przepis na pyszne smarowidło do chleba. SKŁADNIKI : 1kg słoniny, pokrojona w kostkę 600g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 2 duże cebule, pokrojone w kostkę 1 jabłko, orane, pokrojone w kostkę 2 łyżki przesianego majeranku pieprz do smaku (ewentualnie) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Pokrojoną w kostkę słoninę wrzucamy do garnka z grubym dnem, wytapiamy powoli na niewielkim ogniu(...)garnka wrzucamy pokrojony boczek - powoli wytapiamy tłuszcz. Zarumienione skwarki oraz tłuszcz z boczku przekładamy do słoja ze słoniną. Krok 3. W tym samym garnku szklimy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojone jabłko i smażymy, aż się zarumienią. Gotowe przekładamy do słoja, wsypujemy majeranek i inne ulubione przyprawy, mieszamy odstawiamy do wystudzenia, schładzamy w lodówce. Smalczyk przechowujemy w chłodnymi ciemnym miejscu Smacznego

Moja Książka Kucharska
Śledzie na pure z buraka i z jabłka z musztardą, koprem z żytnim podpłomykiem 137

pure z buraków i prażonego jabłka, z miodem, octem jabłkowym, tymiankiem. Na wierzchu ziarnista musztarda i czerwona cebula. Do przybrania świeży koper. 2 ugotowane lub upieczone buraki jabłko szara reneta uprażone szczypta tymianku łyżeczka octu jabłkowym łyżeczka miodu pieprz i sól do smaku opakowanie matiasów Seko czerwona cebulka ok 5 sztuk lub jedna mała koperek kapary musztarda podpłomyki żytnie(...)domowe Buraki z miksować z jabłkiem na pure. Dodać przyprawy. Wymieszać. Śledzie pociąć na równe części. Na duży talerz wykładać po łyżce pure. Na wierzch układać kawałki śledzia. Posypać cebulką posiekaną w kosteczkę i nałożyć musztardę. Posypać koperkiem i opcjonalnie kaparami. Podawać z żytnimi podpłomykami. Domowe podpłomyki : szklanka mąki żytniej sól ok 1/2 łyżeczki woda 1/4 szklanki Z podanych składników

AZgotuj!
Muffinki z jabłkami 160

naszła ochota na coś słodkiego a w domu była ograniczona ilość składników. A że z prostych składników można wyczarować najlepsze wypieki wiadomo nie od dziś:). Zapraszam na muffinki z jabłkami! To przepis na 12 dużych muffinek. 2 i 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru  200g masła lub margaryny 4 jajka L 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku(...)Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy stopniowo do masy jajecznej. Miksujemy aż składniki się połączą.  3. Ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki do muffinek, do 3/4 wysokości. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w plastry, wciskamy je w ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.  4. Muffinki studzimy. Cukier puder rozrabiamy

Szefowa kuchni
Jabłkowy duet 144

pieczenia 2 łyżeczki pełne Cukier waniliowy 1 szt. Jajko 1 szt. Żółtka jajka 3 szt. Kwaśna śmietana 4 łyżki ocet 1 łyżka Smalec 1 łyżka Składniki na masę jabłkową: Jabłka(...)Galaretka cytrynowa 3 szt. Składniki na polewę orzechową: Orzechy włoskie posiekane 20 dag Cukier 15 dag Mleko 3 łyżki Miód 3 łyżki Masło 15 dag Wykonanie masy jabłkowej: Jabłka obrać, pokroić na cząstki, podsmażyć, dodać galaretki i smażyć do rozpuszczenia się galaretek. Przestudzić, przełożyć placki. Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagnieść ciasto i upiec 3 jednakowe  placki (blaszka

Tradycyjna Kuchnia
Kulki mocy - truskawkowe szaleństwo 118

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} 300g daktyli 60g suszonego jabłka 40g płatków migdałowych 30g suszonej truskawki 20g orzechów nerkowca Odkładam łyżeczkę płatków migdałowych i mielę je z dwoma suszonymi truskawkami, by uzyskać migdałowo-truskawkową posypkę.  Daktyle blenduję(...)blender sobie nie radzi, zalej daktyle ciepłą wodą i zostaw na 30 minut, następnie odsącz. Teraz blendowanie nie powinno być problemem. Niektóre suszone owoce są twarde (jak np. kostka jabłka, burak, marchew) więc przelej je ciepłą wodą i od razu odsącz, dzięki temu łatwo się je zblenduje. Jeśli lubisz większe kawałki dodatków w kulkach, to nie namaczaj

Gotowanie i blogowanie
Smalec tradycyjny 212

obecne w naszym ogrodzie nie były w stanie go przejeść, więc stanęło na przygotowaniu smalczyku. Nie jest trudny do zrobienia, a efekt jest pyszny. Dodaję do smalcu zawsze cebulkę, jabłko i boczek. To według mnie najlepsza kombinacja smaków. SMALEC TRADYCYJNY Przygotowanie : około 2 h Składniki: – 800-900 g słoniny bez skóry – 2 cebule – 200 g wędzonego boczku(...)jabłko – sól, pieprz Przygotowanie : Ze słoniny usuń skórę i zmiel ją dwukrotnie. Przełóż słoninę na dużą patelnię i na średnim ogniu powoli wytapiaj tłuszcz. Pierwsze wytapianie trwa jakieś 30-40 minut, nie rób tego zbyt szybko. Smalec powinien stać się przeźroczysty i powinny się z nim zrobić nieduże grudki o ciemniejszym kolorze. W czasie wytapiania smalcu pokrój w małą

nietylkopasta.pl
Owsianka na soku jabłkowym 141

zdrowe i szybkie śniadanie, które doda nam energii. Polecam! 1 szklanka soku jabłkowego 100% (1 szklanka = 250 ml; u mnie sok Hortex) 5 łyżek płatków owsianych (płaskich) kilka plasterków jabłka Opcjonalnie: ulubione dodatki (u mnie orzechy, prażone siemię lniane, suszona czarna porzeczka, liofilizowane borówki, kandyzowana(...)marchewka, płatki kokosowe) Do rondelka należy wlać sok i wsypać płatki. Całość gotować do momentu zgęstnienia, a następnie przełożyć do miseczki. Owsiankę podawać bezpośrednio po przygotowaniu z plastrami świeżego jabłka oraz ulubionymi dodatkami

