średniej wielkości 1 cebula 4 marchewki 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 1 puszka białej fasoli 250 g mięsa wołowego (np. z udźca) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 jabłko (najlepiej kwaśne) sok z połowy cytryny 150-200 ml koncentratu buraczanego (dla lepszego smaku i koloru) 1-2 łyżki Vegety sól pieprz cukier Wykonanie: Do dużego garnka wlewamy wodę. Wkładamy(...)Vegetę oraz cebulę i starte warzywa (prócz buraków). Buraki dokładamy po ok. 15 minutach. Gotujemy warzywa do miękkości, a następnie dorzucamy ziemniaki, koncentrat oraz obrane i pokrojone na ósemki jabłko. Całość mieszamy. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy osączoną z zalewy fasolkę i doprawiamy zupę sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dodajemy także koncentrat buraczany (ja wlałam
MyCookBook.plsmakowi :) Udało mi się też kupić chyba już ostatnie świeże maliny i borówki więc automatycznie trafiły do placuszków. Do oładek można użyć też innych owoców np.: drobno pokrojonych jabłek, śliwek, gruszek, jagód, czereśni, wiśni czy truskawek. Placki mają dużą szansę stać się przysmakiem dzieci i rodzinnym hitem śniadaniowym jednocześnie :) Składniki (na ok. 20 szt. placków): 1 1/2 szklanki mąki
MyCookBook.plprzez co najmniej dwa miesiące, a po odlaniu likieru pozostały czereśnie, które są mocno nasączone alkoholem i rewelacyjnie sprawdzają się w ciastach. Postanowiłam zatem, że użyję ich zamiast tradycyjnych jabłek, które, odkąd pamiętam, zawsze dodawałam do tego ciasta. Poza tym jeszcze pyszna, budyniowa masa i polewa czekoladowa. Czy można chcieć czegoś więcej?... Na pewno warto wypróbować
Ciasteczkowy PotwórJesień - bardzo lubię tę porę roku. Poza owocami: jabłkami, gruszkami i śliwkami; warzywami: marchwią i dynią, z jesienią zawsze kojarzą mi się orzechy i bakalie. Mogę powiedzieć, że na jesień zamieniam się w wiewiórkę, która zbiera orzeszki, by potem je schrupać. Tym razem przedstawiam Wam przepis z orzechami ziemnymi. W przepisie jest samodzielnie zrobione przeze mnie masło orzechowe
Mania Wypiekaniazdrowe danie, które podane na śniadanie, da nam porcję energii na dalszą część dnia. składniki dla czterech osób 3/4 szklanki ryżu sok z jednej cytryny 1 gruszka 1 jabłko 1 banan 50 g łuskanych włoskich orzechów 3 łyżki miodu sposób przygotowania Ryż płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy podwójną ilością wody i gotujemy na sypko. W tym czasie wyciskamy(...)połowy cytryny do włoskich orzechów, kroimy w kostkę jabłko, gruszkę, oraz obranego ze skórki banana (rodzaj owoców podano przykładowo, możemy je dowolnie zmieniać). Owoce wraz z orzechami wkładamy do miski, dodajemy sok z drugiej połowy cytryny i trzy łyżki miodu, całość delikatnie mieszamy. Teraz widelcem mieszamy ugo towany ryż, do chwili aż ziarna staną się "sypkie", następnie
Miód i pieprzczworakach... Bo to jest.... Koktajl przetrwania! Oto jego sekretne składniki, możecie modyfikować ilość wedle własnych upodobań -ja nie podałam miar/wag celowo -mandarynki słodkie, bezpestkowe -winogrono czerwone -winogrono zielone -jabłka -nać...selera -gruszka -błonnik witalny-babka płesznik+łuska babki jajowatej -listki mięty-opcjonalnie, ale byłoby miło -młody jęczmień Skworcu -miód rzepakowy Miody Polskie -szklanka filtrowanej wody Wszystkie składniki
Z Kuchni Do KuchniSkładniki pałki indycze, 2-3 sztuki jabłko, 1 duża sztuka marchewka, 1 średnia stuka cebula, 1 duża sztuka Składniki na marynatę olej, 100ml czosnek, 3 ząbki rozgniecione lub starte musztarda, 2 łyżki papryka słodka, 1 łyżeczka zioła prowansalskie, 1 łyżeczka vegeta, 1 łyżka pieprz ziołowy, 1/2 łyżeczki Przygotowanie Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki(...)pałki. Opiekamy z każdej strony po 5 minut na średnim gazie. Trzeba uważać ponieważ musztarda z marynaty lubi się przypalać. Po tym czasie dodajemy do rondla startą marchew i jabłko, całość zalewamy wodą, tak aby przykryła pałki do połowy wysokości. Przykrywamy rondel i dusimy mięso przez około 1,5 godziny obracając je co jakiś czas. Gdy mięso będzie już
