doskonale się nadaje do obiadów , czy na kolację jako dodatek do mięsa , ale to już według państwa upodobań do czego ją dodamy . Składniki 1 kapusta lodowa 1 ogórek zielony 100 dag pancetta 15 sztuk małych pomidorków 2 łyżki balsamico szczypta soli pieprz do smaku 2 łyżeczki oliwy szczypta cukru starta(...)skórka z cytryny Wykonanie Na wstępnie kapustę lodową kroję bardzo cienko , następnie ogórka myję i kroję w kostkę , pomidorki kroję na połówki , pancette pokrojoną w kostkę przesmażam na odrobinie oliwy i dodaję do naszej sałaty , na końcu doprawiam do smaku solą pieprzem , oraz cukrem i ścieram odrobinę skórki z cytryny , następnie bardzo dokładnie mieszamy , kiedy mamy dobrze surówkę
Mój Smaksałatki z dodatkiem pysznego sosu z jogurtu , majonezu i musztardy. składniki: 1 puszka tuńczyka (kawałki w sosie własnym) 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 puszki kukurydzy 1 duży ogórek kiszony 50 g żółtego sera duży pęczek grubego szczypioru 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki musztardy sól, pieprz wykonanie: Tuńczyka i kukurydzę odsączam z zalewy(...)przekładam do miski. Dodaję pokrojone w grubą kostkę jajka i ogórek, ser starty na tarce o grubych oczkach i posiekany szczypiorek. Doprawiam solą i pieprzem. Na koniec delikatnie mieszam z sosem przygotowanym z połączenia jogurtu, majonezu i musztardy. Dekoruję świeżo posiekanym szczypiorkiem
babka w formieCZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: Mięso pozostałe z zupy (u mnie dwa małe udka kurczaka), 20 dag pieczarek, średnia cebula, większy ogórek kiszony, curry, pieprz cayenne, sól, papryka słodka odrobina bazylii. Przygotowanie: Mięso obieram ze skóry, dzielę na kawałki. Pieczarki kroję w plasterki, ogórka w półplastry, cebulę drobno siekam. Całość podsmażam
JejKuchniaZielono mi..prosta i szybka do zrobienia surówka. por ogórki kiszone jabłko sól,pieprz oliwa sok z cytryny Pora pokroić ,skropić odrobiną soku z cytryny.Ogórki pokroić w talarki,jabłko obrać i zetrzeć na tarce.Wszystko razem wymieszać, dodać odrobinę oleju.Doprawic
Moje domowe kucharzenieSmaczna i zdrowa sałatka, którą można przygotować w kilka chwil. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 1 puszka tuńczyka (kawałki w oleju) 2 pomidory 1 ogórek zielone oliwki 1/2 kostki sera typu feta 1 mała czerwona cebula przyprawa do sałatek opcjonalnie odrobina oleju rzepakowego (może być też olej z puszki po tuńczyku) Sposób wykonania: 1. Cebulę pokroić w piórka, kapustę(...)paski, ogórka i pomidory w półplasterki, a ser w kostkę. 2. Dodać tuńczyka odsączonego z zalewy oraz zielone oliwki. 3. Wszystko wymieszać, dodać przyprawy do sałatek wedle uznania i opcjonalnie 1-2 łyżki oleju rzepakowego. Smacznego
Kuchnia domowa Aniniedzielę na obiad zrobiłam pulpety w sosie pomidorowym prowansalskim, a do nich podałam ryż i ogórki konserwowe (oczywiście domowe). Porcja była na tyle duża, że zostało mi również na poniedziałkowy obiad. Okazało się, że pulpety przeszły sosem pomidorowym i są dwa razy smaczniejsze. Może więc warto zrobić je już dzień wcześniej? ;-) SKŁADNIKI Na pulpety: 500 g mięsa wieprzowego
Passions hobbies lifegłówki czosnku – 8 listków laurowych – 12-15 ziarenek ziela angielskiego – 1 łyżka soli na 1 litr przegotowanej wody – opcjonalnie 2 łyżki soku z kiszonych ogórków Przygotowanie: 1. Słoik lub inne naczynie (nie plastikowe) o pojemności 4,5 litra wyparzamy. 2. Buraki obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości
Podwójnaporcjabyła podana na pyszną i późną kolację. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej średniej Rubi* 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 185 g około 2 cm zielonego ogórka około 2 cm pora 4-5 małych pomidorków sól i pieprz do smaku (u mnie sól himalajska i świeżo zmielony czarny pieprz) oliwa z oliwek szczypiorek do posypania po wierzchu(...)ugotowaniem Przygotowanie: Kaszę gotujemy z szczyptą soli, studzimy. Do miski z ugotowaną, ostudzoną kaszą jęczmienną dodajemy puszkę tuńczyka w kawałkach w sosie własnym, połówki pomidorków, pokrojonego na półplasterki zielonego ogórka i posiekaną porę, mieszamy całość (jeśli nie chcecie, aby wasze pomidorki się rozpadły podczas mieszania dodajcie je na koniec). Całość doprawiamy solą i pieprzem, dolewając niedużą ilość oliwy z oliwek
