ogórki - 26028 przepisów (strona:1111/1736)

Surówka na szybko z Pancettą 148

doskonale się nadaje do obiadów , czy na kolację jako dodatek do mięsa , ale to już według państwa upodobań do czego ją dodamy . Składniki  1 kapusta lodowa  1 ogórek zielony  100 dag pancetta  15 sztuk małych pomidorków  2 łyżki balsamico  szczypta soli  pieprz do smaku  2 łyżeczki oliwy  szczypta cukru  starta(...)skórka z cytryny  Wykonanie  Na wstępnie kapustę lodową kroję bardzo cienko , następnie ogórka myję i kroję w kostkę , pomidorki kroję na połówki , pancette pokrojoną w kostkę przesmażam na odrobinie oliwy i dodaję do naszej sałaty , na końcu doprawiam do smaku solą pieprzem , oraz cukrem i ścieram odrobinę skórki z cytryny , następnie bardzo dokładnie mieszamy , kiedy mamy dobrze surówkę

Mój Smak
sałatka z tuńczykiem 251

sałatki z dodatkiem pysznego sosu z jogurtu , majonezu i musztardy. składniki: 1 puszka tuńczyka (kawałki w sosie własnym) 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 puszki kukurydzy 1 duży ogórek kiszony  50 g żółtego sera duży pęczek grubego szczypioru 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki musztardy  sól, pieprz wykonanie: Tuńczyka i kukurydzę odsączam z zalewy(...)przekładam do miski. Dodaję pokrojone w grubą kostkę jajka i ogórek, ser starty na tarce o grubych oczkach i posiekany szczypiorek. Doprawiam solą i pieprzem. Na koniec delikatnie mieszam z sosem przygotowanym z połączenia jogurtu, majonezu i musztardy. Dekoruję świeżo posiekanym szczypiorkiem

babka w formie
POMYSŁ NA WYKORZYSTANIE MIĘSA Z ZUPY 160

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: Mięso pozostałe z zupy (u mnie dwa małe udka kurczaka), 20 dag pieczarek, średnia cebula, większy ogórek kiszony, curry, pieprz cayenne, sól, papryka słodka odrobina bazylii. Przygotowanie: Mięso obieram ze skóry, dzielę na kawałki. Pieczarki kroję w plasterki, ogórka w półplastry, cebulę drobno siekam. Całość podsmażam

JejKuchnia
Zielona surówka 209

Zielono mi..prosta i szybka do zrobienia surówka. por ogórki kiszone jabłko sól,pieprz oliwa sok z cytryny Pora pokroić ,skropić odrobiną soku z cytryny.Ogórki pokroić w talarki,jabłko obrać i zetrzeć na tarce.Wszystko razem wymieszać, dodać odrobinę oleju.Doprawic

Moje domowe kucharzenie
Sałata lodowa z tuńczykiem 153

Smaczna i zdrowa sałatka, którą można przygotować w kilka chwil. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 1 puszka tuńczyka (kawałki w oleju) 2 pomidory 1 ogórek zielone oliwki 1/2 kostki sera typu feta 1 mała czerwona cebula przyprawa do sałatek opcjonalnie odrobina oleju rzepakowego (może być też olej z puszki po tuńczyku) Sposób wykonania: 1. Cebulę pokroić w piórka, kapustę(...)paski, ogórka i pomidory w półplasterki, a ser w kostkę. 2. Dodać tuńczyka odsączonego z zalewy oraz zielone oliwki. 3. Wszystko wymieszać, dodać przyprawy do sałatek wedle uznania i opcjonalnie 1-2 łyżki oleju rzepakowego. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pulpety w sosie pomidorowym prowansalskim 183

niedzielę na obiad zrobiłam pulpety w sosie pomidorowym prowansalskim, a do nich podałam ryż i ogórki konserwowe (oczywiście domowe). Porcja była na tyle duża, że zostało mi również na poniedziałkowy obiad. Okazało się, że pulpety przeszły sosem pomidorowym i są dwa razy smaczniejsze. Może więc warto zrobić je już dzień wcześniej? ;-) SKŁADNIKI Na pulpety: 500 g mięsa wieprzowego

Passions hobbies life
Zdrowy zakwas z buraków 731

główki czosnku – 8 listków laurowych – 12-15 ziarenek ziela angielskiego – 1 łyżka soli na 1 litr przegotowanej wody – opcjonalnie 2 łyżki soku z kiszonych ogórków Przygotowanie: 1. Słoik lub inne naczynie (nie plastikowe) o pojemności 4,5 litra wyparzamy. 2. Buraki obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości

Podwójnaporcja
Sałatka z tuńczykiem, kaszą jęczmienną i dodatkami 217

była podana na pyszną i późną kolację. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej średniej Rubi* 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 185 g około 2 cm zielonego ogórka około 2 cm pora 4-5 małych pomidorków sól i pieprz do smaku (u mnie sól himalajska i świeżo zmielony czarny pieprz) oliwa z oliwek szczypiorek do posypania po wierzchu(...)ugotowaniem Przygotowanie: Kaszę gotujemy z szczyptą soli, studzimy. Do miski z ugotowaną, ostudzoną kaszą jęczmienną dodajemy puszkę tuńczyka w kawałkach w sosie własnym, połówki pomidorków, pokrojonego na półplasterki zielonego ogórka i posiekaną porę, mieszamy całość (jeśli nie chcecie, aby wasze pomidorki się rozpadły podczas mieszania dodajcie je na koniec). Całość doprawiamy solą i pieprzem, dolewając niedużą ilość oliwy z oliwek

