dag.brzoskwiń 10 dag.porzeczek czarnych 15 dag.śliwek 10 dag.pomidorów 1/2 szkl.majonezu 1 kieliszek półsłodkiego wina sól , cukier , pieprz , sok z cytryny do smaku *************"********************************************* Owoce i pomidory myjemy .Jabłka obieramy , kroimy w kostkę razem z brzoskwiniami i śliwkami .Pomidory sparzyć wrzątkiem , obrać ze skórki , pokroić w cząstki i wymieszać z porzeczkami i pokrojonymi wcześniej owocami.Dodajemy majonez i wino.Wszystko
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipotem już każda z nas wybrała się w swoim kierunku, wybierając własne obiekty zainteresowania. Na samym początku wybrałam oczywiście Polskę, której to pawilon wybudowany był z drewnianych skrzynek po jabłkach, a dekoracja nawiązywała już do jesiennych klimatów. POLSKA Po wejściu przechodziło się przez piękny ogród … … by zaraz potem zwiedzić sklep z tradycyjnymi polskimi wyrobami. Kabanosy, miody, dżemy
Ostra na Słodkotaką formę jednak kupić bo wierzcie mi, że się przydaje do pieczenia smakowitych muffinów a także np. małych śniadaniowych zapiekanek jajecznych . Dość gadania bo pora zagniatać ciasto i ścierać jabłka. Jestem pewna, że już podczas pieczenia będzie Wam ciekła ślinka ponieważ bułeczki cudownie pachną. Ciężko doczekać się kiedy ostygną na tyle żeby można było wreszcie je zjeść, ale cierpliwi
Smaczna Pyzasię podział na rozdziały, odpowiadające produktom albo grupom produktów: I Szparagi, bób, groszek II Cukinia i kwiaty cukinii III Pomidory IV Truskawki, maliny, jagody, wiśnie… V Dynia VI Jabłka i gruszki VII Marchew i buraki VIII Ziemniaki i bataty IX Pory X Szpinak i jarmuż XI Soczewica XII Kasze XIII Ryż i komosa ryżowa XIV Mąka XV Jaja
Moja pasja smakubardzo smaczne, niezwykle chrupiące i aromatyczne. SKŁADNIKI: (na 12 malutkich placuszków lub 8 większych) 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej (może być nawet lekko rozgotowana) 1/2 szkl mleka 1 jabłko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej (może być pełnoziarnista) szczypta sody lub proszku do pieczenia 1 płaska łyżka cukru (u mnie brązowy) 1 łyżeczka cynamonu olej do smażenia(...)Jabłko zetrzeć na tartce na drobnych oczkach lub zmiksować w malakserze, dodać mleko i kaszę (zimną) i ponownie zmiksować lub zblendować. Dodać obie mąki, sodę/proszek do pieczenia oraz cynamon, wymieszać dokładnie. 2. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Inspiracja: Olga Smile
Kto ugości moich gości?każdej postaci i ilości niezależnie od pory roku czy dnia. Dlatego też lubię kombinować że smakami. Składniki: 4 płaty śledziowe ( przygotowane według tego przepisu ) 1 lekko kwaśne jabłko 2- 3 ogórki kiszone/korniszony 2 szt cebule dymki 1 łyżka wódki cytryna 2 łyżeczki ostrej musztardy jajka przepiórcze 2 łyżki oleju młode liście buraka natka pietruszki do dekoracji Gotowe filety wyjmujemy(...)zalewy, osuszamy je i kroimy w drobną kostkę. Wódkę mieszamy z olejem, sokiem z połowy cytryny. Do marynaty dodajemy posiekane śledzie, dymkę i jabłko. Całość wstawiamy do lodówki na ok 15-20 min, aby się przegryzło. Następnie dodajemy dodajemy do niego musztardę i pokrojonego w kostkę ogórka, dokładnie mieszamy. Na talerzu układamy liście buraka, wykładamy porcję tatara, sadzone przepiórcze jajo