Słodkie okruszkiwzięłam "na oko") 3 gałązki rozmarynu ok 30 sztuk czarnych oliwek orzechy nerkowca ( ok. 2-3 łyżki) oliwa ev-łyżka Łyżka oleju ze suszonych pomidorów folia aluminiowa SOS: 1 ogórek sałatkowy mała cebula po 1/2 pęczka szczypiorku, koperku, pietruszki jogurt naturalny (ok 1/2 szklanki) łyżka oliwy z oliwek łyżka białego octu winnego sól pieprz cukier PRZYGOTOWANIE: Sos:Ogórka przekroić, pozbawić
Kopystką po garachZapewne każdy z nas kupił kiedyś sos tatarski. I jak Wam smakował? Czy oprócz masy majonezowej znaleźliście coś więcej? SKŁADNIKI: 2 ogórki konserwowe 1/2 słoiczka (ok. 75 g) konserwowych pieczarek Łyżka konserwowej cebuli (opcjonalnie) Łyżka kaparów Łyżka konserwowej marchwi (opcjonalnie) 3 łyżki jogurtu 1,5 łyżki majonezu Sól Pieprz Odrobina cukru PRZYGOTOWANIE: Jogurt łączymy z majonezem-dodajemy posiekane
Kopystką po garachZrazy, moje ulubione. Smakują identycznie (a może lepiej bo można wpakować więcej "farszu") a pochłaniają 1/2 czasu mniej,niż tradycyjne. :) SKŁADNIKI: 8 plastrów wołowiny zrazowej Kawałki chleba Kawałki ogórka kiszonego Plastry boczku boczku Cebula w piórka Musztarda (najlepiej stołowa) Majeranek Ew. sól Pieprz Bulion wołowy Masło klarowane (ew, smalec) PRZYGOTOWANIE: Wołowinę kroimy w plastry (ok. 1 cm), Na maśle(...)tłuszczu, następnie układamy plastry boczku, na nich cebulę pokrojoną w piórka, na to podsmażoną wołowinę,którą doprawiamy solą pieprzem, smarujemy musztardą i posypujemy majerankiem. Na to kładziemy chleb i ogórka. Tak samo następną warstwę. Całość zalewamy bulionem , przykrywamy i do piekarnika nagrzanego na 200 stopni/na co najmniej 1,5 godziny. Mięso musi być miękkie ale nie suche
Kopystką po garachsmaku i bez charakteru. Potem na naszym stole pojawia się zestaw Masakari (20 szt, 63 zł). W skład zestawu wchodzi: 6 x futomaki z tuńczykiem , serkiem, sałata, awokado, ogórkiem i rzepą 6 x hosomaki maślaną 4 x california z łososiem, serkiem i awokado owinięte w nori, podane z dressingiem z rzepy 4 x california z krabem(...)serkiem, ogórkiem , owinięte w łososia, tobiko i sezam Sushi jest poprawne, ładnie podane i smaczne, ale zdecydowanie odbiega od tego serwowanego na warsztatach w innym lokalu tej firmy przy ul. Osmańczyka. Niestety, to nie był zbyt udany niedzielny wypad. Zdecydowanie lokal przy Osmańczyka robi dużo lepsze wrażenie, jest i czyściej i smaczniej. Pytanie tylko czy faktycznie karmią
Kulinarne przygody GatityAlternatywa na szybki i zdrowy posiłek oraz propozycja dania dla miłośników przeróżnych sałatek i świeżych warzyw. Wiosennie! Składniki: 4 ziarniste placki tortilli 1 dojrzałe awokado 1/4 świeżego zielonego ogórka 1/2 czerwonej cebuli 2 garści rukoli Składniki na sos jogurtowy z czosnkiem i suszonymi pomidorami: 5 łyżek jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 5 suszonych pomidorów(...)łyżeczka oliwy ze słoiczka w którym mieszczą się suszone pomidory 1 szczypta ziół prowansalskich 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta pieprzu Wykonanie: Ogórek, awokado (obrane ze skóry i bez pestki) oraz cebulę umyć, pokroić w plasterki, rukolę opłukać i osuszyć. W osobnej miseczce przygotować jogurt, dodać posiekany czosnek, oraz pokrojone w malutkie kawałeczki suszone pomidory, dodać łyżeczkę oliwy z pomidorów
Wino Francja Kuchniaróżowy Łososia kroimy na plastry, następnie w kostkę (nie za drobną i nie za grubą). Obie cebule kroimy w kostkę, sparzamy wrzątkiem na sitku, hartujemy zimną wodą i odsączamy. Ogórki kroimy w drobną kostkę, kapary na połówki. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Doprawiamy do smaku solą (uwaga – ryba już jest słona, więc nie przesadzajmy z ilością), pieprzem (sporo), skrapiamy
mojewypiekiinietylkosuszonymi pomidorami (4 porcje) Składniki: 1 makrela wędzona 5 sztuk suszonych pomidorów z oliwy, posiekanych 1 łyżka ulubionego ketchupu 1 jajko ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę 2 ogórki konserwowe, pokrojone w kostkę 1/2 łyżeczki tabasco 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz Przygotowanie: Zdejmij z makreli skórkę, oddziel mięso od ości, przełóż
karmelowy