masła 1 puszka masy makowej 40 g mąki pszennej 40 g kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 400 g obranych i starych na tarce o dużych oczkach jabłek 4 białka ubite na pianę Mąkę, orzechy i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Dodać masło, cukier oraz żółtka i rozcierając ciasto palcami zrobić z niego kruszonkę. Blachę(...)jeszcze przez moment. Następnie nie przestając miksować stopniowo dodawać masę makową. Mąkę wymieszać z kaszą i proszkiem do pieczenia, wmiksować w masę makową. Odłożyć mikser. Do masy dodać starte jabłka, wymieszać i na koniec delikatnie dodać ubite na piane białka. Całą masę wylać na ostudzony spód ciasta, wierzch posypać odłożoną resztą orzechowej kruszonki. Piec ok. 50-55 minut
Simply Fooddziś na Sylwestrowe szaleństwa wyciągnęłam z zakamarków piwnicy pestkówkę czyli nalewkę na pestkach pigwowca japońskiego. Robiłam już nalewki z pestek jabłek , pestek jabłek i pigwowca a dziś przyszedł czas na ten przepis. Nalewka jest słodka, o migdałowym smaku i jest wybornym trunkiem. Wartym wypróbowania. Pestki pigwowca wydrążałam we wrześniu z owoców i lekko przesuszyłam, nie wydzielają wówczas tyle
Moje Małe Czarowaniejedno z lepszych ciast robionych bez kłopotu i w sumie błyskawicznie. Świetnie smakuje i podoba się biesiadnikom. Czego chcieć więcej :) Składniki : 1 puszka masy makowej 800 g 5 jabłek 6 jajek 5 łyżek oleju rzepakowego Semco 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 10 łyżek suchej kaszy manny(...)rodzynek 100 g orzechów włoskich Dekoracja: 100 g czekolady mlecznej 50 g śmietanki 18% piernikowe choinki pestki granatu wiórki kokosowe ozdoby z białej czekolady Helio zielone gałazki Sposób przygotowania: Jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. W dużej misce wymieszać z masą makową. Białka oddzielić od żółtek i zmiksować. Żółtka, orzechy, rodzynki, kaszę manną i proszek
Gosia gotujewkładkę: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 165 g cukru 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1 łyżeczka sody 4 jabłka 250 g bakali (orzechy, rodzynki, żurawina) wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 30 min. Następnie dodajemy bakalie, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy
Domowy Smak Jedzeniałyżeczki kminku, łyżka sosu sojowego, 1-2 łyżeczki cukru. Przygotowanie: Grzyby rozmrażam, kroję na kawałki. Kapustę dwukrotnie opłukuję pod ciepłą wodą, odciskam, siekam nożem. Cebulę kroję w drobną kostkę, jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. W garnku lub na dużej patelni szklę cebulę na rozgrzanym wcześniej oleju (delikatnie rumienię). Do cebuli dodaję kapustę, sos sojowy i przyprawy(...)sól, pieprz, kminek i cukier. Smażę przez minutę mieszając. Dodaję grzyby i jabłko, smażę kolejną minutę. Wlewam wodę, zagotowuję. Dodaję żurawinę, przykrywam i gotuję około 10 minut (w trakcie przemieszać). Następnie zdejmuję pokrywkę i gotuję kolejne 10 minut, aż nadmiar płynu wyparuje, od czasu do czasu mieszam
JejKuchniaBez makowca to już nie będą te same święta. Zatem śpieszymy z pomocą i poniżej znajdziecie przepis Basi na pyszny makowiec :) Do świąt jeszcze chwila czasu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jabłka. Ciekawe połączenie smaków, minimalna ilość składników. Surówka najlepiej smakuje, gdy schłodzimy ją chwilę w lodówce (smaki się przegryzą). Spróbujcie. Składniki: 1 biała rzodkiew (średnia) 1 soczyste jabłko 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 2 łyżki majonezu – u mnie tradycyjny bezglutenowy od Eko-Młociny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Rzodkiew obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Dodajemy obrane(...)starte również na dużych oczkach jabłko. Następnie dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, majonez i przyprawy do smaku. Całość mieszamy, próbujemy opcjonalnie doprawiamy. Smacznego
