ogórki - 26028 przepisów (strona:1100/1736)

SAŁATKA ZE SZPINAKIEM, SEREM LAZUR I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM 131

MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-12 Składniki: 200 g szpinaku, 2 nieduże pomidory, 50-100 g sera Lazur z niebieską pleśnią, 6 większych rzodkiewek, kawałek ogórka, 2-3 łyżki ziaren słonecznika, francuski sos vinegrette Prymat. Przygotowanie: Rzodkiewki i ogórka kroję w paski, pomidory i ser w kostkę. Słonecznik prażę na suchej patelni. Sos przygotowuję według instrukcji

JejKuchnia
Burger party: cheeseburgery i chipsy z fioletowych ziemniaków 101

żółtko 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka sosu sojowego świeżo mielony pieprz gruboziarnista sól morska oliwa z wytłoczyn oliwek Dodatki: bułki cheddar w plastrach bekon sałata pomidor czerwona cebula ogórki piklowane musztarda ketchup Sos kaparowy: 100 g majonezu skórka z 1 cytryny 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki kaparów świeżo mielony pieprz Chipsy z fioletowych ziemniaków

Food Square
Sałatka z białymi szparagami, jajkiem i czarną quinoą 141

lepszymi dodatkami do nich, jeśli nie jajko i czarna quinoą?  Składniki: 5 łyżek ugotowanej czarnej quinoy 10 główek z białych szparagów 1 jajko kilka liści sałaty 10 plasterków ogórka garść kiełków (rzodkiewka, lucerna) 2 łyżki klarowanego masła 1 łyżka siekanego koperku pieprz sól Wykonanie: Szparagi obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, a następnie studzimy. Jajko gotujemy na półmiękko(...)kroimy w plastry. Sałatę rwiemy na kawałki, dodajemy do niej plasterki ogórka, kiełki, czarną quinoę, szparagi i jajko. Doprawiamy solą i pieprzem i polewamy roztopionym masłem klarowanym

Quinoa Raz!
Sałatka z makaronem i tuńczykiem 117

tuńczykiem z puszki. Taka sałatka może zastąpić obiad. Sałatka jest bardzo sycąca i smaczna. Składniki: kilka liści sałaty rzymskiej garść suchego makaronu w kształcie casarecce 1 jajko 1/3 ogórka zielonego kilka rzodkiewek 50 g tuńczyka z puszki w sosie własnym koperek sos:1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu(...)Jajka gotujemy w wodzie przez 5 min na twardo a następnie przekładamy je do zimnej wody. Myjemy warzywa i osuszamy. Sałatę rwiemy wprost na talerz. Na sałacie układamy makaron. Ogórek i rzodkiewki kroimy w plasterki i układamy pomiędzy makaronem. Na środku układamy odsączonego tuńczyka. Jajko obieramy ze skorupki i kroimy w grube plastry, układamy naokoło ryby. W tuńczyka wkładamy koperek

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Sałatka z grillowanym kurczakiem i pieczonymi ziemniakami 178

pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g fileta z piersi kurczaka Słodka czerwona papryka Przyprawa do mięsa Curry Suszona natka pietruszki Kilka liści sałaty lodowej 4 pomidory 1 ogórek 1 czerwona cebula 150 g sera feta 2 łyżki wody 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawa do sałatek Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy na plastry, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką(...)przyprawą do mięsa, słodką czerwoną papryką, curry i natką pietruszki (wszystkie przyprawy według uznania). Grillujemy na rozgrzanym grillu z każdej strony do miękkości. Sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórka kroimy w plastry, cebulę w piórka, pomidory w paseczki. Ser feta kroimy w kosteczkę. Wszystkie warzywa wraz z serem mieszamy ze sobą. Wlewamy oliwę z oliwek wymieszaną z wodą

VioletoweKucharzenie
Sałatka z arbuzem 135

również po przepis na SAŁATKĘ Z TRUSKAWKAMI, SAŁATKĘ Z POMARŃCZĄ oraz SAŁATKĘ Z GRUSZKĄ Składniki (2 porcje): Sałatka: 1 plaster (300 g) arbuza bez pestek 2 garści rukoli 1/2 ogórka 1/4 czerwonej cebuli 10 czarnych oliwek 1 plaster (80 g) sera feta kilka listków mięty Sos: 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny sól świeżo mielony(...)pieprz Przygotowanie: 1) Rukolę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach. 2) Arbuza pokroić w kostkę i ułożyć na sałacie. 3) Dodać pokrojony ser, ogórka, cebulę, oliwki oraz listki mięty. 4) Przygotować sos: wszystkie składniki (olej, sok z cytryny, miód, szczyptę soli i pieprzu) dokładnie wymieszać, można użyć w tym celu słoiczka. 5) Gotową sałatkę podawać skropioną przygotowanym sosem

Fitsweet.me
Sałatka zielona krowa 119

sałatek została zielona krowa. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.       200 g Mini rurki Lubella 1 puszka tuńczyka w oleju 1 szklanka oliwek 200 g pomidorków koktajlowych 1 ogórek wężowy 1 garść słonecznika  1 mała czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 1 solidna garść rukoli 1 łodyga selera naciowego   sos 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy(...)sojowego szczypta soli   Wszystkie składnik sosu połączyć ze sobą, czosnek należy zmiażdżyć.   Makaron ugotować w osolonej wodzie. Tuńczyka odcedzić z oleju i rozdrobnić. Pomidorki przekroić na połówki, ogórka w duże kawałki, paprykę w paseczki, cebulę i selera w półplasterki. Słonecznik uprażyć na suchej patelni na lekko złoty kolor.   Wszystkie składnik sałatki wymieszać wraz z sosem