Malinowe Pocałunkidalej już rusza lawina pomysłów. Dziś zapraszam Was na delikatny jabłkowo-miodowy omlet z cynamonem. Pysznie i szybko. Spróbujcie. Składniki: (na 1 osobę) 1 jajko klasy M 1 jabłko szczypta cynamonu 25 g miodu wielokwiatowego 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka masła opcjonalnie cukier puder do podania Przygotowanie: Do jednej miski wbijamy żółtko, do drugiej białko(...)białka dodajemy miód, miksujemy na najwyższych obrotach, aż dobrze ubijemy białko (nie musi być sztywne, ale winno powiększyć objętość). Do miski z żółtkiem dodajemy starte na grubych oczkach jabłko, mleko i mąkę. Całość miksujemy do połączenia składników (małe obroty). Następnie dodajemy ubite białko, mieszamy delikatnie łyżką do połączenia. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła. Następnie wylewamy masę "omletową" i smażymy
Słodkie okruszkiKiedyś natknęłam się w internecie na fajny pomysł z wykorzystaniem jabłek. Stwierdziłam jednak, że skorzystam z leżących w domu brzoskwiń i to je właśnie przygotowałam w cieście francuskim. Składniki: Płat ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym z mlekiem żółtkiem i posypujemy cukrem z prawdziwą wanilią. Dzielimy wzdłuż szerszego boku na 10 części. Brzoskwinie myjemy, dzielimy na ćwiartki a następnie
Kuchnia w czekoladziemasę teraz farsz - mięso doprawiamy solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i majerankiem. wg uznania - jak ktoś lubi można użyć innych przypraw ale nie przekombinujmy z ciasta ziemniaczanego formujemy kule wielkości jabłka, rozpłaszczamy podłóżnie, nadziewamy mięsem i zamykamy. powinny mieć podłużny gruby kształt. wrzucamy je po kolei do osolonej wody, ale nie naraz - tak aby nie przerwać procesu gotowania. gotujemy około
Snejkusiowe Przepisyjest nieodporna na działanie temperatury, dlatego żywność ją zawierającą należy jeść w formie surowej). Zwiększa przyswajanie żelaza nawet 2-3 krotnie. fruktozę z owoców kwas jabłkowy i winowy (jabłka, wiśnie, winogrona). mięso - zawiera tzw. meat factor, czyli czynnik który zwiększa wchłanianie żelaza z roślin. Najlepiej więc łączyć np. szpinak czy buraki z krwistym mięsem. produkty sojowe fermentowane
Powiedz dietom niejajka 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 6 łyżek cukru trzcinowego (75 g) 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 1 szkl jeżyn (można użyć innych owoców np. jabłek, śliwek) 1. Płatki owsiane zalać maślanką, odstawić na 30 minut żeby napęczniały. 2. Wymieszać ze sobą skłądniki mokre: olej, jajka oraz płatki namoczone w maślance. Osobno połączyć składniki
Kto ugości moich gości?Jesienią starajmy się wykorzystywać wszystkie jej dary, gdyż najlepiej smakują i cenowo są przystępne. Wcześniej były jabłka w szarlotce , a dziś będą w roli głównej pyszne śliwki węgierki. Węgierki będą na ucieranym cieście i z pyszną bardzo chrupiącą kruszonką. Ciasto śliwkowe jest o umiarkowanej słodyczy, więc jeśli ktoś lubi bardzo słodkie to powinien zwiększyć nieco ilość dodanego cukru. Oczywiście
Kuchcik gotujeSkładniki: 3 jabłka pokrojone na ćwiartki ze skórką bez ogryzków 2 brzoskwinie pokrojone na ćwiartki ze skórką bez pestek nektarynka okrojona na ćwiartki ze skórką bez pestki kilka śliwek 4 łyżki cukru około 1,5 litra wody możemy dodać maliny lub inne ulubione owoce np jagody czy morele Wykonanie: Umyte, przygotowane owoce
Od kuchni czyli o wszystkim po trochę