proponuję herbatkę miętową lub rumiankową, wodę z miodem i cytryną lub mój „napój reanimacyjny”, na który przepis podam na końcu. Bardzo polecany jest również oczywiście sok spod kiszonej kapusty, ogórków lub buraków. Soki spod kiszonek, jak i same kiszonki są bogate w minerały i witaminy, które pouciekały w trakcie imprezy wraz z kolejnymi kieliszkami Poza tym, pomimo kwaśnego smaku
Kate's Kitchenheight: 1em;" /> Składniki 6 średniej wielkości ziemniaków 2 pojedyncze piersi z kurczaka 4-5 pieczarek 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 cebulka 1 ogórek kiszony lub korniszon sól do smaku trochę startego sera do posypania Piersi z kurczaka tniemy na małe kawałeczki , posypujemy przyprawą do gyrosa, czosnkiem , mieszamy i pozostawiamy na godzinkę do lodówki . Ziemniaki(...)Wydrążony miąższ ziemniaków siekamy . Na rozgrzanej patelni , smażymy posiekaną cebulkę, pieczarki , dodajemy kurczaka , pokrojony ,miąższ ziemniaków i smażymy mieszając , aż składniki się zrumienią . Przekładamy do miski , dodajemy posiekanego drobno ogórka , mieszamy . Każdą wydrążoną łódeczkę ziemniaka , lekko solimy , napełniamy farszem . Zapiekamy w piekarniku około 10 minut , po tym czasie posypujemy serem i jak tylko się roztopi – podajemy . Gotowe , najlepiej smakują
Ogrodnik w podróżydelikatne i smaczne mięso i nie należy smażyć jej zbyt długo. Dzisiaj przygotowałam polędwiczkę wieprzową z ziołami prowansalskimi i jabłkiem. Do tego podałam ziemniaki puree i mizerię z ogórków. Prawda, że obiadek pierwsza klasa? Może i Wy skusicie się na takie danie. Więcej przepisów na dania mięsna znajdziecie w zakładce Mięsa. Jest tam już ponad 200 przepisów. Składniki
O kuchni z uczuciemjecie zdrowo i bez chemii Składniki na zakwas: 700ml letniej wody 6 łyżek mąki owsianej 6 ząbków czosnku 6 liści laurowych 12 kulek ziela angielskiego 2 łyżki soku z ogórków kiszonych/kapusty Przygotowanie zakwasu: Wodę mieszamy z mąką i przyprawami w dużym słoiku, bądź kamionkowym naczyniu. Odstawiamy przykryty gazą, lub czystą ściereczką, na 5-6 dni. Zakwas mieszamy raz dziennie
NiePieprz.plczego chcieć więcej? Składniki na 1 dużą porcję: 5 dużych liści jarmużu, 1 mała cebula, sos tzatziki: 5 łyżek ekologicznego jogurtu sojowego, owsianego lub z nerkowców, 1 mały świeży ogórek, 7-8 ząbków czosnku, 2 łyżeczki oleju lnianego lub oliwy extra virgin, 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny, 1 łyżeczka suszonego koperku lub posiekanego świeżego, 1/2 łyżeczki soli(...)łyżeczki pieprzu. Wykonanie: sos: Jogurt mieszamy ze startym na tarce o grubych oczkach ogórkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i resztą składników. Umieszczamy sos w lodówce. Cebulę kroimy w pióra. Liście jarmużu rwiemy na kawałki. Wrzucamy cebulę na mocno rozgrzaną patelnię i zarumieniamy. Dodajemy liście jarmużu i dusimy przez 2-3 minutki. Wykładamy jarmuż z cebulą na talerz (możemy
Jeść, by żyć w zdrowiuprzygotowane dania są po prostu smaczne. Do tej pory spróbowałam 3 zestawów, które znajdziecie w menu Ojami. Pierwszym z nich był Kurczak Teriyaki z ryżem jaśminowym i sałatką z ogórka z imbirem. Ryż jak to ryż, fajerwerków nie było. Ciekawym dodatkiem był natomiast czarny sezam, który wzbogacał jego smak. Z sosem teriyaki miałam już wcześniej do czynienia, jednak muszę(...)pory głównie zalegał on na mojej półce. Marynata zaproponowana przez kucharzy jest jednak na tyle interesująca, że powinnam zdecydowanie częściej po niego sięgać. Sztosem była natomiast sałatka z ogórka z imbirem genialna w swojej prostocie! Fantastyczne, świeże połączenie, które uzupełniało smak całego dania i dla którego warto sięgnąć po ten zestaw. Jedyne, do czego mogę się przyczepić to ilość mięsa
Bez Cebulisosie na drugi dzień. Na 5 rolad Czas przygotowania 2 godziny Składniki: 5 cienkich plastrów udźca wołowego po ok. 120g 1 mała obrana cebulka (najlepiej szalotka) Pół dużego kiszonego ogórka (musi być dobrej jakości bo zepsujecie całą roladę) Pół małej obranej marchewki 75g szynki szwarcwaldzkiej w cienkich plastrach Musztarda sarepska, kremska lub rosyjska Listki świeżej pietruszki Sól himalajska Świeżo(...)rzepakowy Przygotowanie: 1/ Plastry udźca rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety 2/ Solimy i pieprzymy kotlety a następnie nakładamy łyżeczką musztardę po jednej ze stron udźca. Nakładamy pokrojony w słupki ogórek, startą na dużych oczkach marchewkę, posiekaną bardzo drobno cebulkę, paski szynki szwarcwaldzkiej, listki pietruszki oraz wszystko skrapiamy sosem worcestershire. 3/ Zwijamy dokładnie roladę (pamiętamy by nie dawać za dużo dodatków
