Stary dobry murzynek nieco wzbogacony ^ 260wystudzić w garnku. Do chłodnej masy dodać żółtka, zmiksować, dodać następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować, dodać pokrojone morele i orzechy (można użyć dowolnych bakalii lub owoców: jabłka, gruszki, mango lub innych, które nie puszczają dużo soku), wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem. Całą masę przelać do keksówki (30/11
Mix smaku
Zielony sok 202składnikami bo czasami dziwne z pozoru połączenia dają zaskakujący efekt. Ja osobiście bardzo lubię smak selera naciowego, który jest też bardzo zdrowy. Na 1 litr soku potrzebne będą: 4 jabłka 8 łodyg selera naciowego 1 cytryna ze skórką Kawałek świeżego imbiru (wielkości kciuka) Ok 50 owoców winogron Wszystkie składniki po wyciśnięciu z nich soku tworzą coś takiego: Smacznego
Kulinarna rozmowa
Energetyzujący sok 170jeśli oczywiście komuś rano przed pracą chce się robić świeży sok...)gdyż połączenie pomarańczy z imbirem daje niesamowitego 'kopa energetycznego'. Polecam! Na 1 litr soku będą potrzebne: 6 zielonych jabłek 4 marchewki 2 pomarańcze 1 cytryna ze skórką 1 kawałek świeżego imbiru (wielkości kciuka) Wszystkie składniki dokładnie myjemy, pomarańcze i imbir obieramy. Kolejno wrzucamy do sokowirówki. Można podawać
Kulinarna rozmowa
Kakao,czekolada, kokos i... piankowa niespodzianka 191Mocno kakaowe, z czekoladowym sercem. Miękkie, duże, pachnące. Okazały się jeszcze lepsze. Są NIE-ZIEM-SKIE! Czekolada i kokos to dwie połówki pomarańczy. Są idealnym połączeniem, jak jabłka i miód karmel, jak kino i popcorn, jak piątek i wino, jak Marcin i komputer ...ja! Po krótkim zastanowieniu, mój luby jest pomarańczką podzieloną na 3 równiutkie części:) Moim drugim
Gotowanie to kochanie
Podsumowanie 2014 roku – 10 najpopularniejszych przepisów 335miejscu 7 wylądował przepis na Makaron z kurczakiem w sosie teriyaki Miejsce 8 zajmują Pikantne żeberka z piekarnika Na miejscu 9 znajduje się przepis na Łatwą konfiturę z jabłek Ostatnie 10 miejsce w tym zestawieniu zajmuje przepis na pyszną Polędwiczkę wieprzową z sosem żurawinowo-pomarańczowym Jeszcze raz wszystkiego najlepszego w 2015 roku
karmelowy
Sylwester na słodko 262Ciastka: sodziaki biszkopty Wypieki drożdżowe: babeczki pączki w czekoladzie pączki z alkoholem Chrupiące: kokosanki sezamki orzeszki i żurawina Szybkie ciastka z ciasta francuskiego: z dżemem z bananami z jabłkami z czekoladą
prawdziwe jedzenie
Wigilijny kompot z suszonych owoców 157suską sechlońską. Smak oczywiście był bardzo wyrazisty, ale wypiliśmy go ze smakiem i bardzo szybko zniknął ze stołu :-). Oczywiście do swojego kompotu możecie dodać ulubione owoce, nawet i świeże jabłka czy gruszki, ja prezentuję Wam wersję, którą przygotowałam w tym roku. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść
Herbaty ze sklepu Richmont - testujemy i smakujemy :-) 223zachwyt, że herbata może być tak pyszna! Po zalaniu torebki wodą, owocowy zapach rozszedł się po całym mieszkaniu. Z każdym łykiem odkrywałam w niej coś nowego - smak gruszki, maliny, jabłka. Jest słodka, wyczu walny jest również kwaskowy smak, który dopełniał całości. To owocowa mieszanka, która totalnie zawrócił mi w głowie i do której na pewno chciałabym wrócić w przyszłości
Szefowa kuchni
Tropicalia 189brzuszku. A najlepsze "co nieco" to coś słodkiego, zdrowego i banalnie prostego. Wczoraj wybór padł na deser owocowy jego dzieciństwa czyli Tropicalia. Składniki: pół gruszki pół jabłka pół banana 2 plastry ananasa 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki mleka zagęszczonego słodzonego, 8% tłuszczu Owoce pokroić w plasterki lub też w kostkę. Dodać 2 łyżeczki miodu
Smaki Brazylii
Ciastka francuskie z marmoladą 254minut w tej samej temperaturze. Ciasto francuskie jest, jak zwykle, niezawodne. Z dwóch płatów otrzymamy 12 dużych ciastek i tyle samo mniejszych – kółek. Zamiast marmolady można użyć owoców – jabłek, moreli , śliwek – do wyboru. Ale oczywiście u mnie, tym razem, ciastka francuskie z marmoladą. Dokładnie takie, jakie pamiętam z cukierni. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Ciastka francuskie z marmoladą
mojewypiekiinietylko
Surówka z jarmużu i żurawiny 230nowe, ciekawe potrawy z jarmużu. Sposobów na jego wykorzystanie i podanie jest bardzo wiele. Były już chipsy , teraz będzie surówka z jarmużu i żurawiny. Składniki: - 250g jarmużu - 1 jabłko - sok z ½ limonki - skórka starta z 1 cytryny - ok. 80g żurawiny suszonej - różowa sól himalajska - wino Mirin (3 łyżki) - solej sezamowy (3 łyżki) Jarmuż dokładnie płuczemy, osączamy z wody(...)dokładnie wymieszać z solą. Skrapiamy olejem sezamowym, winem Mirin oraz sokiem wyciśniętym z limonki – mieszamy. Dodajemy skórkę startą z umytej i wyparzonej cytryny oraz żurawinę. Na tarce trzemy jabłko ze skórką. Mieszamy wszystkie składniki. Surówka z jarmużu i żurawiny, to solidna porcja witamin i bardzo cennych składników. O zaletach jarmużu i żurawiny, mam nadzieję, że nie trzeba nikogo przekonywać. Jeżeli
mojewypiekiinietylko
Dekoracja stołu wigilijnego 239ładnie. Przy pakowaniu pierniczków skorzystałam z celofanu, kolorowego sznurka i gałązek świerkowych. Na sianku ustawiłam świeczkę z dekoracyjnym wieńcem, a obok gałęzie świerku. Udekorowałam je cukierkami, szyszkami i jabłkami. Pod sztućcami ułożyłam ozdobne serwetki, w dwóch wzorach na zmianę. Jak widzicie nie ma tu nic trudnego
Pasja Smaku
Sałatka warstwowa ze śledziem i buraczkami 339ugotowanego buraczka. Składniki: 2 całe solone śledzie (lub ewentualnie 4 pojedyncze filety), 3 średnie ziemniaki , 3 większe marchewki , 2 większe pietruszki , 10-12 cm średniego pora , 1 średnie jabłko , 3 jajka , kilka łyżek majonezu . Śledzie wyfiletować, usunąć drobne ości, opłukać i pokroić w grubszą kostkę lub cienkie paseczki. Jeśli mamy gotowe filety, wtedy wystarczy(...)śledzi.) Buraki, marchew, pietruszkę i ziemniaki ugotować w skórkach - buraki oczywiście osobno. Wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo i pokroić w grubsza kostkę. Jabłko opłukać, obrać ze skórki i usunąć gniazdo nasienne - pokroić w kostkę. Pora opłukać i pokroić w cienkie półplasterki. Składniki układamy dowolnie warstwami. Jako
Codzienna kuchnia niecodzienna
Bigos 295kiszonej kapusty 1,5 kg świeżej kapusty (waga po poszatkowaniu i wycięciu głąba) 40 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków) 2 kwaskowate jabłka (np. szara reneta) 700 g wieprzowiny tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec) 300 g wędzonego boczku 300 g pieczonego mięsa (np. cielęcina, dziczyzna, kaczka) 300 g kiełbasy 150 g koncentratu pomidorowego mały słoiczek powideł śliwkowych ok. 1 łyżeczki soli(...)kapusty. Zalać wodą, tak aby pokryła ona wszystkie produkty. Dodać liście laurowe, i ziele angielskie. Gotować bez przykrycia do miękkości kapusty. Po ugotowaniu produktów, dodać: - obrane i starkowane jabłka, - namoczone we wrzątku przez 20 minut i pokrojone drobno grzyby, - pokrojone pieczone mięso, - sos z pieczenia mięsa, - pokrojoną kiełbasę. Im więcej rodzajów mięsa, tym bigos jest smaczniejszy. Doprawić
Świat Domowej Kuchni
papierówki z węgierką na zimę nie tylko do ciasta... 231łyżki, woda 2 szklanki z umytych papierówek usunąć gniazda nasienne, przekroić na na 4 części i razem ze skórką włożyć do garnka połówki śliwek bez pestek wsypać do jabłek, wlać 2 szklanki wody i zagotować gotować na średnim ogniu mieszając z 5 minut, gdy zaczną się owoce rozpadać i odparuje nadmiar wody wsypać żelfix 3:1 i gotować(...)minut, potem je postawić normalnie i wystudzone schować w ciemne miejsce taką marmoladę lubimy do grzanek, tostów, sucharków, do naleśników i do ciast przekładania...............SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA
W Mojej Kuchni Lubię