jabłka - 25490 przepisów (strona:621/1700)

TARTA JABŁKOWA NA TOKAJU Z BEZĄ WŁOSKĄ – fantastyczna! 205

łyżeczka * cukier z wanilią – 1 łyżka NADZIENIE: * Oremus Tokaji Szamorodni ( białe, słodkie wino ) – 500 ml * budyń waniliowy bez cukru – 2 op * cukier – 120 g * jabłka – 1 kg * skórka z cytryny BEZA WŁOSKA: * białko – 2 szt * drobny cukier – 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Z podanych składników zagniatamy ciasto, wstawiamy(...)minut do lodówki. NADZIENIE: Budynie rozprowadzamy w niewielkiej ilości tokaju, resztę gotujemy z cukrem i cały czas mieszając dodajemy rozrobiony budyń. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Jabłka ścieramy na grubych oczkach, odsączamy, dodajemy do masy budyniowej razem ze skórą z cytryny. CAŁOŚĆ: Ciasto wyciągamy z lodówki, chwilę zagniatamy rozwałkowujemy. Wykładamy tortownicę tworząc wysoką krawędź. Na cieście rozprowadzamy

Ostra na Słodko
deser z soków:łatwy,tani,pyszny... 123

Składniki: sok jabłko-mięta Hortex 500 ml, sok jabłko-truskawka-mięta Hortex 500 ml, budyń śmietankowy 2 opakowania, mąka ziemniaczana 2 łyżeczki, biszkopty okrągłe 300 gram, śmietana 30% 330 ml, cukier puder 2 łyżki, śmietanfix 1 opakowanie, sok z buraka 1/4 szklanki, starta czekolada mleczna 100 gram wysoka blaszka 25x18 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie rozsypać warstwę biszkoptów(...)soku jabłko-mięta wlać do garnka i zagotować, w reszcie soku wymieszać budyń z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej i wlać do soku, mieszając zagęścić, wylać od razu na biszkopty i na wierzch powciskać biszkopty, schować do lodówki do stężenia następnie tak samo zrobić z sokiem jabłko-truskawka-mięta i też na wierzch powciskać biszkopty, schować do lodówki z wyciśniętego soku

W Mojej Kuchni Lubię
Roladki z piersi kurczaka i łososia 196

pojedyncza pierś kurczaka 100g filetu łososia norweskiego bez skóry 5 plastrów szynki prosciutto lub parmeńskiej sól i pieprz do smaku Dodatki: 80g kaszy gryczanej surówka z marchewki, selera i jabłka Pierś kurczaka naciąć wzdłuż nie przecinając jednak mięsa do końca. Rozłożyć na płasko na desce i rozbić, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Mięso łososia oczyścić z ości(...)gotuję kaszę w osolonym wrzątku w stosunku 2:1, czyli jedna objętość kaszy na dwie objętości wody, aż do wchłonięcia wody przez kaszę. Przygotować surówkę z marchewki, selera i jabłka, według tego przepisu . Pieczeń wyciągnąć z piekarnika na deskę i pokroić w zgrabne krążki. Podawać od razu z kaszą i surówką. 1 porcja to ok. 400 kcal , węglowodany

Dietolog
Wątróbka jabłkowa- pieczarkowa 169

oraz poświęcenia się na maksa . Teraz kiedy wszystko to sobie ogarnełam , spokojnie mogę teraz poświęcić czas swojej pasji , czyli gotowaniu , i dziś chciała bym zaprosić na pyszną wątróbkę z jabłkiem oraz pieczarkami , mam nadzieje że znajdzie swoich zwolenników.  Potrzebne nam będą  250 wątróbki drobiowej  2 średnie cebulki  1 średnie jabłko  6 szt średnich pieczarek(...)patelnia jest dobrze rozgrzana , przekładam naszą wątróbkę na patelnie i podsmażam po obu stronach pod przykryciem , bo będzie strzelać . Kiedy nasza wątróbka się smaży , przygotowujemy naszą resztę , czyli obieramy jabłko , pieczarki oraz cebulkę , następnie kroimy w talarki , i kiedy nasza wątróbka jest dobrze podsmażona , dodajemy jabłko , pieczarki i cebulkę , dokładnie mieszamy tak aby składniki nam się razem podsmażyły , i zalewamy

Mój Smak
RACUCHY PIECZONE (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE, BLW, BEZ TŁUSZCZU, CUKRU, MĄKI I DROŻDŻY) 110

poobiedni deser.   Składniki na 20 racuchów: 1/4 szklanki kaszy jaglanej, 1/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej lub komosy ryżowej, 1 łyżka amarantusa, 70 ml wody, 2 bardzo duże jabłka lub 3 małe (ekologiczne), ewentualnie - garść porzeczek (o tej porze roku - mrożonych), Opcjonalne dodatki dla większych dzieci i dorosłych: 1/2 łyżeczki sody, 1 łyżeczka cynamonu lub wanilii(...)łyżka ksylitolu w pudrze do posypania. Wykonanie: Kaszę jaglaną i gryczaną lub quinoa oraz amarantus moczymy przez noc. Rano obficie przepłukujemy wodą. Umieszczamy w kielichu blendera wraz z jabłkami pokrojonymi na kawałki lub startymi. Dodajemy 100 ml wody. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Powstałą masę wylewamy partiami na papier, tworząc okrągłe placuszki o średnicy około 10 cm. Na racuszki

