Świetny dodatek do obiadu choć ja lubię zabrać sobie taką surówkę do pracy na drugie śniadanie. Polecam :) Talerz "Julia Gold" od Porcelany Bogucice . 1 duży por 1 duże kwaśne jabłko 1 marchewka 1 łyżka soku z cytryny cukier, sól i pieprz do smaku łyżka oleju Pora umyć i pokroić na cienkie półplasterki. Posolić i odstawić na kilkanaście minut(...)czasie odcisnąć sok. Marchew i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Dodać olej i przyprawić do smaku. Odstawić na pół godziny aby smaki się przegryzły
Smakołyki Asisztywną pianę. Dodać żółtko i zmiksować. Wmieszać aromat i mąkę. Wylać na patelnię i smażyć pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 minut z każdej strony. Dekoracje: plasterki jabłka - skrzydełka piórka i oczka - plasterki banana źrenice - rodzynki nosek i kokardka - mrożona truskawka Smacznego
Chocolate Muffin Blogspokoju... Bo marchew niesamowicie pasuje do jesiennej aury, bo sezon na nią właściwie nigdy się nie kończy, bo na dodatek doskonale komponuje się z korzennymi przyprawami. I chociaż jabłka także uważam za słodką kwintesencję jesieni, czasem czuję potrzebę, by upiec coś innego niż szarlotkę. Nie spodziewałam się, że cokolwiek wyjdzie mi z tego ciasta. Chociaż znałam podstawowy przepis
Kuchnia EllieNaprawdę ostro nadziane! W temacie bułeczek drożdżowych zdziałałam już całkiem sporo. Były Drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi , a także Drożdżowe grzebienie z dżemem . Piekłam Zakręcone drożdżówki z twarogiem oraz Drożdżówki z Nutellą . Całkiem niedawno mierzyłam się z także z Maślanymi bułeczkami przytulonymi z powidłami śliwkowymi . Tym razem jednak naszła mnie ochota na drożdżowe co nieco w bardziej
Grunt to przepis!przekonać nie chcą ..cóż może z czasem , są smaki do których trzeba dorosnąć i takie z których warto wyrosnąć Składniki : 1 mała główka czerwonej kapusty lub 1/2 dużej 1 jabłko 1/2 cytryny 1 łyżka cukru – czubata sól , pieprz do smaku 1/2 szklanki wody 2 łyżki masła Kapustę szatkujemy drobno , lub kroimy cieniutko . Na dnie garnka układamy masło , podgrzewamy(...)się roztopi i na gorące wrzucamy kapustę , mieszamy i podsmażamy . Następnie dodajemy jabłko utarte na tarce o grubych oczkach ( ja trę ze skórką ) . Wkrapiamy sok z całej połówki cytryny , dodajemy cukier , sól , pieprz do smaku . Zalewamy 1/2 szklanki wody i dusimy na malutkim ogniu , co jakiś czas mieszając przez około 15 minut ( czasami kapusta robi się miękka szybciej ) . Gotowe , teraz
Ogrodnik w podróżybędzie miał dobrą strukturę. Te 7 albo 8 jajek z przepisu możesz spróbować zastąpić 3 mniejszymi lub 2 większymi bananami albo dwiema szklankami pure z owoców (np. jabłek). Na sam koniec obiecana instrukcja przygotowania mąki lnianej . Możesz ją uzyskać miksując w malakserze lub blenderze siemię lniane. Taka mąka jest dość gruboziarnista, ale w zupełności wystarczy do przyrządzenia chleba. Źródłem
PaleoSMAKprzygotowany ryż idealnie smakuje z dowolnym sosem owocowym lub podany (zapieczony) np. z jabłkami. Składniki: 25 dag ryżu 20 dag wiórek kokosowych 1 szklanka mleka szczypta cynamonu szczypta soli 3-4 goździki Wykonanie: Wiórki zalewamy wrzącym mlekiem, pół na pół z wodą i odstawiamy na godzinę. Następnie odciskamy przez sito mleczko kokosowe. Po czym zalewamy mleczkiem kokosowym ryż
Tradycyjna KuchniaZapraszam! Składniki; 30 dag mąki pszennej 20 dag twardego masła cukier waniliowy 3 łyzki cukru pudru 2 łyzki śmietany 1 żółtko Nadzienie; 2 gruszki 2 jabłka 3 łyzki cukru kryształu 3 łyzki wody (około) białko do posmarowania babeczek cukier puder do posypania Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie zawinąć w folię
Radość kipiąca uśmiechem.banany 2 duże jajka 150 g mąki razowej pszennej ( u mnie orkiszowa) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mielonych migdałów 1 łyzka maku 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1 jabłko deserowe 50 g całych migdałów Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Naczynie w którym będziemy piec wykładamy zgniecionym i nawilżonym papierem do pieczenia. 200 g fig rozdrabniamy malakserem razem z olejem(...)jogurtem, wanilią, bananami i jakiem. Miksujemy na gładką maskę. Dorzucamy mąkę, proszek, mielone migdały mak oraz kurkumę. Ścieramy jabłko i łączymy z masą. Masę przekładamy do przygotowanej formy. Wyrównujemy i posypujemy reszta migdałów. Siekamy je najpierw dość grubo. Pieczemy ok 35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu przekładamy na kratkę i studzimy. Chlebek bardzo długo zachowuje świeżość
Dzieje kuchennej Wiewiórynajlepiej doprawiona ze wszystkich przygotowanych, Izie mało ręka nie odpadła od ręcznego ubijania majonezu, przy czym jej trochę pomagałam, szczególnie w doprawianiu no i ręcznym tarciu kapusty, marchwi i jabłka. Zaś mój przepis na surówkę znajdziecie tutaj . Na poniższym zdjęciu z dramstikami uwieczniła mnie Iza. Na koniec zostaliśmy poczęstowani rewelacyjnym w smaku kremowym sernikiem szefa kuchni. Co prawda Sebastian
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięstół „. Pyszna soczysta rolada. ok. 1,5 kg schabu 0,5 kg mięsa mielonego 300 g kurek ( u mnie mrożone ) 1 cebula 1 jajko kilka plastrów szynki suszonej jabłka sól, pieprz olej dodatkowo : sznurek bawełniany do wiązania Cebulę obrać i pokroić w kostkę
Polska ZupaCiasto upieczone. Polecam Wam pyszną marchewkową roladę z serkiem mascarpone. Na moim blogu znajdziecie już kilka różnych tego typu ciast. Szczególnie polecam Wam bardzo łatwą do zrobienia roladę z jabłkami i bakaliami i oczywiście poniższą . Składniki: Ciasto 4 jajka 130 g brązowego cukru 2 łyżki oleju 2 średnie marchewki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
O kuchni z uczuciemnaszego organizmu. Dlatego uważam, że powinniśmy je pić jak najczęściej. Spróbujcie połączenia wielu smaków w jednej zielonej szklaneczce. Składniki: 1 łodyga selera naciowego 3 mandarynki 1 słodkie, soczyste jabłko około 1/2 szklanki wody mineralnej 4 liście roszponki * * ! nie listki, ale całe liście jak na zdjęciu Przygotowanie: Jabłko obieramy i kroimy, wrzucamy do misy blendera. Następnie dodajemy liście roszponki, pociętą
Słodkie okruszki