ogórki - 26028 przepisów (strona:1116/1736)

Cudownie chrupiąca sałatka 161

Kolejne sprzątanie lodówki zaowocowało bardzo pyszną sałatką 😊 Składniki: -po pół papryki czerwonej i żółtej -2-3 ogórki konserwowe -1 jabłko -1 cebula -100-150 g szynki gotowanej -natka pietruszki Sos: -1 łyżka śmietana -2 łyżki majonezu -1 łyżeczka musztardy łagodnej -sól, pieprz Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Składniki sosu dokładnie wymieszać, posolić, popieprzyć do smaku. Połączyć

Kulinarne przemyslenia
Hot dogi francuskie 129

dziura, w którą wlewano keczup i wkładano parówkę. Bułki były ciepłe, lekko chrupiące, a nie „rozparzone”, co się zdarzało w późniejszych latach. Nie było innych dodatków typu: cebulka prażona, ogórki... to przyszło znaczniej później, wraz z przyjściem hot dogów w stylu amerykańskim. A skąd taka nazwa? Hot dogi nie są amerykańskim wynalazkiem, mimo że tam i dzięki nim zyskały

królestwo garów
Sałatka z zupek chińskich i kabanosów 409

Składniki: 3 zupki chińskie 1 opakowanie kabanosów 120 g 1 puszka groszku 1 słoik papryki marynowanej 4 ogórki marynowane sos czosnkowy Fanex majonez sałatkowy Fanex Przygotowanie: Makaron z zupek pokruszyć do … Czytaj dalej Sałatka z zupek chińskich i kabanosów

czarrna od kuchni
Bloger Kulinarny Tygodnia Gotujmy.pl – Ugotowane Pozamiatane 151

wakacje spędzałam na działce, więc lubię kuchnię bliską naturze, zebraną prosto z krzaka czy grządki np. smażone kwiaty cukinii. Z tego okresu pamiętam też rodzinne rytuały – wspólne robienie ogórków czy orzechówki. Pamiętam, że piekłam murzynka, pleśniak, kopiec kreta i karpatkę. Teraz te ciasta wydają się obciachowe, ale ja mam do nich ogromny sentyment i dalej je robię

Ugotowane pozamiatane
Surówka z kapusty pekińskiej, papryki i ogórka 182

mikroelementy więc warto je zajadać do każdego posiłku. Ta surówka która dziś przedstawiam powstała pod wpływem chwili a rezultat znakomity. Polecam gorąco. Surówka z kapusty pekińskiej, papryki i ogórka. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kolorowa sałatka z kurczakiem 367

kostkę i usmażyć, dodając pod koniec przyprawę do gyrosa. Mięso ostudzić. Oliwki i kukurydzę odsączyć z zalewy. Pomidorki, oliwki oraz kuleczki mozzarelli przekroić w poprzek na pół. Ogórki, paprykę i cebulę pokroić w grubą kostkę. Przepłukaną i osuszoną sałatę rzymską grubo poszatkować. Wszystkie składniki umieścić w dużej salaterce. Składniki sosu dobrze połączyć ze sobą i polać sałatkę tuż

Czerwień i błękit
Gulasz z dzika 180

koniec doprawiamy do smaku sosem sojowym dodajemy śmietanę. Gotujemy jeszcze kilka minut i sprawdzamy konsystencję, Można zagęścić jeśli jest taka potrzeba odrobiną mąki. Podajemy z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi

Gotowanie jest łatwe
Kurczak pieczony w płatkach kukurydzianych 146

wersji jak najbardziej fit. Pieczony w piekarniku, w marynacie jogurtowej. Jedynym "tłustym" akcentem był sos czosnkowy z odrobiną majonezu. Jak dla mnie kurczak idealny. Do tego korniszony lub ostre ogórki chili i nam to wystarczyło by najeść się do syta :) Składniki: 2 duże filety z kurczaka 1 mały jogurt naturalny 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 3/4 łyżeczki soli

My simple kitchen
Torcik tęczowy letni 123

latem kojarzy się tęcza pomyślałam ze warto zrobić torcik letni tęczowy z orzeźwiającym chrupiącym kremem. Krem dodatkowo podkreślał smak tortu. A tym magicznym składnikiem jest olej kujawski i ogórek. Myślę ze połączenie kremu z ogórkiem to genialny pomysł. Tort wyszedł obłędny. Biszkopt może nie wyszedł idealny musze nad nim popracować by był równy ale sam pomysł jest fajny. Przepis

Kulinarne pyszności Molki
Pyszna sałatka jarzynowa z warzywami na parze . 166

Warzywa są zdrowsze i smaczniejsze. Tym razem zamiast majonezu, dodałam sos czosnkowy Kielecki. Składniki 3 szt marchewki 1 szt pietruszka jedno duże jabłko 1 szt mały seler 2 szt ogórki kiszone 1 szkl groszek konserwowy 1 szt mały

Kulinarne pyszności Molki
Sałatka letnia w ogórku z olejem rzepakowym 150

pyszny sos i kolacja gotowa. Smakuje obłędnie :) Prosta sałatka podana inaczej czyni ją wyjątkową. Nie wiem jak inni ale ja bym jadła ją oczami. Inspiracją do podania sałatki w ogórki była restauracja hotelowa.„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego jest bardzo

Kulinarne pyszności Molki
Sałatka w ogórku z wędzonym olejem rzepakowym 183

olej rzepakowym z tymiankiem.Sałatka smakuje obłędnie, jest oryginalna, Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego jest bardzo zdrowy dla organizmu. Składniki 2 szt ogórki mix sałat pomidory koktajlowe ser mozzarella w kulkach mięsiwo 400ml oleju rzepakowego 500g lodu świeży tymianek sok z cytryny rzodkiewki bazylia

Kulinarne pyszności Molki
Koktajl na detoks z ogórkiem 159

Ogórek działa oczyszczająco, zawiera dużo wody i sprzyja wydalaniu kwasu moczowego z organizmu . Orzeźwia i tonizuje. Przyśpiesza wydalanie wody z organizmu, która powoduje opuchliznę i tycie. Natka pietruszki jest pomocna w walce z anemią, łagodzi objawy stresu, regeneruje skórę. Koktajl z powodzeniem może zastąpić śniadanie lub kolacje. Składniki 1/2 szt ogórek świeży 1 szt kiwi

Kulinarne pyszności Molki
Polski "kebab" 75

Danie to jest kolejnym daniem, które robi się samo, i idealnie nadaję się dla większej ilości osób. Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym oraz warzywami takimi jak sałata, pomidor lub ogórek kiszony. Klasyczny przepis na łopatkę, podany w nie co zmodernizowany sposób. Polecam :) Porcja: 8 osób Składniki: * 1.5kg łopatki wieprzowej * dwie małe cebule * kostka mięsna * 3 ząbki czosnku * wegeta, sól(...)chili w proszku, papryka w proszku * 2 szklanki wody * Pity * ketchup * sałata, pomidor, ogórek Przepis na sos czosnkowy znajdziecie tutaj: Sos Czosnkowy Mięso przyprawiamy 2 łyżkami wegety, 2 łyżkami papryki, pół łyżeczki chili (można więcej), porządnie nacierając mięso. Sam wierzch mięsa lekko posypujemy łyżeczką soli. W żaroodpornym garnku wykładamy pokrojoną w 4 części cebulę a na nią kładziemy przyprawione mięso

Klasyka Gotowania
Śledziowa sałatka warstwowa 117

zimnej wodzie około 30 minut. Wszystkie pozostałe stałe składniki kroimy w małą kostkę. Do miski ( najlepiej szklanej ) wykładamy warstwowo: po ½ ilości wszystkich składników. Początkowo śledzie, później cebulkę, paprykę, ogórki, marchewkę, jajka. Jajka przyprawiamy lekko solą i pieprzem. Na górę rozsmarowujemy majonez i posypujemy szczypiorkiem. Następnie wykładamy ponownie te same składniki i kończymy majonezem i szczypiorkiem. Warto pozostawić na godzinkę

Smaki Ewy