jabłka - 25490 przepisów (strona:1108/1700)

TARTA TATIN Z KIWI 220

prawdziwie, tarta tatin (czyt.: "tatę") powstała w roku 1898 i do dziś znajduje się na liście popularniejszych deserów świata. Tarta sióstr Tatin, wg przepisu podstawowego, skupia się na jabłkach, które zapieczone pod warstwą ciasta, skąpane we wcześniej przyrządzonym karmelu, odwraca się tak, aby była na powierzchni. Płyn powstały podczas pieczenia, cudownie spływa po kawałkach wypieku, a zapach karmelizowanych owoców

W kuchni Karmel-itki
Jedzmy kaszę jaglaną! 249

wersji wytrawnej. Ja dzisiaj wybrałam pierwszą opcję. Było przepysznie:) Polecam włączyć ją do swojego jadłospisu, bo naprawdę warto! Składniki  (2 porcje): 120 g kaszy jaglanej 1 jabłko 1 gruszka łyżeczka cynamonu kilka borówek/jagód kilka suszonych śliwek woda opcjonalnie miód do posłodzenia Kaszę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą kilka cm ponad wysokość kaszy. Gotujemy na wolnym ogniu(...)minut, dorzucamy pokrojone jabłko i gruszkę, gotujemy jeszcze kilka minut, na końcu dorzucamy śliwki, przekładamy do miseczki. Posypujemy cynamonem, ewentualnie polewamy miodem

Powiedz dietom nie
Koktajle dla zdrowia - vol.1 263

poza tym możemy je komponować wedle naszego uznania i gustu kulinarnego. Dostarczają nam składników odżywczych, a ponadto cieszą zarówno oczy, jak i podniebienie. Dzisiaj przygotowałam 4 koktajle owocowe. Mango, jabłko, banan   - dawka błonnika i przeciwutleniaczy 100 g mango 1 szkl mleka (sojowego, krowiego, owsianego – dowolnie) 1 jabłko ½ banana Banan, jagoda, pomarańcza   - dostarcza energii, zawiera magnez i potas niezbędny

Powiedz dietom nie
Czerwony koktajl oczyszczający 223

składniki wymienione na zdjęciu. Jeśli nie lubimy gorzkiego smaku grejpfruta, możemy użyć pomarańczy. Odpowiednia ilość cytrusów pomoże nam zniwelować potencjalnie niechciany smak buraka. Co dają nam poszczególne składniki koktajlu? Jabłka – zawierają mnóstwo błonnika i witaminy C, pomagają zachować młodość i szczupłą sylwetkę. Zmniejszają stężenie „złego” cholesterolu a podnoszą stężenie tego „dobrego”. Ponadto leczą biegunkę, zapobiegają zatruciom metalami ciężkimi, zmniejszają

Powiedz dietom nie
Pełnoziarniste ciastka z rabarbarem 179

minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu posypujemy prażonymi na suchej patelni migdałami. Ps. Ze względu na sezon użyłam rabarbaru, ale panuje tutaj dowolność - z gruszkami, jabłkami czy śliwkami ciastka będą równie dobre. Przepis zaczerpnięty (i zmodyfikowany) stąd

Powiedz dietom nie
Papaya crunchy flans 233

wyciętymi z ciasta- też należy je ponakłuwać. Wstawiamy do piekarnika na dosłownie 15 minut- do momentu aż ciasto będzie złote. Smacznego:) P.S Oczywiście owoce Papai można zastąpić innymi:) Np. jabłkami, lub też na przykład kremem. Unikajcie jednak malin, czy truskawek, ponieważ mają zbyt dużo soku i ciasto się rozpłynie

Luźna Kuchnia
Penne z tuńczykiem i gruszką 283

Składniki: 150 g makaronu Penne - pełne ziarno puszka tuńczyka w oleju fasolka szparagowa gruszka sól, pieprz pół łyżeczki octu z jabłek Przygotowanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Tuńczyka odcedzić z oleju i wmieszać w niego pół łyżeczki octu (do smaku).  Fasolkę ugotować w osolonej wodzie (wrzucić na wrzątek i gotować ok 5 min na większym ogniu). Gruszkę