Słodkie okruszkiwilgotny za sprawą jabłek, a brak ciasta, zrekompensował dodatek ciasteczek kruchych na górze ;) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm 250 g maku mielonego 3/4 szkl wody 3 jabłka 4 i 1/2 łyżki kaszy manny 4 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 3/4 szkl cukru bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa ) Na ciasteczka: 50 g masła
Gotowanie...to proste !SKŁADNIKI : • 2 szklanki mąki • 200 g kremowego twarogu • 200 g masła • 2 jabłka • 4 łyżki cukru pudru PRZYGOTOWANIE : Mąkę, masło, serek i cukier puder zagniatamy na jednolite ciasto, ma ładnie odchodzić od rąk(...)wstawiamy do lodówki na ok.40 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na ok.3-4mm, szklanką lub kubkiem wycinamy kółka, na połowę każdego z nich nakładamy cienki plaster jabłka, składamy na pół, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy 15-20 minut, aż się całe zarumienią, przed podaniem posypujemy
KUCHNIA POLSKAszybka w przygotowaniu przystawka, która doskonale sprawdzi się pośród innych smakołyków na wigilijnym stole. składniki na 3 porcje 3 płaty śledziowe solone 2 małe cebule 1 kwaskowate jabłko 1/2 puszki groszku konserwowego 5-6 małych korniszonów 2 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki cukru czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę drobno(...)odkładamy ( będą potrzebne do owijania jajek ) a pozostałe płaty kroimy na mniejsze kawałeczki i wrzucamy do miski. Do śledzi dodajemy odcisniętą z soku cebulę. Korniszony oraz obrane ze skórki jabłko kroimy w małą kosteczkę i wrzucamy do śledzi i cebuli. Odsączony z zalewy groszek konserwowy łączymy z zawartością miski. Do sałatki dodajemy majonez i śmietanę, całość doprawiamy odrobiną soli oraz
Smakowite Daniałyżki majonezu 3 łyżki posiekanej cebuli 3 łyżki posiekanego w kostkę jabłka Na dno salaterki rozkładamy połowę ćwikły, następnie pokrojone w kostkę śledzie (połowę), na to cebulę, jabłka, majonez, śledzie, resztę ćwikły i dekorujemy dowolnie
Gotowanie jest łatwePrzepis na wigilijnego śledzika, który zawsze się udaje, bo chyba nie ma łatwiejszego pomysłu na przekąskę z tej właśnie ryby. Śledź w śmietanie z odrobiną majonezu, jabłkiem i cebulą to już niezwodna klasyka na polskim stole. Składniki: 5 filetów śledziowych duża cebula sok z cytryny jabłko 1/2 szkl. śmietany lub ewentualnie jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sok z cytryny(...)sól, pieprz Śledzie namoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin, następnie pokroić w ukośne paski. Skropić sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w kostkę i sparzyć wrzątkiem. Jabłko również pokroić w kostkę. Śmietanę wymieszać z majonezem, jabłkiem i cebulą, doprawić pieprzem. Dodać pokrojone śledzie i ponownie zamieszać. Odstawić do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły
wyzwania kuchenne1 czerwona cebula natka pietruszki 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz Przygotowanie Warzywa ugotowałem w osolonej wodzie. Jajka ugotowałem na twardo. Jabłka i cebulę obrałem, drobno pokroiłem. Natkę pietruszki opłukałem, posiekałem. Ugotowane warzywa obrałem, pokroiłem w kostkę. Wszystkie składniki połączyłem. Doprawiłem solą i pieprzem. Dodałem majonez i jogurt. Delikatnie wymieszałem. Wstawiłem
R'n'G KitchenTutaj podaję Ci krótki przepis na smaczną surówkę z marchewki. Źródło: pixabay.com Składniki: kilka marchewek 2 soczyste jabłka sól pieprz Przygotowanie: Marchewkę i jabłka myjemy oraz obieramy. Następnie ścieramy wszystko na średnich oczkach tartki. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Jeśli lubimy słodkie surówki, możemy dodać jeszcze cukier. Smacznego
Jak u mamy