jabłka - 25490 przepisów (strona:1112/1700)

Młode ziemniaki - obniżają ciśnienie krwi. 165

przeważnie je jadamy. Są one lekkostrawne, warto więc włączyć je do diety rekonwalescentów i osób w starszym wieku. Mało kto z nas wie, że zawierają więcej witaminy C niż jabłka i dwa razy mniej kalorii niż stare ziemniaki czy kasze, a to wszystko dzięki dużej zawartości wody. Młode ziemniaki są bogatym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi. Zawierają także

Przepisy i porady kulinarne
Kompot ze świeżych owoców na upalne dni. 125

nabierze koloru oraz smaku. Smakuje wyśmienicie w upalne letnie dni ! Moja mama gotowała takie kompoty każdego lata i zawsze smakowały nam wyśmienicie. Jesienią możemy robić kompot z mieszanki jabłek, gruszek i śliwek, jest równie dobry i gasi pragnienie

Przepisy i porady kulinarne
Sok na wrzody żołądka z kapusty. 166

Składniki : 1/2 główki średniej świeżej białej kapusty 2 selery naciowe 1/2 jabłka bez gniazda nasiennego Sposób wykonania : Kapustę dokładnie oczyścić, opłukać. Łodygi selera naciowego oczyścić i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Następnie wszystkie składniki przepuścić przez sokowirówkę.  Pić świeżo sporządzony sok bez cukru

Przepisy i porady kulinarne
Jak zapobiec wsiąkaniu soku z owoców do ciasta. 175

zastosujemy jeden z dwóch sposobów tutaj przedstawionych. Pierwszym sposobem , aby sok z owoców nie dostał się do ciasta jest posmarowanie całej powierzchni ciasta na które będziemy wykładać owoce ( np. jabłka, wiśnie, truskawki ) ubitym białkiem z jajka kurzego i posypanie cienką warstwą mąki pszennej. Drugi sposób jest taki, aby ciasto na którym będziemy układać owoce posypać cienką warstwą kaszy manny

Przepisy i porady kulinarne
Kotlet schabowy po myśliwsku. 188

łyżki mąki ziemniaczanej 4-5 ząbków czosnku ( przecisnąć przez praskę ) 3 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy 8-10 łyżek oleju sól Surówka : 80 dkg kiszonej kapusty  1 średnie jabłko 2 łyżki oleju 2-3 łyżki cukru Przygotuj również : tłuszcz do smażenia Sposób wykonania : Schab poporcjuj w plastry, rozbij lekko tłuczkiem. Składniki na zalewę wymieszaj, zmiksuj dokładnie w misce(...)nasiąkły zalewą. Każdy dzień trzeba kotlety zamieszać, obrócić w zalewie. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor. Kapustę kiszoną drobno posiekaj, dodaj cukier, jabłko starte na małych oczkach i  olej. Dokładnie wymieszaj. Podawać z ziemniakami lub frytkami, z kapustą kiszoną

Przepisy i porady kulinarne
Kochaj mnie jak Paul Child Julię... 216

choćby dlatego, że miał prawdziwy głód wiedzy, był niezwykle oczytany, pisał poezję i zawsze starał się doskonalić umysł" - napisała o nim Julia w "Moim życiu we Francji". Dwie połówki jabłka 1961 Byli wyjątkowym małżeństwem. Bardzo nowoczesnym jak na ówczesne czasy, a i dziś niejedna osoba pokręciłaby z niedowierzania głową. Stali za sobą murem i działali jak zgrany zespół. Byli