Jeść, by żyć w zdrowiu
Najlepszy owocowy keks (bez jajek i masła) 120

również na święta. Zapewniam Was, że gdy wypróbujecie mój przepis, nie wrócicie do standardowego keksa z bakaliami.👌 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki:(keksówka 26 cm) -360 g mąki orkiszowej -3 jabłka -1 marchewka -100 g orzechów (u mnie nerkowce) -100 g moreli suszonych -100 g śliwek suszonych -50 g żurawiny suszonej -50 g rodzynek suszonych -1 łyżka miodu -2 łyżki(...)łyżeczki sody -pół szklanki wody przegotowanej Przygotowanie: 1. Wszystkie bakalie (osobno) zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 min i odcedzamy na sitko, a następnie siekamy drobno. Orzechy również siekamy. Jabłka i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy miód, sok z cytryny i odstawiamy na 30 min. 2. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem

Zdrowie i pysznie na talerzu
Pieczona gęś 89

Pieczona gęś Wykwintny obiad lub uroczysta kolacja - przedstawiam przepis na pieczoną gęś.  Najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami lub kluskami śląskimi. 🍗🍲😋 Składniki: - gęś (porcje: 2 udka i pierś) - 5 jabłek - garść żurawiny - parę suszonych śliwek i rodzynek - olej rzepakowy - 8 łyżek - liść laurowy  - ziele angielskie - sól himalajska - pieprz ziołowy - majeranek(...)zioła toskańskie (opcjonalnie) - 4 ząbki czosnku Sposób przygotowania: - porcje gęsi obtoczyć w oleju, posypać solą i pieprzem oraz majerankiem i ziołami, następnie włożyć do głębokiego naczynia żaroodpornego; - czosnek obrać, jabłka pokroić w ćwiartki i wrzucić do naczynia razem z  żurawiną, śliwkami, zielem angielskim i liściem laurowym; - całość troszkę zalać wodą i zamknąć w żaroodpornym naczyniu i piec

MintTaste
Barszcz gdański 100

Kuchnia kaszubska Składniki pół kg kości wołowych 1 kg buraków 1 marchew 1 pietruszka por mały seler 1 cebula 1 łyżka masła kilka liści kapusty włoskiej 2 kwaśne jabłka 4 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki octu 4 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 3 liście laurowe majeranek sól pieprz mielony Przygotowanie Kości wraz(...)wrzenia, gotowałem około 1 godziny. Przecedziłem. Pokrojone buraki zalałem 1 litrem wody, dodałem ocet, doprowadziłem do wrzenia, gotowałem do miękkości ( około 1 godziny ). W połowie gotowania dodałem pokrojone jabłka. Przecedziłem. Wlałem oba wywary do jednego garnka, dodałem majeranek, zeszkloną na maśle bardzo drobno pokrojoną cebulę i czosnek roztarty z solą, wlałem wino, doprawiłem solą i pieprzem. Podałem z ziemniakami

R'n'G Kitchen
Sok na depresję 117

jabłka (300 g),  1 owoc kiwi (50 g),  orzechy laskowe (100 g) Sposób przygotowania: Cukinię umyć, obrać i wycisnąć sok w sokowirówce.  Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne i wycisnąć sok w sokowirówce.  Banany i kiwi obrać a następnie rozdrobnić na mus blenderem. Wszystkie składniki połączyć.  Do każdej porcji dodawać łyżkę drobno posiekanych orzechów

The Slow Life Wife
RACUCHY PIECZONE (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE, BLW, BEZ TŁUSZCZU, CUKRU, MĄKI I DROŻDŻY) 120

poobiedni deser.   Składniki na 20 racuchów: 1/4 szklanki kaszy jaglanej, 1/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej lub komosy ryżowej, 1 łyżka amarantusa, 100 ml wody, 2 bardzo duże jabłka lub 3 małe (ekologiczne), ewentualnie - garść porzeczek (o tej porze roku - mrożonych), Opcjonalne dodatki dla większych dzieci i dorosłych: 1/2 łyżeczki sody, 1 łyżeczka cynamonu lub wanilii(...)łyżka ksylitolu w pudrze do posypania. Wykonanie: Kaszę jaglaną i gryczaną lub quinoa oraz amarantus moczymy przez noc. Rano obficie przepłukujemy wodą. Umieszczamy w kielichu blendera wraz z jabłkami pokrojonymi na kawałki lub startymi. Dodajemy 100 ml wody. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Powstałą masę wylewamy partiami na papier, tworząc okrągłe placuszki o średnicy około 10 cm. Na racuszki

Jeść, by żyć w zdrowiu
Halloumi z pieczonymi warzywami i berberysem 128

łyżki suszonego berberysu 1 łyżka masła 150 g halloumi 100 g świeżego szpinaku sól i pieprz do smaku ¼ łyżeczki kminu rzymskiego, opcjonalnie 2 łyżki oliwy z oliwek Dip 1 jabłko 1 łyżka miodu 200 g greckiego jogurtu, 10% tłuszczu Brukiew i marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Kalafior podziel na różyczki. Umieść warzywa w naczyniu, posyp przyprawami i solą, skrop(...)łyżka wody i dodaj berberys. Smaż przez 30 sekund. Posyp warzywa berberysem i lekko przemieszaj. Na tej samej patelni usmaż pokrojony na kawałki halloumi i dodaj sałatki. Zetrzyj jabłko na tarce i wymieszaj z jogurtem i miodem. Podaj sałatkę z dipem.       Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Halloumi z pieczonymi warzywami i berberysem

codojedzenia
KAKAOWY JABŁECZNIK 113

kakaowe: 200 g masła (temp. pokojowa) 340 g mąki 125 g cukru trzcinowego 2 jajka 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg obranych jabłek 125 g cukru 2 galaretki truskawkowe Masa orzechowa: 130 g bakali :orzechów włoskich, rodzynek i skórki pomarańczowej 50 g cukru 1 łyżka soku z mandarynki Dodatkowo: Cukier puder(...)cukier. Dusimy do zmięknięcia. Na koniec wsypujemy galaretki w proszku. Dokładnie mieszamy. Masa orzechowa: 1.Miksujemy składniki na masę. Składanie ciasta: Podpieczony spód smarujemy masą orzechową, a następnie wykładamy jabłka. Posypujemy startym na tarce pozostałym zamrożonym ciastem. Pieczemy w 180 st. C ok. 30 min. Upieczone ciasto studzimy. Dekorujemy cukrem pudrem *Ciasto smakuje wyśmienicie zwłaszcza na ciepło z kulką lodów

Marcepanowa kuchnia
Kasza jaglana 107

śniadanie kasza jaglana z dodatkami. Składniki 4 łyżki kaszy jaglanej kubek gorącej wody szczypta soli prażone pestki dyni suszona morwa biała siemię lniane płatki migdałów żurawina suszona pół tartego jabłka domowy sok malinowy Do małego garnka wlej kubek gorącej wody, dodaj szczyptę soli,zagotuj. Dodaj opłukaną we wrzątku kaszę jaglaną i zamieszaj. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem(...)Kasza gotowa.Już tak ugotowana kasza jaglana jest pyszna sama w sobie i można ją takową jeść. Jeśli chcesz możesz wzbogacić ją o ulubione owoce czy pestki.Pół tartego jabłka dodałam po to, aby nabrała przyjemnej wilgoci. Dodałam żurawinę suszoną, pestki dyni, siemię lniane, płatki migdałów,morwę białą suszoną, a całość polałam sokiem z malin! Po takim śniadaniu odzyskasz

Z Kuchni Do Kuchni
Kapuśniak ze świeżej kapusty po rosyjsku 94

Danie z kuchni rosyjskiej Składniki pół głowki białej kapusty 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki cebula biała rzepa 3 kwaśne jabłka 1 l bulionu wołowego 3 łyżki masła pół szklanki kwasu z kiszonych ogórków sól pieprz kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy koperek Przygotowanie Łodygi selera, marchew oraz rzepę obrałem, pokroiłem w słupki, a obraną cebulę w dużą kostkę(...)zalałem bulionem i szklanką wody, gotowałem 30 minut. Poszatkowaną kapustę dodałem do gotującej się zupy. Dodałem pieprz, ziele angielskie, sól, i liść laurowy. Gotowałem kilka minut. W międzyczasie obrałem jabłka, wypestkowałem, pokroiłem w drobną kostkę, dołożyłem do zupy. Gotowałem kapuśniak jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania wlałem do niej kwas ogórkowy, zagotowałem. Podałem z razowym chlebem. Przed podaniem posypałem

R'n'G Kitchen
Śledzie w śmietanie według przepisu mojej Mamy 143

już za parę dni „śledzik”, to mam nadzieję, że przepis będzie jak znalazł . Składniki: 300 g filetów śledziowych solonych 3 – 4 duże ogórki kiszone 1 duże jabłko 2 cebule 250 g śmietany kwaśnej 18% Sok z ½ cytryny Pieprz Mleko Wykonanie: Śledzie moczyć w wodzie z mlekiem przez ok. 3 godziny. Następnie odsączyć i pokroić w paski. Jabłko umyć i obrać(...)skórki oraz wykroić gniazdo nasienne. Jabłko, ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Śmietanę wymieszać z cytryną i pieprzem. Sosem zalać śledzie, jabłko, ogórki i cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać. Najlepiej odstawić na kilka godzin do lodówki. Przechowywać w lodówce. Smacznego!!!   Polecam również inne przepisy: http://www.przepisybabci.com.pl/2014/06/09/sledzie-po-japonsku-ryba/ http://www.przepisybabci.com.pl/2014/11/23/sledzie-po-lowicku/ http://www.przepisybabci.com.pl/2015/01/10/sledzie-w-sosie-smietanowo-majonezowym/ http://www.przepisybabci.com.pl/2017/12/05/rozowe-sledzie-mistrzowski-smak/

Przepisy Babci