Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem 262dużo,że pół szklanki pokrojonej kapusty pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę prowitaminę.Kolorowo i zdrowo,zapraszam do przepisu! Składniki na 2-3 porcje: 1/2 kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 jabłko 1/2 pęczka szczypiorku 2,5 łyżki soku z cytryny lub octu winnego 1/2 łyżki cukru - dałam miód 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy sól,pieprz Wykonanie: z kapusty odrzucić wierzchnie(...)lekko zmiękła marchewkę obrać,przekroić na pół,następnie pokroić skośnie w cieniutkie paseczki oliwę ,sok z cytryny i miód wymieszać na gładki krem.Dodać pieprz i sól jabłko pokroć na ćwiartki,wyciąć gniazda nasienne.Pokroić w cienkie szpalty i odłożyć do dressingu posiekać szczypiorek wszystkie składniki wymieszać.Podawać schłodzoną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Testowanie obieraczek firmy Victorinox* 225normalna tradycyjna ze sztywnym ostrzem, druga również tradycyjna ale z ząbkowanym ruchomym ostrzem no i trzecia poprzeczna. Obierałam przysłanymi mi obieraczkami ogórki, również kiszone i konserwowe, pomidory, cukinię, ziemniaki, jabłka, cytryny i tonę marchewki:-) Po tygodniu intensywnego testowania, każdej z nich podzielę się z wami moją opinią na ich temat. Ps. Standardowo będą przyznawane gwiazdki, jednak tym razem
IMPRESJA SMAKU
zielony sok z lisci rzodkiewki 193Skladniki 2 marchewki 3-4 łodyg selera naciowego 3 jabłka, pozbawione gniazd nasiennych 1 główka sałaty zielonej 2 banany 1 cytryna liście z pęczka młodej rzodkiewki Wykonanie
w mojej kuchni
wybuchowy sok 208Składniki 3-4 łodygi selera naciowego 3 jabłka 4 marchewki 2-3 plasterki imbiru 1 owoc granatu Wykonanie Wszystko przepuścic przez wyciskarkę do soków.Smacznego
w mojej kuchni
Surówka pora z marchewką 220Składniki: 1 duży por 1 duża marchewka 1 jabłko 2 łyżki majonezu koperek sól pieprz Wykonanie: Pora pokroić drobno, marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Posypać koperkiem Idealnie pasuje do mięs
O kuchni z uczuciem
Surówka z selera, marchwi, jabłka i pora. 198family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 marchewka 1 średnie jabłko 1/3 pora 1/3 dużego selera kilka kropel octu winnego płaska łyżeczka cukru sól, pieprz 2 płaskie łyżki majonez 2 płaskie łyżki jogurtu Przygotowanie: Najpierw kroimy pora w półkrążki(...)Następnie marchewkę, jabłko oraz selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wsypujemy wszystko do miseczki i doprawiamy obficie solą i pieprzem. Kolejno dodajemy ocet, cukier, majonez oraz jogurt. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na około 30 min. Mieszamy jeszcze raz przed podaniem. Smacznego
Symfonia smakowa
pyszna włoszczyznowa surówka ze śmietaną... 221Składniki: marchew 3 średnie, seler 1 mały, pietruszka korzeń 1 mała, por 1 mały, jabłka 2 sztuki, cukier 4 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżka, śmietana 12% gęsta 1 szklanka przygotowanie surówki było bardzo szybkie i sprawne dzięki blenderowi, który dostałam do testowania "ZOBACZ-blender HR1677/90" do misy blendera włożyć tarczę tnącą na wiórki, obrane warzywa i jabłka pokroić
W Mojej Kuchni Lubię
Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkami 165Składniki: 1 kg wątróbki drobiowej 2 duże cebule 1 duże słodkie jabłko 1 kostka masła - ja polecam to Łaciate mąka do obtoczenia 2 patelnie Przygotowanie: Wątróbkę myjemy i oczyszczamy z tłuszczu i żyłek. Obtaczamy ją w mące. Na patelni na której będziemy smażyć wątróbkę rozpuszczamy 3/4 kostki masła. Wkładamy kolejno kawałeczki wątróbki i smażymy z obydwu stron(...)między czasie na drugiej patelni rozpuszczamy 1/4 kostki masła i dodajemy pokrojoną w talarki cebulę wraz z pokrojonym w kostkę jabłkiem, i smażymy tak aby cebulka się zeszkliła. Gdy wątróbka będzie już usmażona dodajemy do niej zawartość drugiej patelni i razem mieszamy na małym ogniu. Smacznego
ClauditteMissCooking
Surówka z czerwonej kapusty 149Składniki: 3/4 główki czerwonej kapusty 1 duża cebula czerwona ( ucieramy na tarce) 1 kwaśne jabłko ( ucieramy na tarce) Sos: 3 łyżki octu winnego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku ( przecisnąć) sól i pieprz Przygotowanie: Kapustę kroimy bardzo na drobne paseczki, dodajemy utarte jabłko i cebulę. Całość zalewamy sosem
ClauditteMissCooking
Tartaletki z kremem karpatkowym 148słodkiego. W zasadzie od rana coś tak za mną chodziło. Chyba każda kobieta tak ma? prawda? :) Bardzo lubię jabłecznik, ale u mnie odpada bo mam jakiś straszne uczulenie na jabłka. Gdy tylko zjem jabłko to momentalnie w buzi pojawiają mi się afty, boli niemiłosiernie przez około tydzień. Moja mama za to robi świetne karpatki. Ale nie do końca
ClauditteMissCooking
Koktajl selerowy 188Składniki: 200g selera naciowego 400g jabłek 100g naturalnego jogurtu sok z połowy cytryny 3 ba nany Przygotowanie: Selera umyć, obrać z nitek i pokroić na mniejsze kawałki. Z jabłek usunąć gniazda nasienne, p okroi ć. Wszystki e składniki połączyć i zmiksować blenderem..... Smacznego
Gaździnka warzy
Koktajl warzywno - owocowy 183Składniki: 900g marchewki 520g buraków 2 średnie pomarańcze 2 jabłka Przygotowanie: Marchewki i buraki umyć, osuszyć , obrać i pokroić na mniejsze kawałk i. Wło żyć do sokowirówki i wycisnąć sok. Z pomarańczy i jabłek obrać skórkę , pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miksera , w lać 3 chochelki soku warzywnego i zmiksować. Wszystko raz em wymieszać. Podawać ze świeżym
Gaździnka warzy
Deser pomarańczowo - ananasowy 188Składniki: 2 pomarańcze 4 plasterki ananasa z puszki 2 jabłka 100ml maślanki 50ml soku z ananasa Przygotowanie: Jabłka umyć, osuszyć. Obrać z e skórk i , usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Pomarańcze obrać noż e m, razem z białą skórką , pokroić na mniejsze kawałki . Wszystkie składniki razem zmiksować, podawać lekko schłodzone.. ... Smacznego
Gaździnka warzy
kruszonkowy gruszkojabłkowiec... 224Składniki: jajka 2 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, mąka pszenna 2 szklanki, sól - szczypta, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, gruszki 5 średnie, jabłka 5 średnie, cukier 1 łyżka, przyprawa do piernika 2 łyżeczki, budyń śmietankowy 1 sztuka, cukier puder - ile potrzeba jajka, miękka palma, cukier, proszek do pieczenia, mąka, sól w robocie utrzeć na sypką kruszonkę(...)tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem, do blaszki dać 3/4 ciasta i przyklepać do dna ze skórką gruszki, jabłka pokroić w kostki, wymieszać z cukrem, przyprawą do piernika, budyniem i wszystko wyłożyć na ciasto w blaszce resztę ciasta rozsypać na owocach jako kruszonkę piec w 200C około 45 minut, ciasto wyjąć z blaszki jak wystygnie
W Mojej Kuchni Lubię