Lato to czas kiedy należy się dobrze nawadniać. Dzisiejszy koktajl, to kolejny wymyślony "na biegu", ze składników które miałam w lodówce:) Składniki na cztery półlitrowe szklanki : 1 duży ogórek szklarniowy 2 duże garście bazylii ( może być kolorowa jak na zdjęciu ) 2 cytryny 2-3 łyżki miodu rzepakowego 1l wody mineralnej szklanka lodu Ogórka i cytryny obrać ze skórki
Jemy Pijemyorganizmowi potrzebne żywe kultury bakterii, kwas mlekowy, a także regulują przemianę materii, dlatego polecane są na diecie, czy podczas rekonwalestencji. W menu Polaków często pojawia się kapusta kiszona i ogórki , ale kisić możemy też inne warzywa np. rzodkiewki , buraki . Kiszone warzywa są świetnym dodatkiem do kanapek, do surówek, ja ostatnio wykorzystałam kiszoną marchew do burgerów wołowo-jagnięcych . Jak się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwarzywa i owoce. Od początku lata do jesieni wiąże się to z tym, że akurat jest czegoś wysyp i trzeba to szybko przerabiać. Tak jest ze szpinakiem, sałatą, potem ogórkami, malinami, a w końcu przychodzi czas na cukinię i dynię. Lubię te „wysypy” bo to mnie zmusza do kreatywności w wykorzystywaniu tego na co akurat jest czas
Cooking for Emilyulubione nadzienie to krem z białej fasoli Bonduelle z truflowymi dodatkami. Ma on niepowtarzalny smak i bardzo aksamitną konsystencję. Tym razem danie ozdobiłam kiełkami fasoli mung Bonduelle, rzodkiewką, ogórkiem, świeżymi ziołami - majerankiem i tymiankiem oraz jadalnymi kwiatami. Wszystko zniknęło w 5 minut ;) Czy wiecie, że rolnicy Bonduelle stosują płodozmian, aby zmniejszyć liczbę patogenów (chorób i insektów), a także pozostawiają rośliny(...)oliwy truflowej 2 łyżeczki borowikowej pasty z dodatkiem trufli sól truflowa świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki kiełków fasoli mung Bonduelle 6 plasterków ogórka 6 plasterków rzodkiewki świeży majeranek świeży tymianek szczypiorek jadalne kwiaty np. bratki, fiołki Wykonanie: Mąkę z soczewicy mieszamy z quinoą, wodą i oliwą, tak aby powstało jednolite ciasto, doprawiamy
Quinoa Raz!nich zapominam. Teraz będę sobie mogła przypomnieć :) Składniki: 3/4 szklanki makaronu w kształcie ryżu (już ugotowanego) 1 noga z kurczaka wędzona 1 papryka 1 cebula 1/2 puszki kukurydzy 3 ogórki korniszony 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżki musztardy sól, pieprz Wykonanie: Makaron wrzucić do miski, mięso oddzielić od kości, pokroić i dodać do makaronu. Następnie dodać
Agusiowe smakołykizapraszam na kolejną sałatkę tym razem z bobem i suszonymi pomidorami. Sałatka jest zdrowa, pożywna i pyszna, polecam :) Składniki: 250 g bobu 1/2 główki sałaty lodowej 1 ogórek zielony 6 rzodkiewek 1/2 słoiczka pomidorów suszonych 1/2 małej cebuli 1/2 pęczka szczypiorku 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Wykonanie: Bób wrzucić(...)półplasterki, pomidory na kawałki, cebulę w półksiężyce, a szczypiorek posiekać. Ogorka obrać i pokroic w połplasterki. Na talerzu ułożyć porwaną na kawałki sałatę, na to kolejno bób, rzodkiewkę, ogórka, pomidory oraz z wierzchu posypać cebulą i szczypiorkiem. W miseczce dokładnie wymieszać składniki na sos, polać po całości. Smacznego
magiczna kuchnia Kasizielona papryka, kilka drobiazgów i surówka gotowa. Może być ona dodatkiem do obiadu i oczywiście świetnie pasuje do naszego narodowego grilla. Składniki: Pęczek rzodkiewek ½ zielonej papryki ½ czerwonej cebuli ½ długiego ogórka Sos w proszku tzatziki Jogurt naturalny Sól Wykonanie: Rzodkiewki i ogórka ścieramy na tarce jak do mizerii. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Całość lekko solimy. Sos tzaziki przygotowujemy