Gaździnka warzy
sok 409

jabłka    3 czerwone grejpfruty 1 owoc granatu

w mojej kuchni
Ryż na mleku z truskawkami 253

Pyszne i proste danie z dzieciństwa. Wystarczy ugotować ryż na mleku i polać słodkimi truskawkami. Pyszne jedzonko, i na obiad i na deser. Zamiast truskawek można użyć prażonych jabłek z dodatkiem cynamonu lub wanilii. składniki: 1 szklanka białego ryżu ok 2,5 szklanki mleka truskawki z kompotu Mleko wlać do garnka i zagotować. Gdy mleko się zagotuje wsypać ryż

Monia miesza i gotuje
Surowka z marchewki, pora i kapusty 267

Pikantna i pełna smaku. Surówka z marchewki, pora i kapusty 1 marchewka, obrana starta na grubych oczkach 1 por, biała część, posiekana 1/4 główki kapusty pekińskiej, posiekana 1/2 kwaśnego jabłka, obranego, startego na grubych oczkach sól, pieprz i cukier po szczypcie czubata łyżka majonezu Warzywa wkładamy do miski, posypujemy przyprawami i cukrem. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Paszteciki z kapustą i grzybami. 199

tegorocznym wigilijnym stole paszteciki zajmą jedno z czołowych miejsc(zresztą pewnie zagoszczą na nim częściej niż tylko w Wigilię). Przepis otrzymałam od p. Jadzi (tej od ciasteczek z jabłkami), jednej z najlepszych gospodyń domu- jej potrawy długo zostają w pamięci wierzcie mi! Tak, więc... A to moje tegoroczne paszteciki wigilijne. Przepyszne! SKŁADNIKI: CIASTO: 60 dag. mąki (ja używam

Kuchnia Beaty
Drożdżowe rogale na śniadanie 227

jajko 3 płaskie łyżki cukru ½ płaskiej łyżeczki soli A dodatkowo jedno rozbełtane jajo do posmarowania rogali i sezam do posypania Ja posmarowałam rozcięte rogaliki dżemem brzoskwiniowym niskosłodzonym z dodatkiem jabłka  ORZECH Do kubka wsypać drożdże z łyżeczką cukru i mąki, dodać jogurt.Następnie wlać lekko ciepłe mleko około 4 łyżek i jogurt. Wymieszaj i odstaw na około

Z Kuchni Do Kuchni
PINACOLADA drink! 260

Babskie spotkanie?  Polecam pyszne drinki z sokiem ananasowym i mlekiem kokosowym, gdzie w roli głównej prym wiedzie likier pinacolada! Pysznie! Drinka łatwo przyozdobisz, liściem ananasa i plasterkami jabłek! W shakerze wymieszaj : - 50 ml soku ananasowego mocno schłodzonego - 100 ml pinacolady -  60 ml mleka kokosowego Możesz podawać z kostkami lodu i kawałkami świeżego ananasa! Pamiętaj alkohol szkodzi zdrowiu

SMYKWKUCHNI
Sałatka z selera, jabłka i gruszki / Salad with celery, apple and pear 216

Składniki / Ingredients: 1/2 selera korzeniowego / 1/2 celery 1 jabłko / 1 apple 1 gruszka / 1 pear 1 limonka / 1 lime szczypta soli / pinch of salt szczypta cukry / pinch of sugar   Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, ilość porcji: 4 Najpierw musimy obrać warzywa ze skórki (selera, jabłko, gruszkę). Z limonki wyciskamy sok. Obrane warzywa ścieramy na tarce. Potem polewamy

Projekty ze smakiem
Śledzie w śmietanie z żurawiną i jabłkiem 210

Śledzik na ostatki- czemu nie? Śledzie są łagodne w smaku i szybkie do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: ½ kg śledzi matiasów, 1 jabłko, 1 cebula czerwona, 5 dag suszonej żurawiny, 6 łyżek śmietany 18%, sok z ½ cytryny, szczypta cukru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Śledzie moczę dobę we wodzie (3-4 razy zmień wodę na czystą). Cebulę obieram i kroję w piórka(...)Solę i odstawiam na 15 minut. 2. Jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do miski. Dodaję śmietanę, cebulę, żurawinę oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Doprawiam do smaku cukrem, solą oraz pieprzem.  3. Dodaję śledzie. Mieszam i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce, aby śledzie się „przegryzły”. Gotowe śledziki wykładam na talerz

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania