jabłka - 25490 przepisów (strona:582/1700)

Domowy smalec ze skwarkami i cebulką 48

Domowy smalczyk to pyszny dodatek do chleba, który spodoba się wszystkim miłośnikom kanapek i różnych past. Składniki: 1kg słoniny 1 duża cebula pół jabłka 2 ząbki czosnku majeranek sól pieprz Sposób przygotowania: Słoninę pokroić w kostkę. Wrzucić do gara i wytapiać. Jak skwareczki zaczną się lekko rumienić dodać 1 dużą cebulę, pół startego jabłka oraz 2 ząbki czosnku

Wasze Przepisy
Kasztanowe ciasto z jabłkami 75

Używacie mąki kasztanowej? Ma ona lekko słodkawy smak z lekką nutą goryczki i dlatego w naszej kuchni używam jej często. Tym razem upiekłam przepyszne, wilgotne ciasto z jabłkami. Zniknęło dość szybko bo jakże inaczej, jest przepyszne. Polecam każdemu do wypróbowania. Ciasto z jabłkami. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Makowiec japoński 183

łącznie 400g) 1,5 szkl. cukru pudru 2,5 szkl. mleka 3,2 % 8 jajek masło (200g) 200g kaszy manny (sypka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia olejek migdałowy 5 jabłek obranych i startych na grubych oczkach bakalie (dałam garść rodzynek, 1 sporą łyżkę skórki pomarańczowej) Sposób przygotowania: Mak zalać mlekiem, zagotować, mieszać żeby się nie przypalił, odstawić aż napęcznieje(...)wchłonie mleko. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, mak, olejek i zmiksować. Kaszę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy makowej, zmiksować. Dodać bakalie oraz starte jabłka, wymieszać łyżką drewnianą. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy makowej i wymieszać delikatnie. Ciasto wylać na blachę 25×25 wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać

Wasze Przepisy
Racuchy z jabłakami i daktylami 110

Racuchy drożdżowe z jabłkami i daktylami, pachnące cynamonem - na podwieczorek lub na przekąskę w ciągu dnia! Może nie zachwycają równym kształtem, ale smakują pysznie! Składniki: 250g mąki, ok 220 ml mleka,  2 łyżki cukru pudru, 30 g cukru wanilinowego (opakowanie), łyżeczka cynamonu, 5 g suchych drożdży, jajko, średniej wielkości jabłko, 5 suszonych daktyli, olej do smażenia Przygotowanie(...)mąki dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy, drożdże, cynamon, jajko, ciepłe (ale nie gorące) mleko. Mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Jabłko obieramy, kroimy w kostkę, daktyle kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do ciasta. Mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na około godzinę. Na patelnię wylewamy olej, tak aby dokładnie przykrył całe dno. Mocno rozgrzewamy. Za pomocą łyżki nakładamy ciasto

Lena Gotuje
INSPIRACJE NA TEGOROCZNE ŚWIĘTA – SERNIKI, MAKOWCE, PIERNIKI I INNE! 68

SERNIK Z MUSEM Z MLECZNEJ CZEKOLADY SERNIK KOKOSOWY NA KRUCHYM, CZEKOLADOWYM, CIEŚCIE SERNIK NA OLEJU SERNIK Z MUSEM Z OWOCÓW LEŚNYCH SERNIK GOTOWANY Z PIERNICZKAMI NA BISZKOPCIE SERNIK Z JABŁKAMI SERNIK SZACHOWNICA SERNIK Z PIANKĄ I BRZOSKWINIAMI SERNIK TIRAMISU SERNIK WIEDEŃSKI MOZAIKA – CIASTO CZEKOLADOWE Z PEPSI I MASĄ SEROWĄ SERNIK Z PALONYM MASŁEM SERNIK CASTINGOWY SERNIK KOKOSOWY NA KAKAOWYM(...)MAKOWCE SEROMAK – ŚWIĄTECZNY SERNIK Z MAKIEM ŚWIĄTECZNA TARTA SEROWO-MAKOWA MAKOWIEC / ROLADA DROŻDŻOWA Z MAKIEM PIJAK / CYCKI MURZYNKI MAKOWA PANIENKA Z BRZOSKWINIAMI MAKOWIEC Z JABŁKAMI – JAPOŃSKI CIASTO MAKOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I POMARAŃCZAMI CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I BRZOSKWINIAMI MAKOWIEC NA BISZKOPCIE

Ostra na Słodko
Surówka biskupa 76

sałatka na pewno przypadnie do gustu domownikom. Danie obiadowe z tą surówką będzie jeszcze większą pokusą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka biskupa – składniki: mała główka czerwonej kapusty 2 duże jabłka 3 marchewki sok z cytryny 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki chrzanu 3 łyżki majonezu sól i pieprz cukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka biskupa – sposób wykonanie: 1.Kapust(...)należy drobno poszatkować. Przełożyć do miski i posolić. Następnie utłuc ją tłuczkiem parę minut, aby zmiękła i trochę puściła sok. Marchewkę i jabłka obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy do kapusty. Mieszamy. W osobnej miseczce przygotowujemy sos. W tym celu do miski wlewamy jogurt, majonez, 2 łyżeczki chrzanu, sól,pieprz do smaku oraz pół łyżeczki cukru

Olcia gotuje!
Sałatka z pieczarkami 106

Składniki : 10 średniej wielkości ugotowanych krótko pieczarek 4 jajka 2 ogórki kiszone lu konserwowe 2 średniej wielkości obrane ze skórki jabłka sól, pieprz, majonez P rzygotowanie : Pokrojone dość drobno pieczarki lekko odcisnąć, bo osączenie ich na sicie będzie nie wystarczające Ugotowane, obrane jajka pokroić w kostkę Ogórki również pokroić w kostkę i odcisnąć z nadmiaru soku Obrane jabłka

Proste Potrawy
Świąteczna szarlotka z kremem migdałowym 94

Przepis na pyszną, ale dosyć nietypową szarlotkę w formie tarty na aromatycznym, migdałowym kruchym cieście. Aromatyczne jabłka o korzennym aromacie idealnie komponują się z aksamitnym i delikatnym kremem migdałowym. Myślę, że jest to ciekawa propozycja na święta, zachęcam do wypróbowania. Świąteczna szarlotka z kremem migdałowym -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Świąteczna szarlotka z kremem migdałowym 94

Przepis na pyszną, ale dosyć nietypową szarlotkę w formie tarty na aromatycznym, migdałowym kruchym cieście. Aromatyczne jabłka o korzennym aromacie idealnie komponują się z aksamitnym i delikatnym kremem migdałowym. Myślę, że jest to ciekawa propozycja na święta, zachęcam do wypróbowania. Świąteczna szarlotka z kremem migdałowym -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Sałatka zimowa z jabłkiem, granatem i dressingiem pomarańczowym 72

pysznego. W zimowym okresie można taką prostą sałatkę wyczarować z użyciem naprawdę niewielkiej ilości składników, co nie odbija się wcale na smaku. Wkomponujcie w standardową mieszankę sałat plasterki jabłka, soczyste pestki granatu, chrupiące pistacje i magia na talerzu czyni się sama. Do tego pomarańczowy dressing – bardzo w zimowym klimacie. Składniki (na 2 duże porcje): 3 garści mieszanki sałat(...)garści liści rukoli 1 jabłko około 3 duże łyżki pestek granatu połowa małej czerwonej cebuli 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki z grubsza posiekanych orzechów pistacjowych Na dressing: 4 łyżki oliwy sok z połowy pomarańczy – z niego bierzemy dwie łyżki na zalanie cebuli łyżeczka musztardy Dijon skórka otarta z połowy pomarańczy sól i pieprz do smaku łyżeczka syropu

Smaczna Strona
Pierniczki – szybki przepis 88

często otwieracie okna to wystarczy pozostawić je na kilka dni w otwartym pudełku . Z kolei jeśli dużo grzejecie i w domu jest sucho , do pudełka możecie włożyć kawałki obranego jabłka i wymieniać je co drugi dzień na świeże. Wówczas pierniczki wchłoną wilgoć z jabłek . Pamiętajcie, że chrupiące pierniczki też mają swój urok i swoich fanów, dlatego warto część

WegePrzepis
Schab nadziewany śliwkami zapiekany z warzywami. 79

sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 łyżka ziół prowansalskich szczypta majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka soli lub domowej wegety   3 cebule 3 duże marchewki 3 jabłka   1 szklanka dobrego oleju 1/2 szklanki wody 100 ml słodkiej śmietanki do sosu warzywnego       Wykonanie:   Schab myjemy i osuszamy, do mleka dodajemy 1 startą(...)otwory tak żeby nadziać je śliwkami. Wszystkie przyprawy mieszamy razem i dobrze nacieramy nimi schab. Schab przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy olejem z wodą i obkładamy pokrojonymi warzywami i jabłkami. Przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni i pieczemy pod przykryciem około 45/50 minut. Następnie ściągamy folię i zapiekamy z wierzchu około 20 minut. Czy schab

Sama słodycz i szczypta chili
Piernikowe rogale 88

posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką. Składniki na nadzienie piernikowe: 300 g prażonych jabłek z cukrem ( mogą być ze słoika) 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka masła 5 łyżek kakao typu nesquik ( rozpuszczalne) Jabłka z masłem

Domowe ciasta
Grzaniec z cydru z goździkami 98

Przyszedł czas na rozgrzewające napoje. Grzaniec z cydru z goździkami jest przepyszny.  butelka cydru 8 szt goździków jabłko Do naczynia wlewamy cydr i gózdzki. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy temperaturę  aby lekko wrzał. Gotujemy ok 5 minut. Potem dodajemy jabłko pokrojone w ósemki. I gotujemy ok 2 minut.  Przelewamy do szklaneczek termicznych, wkładamy kawałki jabłek

AZgotuj!