Smaki Ewyciśnienia. Tuńczyk jest źródłem kwasów tłuszczowych - omega 3 i omega 6. Fanom sałatek z tuńczykiem polecam inny, ale równie pyszny przepis na najlepszą sałatkę z tuńczyka z ogórkami kiszonymi i jajkami
My Chcemy Jeśćkulturze. Na większą lub mniejszą skalę do zimy przygotowuje się każdy, bo wszyscy marzymy o zamknięciu w słoiczku choć trochę tego ukochanego aromatu lata. Czy wyobrażacie sobie obiad bez ogórków w zalewie lub kompotu truskawkowego? Chyba nie! Artykuł Marynowanie, czyli aromaty zamknięte w słoikach pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEWitajcie w poniedziałek :-). Jak te weekendy szybko mijają :-(. Odpoczywaliście, czy pracowaliście ? Ja robiłam ogórki małosolne i dżem truskawkowy, trochę ich też zamroziłam. Ciężko było bo gorąco, ale truskawki będą się kończyć więc trzeba było zrobić. Tak jeszcze w temacie truskawek, to mam dla Was pyszny torcik z serków homogenizowanych i truskawek właśnie. Na pewno znacie, ale jest pyszny
kruche babeczkinatka pietruszki naciowej, jarmuż, natka selera naciowego, koperek, szczypiorek z młodej cebulki ), oraz odrobiną mielonej kurkumy. Kotlet schabowy w ziołowej panierce, posypany mieloną papryką słodką i ostrą. Do tego ogórki konserwowe w zalewie musztardowej. S makował wybornie
Przepisy i porady kulinarnedzieciństwa pamiętam, że w każdy weekend u mnie w domu na śniadanie była przyrządzana jajecznica. Podana z pomidorami i ogórkami kiszonymi była moim ulubionym śniadaniem. Dziś to tofucznica pojawia się obowiązkowo w mojej kuchni. Najczęściej wybieram wersje z cebulą i szczypiorkiem, ale od czasu do czasu sięgam bo bardziej wyszukane dodatki tj. kurki (przepis) czy suszone pomidory (przepis
wegujemywydrążonych z żółtek), do każdego farszu - sól i pieprz do smaku, farsz z kukurydzą: 2 łyżki kukurydzy Bonduelle, łyżeczka ostrej musztardy, łyżeczka majonezu, żółtka z 3 jajek, mały ogórek małosolny, po kilka gałązek koperku i szczypiorku; farsz z groszkiem: 2 łyżki groszku Bonduelle, 2 czubate łyżeczki jogurtu greckiego, łyżeczka majonezu, żółtka z 3 jajek, 1/4 małej papryki czerwonej, garść płatków(...)żółtka z 3 jajek, garść ziaren słonecznika, czubata łyżeczka majonezu, kilka gałązek natki pietruszki. Przygotowanie: Farsz z kukurydzą: Zmiksować żółtka z kukurydzą, musztardą i majonezem. Dodać bardzo drobno posiekanego ogórka oraz koperek ze szczypiorkiem. Wszystkie składniki połączyć i doprawić do smaku. Farsz z groszkiem: Migdały uprażyć na suchej patelni. Zmiksować żółtka z groszkiem, jogurtem, majonezem i migdałami (kilka zostawić
JejKuchniaJejku jak dobrze mieć dostęp do świeżych warzyw i owoców! Młoda cukinia, kapusta, papryka... Pyszne malinowe pomidory, ogórki gruntowe, truskawki... Długo by wymieniać! Żal aż nie skorzystać i nie przygotować potraw z ich wykorzystaniem. Jedną z nich jest szakszuka- tunezyjski przysmak z patelni. Przygotowywałam ją już kilka razy, ale ten pomysł- z ciecierzycą, myślę, że wart jest publikacji
Kuchnia w czekoladziekolorowe, chrupiące. Moja propozycja na surówkę jest prosta, przygotujecie ją dosłownie w kilka chwil. Surówka nadaje się również do obiadu czy na kolację. Składniki: * 1 główka sałaty lodowej * 1/2 ogórka szklarniowego * 1/2 czerwonej cebuli * 1/2 czerwonej papryki * 6 łyżek kukurydzy konserwowej * 6 łyżek groszku konserwowego * 7-8 pomidorków koktajlowych * 2 łyżki oleju * 1/2 łyżeczki przyprawy do sałatek Wykonanie: Sałatę(...)lodową porwać na mniejsze kawałki. Ogórka obrać, pokroić w kostkę. Cebule i paprykę również pokroić w kostkę. Groszek i kukurydze odsączyć z nadmiaru zalewy. Pomidorki koktajlowe pokroić na cztery części. Wszystkie składniki na surówkę umieścić w misce. Olej wymieszać z przyprawą do sałatek, dodać do warzyw i wszystko wymieszać. Surówka najlepsza jest podana od razu po przyrządzeniu
Zrób to smacznie