Jadło i czytadło
SAŁATKA MAŁA ROZPUSTA 131

zasmakuje Składniki: 30 dag piersi z kurczaka sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie małe pomidorki koktajlowe- ok 10 sztuk garść rukoli cebulka dymka szczypiorek z jednej cebulki 1 ogórek  6 sztuk mini kukurydzy sól, pieprz olej lniany Wykonanie: *Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, oprószamy słodka papryką, ziołami prowansalskimi, obsmażamy na oleju, osączamy.  *Rukole drobno siekamy, tak samo(...)postępujemy ze szczypiorkiem i dymką. Pomidorki przekrajamy na połówki, ogórka obieramy kroimy w kosteczkę, a kukurydzę w grubsze plastry. Wszystko razem mieszamy w salaterce, oprószamy do smaku solą , pieprzem, polewamy niewielka ilością oleju lnianego

Z Majeczką w kuchni
Zapiekanka makaronowa – Gyros 152

Czas przygotowania 55 min Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 55 min Składniki 350 g makaronu penne 380 g filetów z kurczaka 200 g ogórków konserwowych 200 g papryki konserwowej 180 g kukurydzy konserwowej 2-3 łyżki przyprawy gyros 2 łyżki oleju Sos 5 łyżek majonezu 5 łyżek ketchupu 5 łyżek jogurtu naturalnego 3 ząbki

Wędrówki po kuchni
Pikantny dip ketchupowo - majonezowy 206

przykryty przechowywać w lodówce przez max. 7 dni. Dip jest idealny do mięs (smażonych, pieczonych, z grilla), krewetek, do maczania w nim warzyw (np. selera naciowego, marchewek, papryki, ogórków). Ostrość dipu można dowolnie zmieniać dodając mniej lub więcej ostrego sosu. Źródło przepisu: She Wears Many Huts

Gospodyni Miejska
Tajskie burgery kokosowe 145

pełnoziarniste 1 łyżka curry 1 łyżka sosu sojowego  1 łyżka mąki kokosowej 1/2 małej puszki mleczka kokosowego 1 łyżeczka ketchupu 1 łyżeczka musztardy Olej kokosowy do smażenia Sałata, ogórek konserwowy, cebula Przygotowanie: Kurczaka mielimy. Ugniatamy z curry, sosem sojowym, mąką kokosową i łyżką mleczka kokosowego. Formujemy dwa kotlety i smażymy na oleju kokosowym.  Resztę mleczka kokosowego łączymy(...)miseczce z musztardą i ketchupem. Bułki kroimy na pół, spód smarujemy sosem na bazie mleczka kokosowego.  Układamy sałatę, cebulę i ogórka konserwowego. Nakładamy kotlety, smarujemy ponownie sosem i przykrywamy bułką

Czarnawisienka
Szybka wegańska botwinka na mleku kokosowym z czarną quinoą i plasterkami ogórka 165

ząbki czosnku kawałek imbiru (około 4 cm) 150 ml soku z kiszonych buraczków 500 ml mleka kokosowego sok z połówki cytryny 1 mała papryczka chilli kilka plasterków świeżego ogórka 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki siekanego koperku czarny pierz różowa sól himalajska Wykonanie:  Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym, gdy zacznie się rumienić dodajemy przeciśnięty przez(...)gotujemy parę minut i zdejmujemy z ognia. Dodajemy sok z cytryny i sok z kiszonych buraków, mieszamy i zupa jest gotowa do podania. Do każdej porcji wrzucamy parę plasterków ogórka, około 2 łyżki czarnej quinoy i świeży koperek (można też dodać jadalne kwiaty do ozdoby).  Moja botwinka już dawno zniknęła, a Wam życzę smacznego

Quinoa Raz!
Prosta sałatka z czerwoną cebulką 137

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Na drugi dzień sałatka jest naprawdę pyszna , przesiąknięta wszystkimi smakami . Dzięki temu , że nie zawiera mokrych składników ( np kiszone ogórki ) , nie puszcza soku i można ją spokojnie ,przechowywać w lodówce kilka dni .Proporcje majonezu i pieprzu , możecie oczywiście zmieniać, wedle upodobań " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height

Ogrodnik w podróży
Sałatka grillowa z sałatą lodową 172

dłużej zachowała świeżość i kruchość. Zdjęcia były robione jeszcze zanim polałam sałatkę sosem. Polecam, nie tylko na grilla. Składniki: 1 sałata lodowa 1 mały słoiczek czarnych oliwek 1 zielony ogórek cebulka dymka 1 czerwona papryka kolorowe koktajlowe pomidorki Sos: 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka octu z białego wina 1 łyżeczka przyprawy do sałatek 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich szczypta cukru(...)sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Sałatę pokroić w szerokie paski. Oliwki i pomidorki pokroić na połówki, paprykę w krótkie paski, a ogórka w plasterki. 2. Cebulkę dymkę posiekać, dorzucić do warzyw, wszystko delikatnie wymieszać. 3. Składniki sosu włożyć do małego słoika, zakręcić wieczko i energicznie wstrząsnąć. Sosem polać sałatkę tuż przed podaniem, delikatnie całość wymieszać. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Smalec fasolowy z chrupiącymi „skwarkami” z kaszy gryczanej 129

więc śledźcie go uważnie) i przepyszne ziemniaczki faszerowane bundzem i oscypkiem. Całość dopełniało kilka innych dań z typowo jesiennych składników jak szarlotka , sałatka z pieczonych buraków , faszerowana cukinia, czy ogórki kiszone . Jednak największym wyzwaniem okazało się przygotowanie tak zwanych „smarowideł” do domowego chleba. Wiadomo było, że do takiego chleba bez masła ani rusz, wiec doprawiłam je ziołami z własnego

PatiGotuje