zrobiłam ta akurat z tego, co miałam w domu. Muszę przyznać, że wyszła naprawdę dobra w smaku. Prosta, smaczna surówka do obiadu z kapusty pekińskiej, papryki, pomidora, cebuli i jabłka, z zieleniną. Bez majonezu, więc niezbyt tucząca. Zdrowa, pełna witamin i kolorów.Doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju mięs. 6 liści kapusty pekińskiej 1 małe jabłko 1 średnia czerwona(...)sól pieprz cukier Liście kapusty umyć i drobno pokroić. Pomidor umyć i pokroić na małe kawałki. Paprykę umyć i pokroić w dość drobną kosteczkę. Cebulę obrać posikać bardzo drobno. Jabłko obrać i zetrzeć na jarzynowych oczkach tarki. W szklance wymieszać sok z cytryny, olej, natkę, koperek i przyprawy. Wszystkie składniki umieścić w salaterce. Wszystko zalać sosem i dokładnie wymieszać. Podawać
Krylowa Kuchnianaszych miesięcznic, to wyjdzie na to, że kaczka w pomarańczach uświetniła sobą aż 4 ważne daty. Udostępnij Kaczka w pomarańczach – składniki 1 kaczka (ok. 2kg) 2 pomarańcze 1 jabłko 2 łyżki majeranku sól i pieprz do natarcia kaczki 1 / 2 szklanki wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kaczkę dokładnie umyć, obficie natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem – zarówno na zewnątrz(...)wnętrzu. Jabłko umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na ósemki. Pomarańcze sparzyć i podzielić na części. Jabłkiem i cząstkami jednej pomarańczy nadziać kaczkę. Do naczynia, w którym będzie pieczona kaczka, wlać 1 / 2 szklanki wody, wyłożyć resztę obranych cząstek pomarańczy, położyć kaczkę piersią do góry. Wstawić do nagrzanego do 160 o C piekarnika, piec z termoobiegiem 2,5 godziny . Podczas
niecodziennikparypierwsza “pierzynkowa” sałatka śledziowa . Moim zdaniem najlepsza. Składniki na śledzie pod pierzynką 4 filety śledziowe a’la Matjas 3 ziemniaki 2 jajka 2 średnie buraczki 1 jabłko 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Filety śledziowe opłukać, a w razie potrzeby moczyć je przez godzinę w zimnej wodzie, aby pozbyć(...)umyć i ugotować w łupinkach. Ostudzić, obrać i pokroić w małą kostkę. Buraki można także zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka ugotować na twardo, pozostawić do wystygnięcia, obrać. Jabłko umyć, obrać skórkę, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w wąskie paski lub małą kostkę. W miseczce wymieszać majonez, śmietanę oraz musztardę. W salaterce ułożyć warstwę ziemniaków, śledzi, buraczków oraz jabłka
niecodziennikparykwaskowata i bardzo aksamitna, konsystencją przypomina nieco gęsty budyń z dodatkiem orzechów, aż chce się sięgać po kolejną łyżeczkę. Udostępnij Moczka śląska – składniki Kompot wigilijny: 100 g suszonych jabłek 100 g suszonych śliwek (najlepiej wędzonych) 2 wędzone gruszki 100 g rodzynek 5 goździków 1 kawałek kory cynamonu lub 1 / 2 łyżeczki mielonego cynamonu Pozostałe składniki moczki(...)migdałów 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka masła 3-4 łyżki prawdziwego miodu 2 łyżki soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kompot wigilijny: Jabłka, gruszki, śliwki, rodzynki wrzucić do garnka i zalać 2 litrami wody, dodać goździki, kawałek kory cynamonu lub cynamon mielony. Gotować na małym ogniu, pod uchyloną przykrywką przez godzinę
