Jogurt naturalny z dowolnymi owocami i syropem klonowym (np. z malinami, truskawkami, bananami) budyń z migdałami i rodzynkami, bądź bakaliami (dodają bogate właściwości odżywcze, mają w sobie również cukier) Jabłko, lub banan z masłem orzechowym – pokrój owoce na ósemki, dodając masło orzechowe Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem – dodaj ryż i pokrojone jabłko do naczynia, łącznie z cynamonem(...)gdyż jako jedyna jest najzdrowsza, oczywiście tylko gorzka serek wiejski z owocami – dodaj dowolne owoce do serka i ciesz się smakiem, wybór dowolny (banan, borówki, truskawki, jabłko) Artykuł Pomysły na zdrowe przekąski czyli społecznościowa moda pochodzi z serwisu Sierotka Marysia w Kuchni
sierotka maRysia w kuchniCzasami jest tak, że pamiętamy jakieś ciasto sprzed wielu lat, tak ja na przykład makowiec bez zawijania, że zawsze był z jabłkami, kaszką itd., itp. Że to taki przepis wypróbowany przez mamę, babcię, albo inną ciocię Aż tu nagle pojawia się ktoś, kto mówi: fajny ten twój makowiec, zjadłbym taki, tylko bez … – i tutaj zaczyna się lista składników(...)czekoladę i miód. Zostawiam na kilka minut, aż czekolada się rozpuści. Następnie wszystko mieszam. Tak przygotowaną czekoladę wylewam na wystudzone ciasto. I gotowe. Smacznego Artykuł Makowiec bez zawijania (bez jabłek) pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentkolei porcja z kadzi jest przez 7 miesięcy starzona metodą sur lie. Wino w kolorze jest jasnozłote. W nosie jest dosyć intensywne z wyraźnymi aromatami żółtych i zielonych jabłek, dojrzałego ananasa, brzoskwiń, moreli i mango. Dzięki starzeniu w beczce oraz metodzie sur lie są w winie bardzo wyraźne nuty jogurtowe, maślane, waniliowe i delikatnie chlebowe. Usta doskonale podążają(...)nosem, wyraźnie więc wyczujemy jabłka, ananasy, mango z wyraźnie zarysowanymi aromatami wanilii, masła, skórki chlebowej oraz jogurtowymi. Wino o średniej kwasowości, kremowej, pełnej budowie i długim finiszu. Jeden z moich ulubieńców. Foodpairing: mięsko: królik w sosie winno-śmietanowym wege: pasztecik z białych warzyw korzeniowych z masłem i gałką muszkatołową
Kate's KitchenSkładniki 2 patyczki seler naciowy 2 jabłka sok z pół cytryny-u mnie sok z całej 1 op. insalatina Wykonanie Umyte jabłka pokroić na części i wrzucić do blendera,dodać sok i zmiksować . Dołożyć insalatine*, zmiksować i następnie seler naciowy. Ponownie całość zmiksować .:)) * Insalatina – to nic innego jak salata , do kupienia w Lidlu,Biedronce. Leciutka sałata
mojej kuchniSkładniki 2 patyczki seler naciowy 2 jabłka sok z pół cytryny-u mnie sok z całej 1 op. insalatina Wykonanie Umyte jabłka pokroić na części i wrzucić do blendera,dodać sok i zmiksować . Dołożyć insalatine*, zmiksować i następnie seler naciowy. Ponownie całość zmiksować .:)) * Insalatina – to nic innego jak salata , do kupienia w Lidlu,Biedronce. Leciutka sałata