W kuchni wieczorem
Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem 230

dużo,że pół szklanki pokrojonej kapusty pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę prowitaminę.Kolorowo i zdrowo,zapraszam do przepisu! Składniki na 2-3 porcje: 1/2 kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 jabłko 1/2 pęczka szczypiorku 2,5 łyżki soku z cytryny lub octu winnego 1/2 łyżki cukru - dałam miód 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy sól,pieprz Wykonanie: z kapusty odrzucić wierzchnie(...)lekko zmiękła  marchewkę obrać,przekroić na pół,następnie pokroić skośnie w cieniutkie paseczki oliwę ,sok z cytryny i miód wymieszać na gładki krem.Dodać pieprz i sól jabłko pokroć na ćwiartki,wyciąć gniazda nasienne.Pokroić w cienkie szpalty i odłożyć do dressingu posiekać szczypiorek wszystkie składniki wymieszać.Podawać schłodzoną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Testowanie obieraczek firmy Victorinox* 197

normalna tradycyjna ze sztywnym ostrzem, druga również tradycyjna ale z ząbkowanym ruchomym ostrzem no i trzecia poprzeczna. Obierałam przysłanymi mi obieraczkami ogórki, również kiszone i konserwowe, pomidory, cukinię, ziemniaki, jabłka, cytryny i tonę marchewki:-) Po tygodniu intensywnego testowania, każdej z nich podzielę się z wami moją opinią na ich temat. Ps. Standardowo będą przyznawane gwiazdki, jednak tym razem

IMPRESJA SMAKU
zielony sok z lisci rzodkiewki 164

Skladniki 2 marchewki 3-4 łodyg selera naciowego 3 jabłka, pozbawione gniazd nasiennych 1 główka sałaty zielonej 2 banany 1 cytryna liście z pęczka młodej rzodkiewki Wykonanie

w mojej kuchni
wybuchowy sok 154

Składniki 3-4 łodygi selera naciowego 3 jabłka 4 marchewki 2-3 plasterki imbiru 1 owoc granatu Wykonanie Wszystko przepuścic przez wyciskarkę do soków.Smacznego

w mojej kuchni
Surówka pora z marchewką 185

Składniki: 1 duży por 1 duża marchewka 1 jabłko 2 łyżki majonezu koperek sól pieprz Wykonanie: Pora pokroić drobno, marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Posypać koperkiem Idealnie pasuje do mięs

O kuchni z uczuciem
Surówka z selera, marchwi, jabłka i pora. 163

family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 marchewka 1 średnie jabłko 1/3 pora 1/3 dużego selera kilka kropel octu winnego płaska łyżeczka cukru sól, pieprz 2 płaskie łyżki majonez 2 płaskie łyżki jogurtu     Przygotowanie: Najpierw kroimy pora w półkrążki(...)Następnie marchewkę, jabłko oraz selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wsypujemy wszystko do miseczki  i doprawiamy obficie solą i pieprzem. Kolejno dodajemy ocet, cukier, majonez oraz jogurt.  Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na około 30 min.  Mieszamy jeszcze raz przed podaniem. Smacznego

Symfonia smakowa
pyszna włoszczyznowa surówka ze śmietaną... 169

Składniki: marchew 3 średnie, seler 1 mały, pietruszka korzeń 1 mała, por 1 mały, jabłka 2 sztuki, cukier 4 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżka, śmietana 12% gęsta 1 szklanka przygotowanie surówki było bardzo szybkie i sprawne dzięki blenderowi, który dostałam do testowania "ZOBACZ-blender HR1677/90" do misy blendera włożyć tarczę tnącą na wiórki, obrane warzywa i jabłka pokroić

W Mojej Kuchni Lubię
Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkami 127

Składniki: 1 kg wątróbki drobiowej 2 duże cebule 1 duże słodkie jabłko 1 kostka masła - ja polecam to Łaciate mąka do obtoczenia 2 patelnie Przygotowanie: Wątróbkę myjemy i oczyszczamy z tłuszczu i żyłek.  Obtaczamy ją w mące. Na patelni na której będziemy smażyć wątróbkę rozpuszczamy 3/4 kostki masła. Wkładamy kolejno kawałeczki wątróbki i smażymy z obydwu stron(...)między czasie na drugiej patelni rozpuszczamy 1/4 kostki masła i dodajemy pokrojoną w talarki cebulę wraz z pokrojonym w kostkę jabłkiem, i smażymy tak aby cebulka się zeszkliła. Gdy wątróbka będzie już usmażona dodajemy do niej zawartość drugiej patelni i razem mieszamy na małym ogniu. Smacznego

ClauditteMissCooking