niecodziennikparyupiekłem taki 100% pełnoziarnisty mieszany (66% orkisz, 17 % gryka, 17% pszenica). Robiony identycznie jak żytnie, w zaczynie zakwaszone 33% całkowitej mąki (połowa orkiszowej). Dodatek namoczonego siemienia i tartego jabłka opóźnia czerstwienie i zapobiega kruszeniu się chleba. Zaczyn (fermentacja 18 h w 25-27oC): 30 g zakwas żytni 150 g letnia woda 3 g sól(...)sól 15 g miód 150 g mąka orkiszowa pełnoziarnista 75 g mąka gryczana pełnoziarnista 75 g mąka pszenna pełnoziarnista potem: 25 g siemię lniane wcześniej namoczone 50 jabłko lub marchew (drobno starte) woda do korekty konsystencji Wymieszać krótko ciasto do połączenia składników, zostawić na 5 minut. Dodać siemię i jabłko, wmieszać równomiernie w ciasto, ewentualnie dodać trochę wody
Przepisy na domowy ser i chlebdomu. Jak czegoś brakuje to szukam zamienników i w ten oto właśnie sposób wykombinowałam gofry. Normalnie użyłabym babanów, ale nie miałam więc wykorzystałam puree z dyni (z musu z jabłek robiłam następnego dnia i też wyszły super). Baterie do wagi też mi się wyczerpały, więc miarą jest dowolny kubek lub szklanka. ps. Gofry po lekkim wystygnięciu robią ssię chrupiące(...)sztuk: 2 kubki mąki (u mnie tortowa) 1,5 kubka mleka 0,5 kubka oleju roślinnego szczypta soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 czubate łyżki musu z jabłek/puree z dyni/1 zblendowany banan/2 jajka Przygotowanie: Dokładnie wszystko wymieszaj. Piecz gofry na złoty kolor (moja gofrownica potrzebowała 5 minut). Smacznego! OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA Artykuł Szybkie
greenscarfawokado i jabłka przygotowałam z mąki z niebieskiej kukurydzy (można użyć zwykłej kukurydzianej) i podałam jako przekąskę na Read More Artykuł Bliny kukurydziane z sałatką z awokado i jabłka pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog kulinarny
FlymetothespoonKulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie też inne pyszne dania z drobiem w roli głównej: Roladki z indyka w sosie grzybowym Buddha-bowl: ryż, kurczak, awokado Kaczka pieczona z jabłkami Obiadowa miska pełna zdrowia(...)kurczakiem Pierś z kaczki w winie i żurawinie Smażony bukiet z warzyw z kurczakiem Kurczak (marynowany w solance) pieczony w garnku rzymskim Pieczona kaczka z kaszą gryczaną i jabłkami Udźce z kurczaka w dymnym sosie Udka z kurczaka pieczone w garnku rzymskim Potrawka z indyka z marchewką i groszkiem Potrawka z indyka z marchewka i groszkiem Czas przygotowania
Kulinarne przygody Gatitykonsystencji. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Mango lassi → Smoothie z jarmużu, banana i jabłka → Smoothie pomarańczowo – dyniowe z imbirem → Smoothie z selera naciowego, jabłka i płatków owsianych → Zupa krem z batata z rozmarynem
Oryginalny smaknawet skwarki, tyle, że te zrobione są z jabłek. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Przepis na wegański smalec z fasoli Składniki: 400 gramów białej fasoli suszonej, 3 cebule, 1 jabłko (najlepiej winne), majeranek, sól, pieprz. Zrób tak: fasolę namocz przez 12 godzin, następnie ugotują ją do miękkości w osolonej wodzie – powinno jej być tylko tyle, aby przykrywała ziarna(...)oleju pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając przez około 15 minut. Będzie jednocześnie się dusić, dzięki czemu zamieni się konfiturę. Następnie dodaj pokrojone w drobną kosteczkę jabłko, dopraw sporą ilością majeranku, a także pieprzem i solą. Smaż jeszcze często mieszkając jeszcze kilka minut. Wszystko wymieszaj ze zmiksowaną fasolą i schłodź w lodówce. Rada: wegański smalec świetnie sprawdza
Kulinarna Polska