Gotowanie moimi oczamiSkładniki seler, 1 mała sztuka jabłko, 1 sztuka żurawina, 2-3 łyżki jogurt naturalny, 200g sól, pieprz Przygotowanie Seler i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy żurawinę i jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem
Gotowanie moimi oczamiSkładniki mąka, około 1kg jajka, 2 szt olej, 100ml woda ciepła, 500ml sól, 1 łyżeczka kaszanka, 400g cebula, 1 duża szt jabłko, 1 szt smalec ze skwarkami i cebulką oliwa lub olej roślinny Przygotowanie 700g mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól. Jajka roztrzepujemy, dodajemy olej i wodę, wlewamy do miski. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy jeszcze mąki. Powinno(...)być elastyczne i miękkie. Odkładamy na 15 minut. W tym czasie, na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy obrane i pokrojone w drobniutką kostkę jabłko, oraz obraną i pokrojoną w plastry kaszankę. Smażymy kilka minut, aż kaszanka całkowicie się rozpadnie. Na osobnej patelni zrumieniamy pokrojoną w średnią kostkę cebulkę, przekładamy do kaszanki. Dokładnie mieszamy. Ciasto cieniutko rozwałkowujemy, podsypując delikatnie mąką
Gotowanie moimi oczamiSkładniki mięso mielone, 500g ziemniaki, 500g mieszanka warzyw np."Zupa wiosenna", 1 opak jabłko, 1 średnia szt cebula, 1 duża szt bulin warzywny, 1 szkl śmietana 12%, 200ml jajko, 1 szt mleko, 1 szkl koperek, 4-5 gałązek sól, pieprz bazylia oregano kminek milony papryka słodka curry oliwa, do smażenia Przygotowanie Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę(...)chwilę podsmażamy. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do cebuli. Smażymy 3-4 minuty. Dorzucamy mięso mielone, smażymy, aż się zrumieni, odstawiamy. W drugim rondlu podsmażamy (około 5-10 minut)na odrobinie oliwy mieszankę warzywną. Dodajemy bulion warzywny, przykrywamy i dusimy 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy, aż cały płyn wyparuje. Mięso mieszamy
Gotowanie moimi oczamiśmietany 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki cytrynowe Posypka: 1/2 kostki masła 10 dag wiórek kokosowych 3 łyżki cukru Dodatkowo: ćwiartkowy słoiczek dżemu brzoskwiniowego, morelowego lub z dyni i jabłka Sposób wykonania: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, w trakcie ubijania dodać cukier i żółtka. Do ubitych jaj dodać zmiesza n ą mąk ę z mąką ziemniaczaną i proszkiem
Darcia w kuchniupodobała sobie moja córeczka jest zapakowana w ozdobiony dziecięcymi motywami kartonik Cherry Berry. Aromatyzowana mieszanka herbatek o smaku wiśni i czarnej porzeczki, w stu procentach naturalna, zawierająca również hibiskus, jabłko, dziką różę. Pachnie zabójczo. Najbardziej smakiem zaskoczyła mnie zielona herbata z jaśminem. Spróbowałam jej jako ostatniej, bo byłam przekonana, że nie będzie mi smakować. Jakoś tak ten aromat jaśminu(...)pewno pomoże w problemach żołądkowych ale nie tylko, pijąc ją regularnie na pewno będziemy piękni i młodzi. Zawiera to, co najlepszego w naturze: koper włoski, szałwię, lukrecję, miętę, jabłko, imbir, tymianek. Samo zdrowie. Moim zdecydowanym faworytem jest herbatka pomarańczowa, osłodzona odrobiną miodu. W sumie to nie mogę powiedzieć, żeby któraś mi nie smakowała. Na pewno niektóre z nich
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadziecko zbulwersowane przyszło ze szkoły, bo dzieciaki dostają na drugie śniadanie ciastka (chodziło jej to te wszystkie reklamowane misie, pysie i inne badziewia) a ja daję jej ostatnio tylko jabłka, zrehabilitowałam się i upiekłyśmy na jutro ciastka do szkoły, tak żeby wszystkie dzieciaki jej pozazdrościły ;-). Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym w znacznej mierze ich nie podrasowała mąką pełnoziarnistą, gorzką
greenscarfwilgotno i ciastka powinny zmięknąć po około 3-4 dniach. Do puszki z piernikami bez nadzienia możecie też włożyć kawałek świeżego chleba, skórkę z dopiero co obranej pomarańczy czy jabłka, suszoną śliwkę kalifornijską albo polską wędzoną. Pamiętajcie tylko, żeby zaglądać do puszki, czy pieczywo albo owoce nie zapleśniały. Dobrze jest je co jakiś czas wymienić na świeże. SKŁADNIKI 300g
Karo in the Kitchen