Di gotuje
Tort waniliowo-jabłkowy. 165

waniliowa: 75 g mleka 3,2% 20 g żółtka 50 g cukru 1 laska wanilii  3 g płatków żelatyny 275 g śmietanki 36% IV. Mus jabłkowy: 500 g jabłek (użyłam szarej renety) cukier do smaku (ok. 150 g) 1/2 opakowania przyprawy do szarlotki firmy Delecta V. Krem maślany: 50 g białka 100 g cukru 200 g masła(...)wodzie. Do ugotowanej masy wrzucamy odsączoną żelatynę, mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy śmietankę. Nie ma być zupełnie sztywna. Dodajemy ją do ostudzonej masy waniliowej. Mieszamy.  Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w rondlu. Dodajemy cukier i przyprawę. Podgrzewamy, aż owoce zmiękną. Miksujemy blenderem i odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzony biszkopt wyciągamy z obręczy, usuwamy

DominikaDolci
PLACUSZKI Z JABŁKAMI I SOSEM BANANOWYM 138

patelnię i pieczemy małe placuszki. SOS do placuszków 1/2 serka mascarpone 1 banan 2 jabłka cynamon 1 łyzeczka masła orzechy, rodzynki, żurawina do dekoracji Serek miksujemy z bananem. Jabłka obieramy i wrzucamy do rondelka na rozpuszczone masło, dusimy dodając cynamon. Jabłuszka nie mogą się rozpaść. Składamy cały deser według upodobań

harrisa
Surówka z kiszonej kapusty, jabłka i marchewki 138

kiszonej kapusty, 1 jabłko, 2 marchewki, 1 cebula, 4 łyżki oleju, 2-3 łyżki cukru, sól, pieprz. Surówka z kiszonej kapusty, jabłka i marchewki, to jedna z moich ulubionych surówek. Powiem szczerze, że nie wiem dlaczego do tej pory jeszcze nie wrzuciłam tego przepisu na swój blog. Ale już się poprawiam :) Z podanych składników, wychodzi dosyć duża miska surówki(...)mamy małą rodzinę, to zachęcam do zmniejszenia proporcji, np. o połowę. Kapustę lekko przepłukać, a następnie dobrze odcisnąć z resztek wody. Położyć na desce i poszatkować na mniejsze kawałki. Jabłko i marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Przygotować dosyć dużą miskę i przełożyć do niej wszystkie składniki. Dodać olej i cukier. Doprawić solą

Świat Domowej Kuchni
Zupa z rybą i jabłkiem 126

razem z rybą..Pomysł na taką zupkę znalazłam w sieci,ale zmieniłam co nieco , bo gotuję zupy wg innych zasad. 50 dkg dowolnej ryby [najlepiej płatów bez ości ] 2 jabłka 2-3 pomidory kilka ziemniaków 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego kawałek pora 1 cebula sól, pieprz domowa wegeta listek, ziele 0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka soku(...)śmietana  koper Ziemniaki obrać , pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, wlać wodę , dodać listek, ziele, sól i pieprz.Gotować około 15 minut.W tym czasie pokrojone i obrane jabłka, pomidory, pora, cebulę wraz z masłem i odrobiną wody chwilkę poddusić , przełożyć do garnka z ziemniakami i gotować jeszcze 5 min.Do wrzącej zupy dodać pokrojoną rybę, paprykę wędzoną

Moje domowe kucharzenie
Placuszki z jabłkami i granatem 151

śniadanie najlepsze placuszki z jabłkami(...)pożywne i smakowite, znikają szybko a granat super strzela pod zębami i dostarcza mnóstwo witaminy C. Polecam także na drugie śniadanie do szkoły czy pracy, będą rewelacyjne. Placuszki z jabłkami i granatem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
TARTA JABŁKOWA NA TOKAJU Z BEZĄ WŁOSKĄ – fantastyczna! 215

łyżeczka * cukier z wanilią – 1 łyżka NADZIENIE: * Oremus Tokaji Szamorodni ( białe, słodkie wino ) – 500 ml * budyń waniliowy bez cukru – 2 op * cukier – 120 g * jabłka – 1 kg * skórka z cytryny BEZA WŁOSKA: * białko – 2 szt * drobny cukier – 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Z podanych składników zagniatamy ciasto, wstawiamy(...)minut do lodówki. NADZIENIE: Budynie rozprowadzamy w niewielkiej ilości tokaju, resztę gotujemy z cukrem i cały czas mieszając dodajemy rozrobiony budyń. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Jabłka ścieramy na grubych oczkach, odsączamy, dodajemy do masy budyniowej razem ze skórą z cytryny. CAŁOŚĆ: Ciasto wyciągamy z lodówki, chwilę zagniatamy rozwałkowujemy. Wykładamy tortownicę tworząc wysoką krawędź. Na cieście rozprowadzamy

Ostra na Słodko