Składniki : 35 dkg miąższu z dyni bez pestek i skórki 2 duże jabłka 20 dkg masła 20 dkg cukru 3 duże jajka 25 dkg mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania ( opcjonalnie ) Sposób wykonania : D ynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki ( najlepiej to zrobić stołową łyżką ), miąższ kroimy na małe kawałki. Ścieramy ta tarce o dużych(...)oczkach. Jabłka kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne ( nie obieramy ze skórki, chyba że ktoś chce ), kroimy na małe kawałki lub cienkie ćwiartki. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier i dalej ucieramy. Jajka rozbijamy widelcem lub trzepaczką i dodajemy stopniowo do ucieranej masy. Gdy masa się już dobrze połączy ze sobą, wlewamy mleko, mieszamy. Wsypujemy partiami przesianą
Przepisy i porady kulinarnePuszyste racuszki z jabłkami bez drożdży i proszku do pieczenia Racuchy to idealne śniadanie, nie tylko dla dzieci. Racuszki z owocami, cukrem pudrem, miodem lub syropem klonowym skuszą niejednego łakomczucha. Najczęściej ciasto na racuchy swoja pulchność zawdzięcza obecności drożdży, proszku do pieczenia lub sody. Ale mój przepis nie zawiera żadnego z tych składników, a racuszki wychodzą puszyste jak chmurka(...)porcja) 1 jajko + 1 dodatkowe białko ¾ szklanki mleka ok. ¾ szklanki mąki ¼ szklanki wody ½ łyżeczki cukru 1 łyżeczka miodu 2 szczypty soli - do ciasta i do piany ½ łyżeczki przyprawy piernikowej ½ jabłka lub gruszki pokrojonego w plasterki miód, syrop klonowy lub cukier puder oraz inne pyszności do dekoracji Przygotowanie racuchów zaczynamy od przygotowania ciasta, które przed smażeniem placuszków musi odpocząć
KorniszonkiPuszyste racuszki z jabłkami bez drożdży i proszku do pieczenia Racuchy to idealne śniadanie, nie tylko dla dzieci. Racuszki z owocami, cukrem pudrem, miodem lub syropem klonowym skuszą niejednego łakomczucha. Najczęściej ciasto na racuchy swoja pulchność zawdzięcza obecności drożdży, proszku do pieczenia lub sody. Ale mój przepis nie zawiera żadnego z tych składników, a racuszki wychodzą puszyste jak chmurka(...)porcja) 1 jajko + 1 dodatkowe białko ¾ szklanki mleka ok. ¾ szklanki mąki ¼ szklanki wody ½ łyżeczki cukru 1 łyżeczka miodu 2 szczypty soli - do ciasta i do piany ½ łyżeczki przyprawy piernikowej ½ jabłka lub gruszki pokrojonego w plasterki miód, syrop klonowy lub cukier puder oraz inne pyszności do dekoracji Przygotowanie racuchów zaczynamy od przygotowania ciasta, które przed smażeniem placuszków musi odpocząć
Gotujemy i jemyRacuszki zawsze przywołują miłe wspomnienia A wiecie, że nawet te tradycyjne można przygotować w lepszej, zdrowszej wersji? Oto przepis na racuszki owsiane z dodatkiem jabłek, miodu i cynamonu. Ta wersja idealnie pasuje na jesień Użycie mąki owsianej zapewnia nam więcej błonnika, którego spożycie jest bardzo ważne dla zachowania zdrowia. Racuszki to pomysł na pyszne danie zarówno dla małych(...)jeśli macie dużą rodzinkę, polecam podwoić listę składników Składniki (na 16 sztuk): 2 jajka, 1 szklanka mleka 1,5%, 1,5 szklanki mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych), 2 jabłka, łyżka miodu, 1 łyżeczka cynamonu, płaska łyżeczka sody oczyszczonej, masło klarowane (do smażenia). Racuszki owsiane – sposób przygotowania Na początek wlewamy do garnuszka mleko, dodajemy miód i cynamon. Całość chwilkę
Natka Pietruszkimasła 82% 1 szklanka cukru (można zamiast białego dodać cukier brązowy) 3 ½ szklanka mąki 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia Cukier waniliowy Cynamon Ok. 1 kg jabłek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Jabłka umyć, wydrążyć z ziaren i obrać (powinniśmy mieć takich jabłek ok.600-700g). Pokroić w drobną kostkę. Posypać 1 łyżką cynamonu i odstawić. Z pozostałych składników zagnieść kruszonkę(...)kruszonki wykładamy na blachę (23cm x 35cm), wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Jabłka zlać z soku. Rozłożyć na kruszonce. Następnie wykładamy w miarę równomiernie resztę kruszonki. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem ok. 45-50 minut. Możemy polać lukrem, lub posypać cukrem pudrem. Ja osobiście wolę tą bogatszą wersję, z lukrem Smacznego!!! Jabłecznik-na-kruszonce Pobierz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Przepisy Babcikawą i przysłowiowym papierosem nie należy do naszych nawyków. Stawiamy na porządną dawkę węglowodanów, najlepiej w towarzystwie aromatycznych przypraw i owoców. Tym razem postawiliśmy na iście jesienne smaki. Suszone jabłko, cynamon, świeże figi kojarzą się ze złotymi liśćmi za oknem i chłodnymi porankami. Miód z kwiatów pomarańczy, który przywieźliśmy ze sobą z Cypru idealnie komponuje się z całym śniadaniem. Miód(...)działa antybakteryjnie i jest swoistym antidotum na przeziębienie i grypę. PŁATKI GRYCZANE Z FIGĄ, MIODEM I SUSZONYMI JABŁKIEM (2 porcje) Składniki 300 ml mleka 6 łyżek płatków gryczanych błyskawicznych 2 figi 6 plasterków suszonego jabłka 2-3 łyżki miodu szczypta cynamonu, imbiru i kardamonu Jak zrobić? Mleko podgrzewam, wsypuję płatki, dodaję cynamon, imbir i kardamon. Gotuję
W kuchni Karmel-itkijajko szklanka jogurtu naturalnego 0,5 szklanki oleju 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru małe opakowanie cukru wanilinowego lub kilka kropli aromatu 3 jabłka cynamon WYKONANIE: Piekarnik nastawiamy na 190 st. C ustawienie góra dół. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Układamy na dnie formy i posypujemy(...)wbijamy jajko, wlewamy jogurt i olej. Dosypujemy cukry, proszek do pieczenia i razem mieszamy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy i dosypujemy do ciasta. Mieszamy tylko do połączenia. Ciastem zalewamy jabłka i pieczemy ok 40 minut do suchego patyczka. Gdy upieczone ciasto przestygnie odwracamy, żeby jabłka były na górze. Posypujemy cukrem pudrem. Życzę smacznego :) Bardzo podobne ciasto JADĄ GOŚCIE
Pani na deserDeser który przygotujemy w kilka chwil. Jabłka zapieczone w chrupiącym cieście francuskim.Prosto i pysznie tak jak lubimy najbardziej :) Możemy polukrować lub po prostu oprószyć cukrem pudrem. 1 arkusz ciasta francuskiego 3 średniej wielkości jabłka 1 żółtko jajka cukier puder Ciasto francuskie rozwijamy. Jabłka obieramy i wycinamy gniazda nasienne, kroimy na połowę. Połówki jabłek układamy na połowie ciasta, zostawiając
Andzia Pichcipieczenia 0,5 szklanki cukru pudru 5 żółtek 20 dag masła bułka tarta PIANKA: 5 białek 0,5 szklanki cukru kryształu 1 budyń lub kisiel NADZIENIE: 1,5 kg jabłek 30 dag śliwek 1-2 łyżki cukru ok.1 łyżka cynamonu WYKONANIE: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na bok. CIASTO: Mąkę przesiewamy razem z pudrem(...)kruszonki'' i uklepujemy, chowamy do lodówki (pozostałe ciasto również) PIANKA: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier i dobrze ubijamy. Na końcu wsypujemy budyń. Miksujemy na małych obrotach. Jabłka dobrze odciskamy, ze śliwek usuwamy pestki i przepoławiamy. SKŁADANIE CIASTA: Ciasto w blaszce posypujemy bułką tartą, wykładamy jabłka i śliwki, posypujemy cynamonem wg. gustu. Wykładamy równo pianę i posypujemy kruszonką. Pieczemy
Pani na deserCiasto bardzo szybko się robi. tortownice miałam 24 cm ledwo się wszystko zmieściło ale też da się upiec w takiej ,ale polecam tortownice 26 cm . składniki 1,5 kg jabłek obranych i startych na tarce 20 dag borówek umytych 2 1/2 szklanki bułki tartej 2 1/2 szklanki mąki 2 1/2 cukru kryształu ale może być ciut mniej niż 1/2 szklanki(...)słodkie 1 1/2 margaryny może się wydawać dużo ale nie zawsze całość się zużywa . przygotowanie Mąkę ,bułkę tartą ,cukier kryształ wymieszać w jednej misce i podzielić na 3 części . Jabłka podzielić na 2 części . Przygotować tortownicę i wyłożyć papierem do pieczenia . 1 suchą warstwę wysypujemy na dno tortownicy i kładziemy parę plasterków margaryny, potem wysypać jabłka a na to połowę
