mięso było soczyste i kruche najlepiej namoczyć je przez kilka godzin w solance, a w trakcie pieczenia, polewać ptaka wytworzonym sosem. Do perliczki pasują takie dodatki, jak pomarańcze, jabłka, żurawina oraz grzyby. Moją perliczkę nafaszerowałam kaszą pęcak z aromatycznymi, suszonymi borowikami, które zakupiłam w sklepie Spiżarnia.SchroniskoSmaków.pl SKŁADNIKI: MIĘSO 1 perliczka 1300 g 100 ml bulionu warzywnego(...)koniec pieczenia (ostatnie 15 minut) odkrywamy naczynie i przypiekamy delikatnie boczek oraz skórkę. Do swojej perliczki zamiast wina, podałam kieliszek czerwonego barszczu na wywarze warzywnym z dodatkiem chrzanu, jabłek i czosnku. Pychotka. Barszcz zakupicie tu- https://www.spizarnia.schroniskosmakow.pl/barszcz-czerwony-na-wywarze-warzywnym.html Pandemia nie odpuszcza ani na chwilę a liczba infekcji koronawirusem rośnie z dnia na dzień. Do tego dochodzą grypy i przeziębienia
Kasia i jej kobiecy światzbliżonych): 250 g niebieskiego maku, 75 g oleju kokosowego, 1 średni bardzo dojrzały banan o wadze około 110 g (bez skóry), 2 niewielkie, nieobrane jabłka pozbawione gniazd nasiennych o wadze około 200 g, 125 g suszonych daktyli (niesiarkowanych), 1 szklanka suszonych owoców (niesiarkowanych) – użyłam mieszanki rodzynek i suszonych wiśni, świetnie sprawdzi się również dodatek żurawiny lub np. drobno pokrojone(...)jeśli owoc nie pochodzi z ekologicznej uprawy należy go wcześniej wyparzyć i bardzo dobrze wyszorować). W naczyniu umieścić banana, namoczone i odciśnięte z nadmiaru wody daktyle oraz grubo pokrojone jabłka – zblendować ręcznym blenderem na masę (nie blendować długo, masa nie musi być całkowicie gładka). Do masy dodać szczyptę soli, cynamon, otartą skórkę pomarańczową, ekstrakt migdałowy (jeśli używamy) i olej
Even Better Foodmąki pszennej 3 łyżka cukru pudru 40 g drożdży 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1-2 łyżeczki cynamonu 4-5 łyżek kaszy manny szczypta soli 1 i 1/2 kg jabłek Drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem pudrem. Po chwili powinny same się rozpuścić. Tłuszcz siekamy z mąką, dodajemy żółtka, szczyptę soli, śmietanę i rozrobione drożdże. Zagniatamy ciasto. Dzielimy(...)dwie równe części. Obie części rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blachy ( 23x33 cm) . Jeden placek wykładamy na blaszkę i posypujemy cienką warstwą kaszy manny. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy je z nadmiaru soku, a następnie rozkładamy na cieście, posypujemy cynamonem i jeszcze raz cieniutką warstwą kaszy manny. Przykrywamy drugą częścią ciasta
Cynamonowe szczęścierobiąc pieczony boczek. W trakcie pieczenia na boczku powinna utworzyć się chrupiąca skórka , a sam boczek w środku powinien być miękki i soczysty. Do piekącego się boczku możecie dodać jabłka wraz z cydrem jabłkowym. Wystarczy na foli aluminiowej położyć pokrojone jabłka, na nich ułożyć metalową kratkę, na której ułożyć boczek. Cydr dobrze jest dodać w połowie czasu pieczenia
MeCooksmieszamy. Ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do blachy 22 cm x 25 cm Pieczemy 30 minut w temp. 175 stopni. Kroimy na 2 równe blaty. Masa jabłkowo- malinowa 6 jabłek 2 łyżki cukru 1 opakowanie galaretki malinowej Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka. Dusimy z cukrem pod przykryciem do miękkości. Wsypujemy galaretką malinową
Domowe ciastaprzez sito potem posiekać z margaryną dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Na szarlotkę robię zawsze dwa ciasta jedno daje na spód podpiekam 10 min wyciągam i nakładam duszone jabłka z cynamonem, a na jabłka drugie ciasto trę na tarce. I piekę aż się zarumieni. Autor przepisu: Anna Głowacka Artykuł Szarlotka pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisywieczór. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 250 g masła 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 700 g jabłek (oczyszczonych i bez skórki, pokrojonych w ósemki) cukier wanilinowy (opakowanie małe) tłuszcz i bułka tarta lub kasza manna do wysmarowania formy blacha wymiary(...)mąkę, skrobie ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Ciasto wyrobić na gładką masę. Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Do blachy wlać połowę ciasta, następnie ułożyć jabłka i zalać pozostałym ciastem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 45-60 minut. Jak ciasto się zarumieni sprawdź wykałaczką czy ciasto jest upieczone w środku. Upieczone
Niezły Młynekracuchy, to oznacza tylko - długie wieczory w domu przy filmie i dobrym jedzonku. Oj tą formę przekąski wieczorem z mlekiem uwielbiam. A Wy? Składniki: 700 g jabłek (obrane, bez gniazd i posiekane na bardzo drobną kosteczkę) 3 jajka szczypta soli 450g mleka 30g cukru 380g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody(...)większej miski wsypać mąkę, sodę, cynamon, żółtka, mleko i wszystko dobrze wymieszać (najlepiej użyć miksera). Do masy dodać wcześniej ubite białka i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać jabłka i dokładnie wymieszać. Masa gotowa! Na dużej patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj porcje masy i układaj na patelni w dowolnej wielkości. Smaż na złocisty kolor. Ostudzone posyp cukrem pudrem Smacznego
