aperitif. Wino charakteryzuje się niezwykłą świeżością smaku oraz niską zawartością alkoholu (ok. 11%) idealnie komponuje się ze wszelkimi daniami. Subtelnie wyczuwalna jest w nim nuta miodu, dojrzałego jabłka i soczystej brzoskwini. Wino musujące polecam podawać w wąskich i wysokich kieliszkach, dzięki temu bąbelki utrzymują się na dłużej.Oczywiście schłodzone. Zdecydowanie dla amatorów wytrawnych smaków :-) Są to produkty
Wanilia i Kardamonkilka i od lat jest bardzo zadowolony. Obieraczki idealnie sprawdziły się przy ogórkach, marchewce czy ziemniakach, także przygotowywanie obiadów było miłą czynnością. Doskonale nadają się do obierania jabłek czy gruszek. Są bardzo ostre i wytrzymałe. Myślę, że posłużą mi na dobrych kilka
Magiczne Życie MartyOstatni weekend spędziłam z przyjaciółkami na wsi zbierając Śliwki ,brzoskwinie i jabłka.Dość pracowity był ,ale przyjemny.Cieszę się ,że mogłam tyle cudów natury przywieź do domu.Wyszły z tego takie wspaniałości.Pod względem przetworów jesień widzę kolorowo. 2 kg.śliwek węgierski 1 szkl. cukru 1 torebka cukru cynamonowego *************************************** Śliwki opłukać i wydrylować z pestki.Włożyć do dużego garnka.Podla
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwinną sałatkę z zasmażanych buraczków.Świetna przystawka do obiadu z mięsem. 1 kg.buraków czerwonych 2 łyżki masła 1 cebula 1 łyżka kminku sól cukier puder 1 kwaśne jabłko **************************************************** Buraki szorujemy szczoteczką i płuczemy.Pieczemy je w Piekarniku lub gotujemy ,zalewając je wrzącą wodą ,po czym odstawić do wystygnięcia.W rondelku najlepiej teflonowym roztopić masło i dodać(...)przykryć i usmażyć na złoty kolor.Buraki obrać , zetrzeć na tarce o dużych oczkach na wiórki do rondla .Dodać łyżkę kminku , sól ,cukier puder do smaku .Zetrzeć na tarce kwaśne jabłko ,dołożyć do buraczków , wymieszać ,zagrzać i podawać.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: biała rzodkiew jabłko natka pietruszki suszona papryka słodka suszona sól, pieprz jogurt typu greckiego lub bałkańskiego opcjonalnie: chrzan tarty Przygotowanie: Rzodkiew i jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki. Posypać przyprawami i doprawić solą do smaku. Dodać ze dwie łyżki jogurtu. Można podkręcić smak łyżeczką lub dwoma chrzanu tartego. Pysznie
Karczma HonoriettyŻegnamy lato, witamy jesień, a wraz z nią rozpoczynający się sezon na słodkie śliwki, soczyste jabłka, czy dorodne gruszki... Chociaż śliwek mam pod dostatkiem, postanowiłam by w dzisiejszym wypieku główną rolę odegrały gruszki. Może nie są moimi ulubionymi owocami, ale w takim połączeniu smakują wybornie! Spód wykonany z pokruszonych płatków kukurydzianych z dodatkiem kakao, masa z ,,budyniu" jaglanego
Kuchnia EllieZestaw I: 4 szt. placków jogurtowych z borówkami garść borówek 2 orzechy włoskie Zestaw II: domowe ciasto drożdżowe z masłem jogurt do picia pół jabłka
Atlas Smakówłyżeczki proszku do pieczenia kilka kropelek zapachu kokosowego lub łyżkę likieru kokosowego. ok 1 kg śliwek ( mogą być również inne owoce - wiśnie, jagody, borówki, czereśnie, jabłka , itp)- u mnie było 40 dag Przygotowanie : Białka ubić z odrobiną soli, dodając cukier, gdy piana będzie sztywna dodać żółtka Następnie pozostałe składniki,( tj. ja dodałam wpierw część mąki z proszkiem
Proste Potrawyorzechami włoskimi. Bardzo polecam! :) Składniki na 2 porcje: 100 g płatków owsianych 100 ml mleka 50 ml świeżego soku jabłkowego Marwit 75 g gęstego jogurtu naturalnego 1 małe jabłko 2-3 łyżeczki miodu sok z 1/2 limonki 35 g orzechów włoskich ziarenka granatu borówki płatki kokosowe Płatki owsiane zalać zimnym mlekiem i świeżym sokiem jabłkowym Marwit, przykryć folią i odstawić(...)kilka godzin lub na noc do lodówki. Kolejnego dnia, przed lunchem, wyjąć z lodówki, dodać sok z limonki, jabłko, starte na tarce o grubych oczkach, jogurt i miód, wymieszać. Przełożyć do miseczek, posypać orzechami, płatkami kokosowymi, borówkami i ziarenkami granatu. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji
Domowa cukiernia EwySkoro jest piątek to jest też słodkie na weekend ;) Dziś zapachnie jesienią a to za sprawą pysznych polskich jabłek i aromatycznych przypraw - cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej. Bardzo lubię ciacha z dodatkiem aromatycznych przypraw. Szczególnie upodobałam sobie cynamon, który jest jedną z moich ulubionych przypraw. Wbrew pozorem świetnie komponuje się także z mięsem, choć dziś
Pyry na Gazgustu. Jako, że sezon na borówki chyli się ku końcowi, uspokoję Was, ponieważ Flaugnarde można jeść także z innymi owocami i będzie równie pyszne, polecam typowo jesienne, takie jak jabłka, gruszki czy śliwki (suszonymi pasują idealnie!). Flaugnarde z borówkami 3/4 szkl. mąki pszennej 1 1/4 szkl. dowolnego mleka 3 jajka 1 łyżeczka soku z cytryny ew. syrop klonowy
Przepysznik - BLW i nie tylkościereczce kuchennej. I jak tu nie jeść codziennie śliwek, jak od rana nawet niebo kusi śliwkowym kolorem? ;) ------------ Podobne: Pieczeń ze śliwkami i pak choi Konfitura z aronii i jabłek Powidła śliwkowe w 100% ze śliwek
Weekendy w domu i ogrodzieróżni konfitura od dżemu? Po prostu do dżemu dodaje się wody, choć ja muszę przyznać, że przyrządzając dżemy z owoców jagodowych nigdy nie dodaję wody. Jeśli przyrządzam dżem z jabłek, gruszek lub ze śliwek to na ogół dodaję odrobinę wody. Natomiast nigdy nie gotuję dżemu czy konfitury według proporcji 1:1, bo taki dżem jest po prosru dla mnie
codojedzeniaJedno z dań, które najbardziej pod słońcem przypomina mi dzieciństwo, to naleśniki takie z jabłkami i cynamonem - albo, najnormalniej w świecie, z dżemem truskawkowym, Nutellą czy z białym serem. Dzisiaj pokażę Wam, jak ja robię naleśniki - puszyste, lekkie, słodkie o zapachu wanilii. Do naleśników zrobię coś na kształt salsy z mięty, żurawiny, miodu oraz soku
Kuba Gotuje