Słodkie okruszki
Sakiewki z serem feta, suszonymi pomidorami i lekkim sosem ogórkowym 117

wzięłam "na oko") 3 gałązki rozmarynu ok 30 sztuk czarnych oliwek orzechy nerkowca ( ok. 2-3 łyżki) oliwa ev-łyżka Łyżka oleju ze suszonych pomidorów folia aluminiowa SOS: 1 ogórek sałatkowy mała cebula po 1/2 pęczka szczypiorku, koperku, pietruszki jogurt naturalny (ok 1/2 szklanki) łyżka oliwy z oliwek łyżka białego octu winnego sól pieprz cukier PRZYGOTOWANIE: Sos:Ogórka przekroić, pozbawić

Kopystką po garach
Sos tatarski 138

Zapewne każdy z nas kupił kiedyś sos tatarski. I jak Wam smakował? Czy oprócz masy majonezowej znaleźliście coś więcej?  SKŁADNIKI: 2 ogórki konserwowe 1/2 słoiczka (ok. 75 g) konserwowych pieczarek Łyżka konserwowej cebuli (opcjonalnie) Łyżka kaparów Łyżka konserwowej marchwi (opcjonalnie) 3 łyżki jogurtu 1,5 łyżki majonezu Sól Pieprz Odrobina cukru PRZYGOTOWANIE: Jogurt łączymy z majonezem-dodajemy posiekane

Kopystką po garach
Zrazy dla leniwych (bez zawijania) 324

Zrazy, moje ulubione. Smakują identycznie (a może lepiej bo można wpakować więcej "farszu") a pochłaniają 1/2 czasu mniej,niż tradycyjne. :) SKŁADNIKI: 8 plastrów wołowiny zrazowej Kawałki chleba Kawałki ogórka kiszonego Plastry boczku boczku Cebula w piórka Musztarda (najlepiej stołowa) Majeranek Ew. sól Pieprz Bulion wołowy  Masło klarowane (ew, smalec) PRZYGOTOWANIE: Wołowinę kroimy w plastry (ok. 1 cm), Na maśle(...)tłuszczu, następnie układamy plastry boczku, na nich cebulę pokrojoną w piórka, na to podsmażoną wołowinę,którą doprawiamy solą pieprzem, smarujemy musztardą i posypujemy majerankiem. Na to kładziemy chleb i ogórka. Tak samo następną warstwę. Całość zalewamy bulionem , przykrywamy i do piekarnika nagrzanego na 200 stopni/na co najmniej 1,5 godziny. Mięso musi być miękkie ale nie suche

Kopystką po garach
Niedzielny obiad w Ten Sushi 153

smaku i bez charakteru. Potem na naszym stole pojawia się zestaw Masakari (20 szt, 63 zł). W skład zestawu wchodzi: 6 x futomaki z tuńczykiem , serkiem, sałata, awokado, ogórkiem  i rzepą 6 x hosomaki maślaną   4 x california z łososiem, serkiem i awokado owinięte  w nori, podane z dressingiem z rzepy  4 x california z krabem(...)serkiem, ogórkiem , owinięte  w łososia, tobiko i sezam Sushi jest poprawne, ładnie podane i smaczne, ale zdecydowanie odbiega od tego serwowanego  na warsztatach w innym lokalu tej firmy przy ul. Osmańczyka. Niestety, to nie był zbyt udany niedzielny wypad. Zdecydowanie lokal przy Osmańczyka robi dużo lepsze wrażenie, jest i czyściej i smaczniej. Pytanie tylko czy faktycznie karmią

Kulinarne przygody Gatity
Tortilla z awokado i rukolą w sosie jogurtowym z czosnkiem i suszonymi pomidorami 234

Alternatywa na szybki i zdrowy posiłek oraz propozycja dania dla miłośników przeróżnych sałatek i świeżych warzyw.  Wiosennie! Składniki: 4 ziarniste placki tortilli 1 dojrzałe awokado 1/4 świeżego zielonego ogórka  1/2 czerwonej cebuli 2 garści rukoli  Składniki na sos jogurtowy z czosnkiem i suszonymi pomidorami: 5 łyżek jogurtu naturalnego   2 ząbki czosnku   5 suszonych pomidorów(...)łyżeczka oliwy ze słoiczka w którym mieszczą się suszone pomidory 1 szczypta ziół prowansalskich 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta pieprzu Wykonanie: Ogórek, awokado (obrane ze skóry i bez pestki) oraz cebulę umyć, pokroić w plasterki, rukolę opłukać i osuszyć. W osobnej miseczce przygotować jogurt, dodać posiekany czosnek, oraz pokrojone w malutkie kawałeczki suszone pomidory, dodać łyżeczkę oliwy z pomidorów

Wino Francja Kuchnia
Sałatka z łososia wędzonego i roszponki 159

różowy Łososia kroimy na plastry, następnie w kostkę (nie za drobną i nie za grubą). Obie cebule kroimy w kostkę, sparzamy wrzątkiem na sitku, hartujemy zimną wodą i odsączamy. Ogórki kroimy w drobną kostkę, kapary na połówki. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Doprawiamy do smaku solą (uwaga – ryba już jest słona, więc nie przesadzajmy z ilością), pieprzem (sporo), skrapiamy

mojewypiekiinietylko
Pasta z makreli z suszonymi pomidorami / Smoked mackerel and sun-dried tomato pate 185

suszonymi pomidorami (4 porcje) Składniki: 1 makrela wędzona 5 sztuk suszonych pomidorów z oliwy, posiekanych 1 łyżka ulubionego ketchupu 1 jajko ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę 2 ogórki konserwowe, pokrojone w kostkę 1/2 łyżeczki tabasco 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz Przygotowanie: Zdejmij z makreli skórkę, oddziel mięso od ości, przełóż

karmelowy