Niezły Młynekwcale wyrzucać. Sałatka jest również pyszna z buraczków gotowych -takich ze słoika. Składniki: 4 buraki gotowane lub buraczki wiórki -1 duży słoik 2 jabłka 1 cebula pół puszki groszku 2 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)jeśli używamy gotowych,odsączamy na sitku.Dodajemy starte jabłka,posiekaną drobno cebulę ,ogórki i odsączony groszek.Mieszamy z majonezem,doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
Przepisy mojej mamySurówka z kolorowej marchewki, jabłka i pigwowca. Często mam pytania jak wykorzystać pigwowca, stąd mój przepis na tę surówkę. Pyszna , chrupiąca i soczysta, idealna na poprawę cery. kolorowa marchew 350 g 1 jabłko 1-2 owoce pigwowca skórka z 1 małej cytryny sok z 1/3 małej cytryny miód, syrop z agawy 1-2 łyżeczki sól, pieprz do smaku(...)jogurt naturalny 3-5 łyżeczek Marchewki obieram, jabłko i pigwowce ze skórką ścieram na tarce o dużych oczkach. Myję cytrynę, wyparzam ścieram z niej skórkę i wyciskam sok. Dodaję na początek 3 łyżki jogurtu, doprawiam solą, pieprzem, syropem i mieszam. Podaję po schłodzeniu
Smaczne mojemasła w temperaturze pokojowej 1 żółtko 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram sera ricotta 1 łyżeczka cukru waniliowego Na nadzienie: konfitura lub owoce - proponuję jabłka, pocięte w cienkie plasterki, oprószone cynamonem i odrobiną cukru. Wykonanie: Przesiewamy do miski mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrami, orzechami. Dodajemy masło i rozdrobniony wcześniej widelcem ser ricotta. Mieszamy(...)wierzchu ciasteczek. Całość zagniatamy i wkładamy na około pół godziny do lodówki. Po wyjęciu wałkujemy na około 2 mm, wycinamy trójkąty lub kwadraty. Na środek kwadratów nakładamy nadzienie z jabłek i zlepiamy ze sobą przeciwległe rogi (za dwa dni wakacje - koniec z geometrią piątoklasisty!!!), tworząc kopertki. Jeśli wolicie rogaliki z konfiturą, to na szerszy bok trójkąta nakładajcie wybraną konfiturę
Kronika Piekarnikaokazje takie, jak chociażby wczorajsze urodziny. Elegancko i klasycznie się prezentuje, jest kruche, delikatne. Trafi w gusta wielbicieli serników i ciast z owocami ( w moim wydaniu jabłka.. znów ). Pyszne ciepłe, pyszne wystudzone. Przechowuje się idealnie. Z podanych proporcji upieczecie średniej wielkości blaszkę - 22 cm / 22 cm lub tortownicę o 22 cm średnicy. W zasadzie proste wykonaniu. Ciasto(...)masy serowo - śmietanowej: 400 gram sera sernikowego "Mój ulubiony" 150 gram śmietany 30 % 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 i 1/2 szklanki mleka 100 gram cukru owoce - u mnie dwa jabłka pokrojone na cząstki, dość cienkie. Wykonanie: Proponuję zacząć od masy serowej: gotujemy budyń na podanej ilości mleka. Studzimy. Ser miksujemy ( można blenderem ) z cukrem i śmietaną. Dodajemy wystudzony budyń
Kronika Piekarnikajajka 120 gram rozpuszczonego masła 320 gram mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 torebka budyniu śmietankowego 1 cukier waniliowy 150 gram cukru 100 ml mleka 3 jabłka na kruszonkę: 2 łyżki miękkiego masła 2 łyżki cukru 3 - 4 łyżki mąki Wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Jaja wbijamy do większej miski, ubijamy(...)miksujemy, do dokładnego połączenia. Gotową masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blaszki o wymiarach 20 cm / 20 cm lub tortownicy o podobnej powierzchni, wyrównujemy wierzch łyżką. Jabłka obieramy, kroimy na sześć cząstek każde i nacinamy ich wierzch, tworząc głębokie rowki. Wkładamy cząstki w ciasto, nacięciami do góry i dociskamy, zanurzając je prawie po sam wierzch. Posypujemy
Kronika Piekarnikagram mąki pszennej 100 gram cukru 1/2 szklanki mleka 2 duże jaja 50 gram roztopionego, letniego masła 20 gram drożdży szczypta soli 1 duże jabłko Kruszonka: 4 łyżki mąki 2 - 3 łyżki cukru 2 łyżki miękkiego masła Wykonanie: Jabłko obieramy, kroimy w dość drobną kostkę, posypujemy łyżeczką cukru waniliowego, łyżeczką cynamonu, mieszamy i odkładamy. Składniki kruszonki rozcieramy palcami w miseczce(...)mieszamy łyżką i przekładamy do przygotowanej blaszki ( wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, lub wyłożonej papierem do pieczenia ). Całą powierzchnię równo rozłożonego ciasta posypujemy łyżką bułki tartej. Wykładamy kostki jabłka i posypujemy wierzch przygotowaną kruszonką. Wstawiamy blaszkę ponownie do piekarnika nagrzanego do 50 stopni. Ciasto powinno znów podwoić objętość. Podkręcamy wówczas temperaturę do 180 stopni i od momentu jej osiągnięcia
Kronika Piekarnika