się nie przykleiło, patelnia pozostała praktycznie czysta, a jajko było naprawdę smaczne! Podobnie jajecznica czy omlet - smażyły się szybko i bez najmniejszych problemów. Drożdżowe racuchy z jabłkami. Smażone racuszki drożdżowe to idealne śniadanie. Lubimy takie, zwłaszcza w weekend, gdy nie trzeba się spieszyć. Jesienią jabłka są dodatkiem oczywistym. Korzystając z nieprzywierającej powłoki patelni WOLL przygotowałam racuchy
babka w formiebardzo polecam taką oto kaszankę. Można ją również przygotować w piekarniku. Składniki (na jedną porcję): 1 mała kaszanka gryczana kilka kawałków czerwonej papryki kilka kawałków cebuli kilka grubszych plasterków jabłka olej majeranek Sposób przygotowania: 1. Z kaszanki ściągnąć osłonkę, pokroić ją w grube plastry. 2. Na folii aluminiowej ułożyć kawałki kaszanki, papryki, jabłka i cebuli. Całość posypać majerankiem
Kuchnia domowa AniRacuchy drożdżowe z miodem i śliwkami to kolejna modyfikacja mojego ulubionego i niejednokrotnie sprawdzonego przepisu mojej mamy na Racuchy z jabłkami - klik . Tym razem do placków dodałam śliwki oraz miód zamiast cukru. Zaznaczę, że drożdże bardzo lubią się z miodem i dzięki temu ciasto idealnie wyrasta. Racuchy wychodzą mięciutkie i cudownie pachnące, więc naprawdę ciężko im się oprzeć(...)spróbuje takiego połączenia? Ps. Zerknijcie również na moje Racuchy drożdżowe z jabłkami i czekoladą - klik . Racuchy drożdżowe z miodem i śliwkami - składniki: (ponad 20 sztuk) 250g mąki pszennej 25g świeżych drożdży 2 łyżki miodu 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie) 1 szczypta soli 4/5 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml) 1 jajko Dodatkowo: około 8-10 śliwek Ponadto: olej
Di gotujeRacuchy z jabłkiem Polskie Młyny Niesamowity zapach rozchodzący się po całym domu, przyciągnie każdego gościa, delikatne puszyste racuchy Polskie Młyny rozpływają się w ustach. Tak niewiele nam potrzeba do zrobienia tak pysznego deseru a co najważniejsze 10 minut czas przygotowanie. Składniki: · 1 opakowanie mieszanki do smażenia Racuchy Polskie Młyny(...)całe jajko · 1 ½ szk. mleka · Olej do smażenia · 1 jabłko · Cukier puder do posypki Sposób przygotowania: 1. Mieszankę do smażenia Racuchy wsypujemy
Kulinarna ChwilaDomowe drożdżówki z jabłkami to niesamowicie puszyste bułeczki drożdżowe z pysznym nadzieniem z prażonych jabłek. Przepis na te maślane i aromatyczne drożdżówki jest bardzo prosty. Zapraszam do pieczenia. - sprawdzony przepis na drożdżówki z jabłuszkiem - dokładny opis wykonania ze zdjęciami krok po kroku - delikatne ciasto drożdżowe, które długo zachowuje świeżość
AniaGotuje.plSkładniki: ( porcja na 16 rogalików / 1 blachę z piekarnika) Mąka 250 g Drożdże 20 g Masło 100 g Jajko Śmietana łyżka Cukier łyżka Sól szczypta Nadzienie: czekolada, marmolada, jabłka Przygotowanie: Drożdże zasypujemy cukrem, rozgniatamy widelcem i odstawiamy do momentu rozpuszczenia się drożdży. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy śmietanę, sól, jajko, masło i rozpuszczone drożdże. Całość zagniatamy. Gdy składniki(...)każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na kształt koła o grubości 2-3 mm. Rozwałkowane kawałki podzielić na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć kostkę czekolady, marmoladę lub np. kawałek jabłka. Zawinąć na kształt rogalika. Gotowe odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni
Kulinarne przygodyciasto z owocami, to ten sprawdzony przepis przypadnie wam do gustu. Do ciasta można użyć nie tylko brzoskwiń z syropu, ale również świeżych, a także dowolnych innych owoców np. jabłek, malin, wiśni czy śliwek. Składniki na Cielaczek – ucierane ciasto z brzoskwiniami (blaszka o wym. 24×24 cm): 280 g mąki pszennej (tortowej) 250 g masła 5 jajek (rozmiar(...)pieczenia 3 łyżki mleka łyżka ekstraktu waniliowego (można pominąć) Dodatkowo do ciasta ciemnego: 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka Ponadto: 350 g brzoskwiń z syropu lub innych owoców (jabłka, gruszki, maliny, wiśnie) Przygotowanie Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito. Masło ucieramy z cukrem na gładką i puszystą masę