Moje WyrobyJeśli szukacie pomysłu na śniadanie, podwieczorek czy posiłek dla dzieci do szkoły to dziś polecam pyszne placki z jabłkami na kefirze. Wychodzą pulchne, lekkie a przepis na nie jest bardzo prosty i tak szybki, że można je przygotować w czasie, kiedy dzieci szykują się rano do szkoły. Moja córka uwielbia przeróżne placki i te również zjadła z apetytem na śniadanie(...)także poprosiła o porcję placków do lunch boxu i zabrała do szkoły. Składniki: * 400 ml kefiru * 2 szklanki mąki * 2 jabłka * 1 jajko * pół łyżeczki sody * 2 łyżki cukru * szczypta soli * cynamon do smaku (opcjonalnie) * olej do smażenia * cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka obrać ze skórek, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski wsypać mąkę, sodę, cukier, sól
Zrób to smacznieMimo, że wyglądają niepozornie, to zapewniam Was, że są przepyszne. W szczególności polecam je dla najmłodszych. Mój trzyletni syn nie umiał się nimi najeść ;-) Dodałam dużą ilość jabłka, dlatego też wychodzi z podanych składników większa ilość babeczek niż zwykle. SKŁADNIKI 450 g jabłek (2 średnie) 1/2 cytryny 1 łyżeczka cynamonu 100 g masła 2 jajka szczypta soli 100 g cukru(...)tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Formę do babeczek wypełnić papierowymi papilotkami. Masło roztopić i zostawić do ostudzenia. Jabłka obrać ze skóry, wyciąć gniazda nasienne, po czym pokroić w niewielką kostkę. Przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, posypać cynamonem i wymieszać. Do jednej miski wbić jajka, dodać sól
Passions hobbies lifeŚmiało mogę powiedzieć że to jest najlepszy jabłecznik jaki jadłam. Jabłka dodane są surowe, nie smażone i starte na tarce. Na biszkopcie orzechowym z migdałami, orzechami laskowymi i śmietaną. Czego chcieć więcej, chyba że kolejnego kawałka. biszkopt orzechowy: 5 jaj wielkość M 1/2 szklanki mąki z orzechów arachidowych/ można zastąpić innymi mielonymi orzechami/ 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru trzcinowego masa jabłkowa: 1 i 1/2 kg jabłek 3 galaretki cytrynowe 750 ml wody krem budyniowy: 2 opakowania budyniu 80 g 1/2 szklanki cukru 2 i 1/2 szklanki mleka 330 ml śmietany kremówki 30 % wierzch: 60 g płatków migdałowych 30 g orzechów laskowych Biszkopt: Jajka wbijam do miski, dodaję cukier i ubijam mikserem
wesoła kuchniaWitajcie, Dzisiaj polecam pyszny orzechowiec z jabłkami. W połączeniu z kremem orzechowym smakuje rewelacyjnie i z pewnością zaspokoi gusta waszych gości. Ciasto po prostu rozpływa się w ustach Biszkopt orzechowy: Składniki: 5 jajek 25 dag mielonych orzechów ¾ szklanki cukru 3 łyżki mąki tortowej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Orzechy zmielić w chopperze lub blenderze(...)push({}); Wykonanie: Mleko, cukier, cukier waniliowy prażyć w garnku na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Masę przestudzić. Masło utrzeć dodając partiami przestudzone orzechy. Mus jabłkowy: Składniki: 1 kg jabłek obranych i oczyszczonych z ziaren 2 galaretki agrestowe lub winogronowe 1 szklanka wody Wykonanie: Obrane i oczyszczone jabłka pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dolać szklankę wody i gotować chwilę
Przepisy Babcinamiastkę sernika :) Robiłam kiedyś podobne w wersji czekoladowej, tym razem jednak postanowiłam je trochę bardziej odchudzić. Ciasto można przygotować z dojrzałego banan, ja użyłam musu jabłkowego zrobionego z 1 jabłka (niżej zanajdziecie przepis), który bardzo polecam bo do tych muffinek pasuje idealnie, w końcu jabłko i cynamon to jedno z najlepszych połączeń. Użyłam również mąki pełnoziarnistej, mleka migdałowego oraz roztopionego(...)używam silikonowych) - mniej więcej do 3/4 wysokości. Następnie na środek ciasta nałożyć po 2 łyżeczki nadzienia serowego i wymieszać delikatnie z ciastem. Piec ok. 25 minut. *Jabłko pokroić w drobną kostkę, wrzucić do rondelka, dodać 2 łyżki ksylitolu lub cukru brązowego oraz 3 łyżki wody i gotować na średnim ogniu, aż jabłko zmięknie (w razie potrzeby dolewać wody
Healthy food explorer