w mojej kuchnijest suchy oznacza to, że ciasto jest upieczone! Ciasto przed podaniem wystudzić. 🔄 Zamienniki Drożdżówkę można przygotować z owocami sezonowymi, wtedy należy pominąć rodzynki, a na wierzch ciasta ułożyć śliwki, jabłka, maliny…. a następni posypać kruszonką. Proporcje podane są na 2 formy o wymiarach 26 x 11 cm lub jedną dużą blachę. Jeśli użyjecie jednej formy (tu wiele zależy(...)suchy oznacza to, że ciasto jest upieczone! Ciasto przed podaniem wystudzić. Smacznego! Notes Drożdżówkę można przygotować z owocami sezonowymi, wtedy należy pominąć rodzynki, a na wierzch ciasta ułożyć śliwki, jabłka, maliny…. a następni posypać kruszonką, piec jak wyżej. Proporcje podane są na 2 formy o wymiarach 26 x 11 cm lub jedną dużą blachę Jeśli użyjecie jednej formy
SprawdzonaKuchnia.plJeszcze słówko o proporcjach składników podawanych w przepisie, absolutnie nie trzeba się ich ściśle trzymać! Podaję w zasadzie listę produktów potrzebnych do przygotowania soku, a ilość na przykład: imbiru, jabłek, czy marchwi możecie zwiększyć lub zmniejszyć, bawcie się smakiem:) Więcej o tym, co burak ma dobrego w swoim składzie, możecie przeczytać we wpisie o buraczkach do obiadu. Print(...)Keyword buraki, imbir Prep Time 15 minutes Total Time 15 minutes Servings 8 Author Anna Ingredients 600 g czerwonych buraków 200 g marchewki 400 g ogórka gruntowego 300 g jabłek 4 średnie pomarańcze 1/2 cytryny - opcjonalnie 1 kawałek świeżego imbiru Instructions Wszystkie owoce i warzywa wyszorować z pomarańczy odciąć skórkę. Pokroić na część, przecisnąć przez wyciskarkę lub sokowirówkę
SprawdzonaKuchnia.plburaków , sok ananasowo – imbirowy to już znacie, teraz przyszła pora na sok z ogórka w końcu jest sezon ogórkowy! Tym razem przygotowałam sok z ogórka z dodatkiem ananasa, jabłek i imbiru jak dla mnie jest to połączenie doskonałe. Delikatnie słodki smak ananasa z ostrą nutą imbiru i lekką świeżością ogórka to jest to! Mocno schłodzony jest idealnym orzeźwieniem(...)Author Anna Ingredients 1 kg ogórków gruntowych 1/2 ananasa 3 jabłaka kawałek imbiru ilość dostosujcie do swojego podniebienia Instructions Ogórki wyszorować, przekroić na mniejsze kawałki Połowę obranego ananasa, jabłka i kawałek imbiru pokroić na mniejsze kawałki Z przygotowanych składników wycisnąć sok w wyciskarce ślimakowej lub sokowirówce Sok podawać z lodem Smacznego! [one-half-first] [/one-half-first] [one-half] [/one-half
SprawdzonaKuchnia.plfacet wymyślił genialny przepis. Sałatka z warzyw pieczonych i świeżych to wspaniale połączenie dwóch różnych światów: przypieczonych, kremowych warzyw i chrupiącej świeżości warzyw i owoców. W sałatce jest też jabłko, którego kwaskowo-słodki smak dodaje nutę orzeźwienia i soczystości. Wiemy, że pomysł z sałatką z warzyw pieczonych i świeżych może wydać się lekko dziwny i sami początkowo podchodziliśmy do idei(...)jarmużu i pieczonymi warzywami Składniki: 6 średnich ziemniaków 4 buraczki razem z liśćmi 2 marchewki ½ główki brokuła 1 mała główka sałaty lub duża garść szpinaku 1 cukinia 1 duże jabłko Kilka łyżek siekanego szczypiorku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżka suszonego czosnku Sok z połowy cytryny Kilka łyżek oleju Przygotowanie: Krok 1 Umyj warzywa. Ziemniaki przekrój
Niedzielny kucharzSkładniki: śliwki dojrzałe 2,5 kg, jabłka 1,5 kg, gruszki miękkie 1,5 kg, woda 1 szklanka, cukier 3/4 kg, kardamon 2 łyżeczki, konfiturex 3:1 - 2 opakowania Umyte owoce, jabłka bez gniazdek nasiennych, owoce ze skórką pokroić na kawałki do garnka, wlać wodę i gotować do miękkości owoców. Zamieszać co jakiś czas, gdy owoce są rozgotowane
W Mojej Kuchni Lubięwarstwy masy w środku. Składniki: (tortownica ok. 25 cm) 2 jajka` 200g cukru pudru 200g mąki 150 ml oleju 200g marchewki 50g orzechów 50g wiórków kokosowych ćwiartka dużego jabłka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody łyżeczka cynamonu szczypta soli Jajka ocieplić. W tym czasie przygotować resztę odważonych składników abyśmy mogli na bieżąco dodawać je do ciasta. Cukier puder(...)przesiać przez sitko, orzechy posiekać na drobne fragmenty, marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach. Nagrzać piekarnik do 150 stopni. Jajka porządnie ubić w misce na puszystą masę. Nadal ubijając dodawać cukier, póżniej dolewać cienkim strumieniem olej. Wyłączyć mikser i wsypać marchewkę, jabłko, orzechy oraz wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać łyżką. Do innej miski przesiać mąkę, proszek, sodę, cynamon
W kuchni bez szafekZapewniam że są przepyszne i szybko znikają a wszystko wsypujemy do jednej miski . 2 szklanki mąki Tortowej 4 jajka 2 jabłka pokrojone w kostkę 4 łyżki borówek 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia 600 ml jogurtu greckiego 2 łyżki cukru kryształu olej do smażenia Wszystkie składniki wymieszać w misce na końcu dać pokrojone w kostkę jabłka i borówki
Moje Wyrobyobiadu lub na kolację. Do przygotowania sałatki ziemniaczanej będziemy potrzebowali: około 600 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach około 250 g ogórków konserwowych 1 papryka czerwona około 300 g jabłek winnych (przed obraniem) 4 jajka ugotowane na twardo pęczek natki pietruszki na sos: około 5 łyżek majonezu 1 ½ łyżeczki musztardy (użyłam lekko ostrej) 3 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki(...)gniazd nasiennych paprykę kroje na mniejsze kawałki i dodaję do ziemniaków. Ogórki kroję w kostkę i dodaję do sałatki. Natkę pietruszki drobno siekam i dodaję do sałatki. Obrane jabłka kroję na mniejsze kawałki i dodaję do sałatki. Z ugotowanych na twardo jajek wyjmuję żółtka, a białka kroję na mniejsze kawałki i dodaję do sałatki. Przygotowanie sosu: Do majonezu dodaję
Uwaga Babcia GotujeCIASTO: Składniki: 3 szklanki mąki ¾ szklanki cukru 3 żółtka 1 całe jajko 200 g masła 82% Dodatkowo: 200 g rabarbaru + 100g do posypania na pianę 600g – 700g jabłek Jonagold (mają mało soku) 2 łyżki soku „LIMMI” z cytryny 2 łyżki cukru brązowego 1 łyżka cynamonu 100 g marmolady malinowej lub jeżynowej (ewentualnie może być taka, jaką mamy pod ręką(...)Ciasto rozwałkować na wielkość blaszki. Przenieść na tortownicę. Nakłuć widelcem. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180 0 C przez 20 – 25 minut (do zrumienienia). Rabarbar (200g) oraz jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Polać sokiem „LIMMI” z cytryny oraz posypać cukrem, cynamonem i wymieszać. Odstawić na czas pieczenia spodu. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika
Przepisy Babcitemperaturze 180 stopni. Studzimy. Krem: ½ l mleka 2 budynie śmietankowe ½ szklanki cukru 200 g masła Budynie gotujemy na mleku z cukrem. Studzimy. Miksujemy z masłem Masa jabłkowa: 4 duże jabłka 2 łyżki cukru 1 galaretka agrestowa Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Prażymy z cukrem. Dodajemy suchą galaretkę. Lekko studzimy. Kokos: 80 g wiórków kokosowych
Domowe ciasta