e-PrzepisyKulinarnemamy swój comfort food w postaci ryżu z jabłkami i cynamonem. Smak dzieciństwa, jesieni i domowego ciepła. Kto kiedyś słyszał o mango, o mleku kokosowym... Pamiętam jak dostałam z Niemiec kandyzowaną skórkę limonki i nie wiedziałam co to jest. Pomarańczową kojarzyłam, ale zielone, słodko-cytrusowe kawałki? Pierwsze co pomyślałam, to że chyba jakaś przeterminowana partia się trafiła. Dziś(...)nowych smaków, nowych przepisów, ale w domu mam kulinarnych konserwatystów i muszę stopniowo dozować nowości. I tak właśnie z mango sticky rice... Niby taka inna wersja ryżu z jabłkami, a jednak Franiowi nie podeszło. Ja go nawet rozumiem - mleko kokosowe jest specyficzne w smaku i nie każdy lubi. Mango też jest owocem, którego smak trzeba lubić (kiedyś słyszałam
bistro mamaKremowy sernik jesienny Naprawdę pyszny, bogaty w smaku, rozpływający się w ustach. Warstwa czekoladowego spodu posmarowana powidłami śliwkowymi, na niej kremowa warstwa serowa zwieńczona jabłkami i czekoladowym ciastem. To jest naprawdę dobre! Wbrew temu co mogłoby się wydawać, ten sernik jest naprawdę prosty do przygotowania, szczególnie jeśli weźmiecie do pomocy mikser. Ciepłe lato się skończyło, podgrzewanie pomieszczeń i atmosfery(...)tortownicę 24cm: spód: 2 szklanki mąki 2 łyżki kakao 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g masła 1 żółtko dodatkowo: 3 łyżki powideł śliwkowych 1 jabłko masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka 5 jaj 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 3 łyżki masła roztopione 4 łyżki mąki Jak zrobić kremowy sernik jesienny: Zaczynamy od przygotowania
Dorota Smakujeobok namoczonych na całą noc suszonych śliwek podziała również ocet. Polecam picie dużej ilości wody w tym celu! Idealnie reguluje nasz metabolizm. Natomiast ocet jabłkowy to jakby siła kilku jabłek w 1 butelce. Wielu lekarzy poleca przy problemach z wypróżnianiem jedzenie co najmniej 1 jabłka dziennie. Ja bym dodała – pieczonego! Mikstura na zaparcia jest podobna
W KawiarenceDodatowo - papier do pieczenia lub tłuszczi bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie Przed przystąpieniem do wykonywania ciasta wszystkie składniki na ciasto wyjmuję z lodówki aby były w temperaturze pokojowej. Jabłka obieram i kroję w ćwiartki, a ćwiartki w grubsze plasterki. Winogrona myję i osuszam. Do dużej miski przelewam z kubka jogurt naturalny. Kubek myję, osuszam, będzie mi służył jako(...)krótko, tylko do połączenia składników. Już po chwili ciasto ładnie odchodzi od miski. Przelewam do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Na wierzchu układam, lekko dociskając pokrojone jabłka i winogrona. Ciasto przekładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach ( grzałka góra-dół ) około 50 minut, do suchego patyczka. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródPyszna, mięciutka ,wprost rozpływa się w ustach. Duża ilość jabłek i kruszonki. mniam Idealna do kawy i na niedzielę. Prażone jabłka z cytryną idealnie podkreślają jej smak- jedna z najlepszych szarlotek jakie jadłam, polecam gorąco
Swojskie jedzonkokapusty pekińskiej z majonezem. Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem - najlepsza do obiadu. Pyszny przepis na szybką surówkę z kapusty pekińskiej z majonezem, marchewką, jabłkiem i posiekaną szalotką. Surówka pekińska z dodatkiem posiekanego szczypiorku, doprawiona niesamowitym sosem z majonezem i musztardą. Surówka z pekińskiej - składniki: 1 średnia główka kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 jabłko 1 łyżka(...)łyżka octu 3% 1 łyżeczka cukru pieprz i sól do smaku Surówka z pekińskiej - przepis: krok 1. Kapustę pekińską wypłukać, osączyć i pokroić w paski różnej szerokości. Marchew i jabłko obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn Krok 2. Wszystkie składniki sosu do pekinki wymieszać. Kapustę pekińską wymieszać ze starą marchewką i jabłkiem, dodać posiekaną szalotkę i szczypiorek. Surówkę
Moja Książka Kucharska