ogórki - 26028 przepisów (strona:1089/1736)

Młode cukinie panierowane z marchewkowym tzatziki i sosem pomidorowym 109

cebula posiekana w piórka ząbek czosnku przetarty przez praskę pół łyżeczki oregano   Na marchewkowe tzatziki: duża marchewka lub 2 małe – obrane i starte na tarce grubych oczkach ogórek szklarniowy – obrany i starty na tarce grubych oczkach sól do smaku pęczek koperku – drobno posiekany duże opakowanie jogurtu greckiego (400g) ząbek czosnku przetarty przez praskę łyżeczka miodu pieprz(...)pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach w piekarniku aż będzie miękka w środku i chrupka na zewnątrz. W tym czasie solimy marchewkę z ogórkiem. Po chwili odsączamy nadmiar wody z warzyw i mieszamy je z koperkiem. Jogurt mieszamy z czosnkiem, miodem, pieprzem i cytryną. Dodajemy warzywa i dokładnie mieszamy. Skrapiamy marchewkowe tzatziki oliwą.   Cukinie

Ugotowane pozamiatane
Koktajl owocowo warzywny 159

smaku. Czuć w nim każdy smak z osobna, a schłodzony jest wyśmienity. Znakomity dla naszego organizmu. 1 banan 1 średniej wielkości słodkie jabłko 200 g jogurtu naturalnego 1 zielony ogórek (średniej wielkości) 1 łyżka miodu 2 łyżki płatków owsianych Garść natki pietruszki Do blendera wkładamy kawałki obranych owoców - banana i jabłko. Następnie dokładamy obranego i pokrojonego zielonego ogórka oraz listki

VioletoweKucharzenie
Sałatka z tuńczykiem i kaparami 206

już się przejadły więc robię różnego rodzaju sałatki. Często wracam do wypróbowanych przepisów klik ale eksperymenty też robię. Tak oto powstała sałatka z tuńczyka z dodatkiem kaparów. Kaparami zastąpiłam ogórki konserwowe i powiem wam, że wyszło coś pysznego. Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub w oleju 3 jajka ugotowane na twardo 4 łyżki kukurydzy z puszki

Ala piecze i gotuje
Papryka marynowana w musztardzie po chorwacku 165

Jeśli ktoś robił już ogórki w musztardowej zalewie ten wie że musztarda w marynacie to znakomity pomysł. Tak też jest i tutaj papryka ma ostrawy smak, jest jędrna i doskonała sama w sobie jak i do kanapek, sałatek. Polecam gorąco, zróbcie sobie taką paprykę, idealna na zimę. Plusem jest tutaj także to że słoików nie pasteryzuje się a spokojnie

Moje Małe Czarowanie
Sałatka z kalafiora 117

window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -pół główki kalafiora -po 1/3 papryki czerwonej i zielonej -pół główki cebuli sałatkowej -jeden ogórek sałatkowy -6 plasterków szynki konserwowej -sos sałatkowy koperkowo-ziołowy -jedna łyżka majonezu -sól, pieprz do smaku Różyczki kalafiora gotujemy krótko ( 2-3 minuty ), odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Papryki, ogórek

Kulinarne przemyslenia
Sos tysiąca wysp 1030

Winiary) 3 czubate łyżki ketchupu pikantnego (u mnie Madero) 1 łyżeczka octu winnego (u mnie ocet winny z czerwonego wina) 1 łyżeczka cukru szczypta pieprzu chilli cayenne 1 mały ogórek konserwowy (ok. 20g) sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sos tysiąca wysp – Wykonanie: Odmierzyć wszystkie składniki. Ogórka konserwowego nie obierać, pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Wszystkie składniki wrzucić

Kulinarne Przeboje
Lane kluski Hilcona z sosem z żołądków drobiowych 108

sporo, na 3 porcję starczy i wystarczy je podgrzać w gorącej wodzie 1-3 minuty   Szpecle - kluseczki lane podane z sosem z drobiowych żołądków i małosolne ogórki Danie proste i bardzo smaczne Składniki: szpecle- kluseczki lane 500 g żołądki drobiowe 800 g marchew starta 2 szt marchew pokrojona w słupki 1 szt koperek świeży 1 pęczek jogurt naturalny

