ogórki - 26028 przepisów (strona:1105/1736)

Moje wielkie WEGE grillowanie czyli Co osoba z dietą wegetariańską może zjeść z grilla? 194

posypane przyprawami), a także jak zawsze bułki z masłem czosnkowo-pietruszkowym. Do tego oczywiście nie mogło zabraknąć tzatzików z miętą, żurawinowej marmolady do serów oraz świeżych pomidorów i ogórków. Zarówno ziemniaki jak i marchewki oraz sery grillowaliśmy na średnio rozgrzanym grillu. Na deser piekłam dla siebie i Syncia banany. Wystarczy je nakroić, nakrojoną stroną ułożyć do dołu. Kiedy skóra

Dzieje kuchennej Wiewióry
DIETETYCZNA SAŁATKA DO PRACY Z TUŃCZYKIEM 272

sałatkę, którą zrobicie w kwadrans. Łapcie przepis! PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z TUŃCZYKIEM! SKŁADNIKI: - garść rukoli - 2 łyżki tuńczyka z wody (puszka) - 1 ugotowane na twardo jajo ekologiczne - 1/4 ogórka zielonego - 5 czarnych oliwek - 7 plastrów imbiru w zalewie - 5-6 ugotowanych w osolonej wodzie pieczarek - oliwa z orzechów włoskich, sól himalajska, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1/3 łyżeczki musztardy miodowej(...)mieszanka ziół Rukolę myjemy, wykładamy na talerz, dodajemy pokrojony w plasterki ogórek, jajko pokrojone na ćwiartki, tuńczyka, oliwki pokrojone w plasterki.  Pieczarki przesmażam na oliwie przez 1 minutę i dodaję do sałatki. Do oliwy dodaję, sok z cytryny, musztardę i zioła. Dressingiem polewam sałatkę. Na wierzch układam plastry marynowanego imbiru. Gotowe! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Sałatka z tuńczykiem. 125

zachęcam to wypróbowania. Składniki: 3/4 szklanki makaronu typu ryżyk (odmierzyłam przed ugotowaniem) 2 puszki tuńczyka 4 jajka 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 1 duża cebula 2-3 ogórki kiszone 1 puszka kukurydzy konserwowej 10-15 sztuk oliwek marynowanych 4-5 łyżek majonezu sól, pieprz Makaron i jajka ugotować.Wszystkie warzywa i jajka pokroić w kostkę. Tuńczyka i kukurydzę

Agusiowe smakołyki
Sos tzatziki 160

dzień... Ale trzeba przyznać, że jako dodatek do grilla stanowi świetne orzeźwienie i urozmaicenie. Składniki: ok 350 g bardzo gęstego jogurtu - duży kubek lub trochę więcej 1 średni ogórek świeży pęczek koperku sok z 1/2 sporej cytryny 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz Jogurt przełożyć do miski. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i sok z cytryny. Dorzucić posiekany koperek(...)ogórka startego na jarzynówce. Wymieszać całość i doprawić solą i pieprzem. Tzatziki najlepiej zrobić kilka godzin wcześniej. Sos wtedy się doskonale przegryzie. Należy go podawać schłodzonego, wtedy smakuje najlepiej. Koniecznie należy użyć gęstego jogurtu. Z innym jogurtem zrobi się nazbyt rzadki. Nie należy również dodawać śmietany lub majonezu. Koniecznie trzeba też użyć żywego świeżego czosnku, doda on tzatzikom odrobinę ostrości

Ze smakiem bez glutenu
Pomidorowy gulasz wieprzowy 146

Tradycyjny gulasz z marchewką, cebulką i pomidorami.  Stosunkowo szybki do wykonania i idealny do kaszy gryczanej i ogórka kiszonego. Składniki: ok. 500 g mięsa wieprzowego - u mnie było ok. 300 g szynki i ok. 200 g schabu 1 duża cebula 1 duża marchewka albo 2 mniejsze 1 puszka pomidorów pelati lub 2 duże pomidory ew. łyżeczka koncentratu pomidorowego(...)się i stworzą gęsty sosik. Przed podaniem należy doprawić solą. Zostawiam to na koniec bo zwykle używam swoich pomidorów pelati, które są lekko słone. Podawać z kaszą gryczaną i ogórkiem - kiszonym lub konserwowym. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Gulasz z białej kiełbasy i pieczarek 114

ewentualnie solą. Z solą należy uważać, bo kiełbasa daje słoność. Ja właściwie w ogóle nie dosalałam.  Podawać z ziemniakami, kaszą lub pieczywem oraz dodatkiem jakiejś kwaśnej surówki lub ogórków kiszonych. Gulasz dobrze jest posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Warstwowa sałatka z jajek, tuńczyka, kukurydzy i szczypiorku 127

Robiłam tę sałatkę w wersji z cebulą i z ogórkiem ale cebula nadała swoistego smaku a  z ogórka popłynął sok i zrobiła się paćka. Najlepsza wersja to moim zdaniem wersja ze szczypiorkiem, który fantastycznie, wiosennie komponuje się z jajkami i nadaje lekkiej wyrazistości i ostrości całej kompozycji smakowej. Składniki: 6 dużych jajek 1 puszka kukurydzy 2 puszki tuńczyka - kawałki

Ze smakiem bez glutenu
Pasta twarogowo-jajeczna na kanapki 166

pomidory, koper włoski i oliwki. Wytrawne smaki na śniadanie lub przekąskę przed obiadem? Czemu nie.. Podawajcie udekorowane czymś zdrowym zielonym - natką, szczypiorem, koperkiem i kolorowym - pomidorami, ogórkami, oliwkami, buraczkami, a jak! Dodatkowe witaminy się przydadzą o każdej porze roku! Róbcie sobie królewskie śniadania, by czuć energię na cały dzień. Dodatkowo salaterka sałat, łyżka oliwy z oliwek

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z tuńczyka i makaronu instant 157

osób stosujących dietę studencką. Trafiły też do sałatek.   Typowy przepis zakładał połamanie makaronu i dodanie go do sałatki, w której warzywa puszczają dużo sosu np. z pomidorami i ogórkami. Wtedy makaron nasiąkał warzywami i smakował całkiem nieźle. Jeszcze lepsza jest sałatka z już ugotowanym makaronem. Odcedzamy bulion i makaron dodajemy jako jeden ze składników sałatki. Można przyrządzić

Ugotowane pozamiatane
Klopsiki w sałatce z makaronem 135

jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz 1/2 łyżeczki majeranku bazylia świeża bułka tarta do panierowania olej do smażenia sos: 150 g jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 1/4 ogórka zielonego sól, pieprz natka pietruszki Pierś z kurczaka mielę, dodaję jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, pokrojoną bazylię. Mieszam i wyrabiam małe kulki z mięsa. Obtaczam w bułce tartej. Klopsiki smażę(...)kawałek sera lazur. Ser rozpuści się delikatnie. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Na roszponce układam makaron, dodaję klopsiki, cienkie paski marchewki, pomidorki koktajlowe, pokrojony drobno seler naciowy. Sos: Ogórka ścieram na tarce jarzynowej, dodaję jogurt, czosnek, sprasowany, doprawiam sola, pieprzem, dodaję natkę. Sałatkę polewam sosem

wesoła kuchnia
Sałatka z orzechami 105

Może nie każdemu przypadanie  do smaku, ale ja lubię eksperymentować i akurat ten zestaw bardzo mi odpowiada :) Składniki : zielony ogórek orzechy ok.7 sztuk olej, sól Przygotowanie : Umytego ogórka pokroić w grubą kostkę, orzechy wyłuskać- rozdrobnić Składniki połączyć mieszając, posolić lekko, skropić olejem ( najlepiej z orzechów włoskich

Proste Potrawy
Pan bagnat czyli bagietka po nicejsku 133

lubię takie chwile. Pan bagnat Składniki: na 4 kanapki 1 duża bagietka 1 puszka tuńczyka, ok.140 g kilka liści rzymskiej sałaty 1 pomidor kiściowy kawałek świeżego ogórka 1 czerwona cebula, mała 50 ml sosu cesarskiego, tutaj przepis Przekrój bagietkę wzdłuż na pół. Ułóż liście sałaty na obu częściach. Na dolnej części kanapki rozprowadź odciśnięty z wody tuńczyk, następnie ułóż plastry(...)pomidora, ogórka i cebuli. Polej sosem, przykryj drugą połówką i pokrój bagietki na 4 równe kanapki. Wciśnij bambusowe patyczki w kanapki, aby się nie rozleciały na talerzu. Za nim przejdziesz do montowania bagietki pan bagnat możesz wydrążyć trochę miąższu ze środka. Ta kanapka powinna mieć dużo nadzienia, a przy tym zachować stabilność. Sądzę jednak, że bambusowe patyczki świetnie sobie poradzą

codojedzenia
KULKI SEROWE 479

masy i zmoczonymi lekko w wodzie dłońmi formować zgrabne kulki. Kulki obtoczyć w pozostałych zamrożonych paluszkach krabowych. Odłożyć do lodówki. KULKI OGÓRKOWE: 1 część powyższej masy; 1 mały świeży ogórek; kilka malutkich kawałeczków wędzonego łososia; kilka łyżek sezamu białego i czarnego; Ogórka obrać, usunąć pestki i pokroić w drobną kosteczkę. Jeżeli jest dużo wody, to odcisnąć. Dodać do masy

In my kitchen
Łączenie smaków FOODPAIRING 276

koniec by Was zachęcić i uruchomić odrobinę kreatywności garść ciekawych połączeń smakowych: KACZKA+IMBIR+MIĘTA+CZOSNEK ORZECHY PECAN+KREMÓWKA+CYNAMON ANYŻ+CZEKOLADA+SKÓRKA POMARAŃCZOWA IMBIR+SER FETA OGÓREK ZIELONY+RABARBAR+POMARAŃCZ KURCZAK+ESTRAGON+CEBULA BURAK+KOKOS+CURRY+MUSZTARDA+CHILLI+ZIEMNIAK WANILIA+LIMONKA+CYNAMON JAJKO+CYTRYNA+KOPEREK CYNAMON+TYMIANEK+KURCZAK W CIEŚCIE OGÓREK+RÓŻA POMIDOR+TRUSKAWKA+AWOKADO+MOZZARELLA KUMIN+MIĘTA WIEPRZOWINA

Kuchnia PROzdrowotna
Naleśniki à la tortilla 213

rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Składniki na farsz: 1/4 lub pól kapusty pekińskiej (w zależności od wielkości główki) 1 ogórek zielony 1 papryka czerwona puszka kukurydzy majonez  pieprz  sól ketchup Przygotowanie: Kapustę drobno poszatkować, ogórek i paprykę pokroić w kostkę, a kukurydzę odsączyć z zalewy. Warzywa przełożyć do miski

Dieta Rozdzielna i Zdrowie