Kuchnia PROzdrowotnamuszę go zmodyfikować. Dlatego nie dodałam chipsów a wzbogaciłam sałatkę o warzywa i obowiązkowo sos czosnkowy. Polecam! Składniki : *główka sa ł aty lodowej * 3-4 pomidory rzymskie * ogórek zielony * czerwona papryka * 500g mielonego mięsa * łyżka oliwy * 300g pieczarek * łyżka masła * 3 czerwone cebule * mały koncentrat pomidorow y * sól , pieprz do smaku * 200g sera żółtego(...)cebulą pokrojoną w kostkę na łyżce oliwy. Dodać koncentrat i wystudzić mięso. Pieczarki pokroić w pl asterki, przesmażyć na maśle i wystudzić. W misce układać warstwami sałatę lodową,ogórek, pomidory, paprykę, mięso, pieczarki, kukury dzę i fasolę oraz starty ser. Całość polać sosem czosnkowym i schłodzić
Magiczne Życie Martytego typu przekąskach. Lekka sałatka z serem pleśniowym i ziarnami Składniki : 1 garść sałat - mix z rukolą 100 g sera pleśniowego blue 1 papryka czerwona 1/2 ogórka zielonego 2-3 łyżki ziaren: sezam, słonecznik, dynia, suszona żurawina Przygotowanie : Do miski przekładamy mix ulubionych sałat. Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kosteczkę. Dodajemy(...)sałaty. Ogórka myjemy, kroimy w plastry, następnie na połówki - przekładamy do warzyw i mieszamy. Ser kroimy w kosteczkę - przekładamy do warzyw i mieszamy. Przed podaniem posypujemy ziarnami. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisałatka spełnia moje wymagania;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 100g sera solankowego (może być feta) 1 pomidor 1/2 czerwonej papryki 1 nieduże awokado 1 nieduża czerwona cebula kawałek ogórka (ok 5cm) garść kiełków sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu sok z połowy limonki pieprz 1 łyżeczka sosu sojowego Pomidor, awokado, ogórek i paprykę pokroić w kostkę, cebulę
Obiad gotowyjuż czekał z pełnym nakryciem, a ilość sztućców sugerowała długą listę dań;) Siadamy. Na początek woda, wino, sok, a za chwilę pierwsza przystawka – rolada z kaczki z sałatką z ogórka, kawiorem z tapioki oraz grzanką. Porcja w sam raz na przystawkę. Rolada dobrze doprawiona, sałatka lekka i orzeźwiająca. Ale to tylko bardziej rozbudziło mój apetyt. Druga przystawka – szparagi(...)zasmażka z orzechów była chrupiąca, lekko słona, świetnie dopełniła smak szparagów. Przyszła pora na zupę. A tu zaskoczenie – podano nam krewetki z pieczarkami i marynowanymi warzywami (marchewką, cukinią i ogórkiem). Wyczuwalny zapach curry zwiastował jakieś azjatyckie smaki. I rzeczywiście – była to „wkładka” do rozgrzewającej zupy tajskiej z mlekiem kokosowym, która została wlana do talerzy na stole. Zupa smakowała wybornie! Esencjonalna
Obiad gotowypęczaku 1 surowe jajko sól i pieprz do smaku 1 łyżki oleju na sos: 50 ml greckiego jogurtu (lub innego bardzo gęstego) 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 2 świeże ogórki starte na tarce ze skórką sól i pieprz do smaku Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zemleć na ziarnistą masę, czyli nie zupełnie na papkę. Tylko tyle aby składniki
Sztuka gotowania w/g Samiryspróbowałam to przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, jest po prostu przepyszny! Składniki na około litr soku: Pół selera naciowego duża garść szpinaku 4 duże jabłka 3-5 ogórków 3 limonki opcjonalnie: mała garść kolendry i natki pietruszki Owoce należy umyć, nie trzeba obierać ze skórki. Limonki należy obrać ze skórki. Wszystko pokroić na mniejsze kawałki, tak aby się zmieściły
Delusional TrineKlasyczne TABBOULEH to bliskowschodnia sałatka z kaszki kuskus, ogórków i... Artykuł TABBOULEH Z KOMOSY Z PITĄ I PIKANTNYM JOGURTEM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEpęczaku 1 surowe jajko sól i pieprz do smaku 1 łyżki oleju na sos: 50 ml greckiego jogurtu (lub innego bardzo gęstego) 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 2 świeże ogórki starte na tarce ze skórką sól i pieprz do smaku Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zemleć na ziarnistą masę, czyli nie zupełnie na papkę. Tylko tyle aby składniki
Sztuka gotowania w/g Samiry