Różowa kuchnia
BAJGLE ZE SZPINAKIEM- KANAPKA DO SZKOŁY 121

każdym markecie czy piekarni. Ja użyłam tradycyjnych bajgli Amerykańskich ale można oczywiście użyć dowolnych :) SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: 2 bajgle 4 plastry ulubionej wędliny 1 Garść szpinaku 1 ogórek Masło do posmarowania Sól i pieprz do smaku   PRZYGOTOWANIE:  Bajgla przekrajam wzdłuż. Smaruję jedną połówkę masłem. Następnie kładę umyty i osuszony świeży szpinak. Kolejno kładę plastry ulubionej wędliny oraz(...)plastry obranego ogórka. Solę i pieprze do smaku. Przykrywam drugą częścią bajgla. Do pracy zawijam folią aluminiową lub papierem do kanapek. Smacznego

Gotowanie Patki
Sos paprykowy/Pasta paprykowa wg Aleex (TM5) 199

nadchodzącego roku szkolnego, który już jest tuż, tuż. W domu też mam sporo obowiązków. Koniec wakacji to przecież czas przygotowywania przetworów. Nie szaleję z nimi, ale niektóre są obowiązkowe: ogórki kanapkowe z curry, sos słodko kwaśny są już gotowe. Robię je zawsze w podwójnej ilości, tym bardziej, że każde z dzieci mieszka już osobno, więc chętnie zabiorą do swoich

W mojej kuchni
ZAPIEKANKA PO GOSPODARSKU 145

pokroić w małą kostkę i przyrumienić na oleju. Obrać cebulę i czosnek, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać boczek pokrojony w kostkę. Zrumienić, przestudzić. Podsmażone składniki wymieszać z pokrojonymi ogórkami kiszonymi i pokruszonym chlebem. Przyprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Przełożyć do formy. Na koniec posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. Zapiekać około 10 minut w temperaturze

Ciastka - domowe słodkości
Marynowane pomidorki koktajlowe. 157

pomidory, to najlepiej te najmniejsze. Moim ulubionym rodzajem zalewy jest taka mocno octowa i z dużą ilością cukru. Z mocnym aromatem kopru. Czyli klasycznie - tak jak babcia robiła konserwowe ogórki. Tak, z wyborem zalewy problemu nie miałem. Zastanawiałem się za to, jak po zamarynowaniu wypadnie kontrast pomiędzy delikatnym wnętrzem, a stosunkowo mocną skórką pomidorów. Czy się nie pogłębi? Okazało

zadanie-gotowanie
Sok (syrop) malinowy – jak u babci 146

jeżeli tylko zachowamy umiar. Sok malinowy Jak już wspomniałam, składniki są proste: 1 kg cukru na 1 kg malin i tej zasady się trzymam. Do dużego słoika np. po ogórkach (lub do kilku mniejszych): wsypuje na zmianę warstwami cukier i maliny. Potrząsam słoikiem od czasu do czasu, tak żeby cukier wpadł w przestrzenie pomiędzy malinami. Wypełniam cały słoik, zostawiając

Relaxtime
Pasta z makreli i białej fasoli 178

kanapki. Głównymi składnikami są makrela i biała fasola konserwowa Jamar , jajko, kilka przypraw. Wiele nie trzeba, by przygotować smaczne śniadanie czy kolację. Pastę podaję najczęściej z plastrem pomidora lub ogórka, kromką chleba i koperkiem. Możecie do pasty dodać także suszone pomidory lub ogórek kiszony - z pewnością wzbogacą smak domowej zdrowej pasty na kanapki. Smacznego:) Składniki: 1 duża makrela

Zasmakuj Kuchni
Bezglutenowe cukiniowe tagliatelle z boczniakami 135

mają w składzie gluten, pomimo tego, że prawdopodobieństwo natrafienia na bezglutenowy makaron jest znacznie większe niż grzyba glutenowego. Cukinia to takie warzywo, które, kiedy jest jeszcze małych rozmiarów, przypomina ogórka. Na tym podobieństwa się kończą. Poza tym, co jest istotne w tych czasach, ogórek pochodzi z kraju do którego Krzysiek Kolumb chciał dopłynąć, a to drugie z tego, gdzie faktycznie

Kryzysowa Książka Kucharska
Surówka z dodatkiem kiszonego buraczka do obiadu 142

Dzisiaj przepis na samo zdrowie, a mianowicie surówkę z dodatkiem kiszonego buraka. Kiszonki to polska specjalność, szeroko znane są nasze ogórki czy kapusta. Buraki natomiast kisimy do wigilijnego barszczu. A szkoda. Są zdrowe i pyszne. Można je chrupać same jako zdrowa przekąska lub wykorzystać je do surówek. Polecam przepis na kiszone buraki ( zerknijcie tutaj ). Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie